23.5.2024 | Svátek má Vladimír


Diskuse k článku

POLITIKA: Poslanečtí sprinteři

Člověk se v tom už pomalu přestává orientovat. Poslanci zvolení za jednu stranu jsou rázem členy strany jiné, která se tím pádem zcela bez volebních zásluh stává stranou parlamentní a dokonce i vládní. Zatímco dříve šlo o ojedinělé případy, v posledním volebním období se s různými uprchlíky, přeběhlíky a vyděděnci roztrhl pytel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kanioková 4.6.2012 19:30

Pokud vím, tak Churchill měnil strany taky..

to mi tak dalece nevadí.. Člověk se zkušenostmi mění. Pokud to nedělá ze zištných důvodů...

J. Hanzal 4.6.2012 12:48

Mám návrh,

sice u nás extrémně absurdní, ale skusím to. Což takhle vykonávat poslanecký mandát opravdu jako službu občanům a vlasti tedy ZADARMO. Žádné odměny za komise, výbory, podvýbory, podpodvýbory, správní rady či dokonce hejtman-poslanec, primátor-poslanec, starosta-poslanec apod. Ne nic bez náhrad. Dejme tomu jen kancelář, telefon a sekretářku. Kolik by pak asi bylo v parlamentu lidí.

O. Mayer 4.6.2012 12:22

má to celkem jednoduché řešení,

stačí aby poslanci kandidovali sami za sebe a členem poslaneckéhi klubu se event stali až po svém zvolení. Taky by možná takto ubylo zákonodárců, kteří neumí dát dohromady kloudnou větu (což evidetně  není v případě že je zaštíten rodnou stranou zatím žádný problem)

V. Grycz 4.6.2012 12:13

Měli by být

svými voliči odvolatelní a byl by klid.

P. Čech 4.6.2012 11:06

Přeběhlík????

Poslanec byl zvolen za stranu? Divné slovní spojení, které nic jednoznačně nevyjadřuje. Důležité je, že byl zvolen voliči, určitým počtem voličů. Podle platného znění ústavy se tak stává zástupcem všeho lidu a nikoliv zástupcem nějaké strany.Takto je nutno jej také brát.Žvásty  politiků a ovčanů o tom, že byl zvolen za nějakou stranu jsou kontraproduktivní, ničemu dobrému neslouží a odporují základnímu zákonu státu - ústavě. Kdo je to přeběhlík? Abychom tak mohli někoho tímto pojmem nazvat, musel by přeběhnout odněkud někam. Například z KSČ do ČSSD, ODS, KDUČSL, TOP 09, VV či do jiné strany. Takových je velmi mnoho, troufám si tvrdit, že většina politiků.Na stranu druhou takový poslanec, který hlasuje ve sněmovně podle svého přesvědčení (tedy svobodně) a nikoliv podle přání sekretariátu nějaké pol. starny a podle svého ústavního poslaneckého slibu, není žádným přeběhlíkem, protože odnikud nikam nepřeběhl.Takovýto "přeběhlík" je pouhým novinářským a politickým terminus technicus, který nic konkrétního nevyjadřuje, naprosto stejně, jako nic nevyjadřují ani jiné politické žvásty představitelů a členů jednotlivých politických stran bez výjimky.

P. Pavlovský 4.6.2012 11:26

Re: Přeběhlík????

Ano a šel bych ještě dál! Vzpoura poslance proti vlastní straně - ať už má jakékoli následky - není ničím a priori odsouzeníhodným, naopak, často se strany odkloní od svých předvolebních slibů a začnou se chovat tak darebácky (VV), že se slušný poslanec vzepřít přímo musí (M. Doktor, LIDEM).

   Samotné pojmenování "přeběhlictví" je nesmyslné,  zvlášť když nejde o přestup z jedné existující strany do jiné rovněž už existující (třeba i mimoparlamentní), ale o vytvoření zcela nového subjketu (Unie svobody, Lidem).

  Je samozřejmě nevěrohodné, přcházejí-li někteří politikové až do protilehlého "kouta" politického spektra, např. pánové D. Rath (z ODS) či V. Jandák (z RU a ODS do ČSSD). Tehdy je zřejmé, že jim nešlo o ideje, ale o politickou kariéru - strana jako výtak k moci a prebendám.

