19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Populisté krouží nad penzijním systémem

Stále častěji se objevují varování, že penzijní systém, a tím pádem jistoty současných i budoucích důchodců, jsou v nebezpečí. Tvrdí to experti, zástupci pojišťoven i volební lídři.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 19.9.2017 22:33

Ehm

"Systém státních penzí ... bývá označován za strnulý a nespravedlivý, protože jen do určité míry zohledňuje částku, kterou člověk do systému v aktivním životě vložil."

No, nespravedlivý je velmi diplomatický výraz.

Domnívá-li se někdo, že jedinec vkládající do systému po celou kariéru částku odpovídající průměrně mzdě 40 000 brutto měsíčně má dvojnásobný důchod proti někomu, kdo vkládá stejnou dobu do systému částku odpovídající průměrně mzdě 20 000 brutto měsíčně je hlupák.

Je to systém tvrdě okrádající ty, kdož do něj nuceně museli vložit velké částky, protože si dovolili hodně vydělávat. A týká se hlavně zaměstnanců, protože živnostníci se mohou vyhnout systému a ušetřené prostředky, které jinak zmizí ve státním chřtánu investovat podle svého.

P. Bolec 19.9.2017 16:55

Někteří diskutéři........

jsou na tom se znalostmi problematiky důchodů v ČR hůř, jak politikové. Pánové do složitostí v této oblasti se příliš nepouštějte!

J. Pražák 19.9.2017 14:38

Zafixovat okrádání na další roky je správné?

Nemyslím si, že okrádání těch, kteří si povinně spoří z platu a pak o část úspor přijdou, protože (a)sociální politici nastavili systém tak, že těm pilnějším bere a podporuje ty líné, je správné.

Stát by měl zajistit pro všechny základní služby, tedy penzi na chleba, vodu a lůžko v noclehárně. To ostatní by mělo být na rozhodnutí každého z nás.

Proto je pan Holub a jemu podobní pro mě nevolitelný.

P. Čech 19.9.2017 16:30

Re: Zafixovat okrádání na další roky je správné?

V podstatě říkám skoro totéž až na to, že bych důchody postupně zrušil úplně. Každý má potom možnost si na stáří spořit mnoha různými způsoby. Vydělal by na tom nakonec i stát, protože by nemusel zaměstnávat tisíce úředníků, kteří sami systém zatěžují. To by ovšem v Praze stoupla nezaměstnanost a socani by se neměli na co vymlouvat. problém by také na čas vyřešilo zrušení všech socanských dávek, příplatků, dotací, přídavků a pod., vyjma jen dávek lidem nemocným a jinak zdravotně handicapovaným.Pokud by takto ušetřené peníze (není to zrovna málo miliard) byly směřovány na důchodový účet pro lidi, kteří celý život pracovali, bylo by to jedině spravedlivé.

J. Pražák 19.9.2017 19:31

Re: Zafixovat okrádání na další roky je správné?

Nějaký minimální povinný důchod by měl stát garantovat -vybírat od všech stejnou částku a stejnou penzi dávat. Aby se po ulicích nepotulovali bezprizorní bezdomovci.

M. Prokop 19.9.2017 22:09

Re: Zafixovat okrádání na další roky je správné?

Ano.

J. Jurax 19.9.2017 22:47

Re: Zafixovat okrádání na další roky je správné?

Asi tak.

Za čtyřicet let práce si platit jeden každý řekněme 4000 měsíčně na důchod (včetně toho, co se dnes platí přes zaměstnavatele), čímž se uspoří na 20 let důchodu po 8000 měsíčně. A zbytek zabezpečení na stáří ať si každý zajišťuje sám podle vlastního uvážení. Pochopitelně zde neuvažuju inflaci a takové podobné, jde jen o hrubý nástin ... a neuvažuju, že dnes je systém průběžný.

