Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

První český ryze internetový deník. Založeno 23. dubna 1996

Diskuze

POLITIKA: Populisté krouží nad penzijním systémem

Stále častěji se objevují varování, že penzijní systém, a tím pádem jistoty současných i budoucích důchodců, jsou v nebezpečí. Tvrdí to experti, zástupci pojišťoven i volební lídři.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

J. Jurax

19. 9. 2017 22:33
Ehm

"Systém státních penzí ... bývá označován za strnulý a nespravedlivý, protože jen do určité míry zohledňuje částku, kterou člověk do systému v aktivním životě vložil."

No, nespravedlivý je velmi diplomatický výraz.

Domnívá-li se někdo, že jedinec vkládající do systému po celou kariéru částku odpovídající průměrně mzdě 40 000 brutto měsíčně má dvojnásobný důchod proti někomu, kdo vkládá stejnou dobu do systému částku odpovídající průměrně mzdě 20 000 brutto měsíčně je hlupák.

Je to systém tvrdě okrádající ty, kdož do něj nuceně museli vložit velké částky, protože si dovolili hodně vydělávat. A týká se hlavně zaměstnanců, protože živnostníci se mohou vyhnout systému a ušetřené prostředky, které jinak zmizí ve státním chřtánu investovat podle svého.

0 0
možnosti
PB

P. Bolec

19. 9. 2017 16:55
Někteří diskutéři........

jsou na tom se znalostmi problematiky důchodů v ČR hůř, jak politikové. Pánové do složitostí v této oblasti se příliš nepouštějte!

0 0
možnosti
JP

J. Pražák

19. 9. 2017 14:38
Zafixovat okrádání na další roky je správné?

Nemyslím si, že okrádání těch, kteří si povinně spoří z platu a pak o část úspor přijdou, protože (a)sociální politici nastavili systém tak, že těm pilnějším bere a podporuje ty líné, je správné.

Stát by měl zajistit pro všechny základní služby, tedy penzi na chleba, vodu a lůžko v noclehárně. To ostatní by mělo být na rozhodnutí každého z nás.

Proto je pan Holub a jemu podobní pro mě nevolitelný.

0 0
možnosti

19. 9. 2017 16:30
Re: Zafixovat okrádání na další roky je správné?

V podstatě říkám skoro totéž až na to, že bych důchody postupně zrušil úplně. Každý má potom možnost si na stáří spořit mnoha různými způsoby. Vydělal by na tom nakonec i stát, protože by nemusel zaměstnávat tisíce úředníků, kteří sami systém zatěžují. To by ovšem v Praze stoupla nezaměstnanost a socani by se neměli na co vymlouvat. problém by také na čas vyřešilo zrušení všech socanských dávek, příplatků, dotací, přídavků a pod., vyjma jen dávek lidem nemocným a jinak zdravotně handicapovaným.Pokud by takto ušetřené peníze (není to zrovna málo miliard) byly směřovány na důchodový účet pro lidi, kteří celý život pracovali, bylo by to jedině spravedlivé.

0 0
možnosti
AA

A. Alda

19. 9. 2017 13:59
Péče o důchodový systém

začíná péčí o natalitu, tedy ochranou a podporou rodiny.

0 0
možnosti
RS

R. Szewczyk

19. 9. 2017 13:43
hm

socialní pojištění je pojistka na to, že když nebudete moci pracovat kvulivá stáří, tak vám daj důchod, a už tady začíná problém, proč výplata pojistného se nazývá důchod ?,Z toho ale vyplývá další fenomén, že ačkolivěk onen důchod vyplácen pro neschopnost pracovat, tak je u nás odhadem půl mega pracujících kteří nejsou schopni pracovat ale pracují, nechápu. proč se socialní dávky , nazvané starobní důchod. vyplácejí pracujícím, dle mého soudu to je naprosto amorální zvěrstvo, tito pobírači dávek deformují jak důchodový tak pracovní trh, který politik bude mít v programu zrušení této anomálie , má můj hlas

0 0
možnosti
JK

19. 9. 2017 14:07
Re: hm

V současnosti důchody postrádají smysl. Na jednoho důchodce pracuje 1,7 pracovníka. Pokud to půjde dál, tak jeden občan, který pracuje, bude pracovat na 2 důchodce. Pokud budu mít 2-3 děti a budou peníze, které odevzdávají dávat na hromádku a ještě k tomu přidám peníze, které sám odevzdávám, tak budu mít na stáří peněz velkou hromadu.