P. Čech 4.6.2012 11:31

Re: Přeběhlík????

Naprostá pravda!

P. Schuh 4.6.2012 10:48

Diktatura

To je jen další příklad formy diktatury, kterou si poslanci vytvořili. Zakroužkujete při volbách lidi dle volebního programů a slibů a vono nic.... Von ten zvolený hajzlík si to prostě rozmyslí sliby a volební program hodí za hlavu a vytvoří si jako monarcha program nový třebu u jiné strany nebo si založí stranu svojí.

P. Čech 4.6.2012 11:11

Re: Diktatura

Každý dělá jen to, co je mu dovoleno.Pokud to našim poslancům naše zákony a zejména ústava dovolují, pokud Ústavní soud dělá mrtvého brouka  a bez povšimnutí přechází očividné porušování ústavy politickými stranami, byli by tito "poslanci" hloupí, kdyby toho nevyužili.  Proto tvrdím, že je nutná zásadní revize ústavy, změna volebního zákona a uzákonění institutu obecného referenda. Pokud k tomu nedojde, budeme se nadále plácat od 10 k 5  a žvanit stále něco o nějaké demokracii, nevědouce, o čem mluvíme.

V. Kain 4.6.2012 8:01

Poslanečtí sprinteři

Většina z nich neví co je to morálka a proto se jí ani nemohou řídit.Jde jim jenom o vlastní prospěch.,jinak se to přebíhání nazvat nedá.Ráth když zjistil,že se u ODS moc neprosadí tak přeběhl na úplně opačnou stranu.Co si o takovém pokrytci můžete myslet? Zjistil že u tupějších socialistů má daleko větší šanci a jak je vidět tak se nespletl.Jako hejtman naprosto propadl.Tito lidé by ve slušné společnosti neměli šanci.U nás bohužel ji mají.

E. Došlík 4.6.2012 7:58

Poslanec a mandát . . .

pokud stranu opustí, a opustí i to co před volbami hlásal za sebe i stranu ve které byl zvolen, měl by dát straně svůj mandát, ikdyž  ho k tomu nikdo nedonutí. Pokud si ho nechá, má pokřivený charakter, a je vidět, že si šel pouze do parlamentu, nebo senátu vysedět hezké bezpracné peníze. A takových, které jsme zvolili je doslova si myslím 99%. Dobře nám tak, teď alespoň vidíme, kde to došlo, ať nalevo, napravo nebo střed.

P. Sulc 4.6.2012 8:42

Re: Poslanec a mandát . . .

souhlas 100 %. Ted e jen otazka, jak je dostat ven s parlamentu.Kdyz ono se jim nechce.. Ja bych sice vedel, leckoho to napadne, ale nesmim to zde napsat.A vidite, takova spina se zde nedeje, potrefeny poslanec jde "dobrovolne" od valu. A take zde neni imunita, zaplat pambu, nikdo zde neni "nad zakonem"

J. Hanzal 4.6.2012 9:27

Re: Poslanec a mandát . . .

Já to v tom parlamentu neznám, a tak si myslím jestli se dveře neotvírají jen dovnitř.

P. Čech 4.6.2012 11:36

Re: Poslanec a mandát . . .

Není nutné to v parlamentu znát. Co je však jisté, dveře se zde opravdu otevírají jen dovnitř.Jinak by zde nemohli existovat exoti typu Paroubek, Parkanová,Tluchoř,Kalousek, Bárta,Rath, Škárka a mnozí další. V případě možnosti otevření dveří zevnitř ven, by tam již dávno nemohli být.

P. Sulc 4.6.2012 20:28

Re: Poslanec a mandát . . .

Bohuzel, "lid" je blbec a vzdy bude volit toho, kdo nejvice naslibuje. V pripade Ratha to byla dosti valka cast naroda, 40 %, ktera jej volila, byl to uspesny slibovatel a prerozdelovac majetku. Hlavne prerozdeloval pro sebe a sve kamaradicky a bajecny lid mu zral i s chlupama.