1.7.2024 | Svátek má Jaroslava


Diskuse k článku

POLITIKA: Posun k Rusku

S odstupem jsou problémy zřetelnější, říkávala mi babička, když jsem se jako dítě nad něčím rozčiloval. Vzpomněl jsem si na ni v těchto dnech, kdy jsem se po týdnu vrátil ze zahraničí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Pechr 7.7.2013 22:42

...

...ano...to je část pravdy... ...ta druhá je, že zákon je pro ty, jež podstatu nechápou a nejsou schopni jednat rozumně a moudře... ...nicméně není v silách žádného zákona podstatu, moudrost a rozumnost zprostředkovat...

J. Barto 7.7.2013 22:47

Re: ...

Podstatu zákona je nutno odečíst od druhé množiny příslušné vyhlášky. To ovšem je nutné korigovat koeficientem chápavosti, který je stanoven jednoznačně, už ze zákona o koeficientech.

J. Sládeček 7.7.2013 20:35

Posun k US šmejdům je

OK?

M. Prokop 7.7.2013 22:21

Re: Posun k US šmejdům je

Je, s tou výhradou, že jsou to šmejdi nejméně šmejdovatí.

V. Bok 7.7.2013 19:38

Proč posun do ruska,

to nechápu. Ale proč ne posun třeba do Francie či USA, tam jsou v tom systému mnohem dál.

Já pořád tvrdím: Zeman si na rozdíl od ostatních politiků ústavu opravdu přečetl a na rozdíl od tzv. ústavních právníků pochopil, co v ní vlastně je. Ti se pak zmůžou jen o slabomyslné žvatlání o zvycích ..co je to ústavní zvyk? To je nějakej zákon? Někde je to napsáno?

Mimochodem, mě jako člověku nakaženého trochu monarchismem se moudrý pantáta líbí.

M. Prokop 7.7.2013 22:21

Re: Proč posun do ruska,

Mně by se moudrý pantáta možná líbil, ale žádného nevidím. Jen ožralého blba.

F. Kusák 7.7.2013 14:09

Nehraji si na politologa,

ale jsem přesvědčen, že všechny zvyklosti padly se schválením přímé volby prezidenta. Nechci tyto úvahy dávat do souvislosti s konkrétním prezidentem.

Je nutno si položit otázku, zda-li mandát přímo voleného prezidenta k vybrání a ke jmenování  premiéra není koneckonců silnější než vítěze parlamentních voleb (stejně nemůže prezidentem jmenovaný premiér bez součinnosti s parlamentem účinně vládnout). Je naprosto legitmní se ptát, není-li lepší poloprezidentský systém než politikaření partají. Je snad Francie méně demokratická než parlamentní Itálie. My svou formu demokracie teprve hledáme a jak se zdá, s tou, co vznikla po roce "89" moc velká spokojenost není. Tedy, ať se to komu líbí, či nelíbí, je hlavně  málo efektivní a k zájmům voličů značně indiferentní.

M. Semivan 7.7.2013 12:37

Kdo vlastně radí prezidentovi

Zeman není takový hráč jak z něho dělá hodně lidi. Kdyby byl, tak v prvních volbách nedopadl tak jak dopad. Vždyť je to rusofil každým coulem. Vzpomeňte si na cirkus kolem amerického radaru a odpor proti jeho umístění. Kampaň proti jeho umístění sponzorovala stejná firma jako Zemana za zvolení prezidentem.A proč asi Rusku tak vadilo umístění těch 200 amerických vojáků?

M. Šejna 7.7.2013 13:50

pane Semivane

myslíte ten americký radar, co měl být namířen proti zločinenckým režimům v Íránu a KLDR? No tak to bych také protestoval. Nikoli ale proti radaru, jako takovému, ale proti jeho umístění. Narozdíl od podporovatelů umístění tohoto radaru v ČR vím, jak vypadá zeměkoule. Takže tuším, že umístit radar proti Íránu a KLDR v Česku je logistická blbost. Leda, že by ten radar měl být namířen proti Rusku. Pak by Brdy byly ideálním místem. Ale to měli soudruzi, co podporovali umístění v Brdech, říci narovinu, že radar má monitorovat Rusko.