Ty 4000 měsíčně dnes platí jedinec s hrubou 14 000, superhrubou 18 800 a čistou 11 710 Kč měsíčně - platí přesně na sociální přes zaměstnavatele 3 500 a na výplatní pásce vidí ještě 910, tedy celkem 4 410, ale něco z toho jde na nemocenskou a příspěvky v nezaměstnanosti.

A. Alda 19.9.2017 13:59

Péče o důchodový systém

začíná péčí o natalitu, tedy ochranou a podporou rodiny.

R. Szewczyk 19.9.2017 13:43

hm

socialní pojištění je pojistka na to, že když nebudete moci pracovat kvulivá stáří, tak vám daj důchod, a už tady začíná problém, proč výplata pojistného se nazývá důchod ?,Z toho ale vyplývá další fenomén, že ačkolivěk onen důchod vyplácen pro neschopnost pracovat, tak je u nás odhadem půl mega pracujících kteří nejsou schopni pracovat ale pracují, nechápu. proč se socialní dávky , nazvané starobní důchod. vyplácejí pracujícím, dle mého soudu to je naprosto amorální zvěrstvo, tito pobírači dávek deformují jak důchodový tak pracovní trh, který politik bude mít v programu zrušení této anomálie , má můj hlas

J. Kulheim 19.9.2017 14:07

Re: hm

V současnosti důchody postrádají smysl. Na jednoho důchodce pracuje 1,7 pracovníka. Pokud to půjde dál, tak jeden občan, který pracuje, bude pracovat na 2 důchodce. Pokud budu mít 2-3 děti a budou peníze, které odevzdávají dávat na hromádku a ještě k tomu přidám peníze, které sám odevzdávám, tak budu mít na stáří peněz velkou hromadu.

Proč měli v minulosti rodiče děti? Protože věděli, že je budou zabezpečovat až oni sami nebudou pracovat. Proč se rodí v současnosti málo dětí? Protože si mladí chtějí užívat života a jsou přesvědřčeni, že dostanou důchod. To samozřejmě neplatí pro všechny.

Stá by měl být od toho, aby se postaral o to, aby pomáhal lidem, kteří se dostanou do životní nouze. Osttatní ať se o sebe postarají.

Měl by být také od toho, aby nebyla inflace. Doplácejí na to ti, kteří spoří. Za těchto podmínek spořit nemá cenu.

M. Šejna 19.9.2017 14:25

a co tedy navrhujete, pane Kulheime?

snížit důchody, aby se tím snížily mandatorní výdaje?

J. Kulheim 19.9.2017 15:19

Re: a co tedy navrhujete, pane Kulheime?

Snížit mandatorní výdaje o položky, které do madatorních výdajů dala ČSSD a komunisté. Snížit počet státních úředníků, nedávat peníze neziskovkám, které nepotřebujeme, nedávat peníze těm, kteří nepřinášejí výrobu s vysokou přidanou hodnotou, zrušit dotace a pobídky ATD. O to snížit danové zatížení, aby lidem zůstalo víc peněz. ATD.Udělat systémové změny ve vzdělávacím, důchodovém a zdravotním systému.

M. Šejna 19.9.2017 15:21

Re: a co tedy navrhujete, pane Kulheime?

Odkdy se z dúchodového pojištění platí neziskovky a státní úředníci?

Takže se znovu ptám: jak chcete zvýšit ty podle Vás nízké důchody, aniž byste zvýšil pojistné?

J. Kulheim 19.9.2017 18:11

Re: a co tedy navrhujete, pane Kulheime?

Státní úředníci a nezikovky jsou napojeny na státní rozpočet. Dostávají peníze daňových poplatníků. Jsou to náklady státu. Daně jsou privátní peníze těch co platí daně a ty stát rozděluje i lidem, kteří jsou poplatníkovi k ničemu.

P. Čech 19.9.2017 16:34

Re: hm

Patrně jste si nevšiml, že nemalá část starobních důchodců pracuje proto, že by jinak asi zemřeli hlady . Povětšinou nepracují plnohodnotně (na plný pracovní úvazek) protože by to zdravotně nevydrželi. Výjimkou jsou snad jen vyské školy, kde pospává nemálo profesorů, kterým je i 80 let.