Proč měli v minulosti rodiče děti? Protože věděli, že je budou zabezpečovat až oni sami nebudou pracovat. Proč se rodí v současnosti málo dětí? Protože si mladí chtějí užívat života a jsou přesvědřčeni, že dostanou důchod. To samozřejmě neplatí pro všechny.

Stá by měl být od toho, aby se postaral o to, aby pomáhal lidem, kteří se dostanou do životní nouze. Osttatní ať se o sebe postarají.

Měl by být také od toho, aby nebyla inflace. Doplácejí na to ti, kteří spoří. Za těchto podmínek spořit nemá cenu.

0 0
možnosti

19. 9. 2017 12:37
Vážený pane autore,

ale ono je opravdu třeba sáhnout do "zavedeného" systému.. Jde totiž o to, že tento systém zavedl v roce 1889 Otto von bismarck. V té době tento systém fungoval a všichni byli spokojeni. Ale pozor! V té době měla rodina průměrně 5 - 6 dětí a průměrný věk dožití byl 56 let.. To jsou totiž naprosto zásadní věci, na kterých Bismarck systém stavěl. Dnes to však již dávno neplatí. Rodina má průměrně 1,2 dítěte a věk dožití je 79 let. za takových podmínek tento systém opravdu fungovat nemůže. Když potom ještě navíc politici rozkradou důchodový účet (Topolánek) je průšvih na stole. Ideálním řešením podle mne je do budoucna p o s t u p n ě důchodový systém zrušit a nechat jen na občanech, aby se chovali zodpovědně a na stáří si spořili. Pokud by lidem bylo dáno to, co zaměstnavatelé odvádějí státu za každého jednotlivého zaměstnance a nemuseli by platit nic na důchodový účet, pokud by tyto peníze jen ukládali a vůbec je nezhodnocovali, měli by ve věku 60 let cca 5 milionů Kč, což by jim bohatě stačilo na následujících 20 let, kdy by měli k dispozici cca 20 500 Kč měsíčně. Kdopak má dnes takový důchod? Argumenty typu, že by lidé nespořili a peníze prošustrovali zde nejsou na místě. Bylo by to totiž jejich výsostnou věcí, kolik by potom měli na stáří. Lidé jsou totiž velmi nezodpovědní sami k sobě a tuto nezodpovědnost v nich pěstují socani, kteří z toho žijí a existují.

0 0
možnosti
MP

19. 9. 2017 12:42
Re: Vážený pane autore,

Systém může fungovat i za současných podmínek, ale ne všech.

Buďto se musí zvýšit odvody a tedy i cena práce, nebo snížit penze.

0 0
možnosti
MP

19. 9. 2017 11:40
Vězte, že ...

Nejbezpečnější způsob zajištění vašich budoucích důchodů je konkurenceschopná ekonomika.

0 0
možnosti
MP

19. 9. 2017 12:06
Re: Vězte, že ...

Jistě, s tím by nesouhlasil jen zcela mimořádný blb.

Jiná věc ovšem je, jak se k té konkurenceschopné ekonomice dostat?

Nasměrnicovat ji? Ponechat lidem volnost k vynalézání a vyrábění? Školit je na to ve školách se státní maturitou a povinnou školkou? Ponechat školství volnost?

Dotovat a regulovat zemědělství, nebo ho ponechat trhu a počasí?

.........

0 0
možnosti
PS

19. 9. 2017 10:42
Blbost

tY KECY CO NĚKDO VLOŽIL DO DŮCHODOVÉHO SYSTÉMU TO MŮŽE NAPSAT JEDINĚ IDIOT.tEN CO MAKÁ A MÁLO VYDĚLÁVÁ NEMŮŽE DÁTI TEN CO MÁ VELKÉ VÝPLATY A ZISKY,PROTOŽE BY MU NIC NEZBYLO A NAOPAK TEN CO VYDĚLÁVÁ HODNĚ SI MŮŽE ještě našetřit.A kdyby to tak bylo tak polovina výrobců zkrachuje,protože by si nikdo nedovoplil nakupovat ty jejich produkty,takže by se opět snížili daně pro stát na úkor daní na soc.a důch pojištění.Je to taková spojená nádoba a jestli jsi to nepochopil tak to idiot je ještě mírné oslovení i když asi nic horšího neexistuje protože je to poslední stupeň ˇblbosti

0 0
možnosti
LH

19. 9. 2017 10:49
Re: Blbost

Píšeš zmatky.