K. Pavlik 7.7.2013 18:29

Re: pane Semivane

To snad vedel kazdy soudny clovek ze radary v Brdech byly proti Rusku. Jinak je USA mohlo dat do Armenie nebo Gruzie.

V. Bok 7.7.2013 19:33

Re: pane Semivane

Podle vládní propagandy balo ovšem vše jinak.

M. Semivan 7.7.2013 23:25

Re: pane Semivane

Akorát ještě kdyby Arménie , nebo Gruzie byly členy NATO. A i kdyby byl proti Rusku tak to vůbec není na škodu.Rusko od dob Petra Velkého do 90 let zvětšovalo svoje území a koloniální vliv o 248 km2.

K. Pavlik 8.7.2013 2:21

Re: pane Semivane

Ja jsem neresil ,jestli to bylo na skodu. Ja jen nazyvam veci pravym jmenem. Rozhodne nejsem a nikdy jsem nebyl obdivovatel Ruska a nyni v me nove zemi ani obdivovatel USA. 

J. Sládeček 7.7.2013 14:53

Re: Kdo vlastně radí prezidentovi

Zeman je Slovan, proč by měl jít proti Slovanům?

P. Čech 6.7.2013 9:01

Přesně tak!

Politici a jejich politické strany nejsou vůbec připraveni na to, že se zde může objevit někdo, kdo se bude chovat důsledně podle litery ústavy a nebude jim, s prominutím, žrát nějaké iluzorní "zvyklosti" či dokonce "duchy". To je možné v socialismu, stříknutém aarchií a nikoliv ve státě, který o sobě prohlašuje, že je státem právním. V právním státě totiž platí litery zákonů a nikoliv nějaké zvyklosti či duchy. Prezident Zeman, jakkoliv jej v lásce nemám, dosud neudělal nic, co by odporovalo ústavě. To jen politici a politické strany kvičí, protože si uvědomují, že i po nich může někdo chtít, aby dodržovaly (li) literu ústavy. A to v mnoha ohledech. Ono totiž politickým stranám náramně vyhovují kalné vody, kde platí nějaké iluzorní zvyklosti či dokonce duchy zákonů a ne jejich jednoznačný text.

Z. Sohorova 6.7.2013 17:22

Re: Přesně tak!

Vy sice mate jmeno P. Čech,ale mel jste se jmenovat Rus...:)   Vase naklonost k Rusku je znama....

P. Čech 6.7.2013 19:22

Re: Přesně tak!

Ani nevíte, jak moc se mýlíte, paní Sohorová.

J. Sládeček 7.7.2013 10:41

Re: Přesně tak!

Bóže ty jsi ale kráva, taková modrá, že?

M. Prokop 7.7.2013 22:23

Re: Přesně tak!

Kráva ano, modrá ne.

M. Prokop 6.7.2013 20:26

Re: Přesně tak!

Naopak. V demokratických státech, s dlouhou tradicí demokracie se na ty "duchy"  velmi dbá. Psaná Ústava je jen jako pojistka (v GB není vůbec).

Zeman neprovedl nic trestného. Provedl ale politickou sviňárnu a slušný člověk by si o něj ani kolo opřít neměl.

Politické strany máte nerad, ale stojí to za žvanění nesmyslů o kalných vodách? Nevyužívají je ani více (ani méně), než jiné instituce.

M. Pechr 6.7.2013 23:22

Re: Přesně tak!

...souhlas...

...litera zabíjí...duch oživuje...

J. Tachovský 7.7.2013 0:13

Re: Přesně tak!

Jo a co je ten duch se poradne nevi a kazdy si to muze vykladat jak chce. Treba tak, ze rozpusteni Parlamentu znamena  rozpusteni poslancu v kyseline.

