14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Diskuse k článku

POLITIKA: Politická (ne)odpovědnost

Naivkové, kteří si zadali s novodobou mafií, čas od času skončili na dně nějaké té přehrady. V politice bílým koňům o život nejde, "pouze" o pověst a dobré bydlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 26.6.2012 17:51

Nebezpečný precedent

Eventuální odsouzení paní Parkanové za politické, zákon neporušující, dodatečně ekonomicky negativně vyhodnocené rozhodnutí by bylo nebezpečným precedentem, který by významně narušil rovnováhu mezi mocí výkonnou a soudní (směrem soudcokracii).

Pokud nebude mít policie v "ruce" závažné důkazy o porušení zákona, neměla by být sněmovnou vydána ke stíhání (v opačném případě by být vydána měla). Posuzování závažnosti eventuálních důkazů může být ovšem delikátním problémem.

P.S. Pokud by paní Parkanová byla odsouzena oficiálně za to, co jiní politici dělali a dělají, byla by ve skutečnosti odsouzena za něco úplně jiného, než z čeho byla obviněna (byla by to "prasárna).

P. Pavlovský 25.6.2012 16:46

Re: Na pokyn M.Topolánka

Tuším, že na konci Topolánkovy vlády byl předsedou Lidovců Čunek. Ten by si stěží mohl dovolit Topolánkovi jakkoli odporovat, musel být rád, že je rád!

J. Boleslav 25.6.2012 15:44

Re: Na pokyn M.Topolánka

Po pravdě řečeno, už si úplně nepamatuji, kdo tehdy byl předsedou lidovců. Snad C. Svoboda? Myslíte, že by se k této věci postavil jinak, než Kalousek?

J. Chaloupka 25.6.2012 13:36

K "čistému" Pithartovi. Ano, úplatek nevzal, ALE umožnil předložením a přijetím zákona

o státním podniku pro komunistické ředitele těchto podniků (které ochránil svým "slyším trávu růst"), aby s národním majetkem zacházeli jako s vlastním, takže někteří ty podniky vytunelovali přímo, jiní si z majetku těchto podniků půjčili a za tyto peníze si je koupili, některým  (méně schopným) vytunelovali podnik jejich náměstci a další podřízení. Výsledek je ještě horší, než kdyby úplatek vzal. Mimochodem tohoto "mimoně" královsky poslednícgh 20 let živíme z daní. Je nejvyšší čas, aby odešel psát paměti.

P. Pavlovský 25.6.2012 13:10

Re: Na pokyn M.Topolánka

Opakuji, Kalousek nebyl předsedou KDU-ČSL, takže by neměl co řvát. Nominace ministrů do vlády je v posledku věc předsedů stran!!!

J. Boleslav 25.6.2012 13:10

Re: Jaký vliv na korupci

Partajkracie je spíš poměrný volební systém, který u je nás v současnosti používán. Ne většinový, jak mylně píšete .

J. Boleslav 25.6.2012 13:07

Re: Na pokyn M.Topolánka

Fomální právo odvolat ji určitě měl, ale dovedete si představit, jak by Kalousek řval? Určitě dobře víte, že personální obsazení jednotlivých ministerstev je primárně věcí jednotlivých koaličních stran.

P. Pavlovský 25.6.2012 12:51

Re: Na pokyn M.Topolánka

Jistě, že Lidovci, ale byl tehdá Kalousek jejich předsedou? V každém případš Topolánek musel s tou nominací souhlasit a především: jenom on měl právo ji odvolat! 

A. Reček 25.6.2012 12:39

Autor opomenul to, že

politická (ne)odpovědnost se zde táhne už od konce devadesátých let.  A to nelze popřít.

Z. Rychlý 25.6.2012 11:41

Re: Jaký vliv na korupci

Pane Heusingere, pouštíte se do boje s kafemlejnkem. Máte sice podle mě pravdu, ale tady ji neprosadíte. Víře ve zhoubnost zastupitelské demokracie (peklo) a ve spasitelské schopnosti demokracie přímé (nebesa),  už chybí jen oltáře, kostely a faráři (jeden tu teda je). S vírou se argumenty bojovat nedá.

J. Boleslav 25.6.2012 11:12

Re: Jistěže,

Já jsem ho tak ale v 68. vnímal, asi mylně. I jeho soudruzi ho tak ostatně označovali.

R. Tesařík 25.6.2012 11:01

Re: Jistěže,

zůstal komoušem.

E. Heusinger 25.6.2012 10:48

Jistěže,

nestal se z něj echt pravičák jako mnoho jiných.

P. Čech 25.6.2012 10:40

Re: Jaký vliv na korupci

Poslanci mají přímou odpovědnost za své činy vůči občanům a nikoliv pouze vůči svým stranám. Občané je mohou kdykoliv i během jejich mandátu odvolat. Vůči korupci není odolný žádný známý systém. Některé systémy (většinový dvoukolový) však produkují korupci menší. Poměrný stranický systém z korupce vyrůstá, tuto potřebuje ke své existenci. Chce-li proti ní bojovat, řeže větev sám pod sebou. Tedy proti ní "bojuje" pouze slovně (žvanění a kecy politiků) a skutek utek.

J. Boleslav 25.6.2012 10:40

O mrtvých jen v dobrém,

proto k J. Šabatovi jen krátce. Velmi rád jsem ho poslouchal jako student na jaře 68. Po r. 89 ale byly jeho vystoupení a názory pro mně většinou už jen velkým zklamáním. Budiž mu země lehká.

