16.5.2024 | Svátek má Přemysl


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
paštun višnu 25.12.2008 18:29

Re: O sobeckost jde vždy

Myslím, že mu trošku křivdíte. Filosofie, která "legitimizuje" sobeckost jako podstatu lidského jednání není ještě filosofií popírající nebo vylučující altruismus. Dokud při hledání společenského konsenzu a pravidel budeme na sobectví pohlížet jako na nežádoucí nebo dokonce sociopatologický problém, nebudeme schopni vytvořit dlouhodobě životaschopný systém na racionálních základech. Já jsem žádný názorový radikalismus, který by eliminoval možnost kompromisu v článku nezaznamenal, ale večer si to ještě jednou přečtu, teď už musím končit.

Hanibal 27.12.2008 19:40

Re: Tohle je čistá ideologie

Socialisticky humanismus je pokrytecký pseudohumanismem.Vvždy se na těchto ideálech a systému živí při přerozdělování hejno levicových šibalů a jen paběrky připadnou těm , kterým měly být určeny.  Škubou bohaté ale bohatí nejsou, protože jsou už dávno oškubani. Bohatí jsou jem vlivní a lobisté a ti si na své peníze dají pozor, ale i těch ubývá, bohatí zchudli, odkud zdroje! Ber kde ber, finito! Cinkání klíči a zaříná se nanovo. 

tich@dohoda 25.12.2008 9:33

soudruhu Zalome/autore

ja mam dojem, ze snad v CR nejake jine "pravicove strany" i mate, problem bude v tom, ze to jsou ty "nespravne" provicove strany, protoze jedina "autenticka" pravicova strana v CR muze byt ta, kterou zalozil /nebo alespon posvetil zalozeni / soudruh prezident , alias velky vudce = jasne slunce=spravedlivy mezi "spravedlivymi" . Predpokladam, ze ta "nova provicova strana" bude mit take zakaznao se bavit se "zradci" = "optimalni" cesta k silne pravicove strane :-) . Mozna trosicku problem bude v tom, ze jini nez "zradci" uz v CR snad ani nejsou . Cest :-)

mik 25.12.2008 10:52

Re: soudruhu Zalome/autore

R^

Klička 25.12.2008 9:03

K nadpisu

Nadpis článku je pouze špatně položenou otázkou. Správná otázka by měla znít : "Potřebujeme pravicovou stranu?". Odpovídám :"Ano". ODS totiž pravicovou stranou není. Má pouze pravicový? program a to ještě zcela nenaplněný. Pouhé sliby.

mik 25.12.2008 10:53

Re: K nadpisu

R^

Marat 25.12.2008 15:15

Re: K nadpisu

Pravicová strana v levičáckých Čechách? Tak taková strana by mohla být jedině taková tajná,něco jak Svobodní zednáři.Tedy beznadějně maličká.

Hanibal 27.12.2008 19:47

Re: K nadpisu

Marate, v levicových Čechách možná ano, ale v Česku, v ČR by to mohlo být jinak. Vy v Čechách beznadějně maličká... to udělejte jak chcete,

Karel 25.12.2008 17:35

Re: K nadpisu

V zásadě ano. Ani ODS nesníží daně, i ODS potřebuje spoustu peněz na "malou domů". Pravicová je snad jen v případě Mašínů a radaru.

Fišta 25.12.2008 17:59

Re: K nadpisu

Topolánkova ODS se už ani nepokouší být pravicová, jedin=é, co je drží, je být u koryta co nejdéle a pak ať to pára tlačí.. Ach jo.;-(

Honza 25.12.2008 18:49

Re: K nadpisu

Můžete vysvětlit,co je na Mašínech pravicového ???A co je pravicového na radaru ?? Rád se pobavím:-D:-D:-D

Karel 25.12.2008 20:26

Re: K nadpisu

Dát na vědomí, že jsou nám symbolicky milejší Mašínové, jakkoli je jejich činnost zčásti problematická (vražda pokladníka), více, než mnohé jejich oběti (policie), a jejich podivuhodný útěk na svobodný Západ z totalitního lágru, je, podle mého, pravicové. Podle mého by se měly ocenit aktivity i jiných ozbrojených skupin.

Vyjít vstříc vojenským potřebám USA na našem území je z politického hlediska také pravicové.

Kromě předpokládaného pobavení máte i nějaký názor?

Kamil 25.12.2008 21:37

Re: K nadpisu

Dle mého slovo " symbolicky " nelze v tomto případě použít. Jedná se o oběti, jejichž děti ještě dnes žijí. Myslím, že byste jim to medokázal vysvětlit do očí.