M. Pechr 7.7.2013 8:49

...duch nebo démon...

...pro lidi, kteří jsou tohoto schopni není žádný text dost podrobný a přesný... ...to je přesně to, co je míněno slovy "litera zabíjí, duch oživuje"... ...zákony a vyhlášky přibývají a stejnou měrou jejich přestoupení... ...dnes je možné pomocí zákona, soudců a sociálních pracovnic "v zájmu dítěte" z rozvedené rodiny, druhého rodiče (u nás obyčejně otce) pronásledovat a drtit tak, že to nakonec odnese zase dítě...

...vždy je dobré tázat se po motivu...u sebe i ostatních...

P. Čech 7.7.2013 17:28

Re: ...duch nebo démon...

Za to ovšem nemůže ani litera zákona, ani zvyklosti, ani duch zákona. To je důsledkem pouze toho, že zákony jsou špatné. Stejné jako jejich autoři či schvalovatelé - politici - diletanti. a navíc, jak říkali již staří latiníci : Corruptisima republica plurimae leges.

M. Prokop 7.7.2013 22:24

Re: ...duch nebo démon...

Ne zákony, ty jakž takž ujdou. Uživatelé.

P. Čech 7.7.2013 8:07

Re: Přesně tak!

Každý dělá jen to, co je mu dovoleno. A právě to je o té ústavě.

P. Čech 7.7.2013 8:12

Re: Přesně tak!

A ještě o těch "demokratických " státech.  Opravdu demokratickým státem, dokonce s dlouhou tradicí demokracie není na světě stát žádný. Je několik států, které se skutečné demokracii blíží více (Švýcarsko, Lichtenštejnsko),  méně ( Irsko, Island) a nebo vůbec (všechny ostatní). Jmenované státy v závorkách nejsou vyčerpávajícím výčtem, jsou uvedeny pouze jako příklad.

P. Pavlovský 6.7.2013 6:21

Miloš Zeman nevyvolá žádný konflikt, v kterém předem nebude mít jistotu, že zvítězí?

Jmenováním Rusnoka už přece takový konflikt, ve kterém předem nemá jistotu, že zvítězí, vyvolal!

Cožpak má Ovar předem  jistotu, že Rusnokova vláda dostane důvěru?

A nedostane-li ji, bude to Zemanovo vítězství?

P. Kolář 6.7.2013 6:58

Re: Miloš Zeman nevyvolá žádný konflikt, v kterém předem nebude mít jistotu, že zvítězí?

Ovar,ovar,ovar.Vy opravdu neumíte pane Pavlovský,nic jiného ,než urážet.Pan president Zeman je mi také z duše protivný a jeho vítězství ve volbách beru jako urážku rozumu a dovršení revoluce proletariátu.A pokud ho nezastaví parlament,tak tu revoluci asi zdárně dokončí.Protože jako správný populista dokáže využít všech špatných lidských vlastností.On si totiž správně uvědomil,že může s podporou prostého lidu udělat cokoli.Jestli Vám to nedošlo,tak on vůbec nemusí spoléhat na to,jestli dostane Rusnok důvěru.Jemu jde o čas.Parlament je příliš slabý a on to velmi brzy pochopil.Čím déle bude protahovat krizi vládnutí,tím větší bude mít moc.Náš bdělý a ostražitý lid se o to postará.A volbách v jeho režii zase zvítězí populisté,protože tak si to bude lid přát.A na to,jestli je nebo není Ovar ,Vám zvysoka kašle.

P. Pavlovský 6.7.2013 7:12

Napsal jsem, že Miloš Zeman vyvolal konflikt, ve kterém předem nemá jistotu, že zvítězí.

To jste, pane Koláři, ani trochu nevyvrátl.

Jistotu Zeman nemá, protože neví, zda Rusnokova vláda dostane důvěru.

Nedostane-li ji, není to Zermanovo vítězství, jakkoli na to jako antidemokrat bude "zvysoka kašlat".