29.6.2024 | Svátek má Petr, Pavel


Diskuse k článku

POLITIKA: Poznáte je podle slovíček

Diskuse, která vypukla po zveřejnění rozhovoru s novou ministryní spravedlnosti Válkou na Echo24, může na první pohled vypadat jako bouře ve sklenici vody, ale ve skutečnosti odhaluje daleko více, než by jistě paní ministryně chtěla. A než by chtěl i její loutkovodič Babiš.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 27.3.2014 18:38

Re: A jé, hrdinný P. Sulc zpoza louže :-)

Tech bylo par. A doporucuji cist knihu ''kdyz neletali'', autora jsem zapomel, a Oty Wagnera ''Z cizineckou legii proti Rommelovy" .  Legionaru, v podstate zradcu bylo asi tolik, co jich slouzilo tehda v Rude Armade, ty jste zapomel vyjmenovat. Vsude se najde, i u zbabeleho a kolaborujiciho naroda par statecnych lidi. Dokonce se jich naslo dosti i mezi Nemci a to nejen z Nemecka, ale i z CSR, i ti byli za valky v Anglii. Ti, co za bolsevika chodili v kvetnu do pruvodu a vyvesovali cs a rude fanglicky, ti se nejvice chlubi letci a legionari ci padlimi revolucionari s ctyrdenni revoluce v 45 roce. Jen to slovenske a varsavske povstani lezi udatnym Cechum v zaludku, ze ano?

P. Khail 27.3.2014 13:16

Re: "v protektorátu se zas tolik nedělo"

Vy máte dar, p. Sulci. Jednou větou dokážete popřít svou jinou větu, to se opravdu podaří jen duševním velikánům, gratuluji.

M. Krejčiřík 27.3.2014 1:24

Heydrichův plán na konečné řešení české otázky...

Reinhard Heydrich přednesl tajný plán na likvidaci českého národa po svém nástupu 2. října 1941 v Černínském paláci. »Nenapravitelní« Češi měli být popravováni, rasově vhodní Češi měli být přesídleni do Německa, zbytek přesunut na východ. 

„Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci. Tento prostor je srdcem Říše a nemůžeme strpět – to ukazuje vývoj německé historie – aby z tohoto prostoru přicházely znovu a znovu rány dýkou proti Říši...  Musím mít celkový obraz národa a pak mohu říci, tak a tak vypadá obyvatelstvo... Jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa... Pak zůstávají špatně smýšlející lidé dobré rasy. Ti jsou nejnebezpečnější, poněvadž je to rasově dobrá vůdcovská vrstva. Musíme uvážit, co s nimi uděláme... U špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídlit je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi,“ řekl tehdy Heydrich.

Ve funkci zastupujícího říšského protektora vydržel jen 8 měsíců. Byl to jediný vysoký nacista, který zahynul během války – a zahynul rukou jednoho z těch, jímž plánoval zkázu. Pak vypukla heydrichiáda...

Tolik jen poznámka pro paní ministryni, která si snad opravdu myslí, že se v protektorátu celkem nic nedělo.

Z. Jemelík 27.3.2014 0:43

vztek zatemňuje rozum

Pár drobností v článku nesedí. Nebyl německý tatínek, neb se přihlásil k české národnosti, což tehdy vyžadovalo dost odvahy. Z toho, že německá kultura je skutečná kultura nevyplývá méněcennost české kultury, která zde není hodnocena. Ve srovnání s Polskem, Sovětským svazem a Pobaltím se skutečně v Protektorátu žilo relativně klidně (jsem pamětník). Že je někdo někde přihlášen k trvalému pobytu neznamená, že tam skutečně trvale bydlí.U nás je řada lidí přihlášena k trvalému pobytu na radnici, ale bydlí pod mostem. Paní ministryně říká, že jezdí do Pasova 1x za měsíc a jinak ji skutečně lze denně vidět v Praze. jJe také pravda, že mírové soužití Čechů a Němců, které trvalo několik staletí, bylo prospěšné. Kdyby se uchovalo, byl by to lepší stav než nedoosídlené a vyrabované pohraničí.Samozřejmě se uchovat nemohlo, válka je zničila. Z jedné věty nelze vyvodit, že profesorka práva nezná právní základy odsunu.