Karel 25.12.2008 22:04

Re: K nadpisu

Já jsem to "symbolicky" použil právě proto, že reálně jde v případě pokladníka spíše o vraždu, než co jiného. Možná to není úplně to správné slovo. Myslím, že do očí bych synovi onoho pokladníka dokázal říci, že nejde o ocenění vraždy pokladníky, který dokonce nebyl ani ve straně, ale celkového smyslu snažení Mašínů, totiž ozbrojeného boje proti komunismu a komunistům. Uvítal bych, kdyby byl v tomto směru soudní proces, ve kterém by se ozřejmila vina Mašínů a případně byl vynesen trest.

Vím, že to ocenění Mašínů je problematické, spíš jsem na to poukazoval jako na pravicový počin ODS, než že bych to považoval za kdovíjak zdařilé.

Hanibal 27.12.2008 19:52

Re: K nadpisu

Lidem mdlého rozumu, kteři nemají rozlišovací schopnost a vůbec jsou v této diskuzi mimo mísu, je zbytečné něco vysvětlovat. Oni se ještě nenaučili malou násobilku a už se tlačí na akademickou půdu. Ach jo.

Petr z Tábora 25.12.2008 7:49

nemáte pravdu

Pane Zálome, Váš příspěvek je pro mne příkladem jak inteligentní sečtělý člověk dokáže logicky sestavit fakta a vyvodit z nich špatné závěry.

Život je boj a tedy i ten politický. Pokud se mají prosazovat nějaké idee, tak je musí podporovat co nejsilnější politická strana. Mimo to, Vaše pravolevé vidění světa se mi zdá částečně překonané. Každá nově vzniklá strana má možnost nabídnou svá řešení spousty problémů,  na které stávající politické strany ve skutečnosti kašlou, jen o nich mluví.  Problémů, které zajímají všechny lidi a nemají s pojmy pravicový-levicový až tak moc společného.

Navíc se nedomnívám, že by pravicová politika měla být v rozporu s pomocí spoluobčanům, kteří to potřebují. Doufám, že budete souhlasit, že řada západních států s pravicovými vládami je sociálně přijatelná a s vysokou životní úrovní. Nebavíme se přeci o kapitalismu 19.století.

PROKOP BUBEN 25.12.2008 9:05

Re: nemáte pravdu

Tak nějak......Navíc rozpory ve slovech a činech a osobní přístup tzv. vrcholových politiků jsou pro přemýšlivé voliče - podstatné.....

Liberta 25.12.2008 10:51

Re: nemáte pravdu

Ano, cítím to taky tak. Autor vymezuje černobílé abstraktní prostředí, které funguje jen na papíře. Skutečnost je někde mezi jeho dvěma vymezenými póly. To, co uvádí filozofii v život, je politika (a propaganda), role politických stran je evidentní. Ty morální principy a filozofická východiska již byla formulována dávno a mockrát. To,co teď potřebuje silná a moderní pravicová strana v ČR, je dokázat je "aktualizovat" (moderně pojmenovat) a uvést v život v této realitě, tady a teď. A to je politika.

A v globalizovaném světě je samozřejmé, že filozofie totálního "sobectví" tak, jak popisuje autor, nutně selže. Takže aktualizovat, aktualizovat,....

trujek 25.12.2008 11:50

Re: nemáte pravdu

Lze jen souhlasit. Pokud po r.1990 mohla nějaká strana(tím spíš "pravicová") vzniknout, muselo to být v souladu s tím, co bylo "upečeno" v Prognostickém ústavu ČSAV (který m.j.zřídil tehdejší ÚV KSČ) popř.s tím co vyjednali "disidenti"  v listopadu 1989 v pražském Obecním domě. Přesněji řečeno (a jak jsme se mohli v dalších letech přesvědčit)-to muselo vyhovovat vrchnímu ještěrovi Václavu Klausovi. Jen vzpomeňte když vznikla Demokratická unie paní Hromádkové, co musela zažít štvanic,pomluv atd. Geniální prognostik a arogantní všeználek nepřipustil jakoukoliv konkurenci-i když jen v náznnaku !!! Nebo si vzpomeňte na předvolební preference 4koalice v květnu 2002-až kolem 32%. Tak to už prognostici a klausovci nemohli dopustit. Tak se 4koalice demokraticky a po česku rozeštvala. Pokud bude na Hradě a živ Pružinský(=původní jméno p.prezidenta) pak žádná nová solidní demokratická strana vzniknout nemůže(natož pravicová!)!! Jediná "pravicová" strana - prý "pilíř demogracie - je přeci jen ODS - tak se české veřejnosti vymývají mozky už od jejího vzniku v r.1992. A modré straky-Dalíci, Tupohlávkové a podobná sebranka privatizátorů a velmkozlodějů nám vládnou dodnes. Vzpomeňte si taky, jak na jaře 1990 prognostici a tajné služby zdiskreditovali křesťanské strany(aféra Bartončík). Naděje na to že by se ODS stala opravdu pravicovou stranou pro občany je už dnes minimální !!! Chce to asi jen pevné nervy-než to svinstvo vyhnije. Chudáci naše děti !!!