P. Čech 19.9.2017 12:37

Vážený pane autore,

ale ono je opravdu třeba sáhnout do "zavedeného" systému.. Jde totiž o to, že tento systém zavedl v roce 1889 Otto von bismarck. V té době tento systém fungoval a všichni byli spokojeni. Ale pozor! V té době měla rodina průměrně 5 - 6 dětí a průměrný věk dožití byl 56 let.. To jsou totiž naprosto zásadní věci, na kterých Bismarck systém stavěl. Dnes to však již dávno neplatí. Rodina má průměrně 1,2 dítěte a věk dožití je 79 let. za takových podmínek tento systém opravdu fungovat nemůže. Když potom ještě navíc politici rozkradou důchodový účet (Topolánek) je průšvih na stole. Ideálním řešením podle mne je do budoucna p o s t u p n ě důchodový systém zrušit a nechat jen na občanech, aby se chovali zodpovědně a na stáří si spořili. Pokud by lidem bylo dáno to, co zaměstnavatelé odvádějí státu za každého jednotlivého zaměstnance a nemuseli by platit nic na důchodový účet, pokud by tyto peníze jen ukládali a vůbec je nezhodnocovali, měli by ve věku 60 let cca 5 milionů Kč, což by jim bohatě stačilo na následujících 20 let, kdy by měli k dispozici cca 20 500 Kč měsíčně. Kdopak má dnes takový důchod? Argumenty typu, že by lidé nespořili a peníze prošustrovali zde nejsou na místě. Bylo by to totiž jejich výsostnou věcí, kolik by potom měli na stáří. Lidé jsou totiž velmi nezodpovědní sami k sobě a tuto nezodpovědnost v nich pěstují socani, kteří z toho žijí a existují.

M. Prokop 19.9.2017 12:42

Re: Vážený pane autore,

Systém může fungovat i za současných podmínek, ale ne všech.

Buďto se musí zvýšit odvody a tedy i cena práce, nebo snížit penze.

M. Šejna 19.9.2017 14:27

uklízečka Prokop předvedla kouzlo nechtěného

o kus níž píšu to samé, ale uklízečka Prokop proti tomu měl výhrady. Teď pindá úplně to samé, co já, takže předpokládám, že uklížečka Prokop těď bude mít výhrady sám proti sobě.

:-D

M. Prokop 19.9.2017 14:42

Re: uklízečka Prokop předvedla kouzlo nechtěného

To vaše uklízečská nápověda jen zase něco nepochopila.

M. Šejna 19.9.2017 14:50

no jistě, trolle Prokope

ja o kus níž píšu toto: "... penzijní systém ve schodku lze ho vyrovnat jen zvýšením důchodového pojištění, nebo snížením důchodů."

uklížečka Prokop píše toto: "Buďto se musí zvýšit odvody a tedy i cena práce, nebo snížit penze."

Ale prý jsem zas něco nepochopil.

:-D

M. Prokop 19.9.2017 14:46

Re: uklízečka Prokop předvedla kouzlo nechtěného

Do druhého pilíře se přesouvala část peněz z prvního (tedy nemizely z penzijních systémů) a budoucí důchodce MUSEL PŘIDÁVAT PENÍZE NAVÍC.

Uklízečka poradkyně hloupého Šejny nechápe, co je to "navíc"? To jsou PŘIDANÉ PENÍZE". Vraťte se raději k tomu kýblu a hadru.

M. Šejna 19.9.2017 15:19

no jasně senilní trolle Prokope

vždyť to píšu, že druhý pilíř ubírá z toho prvního. Ale senilní troll Prokop je nechápavej a neumí si přeložit češtinu do češtiny. On tvrdí, že "do druhého pilíře se přesouvala část peněz z prvního", což je prý něco jiného.