0 0
možnosti
KV
Zalapal jsem po dechu, to mi pane Holube nedělejte.

Tolik rozumných názorů je smrtící pro novináře dnešních dnů. Víte jaká je ve finančních kruzích touha si šáhnout na miliardy protékající spolehlivě průběžným systémem? Vždyť útočíte na samé základy demokracie kapitalistického systému. Urvat co se dá, nejlép tak, že je to pochráněno nějakým koupeným zákonem. Solární kauza, korunové dluhopisy, dotační šílenství, ekologické zátěže, církevní restituce, pomalu ubívá šancí ožrat poslední masíčko a vy pane Holube do toho házíte kládu?

Jinak dobrý, překvapil jste....

0 0
možnosti
KV
Re: Zalapal jsem po dechu, to mi pane Holube nedělejte.

Promiňte, ubývá...

0 0
možnosti
JK

19. 9. 2017 9:10
Průběžný důchodový systém je v koncích.

V Česku prozatím funguje průběžný důchodový systém. Za rok 2011 skončil ve schodku 40 miliard korun.V roce 2011 vyplatil stát na důchodech 359,1 miliard korun, zatímco příjmy z pojištění činily 319,5 miliard korun. Schodek důchodového účtu tak dosáhl necelých 40 miliard korun. Penze tak musely být v loňském roce financovány i z jiných státních zdrojů než z vybraného pojištění za rok 2011.

Krize průběžného důchodového systému, která je důsledkem nárůstu starších osob v poměru k osobám ekonomicky aktivním. V roce 2007 počet důchodců 2 68 8 078, počet poplatníků–4 958 581; počet poplatníků na jednoho důchodce 1,84. Rok 2012- počet důchodců 2 871 453; počet poplatníků 4 933 997; počet poplatníků ne jednoho důchodce 1,72 . Již dnes stát dotuje důchodový účet 30 až 50 miliardami korun ročně.

Náhradový poměr mezi průměrnou mzdou a průměrným důchodem byl v roce 1991 58 %, v r. 2011 cca 40 %; A v následujících 20 letech tento poměr poklesne na 20 %.Situace je dneska odlišná a pracující, kteří odcházejí do důchodu, odevzdají do systému podle ČSOB 3–4× více peněz, než poté budou čerpat.

V Česku je nejvyšší podíl sociálního pojištění na daních v celé Evropské unii. V posledních 12 letech začaly mandatorní výdaje růst dvakrát rychleji než samotné výdaje státního rozpočtu.

0 0
možnosti

19. 9. 2017 9:57
pane Kulheime

peníze nerostou na stromech, takže pokud je penzijní systém ve schodku, lze ho vyrovnat jen zvýšením důchodového pojištění, nebo snížením důchodů. Penzijní "reforma" peníze do systému nepřidá.

Každý, kdo má pocit, že bude mít malý státní důchod, může bez problému střádat na důchod napřiklad formou penzijního připojištění. Nemůžeme ale požadovat po státním důchodovém systému snížení odvodu na sociální pojištění a zároveň požadovat vyšší státní důchody.

0 0
možnosti

Vyhledávání

TIRÁŽ NEVIDITELNÉHO PSA

Toto je DENÍK. Do sítě jde obvykle nejpozději do 8.00 hod. aktuálního dne. Pokud zaspím, opiji se, zešílím nebo se zastřelím, patřičně na to upozorním - neboť jen v takovém případě vyjde Pes jindy, eventuálně nikdy. Šéfredaktor Ondřej Neff (nickname Aston). Příspěvky laskavě posílejte na adresu redakce.

ondrejneff@gmail.com

Rubriku Zvířetník vede Lika.

zviretnik.lika@gmail.com

HYENA

Tradiční verze Neviditelného psa. Sestává ze sekce Stručně a z článků Ondřeje Neffa - Politický cirkus a Jak život jde. Vychází od pondělka do pátku.

https://www.hyena.cz