Libor.w 25.12.2008 12:48

Re: nemáte pravdu

Je m Vás líto žijete ve strašném světě.Běžte se utopit.

Hanibal 27.12.2008 20:05

Re: nemáte pravdu

Naplňování ideí, ať už je nazveme jakokoliv, je  o společenském konsesu. To co bylo v devadesátých létech hodně napravo je dneska hodně v levo. Spousta lidí si myslí, že být pravicový znamená být jen komunistobijcem. Poslední roky, je Ods jen pravicová ve svých papírových principech,  je ve slepé uličce. Už nic neprosadí, ztratila důvěru, ta se nedá slíbit. Promarnila co se dalo, je to škoda- Je to jako s těmi hřivnami..

Jura Jurax 25.12.2008 21:55

Re: nemáte pravdu

Petře, ono totiž skoro všechny voliče zajímá, jak se mít co nejmíň s minimem námahy a hned teď; a taky ještě - doufám,že je to jen tuzemské specifikum -  aby se jiní neměli líp, nebo aspoň o moc líp. Strana,která tohle nabídne co největšímu počtu počtu voličů, nemůže prohrát. Jenže tohle může nabídnout jen strana levicová, co jednak masivně přerozděluje, odebírajíc pracovitým a šikovným jejich výdělek, druhak více či méně, ale spíš víc zadlužuje zemi, protože prostředky z vynucené solidarity už nestačí, i když se pochopitelně zaměřuje na ty jaksi sociálně slabší - přitom pochopitelně nerozlišuje důvod, proč jsou sociálně slabší - protože tyto lze levně v dostatečném počtu koupit a zajistit si tak moc; volič jak volič, volební právo je všeobecné a rovné.

Z hesly typu nejlepší pomocnou ruku nalezneš na konci vlastního ramene nebo za svůj život, svou životní úroveň a úroveň své rodiny si zodpovídáš především sám nebo dlouhodobě brát sociální dávky a nepracovat, jsem-li práceschopný, je jednak ostuda, jednak odsouzeníhodný parazitismus u nás neprorazíte.

U nás - historicky - nefunguje étos průkopníků, co na vratkých plachetnicích pluli do nové země, průkopníků, co v krytých vozech jeli přes pláně a hory, aby si, spoléhajíce jen sami na sebe, vybudovali svobodnou existenci.

U nás funguje spíš mazanost poddaných, co si vždycky najdou cestu, jak ožulit vrchnost a přiživit se na cizím, protože oni, lépe psát ONI, mají víc a měli by se rozdělit; ba přímo je jejich povinností se rozdělit, protože stejně to mají z našich mozolů, že ano. Jakkoliv to o těch mozolech bylo kdysi částečně pravda, dnes tohle zdegenerovalo na tzv. sociální stát. A kdo je úspěšný a bohatý, je asociál a určitě krade ... :-/

Liberta 26.12.2008 10:48

Re: nemáte pravdu

R^

honzak 25.12.2008 7:32

jak tak pročítám

diskuze, tak stále silněji nabývám dojem, že v šaškecu jsou na Vánoce dost masívní vycházky....

Jura Jurax 25.12.2008 21:57

Re: jak tak pročítám

No to víte, i tam chce mít perzonál chvilku klid ;-)

zíralek 25.12.2008 2:53

Morální je zisk i přes mrtvoli

;-P

zíralek 25.12.2008 2:54

Re: Morální je zisk i přes mrtvoli

Hlavně zcela chcíplé privatizace;-D

zíralek 25.12.2008 2:55

Re: Morální je zisk i přes mrtvoli

Proč když tyhle týpci melou o svobodě, vybaví se mi svobodně chcípnout pod mostem?

Jura Jurax 25.12.2008 22:26

Re: Morální je zisk i přes mrtvoli

No a není to tím, že se obáváte onoho chcípnutí pod mostem, neboť sám bez cizí pomoci nejste schopen si zajistit své potřeby? ;-)

NobodyWasHere 25.12.2008 3:03

Re: Morální je zisk i přes mrtvoli

čumile, Vy jste Čech ? Na tom Vašem příspěvku mne nejvíce zaujaly ty mrtvoli.