Ostatně v článku nebyl prostor na rozebrání podrobností.

http://www.politikon.cz/index.php/sloupek-politikonu/9/4952-martin-stin-ministryne-na-grilu

S. Vaněček Šauerová 27.3.2014 4:15

To panu Vlkovi nepište, pane Jemelíku.

Je to marné, marné, marné, emoce z něj tryskají proudem. V článku je ale nepřesností (nechci rovnou říkat fabulací) víc. Kupř. ta o Schwarzenbergovi. Není přece pravdou, že by řekl, že by Beneš "měl stát před haagským tribunálem", jak autor tvrdí. Z výroku o "kultuře" je pak naprosto zřejmé, že jde o přesvědčení rodičů ministryně, nikoliv o názor její, etc., je tam toho celá řada.

Podstatné a také povzbuzující naopak je, že mladší generace se na problém dívají zcela jinak než naši národovci (nikoliv vlastenci). Ještě tak 20 let a půjde to, veřejné mínění se pomalu, ale nezadržitelně, proměňuje. S tím už pan Vlk nic neudělá. Bohu díky.

A ještě pro pana Vlka : Ano, je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo. Doplácíme na to především my, nikoliv Němci. Zplundrované - za I. republiky ještě kvetoucí - pohraničí o tom mluví dodnes naprosto přesvědčivě.

V. Halašta 27.3.2014 5:38

Re: To panu Vlkovi nepište, pane Jemelíku.

To doplacime predevsim na rozdeleni Evropy po 2WW, vyvolane Nemci.

S. Vaněček Šauerová 27.3.2014 6:16

Po II. světové válce ? Opravdu ?

Nebyla to náhodou už I. světová válka ? Češi, Moravané a Slováci měli právo na sebeurčení ? A co Němci, ti taky ? Jinak to, bohužel, o pár desetiletí později asi skončit nemohlo.

Nicméně o tom jsem nepsala, pane Halašto. Psala jsm o tom, že je "prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo. Doplácíme na to především my, nikoliv Němci." A považuji dnes už za zcela zbytečné donekonečna se hrdlit o to, co kdo zavinil či nezavinil. Je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo. To si jistě nemyslí jenom ministryně Válková, ač by to tak pan Vlk jistě rád viděl.

P. Sulc 27.3.2014 7:15

Re: Po II. světové válce ? Opravdu ?

Svata pravda, na 100 %.

V. Halašta 27.3.2014 7:30

Re: Po II. světové válce ? Opravdu ?

Já to četl a namítám, že horší než konec soužití s Němci bylo odsunutí do zóny CCCP. Kdyby Němci v našem pohraničí zůstali tak by to na našem zaostávání asi nic nezměnilo.

Ale to jsme si vlastně způsobili sami aktivní účastí na rozbití Rakousko-Uherska.

P. Sulc 27.3.2014 18:42

Re: Po II. světové válce ? Opravdu ?

To zcela jiste, rozbiti rise, ktera odolavala 400 let a ktera s novym cisarem byla schopna a ochotna reformy byla velka chyba. A pak nasledovala dlouhodoba indoktrinace ''vlastenecku'', jak ta rise byla spatna a jak ''statecni'' Cesi si ted krasne vladnou ''sami''. A pan Taticek a podobni meli nadosmrti vystarano.

V. Halašta 27.3.2014 5:37

Re: vztek zatemňuje rozum

Bylo by dobre si precist, co v tom rozhovoru je: Myslite v porovnani s Polskem? NE....

M. Moravcová 27.3.2014 10:13

Re: vztek zatemňuje rozum

Ministrině spravedlnosti ČR má plechovou hubu a zřejmě je i přes své vzdělání blbá.

A co na srdci,  to najazyku.  A  poplivala statisíce obětí protektorátu. To ji jako ministrini naprosto diskvalifikuje.

P. Khail 27.3.2014 12:57

Re: vztek zatemňuje rozum

"Je také pravda, že mírové soužití Čechů a Němců, které trvalo několik staletí, bylo prospěšné" - ono všeho dočasu, jak praví jedno přísloví. Na Krymu také mírově soužili Rusové a Ukrajinci a najednou je mír fuč.

S. Ševeček 27.3.2014 13:45

Re: vztek zatemňuje rozum

Zde pouze převážně fachidiotismus, jinak mnou vážený, pane Jemelíku.

S. Netzer 27.3.2014 16:21

Re: vztek a nenávist