Tak jo, uklízečko Prokope. U Prokopů se přesová z jednoho do druhého, a přitom se z prvního neubírá. Voni mají u Prokopů asi něco jako "hrnečku vař", kdy při přesunu nic neubyde.

Každobádně třetí pilíř z prvního neubírá (moje čeština), ani nepřesouvá (Prokopova čeština), takže to je ideální doplněk ke státnímu důchodu.

J. Kulheim 19.9.2017 12:55

Re: Vážený pane autore,

Pane Čechu, nevím co ukradl pan Topolánek. Sociální zabezpečení je součástí mandatorních výdajů SR. V průběžném důchodovém systému se peníze přerozdělují hned jak přijou na účet. Pokud se vybere méně, tak musí vlády vzít z jiných daní. Tak

P. Čech 19.9.2017 13:13

Re: Vážený pane autore,

Vláda, vedená mirkem Topolánkem si z důchodového účtu "vypůjčila " 20 miliard kč. Potom zkrachovala a "půjčené" peníze nikdy nevrátila. Je pravdou, že důchodový účet je součástí státního rozpočtu, což zase zavinil Václav Klaus. Před tím byl důchodový účet samostatný a činil 333 miliard kČ. Václav klaus jej v roce 1993 přiřadil ke státnímu rozpočtu a jeho a všechny vlády po něm jej rozkradly.

J. Kulheim 19.9.2017 13:29

Re: Vážený pane autore,

Důchody jsou součástí mandatorních výdajů SR. Takže jsou jeho součástí. Pokud vybere víc peněz než vydá, tak jdou do rozpočtu. Pokud vláda vydá méně peněz než vybere, tak vláda peníze dodá z jiných daní nebo si musí půjčit. Tak to dělá v současnosti.

P. Čech 19.9.2017 16:23

Re: Vážený pane autore,

V době, kdy bylo na důchodovém účtu 333 miliard Kč, všechno jakž takž fungovalo. Jakmile to začalo probíhat tak jak píšete, mohl si do tohoto účtu sahat kdokoliv (mám na mysli kteroukoliv vládu) a to také činil. Výsledkem je nulový stav konta a co se vybere nestačí na výplaty. A za současného stavu systému bude hůř. A sahali tam nejen socani, u nichž se to dá předpokládat, ale i t.zv. pravicové politické strany, ve kterých je ostatně také nemálo socanů a komunistů.

M. Pivoda 19.9.2017 11:40

Vězte, že ...

Nejbezpečnější způsob zajištění vašich budoucích důchodů je konkurenceschopná ekonomika.

M. Prokop 19.9.2017 12:06

Re: Vězte, že ...

Jistě, s tím by nesouhlasil jen zcela mimořádný blb.

Jiná věc ovšem je, jak se k té konkurenceschopné ekonomice dostat?

Nasměrnicovat ji? Ponechat lidem volnost k vynalézání a vyrábění? Školit je na to ve školách se státní maturitou a povinnou školkou? Ponechat školství volnost?

Dotovat a regulovat zemědělství, nebo ho ponechat trhu a počasí?

.........

P. Čech 19.9.2017 12:42

Re: Vězte, že ...

Jak se k ní dostat? Jednoduše. Začít být konečně zodpovědní sami k sobě. Zrušit všechny přídavky, přídavky a t.zv. sociální dávky a vyhnat socany a komunisty z parlamentu. To ovšem znamená změnit volební systém na obecně většinový. nelhat lidem a zodpovědně jim vysvětlit, co z toho budou za 42 let mít, pokud se budou chovat zodpovědně. A že nebudou mít ve stáří nic, pokud se zodpovědně chovat nebudou.

M. Prokop 19.9.2017 12:44

Re: Vězte, že ...

Souhlasím s tím, že by to nepochybně pomohlo.

Problém je v tom, kdo a proč to udělá. Voliči se k tomu evidentně nemají, kdyby ano, už to zde vše máme.

Takže zbývá bůh nebo nadstát našeho státu a já nespoléhám ani na jednoho.