27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pravice v krizi

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
vlasta.232 17.12.2008 6:13

Re: Pro někoho nepochopitelné, pro jiného logické.

Skvělý příspěvek-R^R^R^R^R^R^ díky V

vlasta.232 17.12.2008 6:11

Re: řekl bych, že

Soudruh bude jistě veliký inteligent- příspěvek tomu odpovídá!

Tino 17.12.2008 6:08

Pro někoho nepochopitelné, pro jiného logické.

Víťa Procházků nám tady předkládá odsudek ODS a celé pravice stím. Lze to brát jako proklamovanou verzi opozice, která by ráda na věčné časy zprovodila ze světa pravici. Jistě, pro levici je demokratické vnímání něco cizorodého a pro ni nebezpečného. U pravice je tomu naopak.

ODS se štěpí názorově. Liší se uvnitř v názorech, jak prosazovat nezbytné reformy při vládnutí v koalici. V koalici velice problematické a vzájemně si odporující co do cílů vlády. Tahle koalice vznikla reakcí na volební pat a je proto z dlouhodobého hlediska neudržitelná. Pokud by takto se dostala k vládě ČSSD, dopadla by v důsledku stejně. Paroubek má vlastně štěstí, že neutrpěl vítězství.

ODS patrně vydrží ve vládě do voleb a Topolánek pro to udělá i nemožné. Ovšem reformy jsou v háji a smysl vládnutí pravice dostává na frak. Je zcela logické, že vzniklé názorové štěpení. Vyvolá objednávku pro novou pravicovou stranu. Pravice bude s největší pravděpodobností mít ne jednu stranu, ale dvě, až víc. Víc jak dvě je přílišný luxus a došlo by pak ke slučování. Dvě je optimum.

Co to udělá na politické scéně? Rozhodně to nebude znamenat oslabení pravice, ale posílení. Volič nebude ve volbě omezený, nebude "házet flintu do žita" a půjde k volbám. Pravicově smýšlející je totiž z jiného těsta než levicový. Ví moc dobře proč chce pravici u vlády, není populisticky založený a přemýšlí o každém vládním kroku úplně jinak než levicový kolektivista, kterému stačí vůdce na špici s ideovým názorem. A proto to mají pravicové strany těžké. Musí vyhovět v mnoha ohledech představám pravice.

Takže krize pravice je vlastně počátek nové podoby pravice u nás, větší její kvality a v případě dostatku volebních hlasů pak mohou tvořit pravicovou vládu v koalici, kde pravice bude mít i rozhodnou převahu a reformy tak nutné pro stát konečně bude možné uskutečňovat. Levici to jistě přinutí přiznat barvu a sjednotí se s komunisty, což zatím dělá skrytě. Pravice se začíná profilovat a to vnímám jako pozitivum. Je to logické!

norbert clai 17.12.2008 5:10

institut K.H.Borovského ...co to prosím je ..???

a jestliže "toto" vyplodil místoředitel, co musí "vyplodit" ředitel ...???? A kdo na "institut" vyhazuje peníze ..????  Rv;-DRv

nomen 17.12.2008 4:57

Cituji z dnešní blábolologie:

namodralá verze Paroubkova oranžového populismu přebíjející konkurenci živením nejnižších (a snad i nejsprostších) pudů. Po tom, co si sociální demokraté osvojili obraty komunistické, extrémně levicové rétoriky postrádající koncepci a soudnost, by zdejší politická kultura utržila další šrám v podobě ODS zaměňující ochranu národních zájmů za bezostyšný nacionalismus a uzavřenost před světem...

A perla nakonec:s nimiž občanští demokraté po úspěšných volbách uzavřou většinovou koalici

NobodyWasHere 17.12.2008 0:21

řekl bych, že

pravice se samozvaným vůdcem Topolánkem není ani tak v krizi, jako v (Y)