P. Čech 25.6.2012 10:34

Re: Jaký vliv na korupci

Pokud nevidíte, jaký volební systém u nás existuje (podle ústavy a volebního zákona se jedná o systém poměrný a nikoliv většinový), potom jste slepý a  ... tak dále vy.

J. Boleslav 25.6.2012 10:30

Re: Na pokyn M.Topolánka

Do křesla ji neposadil Topolánek, ale lidovci (Kalousek).

J. Urban 25.6.2012 10:29

Re: Jaký vliv na korupci

Většinový volební systém je partajkracie. K čemu to vede, vidíte u nás dnes a denně, nejste-li slepý a blbý.

E. Heusinger 25.6.2012 10:25

Jaký vliv na korupci

má většinový volební systém?

P. Čech 25.6.2012 9:57

Re: Ale no tak!

Jsou zdrojem politické korupce, která je mnohdy horší než korupce finanční. Činnost politických stran a jejich zvolených zástupců totiž má na svědomí miliardové ztráty státu, za což ovšem tito zástupci politických stran nenesou vůči občanům ani státu žádnou přímou odpovědnost.

E. Heusinger 25.6.2012 9:34

Re: Parkanová

Nechoď Vlastičko s pány na led ....

E. Heusinger 25.6.2012 9:33

Ale no tak!

Poměrný volební systém ani volná soutěž politických stran nejsou zdrojem korupce.

P. Čech 25.6.2012 8:39

O paní Parkanovou skutečně nejde.

Jde o systém, který pan Kalousek drze nazývá demokracií. Jde o systém, který dovoluje třídit občany na lidi a nadlidi (poslance). O systém, který dovoluje a potřebuje, aby v čele rezortů nebyli odborníci, ale politici. Politici, kteří oněm rezortům vůbec nerozumějí. Politici, kteří vůči občanům, ani státu nenesou naprosto žádnou odpovědnost za své činy.  Jsou to prostě politici a aby nebyli úplně beztrestní, vymysleli si pojem "politická odpovědnost". Pojem, který nic nevyjadřuje. Politik je tak "politicky odpovědný" pouze vůči svým voličům. Zde je na místě otázka, kolik lidí představuje počet těch "jeho voličů". Ze všech voličů je to pouhých 14 - 18%. Tedy, politik je odpovědný pouhým 14 -18% voličů, zatímco 82% voličů odpovědný není. Tomuto paskvilu se v České republice říká drze demokracie a právní stát. Je to veskze špatný systém, vytvořený a schválený v parlamentu většinou současných a "bývalých" komunistů za jedním, jediným účelem a to tím, aby oni neztratili svou moc nad naprostou většinou občanů ostatních. Tito lidé připustili úlitbu ostatním občanům a dovolili odstranit z ústavy článek o vedoucí úloze KSČ. Současně však vytvořili a schválili ústavu, kam zařadili poměrný volební systém a článek o volné soutěži politických stran. Spolu s volebním zákonem a zákony dalšími tak uzákonili de facto  obecnou nezodpovědnost politiků za jejich činy. Sami sebe tak označují za nadobčany, jichž se zákony netýkají. Jsou totiž odpovědni občanům pouze politicky. Znamená to jediné. v současném volebním systému si mohou dělat co chtějí a to ve většině případů až do důchodu.

M. Procházka 25.6.2012 8:35

Parkanová

Co se jí všichni tak zastávají,když tomu nerozuměla,neměla tam co dělat.Všude dělala bílého koně a vše ji procházelo,dokud se neřeklo dost.Kalousek,Nečas a další se mohou roztrhnout pro kolegyni,přitom mají společně všichni máslo na hlavě.Proč by se jí nezastali,když jim dělala stafáž.Žena ministryní obrany,nic proti ženám,ale tahle tam opravdu neměla co dělat.Pokud jí to zase projde,třebas ji udělají ministryní finncí a může stát někde na rohu a vyzpívat scházející peníze pro státní rozpočet.Musíme být opravdu na dně,když vládnou lidé tohoto typu.

T. Marek 25.6.2012 7:51

poznámka

Autor má samozřejmě pravdu. K jeho závěrečné otázce jen poznámku: Pracovník v podniku má mít dva druhy motivací - pozitivní, když je prospěšný firmě (odměny, povýšení atd.) a negativní, když pracuje špatně (postihy, sankce, vyhazov atd.). Nikdy jsem nepochopil, proč to tak není u státní správy. Protože když není i ta negativní motivační složka, tak to zákonitě vede k nedbalosti a lumpárnám. To vše, ale víme přece už dávno, že? je to také v učebnicích a v historii vůbec.

V. Ondys 25.6.2012 1:35

:))))))))))))))))))))))))) Hlasatelé nových pořádků?

Tohle snad vod socana už není ani nestydatost, jednou se těch mudrlantů fakticky po... jako vobyčejnej chlap, co by zaručeně :)))) umřel hlady, kdyby se podobně živil rukama.

P. Pavlovský 25.6.2012 1:05

Na pokyn M.Topolánka

lítala Vlastička na Čertovy kameny. Tam na ní čekával M. Dalík, aby ji zmermomocnil.

Létat nemusela, ale to by jí asi Topolánek v křesle nenechal. A ona je tolik chtěla!