24.5.2024 | Svátek má Jana


Diskuse k článku

POLITIKA: Poslanečtí sprinteři

Člověk se v tom už pomalu přestává orientovat. Poslanci zvolení za jednu stranu jsou rázem členy strany jiné, která se tím pádem zcela bez volebních zásluh stává stranou parlamentní a dokonce i vládní. Zatímco dříve šlo o ojedinělé případy, v posledním volebním období se s různými uprchlíky, přeběhlíky a vyděděnci roztrhl pytel.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 4.6.2012 11:06

Přeběhlík????

Poslanec byl zvolen za stranu? Divné slovní spojení, které nic jednoznačně nevyjadřuje. Důležité je, že byl zvolen voliči, určitým počtem voličů. Podle platného znění ústavy se tak stává zástupcem všeho lidu a nikoliv zástupcem nějaké strany.Takto je nutno jej také brát.Žvásty  politiků a ovčanů o tom, že byl zvolen za nějakou stranu jsou kontraproduktivní, ničemu dobrému neslouží a odporují základnímu zákonu státu - ústavě. Kdo je to přeběhlík? Abychom tak mohli někoho tímto pojmem nazvat, musel by přeběhnout odněkud někam. Například z KSČ do ČSSD, ODS, KDUČSL, TOP 09, VV či do jiné strany. Takových je velmi mnoho, troufám si tvrdit, že většina politiků.Na stranu druhou takový poslanec, který hlasuje ve sněmovně podle svého přesvědčení (tedy svobodně) a nikoliv podle přání sekretariátu nějaké pol. starny a podle svého ústavního poslaneckého slibu, není žádným přeběhlíkem, protože odnikud nikam nepřeběhl.Takovýto "přeběhlík" je pouhým novinářským a politickým terminus technicus, který nic konkrétního nevyjadřuje, naprosto stejně, jako nic nevyjadřují ani jiné politické žvásty představitelů a členů jednotlivých politických stran bez výjimky.

P. Pavlovský 4.6.2012 11:26

Re: Přeběhlík????

Ano a šel bych ještě dál! Vzpoura poslance proti vlastní straně - ať už má jakékoli následky - není ničím a priori odsouzeníhodným, naopak, často se strany odkloní od svých předvolebních slibů a začnou se chovat tak darebácky (VV), že se slušný poslanec vzepřít přímo musí (M. Doktor, LIDEM).

   Samotné pojmenování "přeběhlictví" je nesmyslné,  zvlášť když nejde o přestup z jedné existující strany do jiné rovněž už existující (třeba i mimoparlamentní), ale o vytvoření zcela nového subjketu (Unie svobody, Lidem).

  Je samozřejmě nevěrohodné, přcházejí-li někteří politikové až do protilehlého "kouta" politického spektra, např. pánové D. Rath (z ODS) či V. Jandák (z RU a ODS do ČSSD). Tehdy je zřejmé, že jim nešlo o ideje, ale o politickou kariéru - strana jako výtak k moci a prebendám.

P. Čech 4.6.2012 11:31

Re: Přeběhlík????

Naprostá pravda!