14.5.2024 | Svátek má Bonifác


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 10.1.2011 13:12

Re: Velmi by mne zajímalo

Nejen justice a policie, ale i parlamentu a senátu. Zavedením zákona o obecném referendu, podobně, jako to mají ve Švýcarsku. To je zásadní. Vše ostatní přijde samo.

P. Čech 10.1.2011 13:10

Re: Nemoc odborníků

Pane Skotnico, byl byste tak laskav a řekl mi, kdy jsme vyzkoušeli schopnosti nějaké nepolitické vlády? Pokud je mi známo, tak do každé vlády hovořily s úspěchem politické strany, tudíž žádná vláda u nás nebyla nikdy už od roku 1918 nepolitická. a to pouze vinou volebního systému podle poměrného zastoupení. Každého ministra před jeho jmenováním schvalovaly politické strany a tedy každá (i t.zv. úřednická) vláda byla politická.

V. Hošek 10.1.2011 13:06

Velmi by mne zajímalo

jakou představu má autor o depolitizac policie a justice a jak to souvisí s níže uvedeným příběhem.

Mladá dívka dostala pět let natvrdo za to, že se nožem ubránila Ukrajinci, který ji chtěl znásilnit. Pachatel se TV Nova později k napadení přiznal a uprchl na Ukrajinu. Napadená dívka si však trest odseděla. Šílenství? Ne, jen malé střípky skutečného, děsivého obrazu české policie a justice. Cesta k nápravě je jediná - naprostá depolitizace justice a policie.

P. Čech 10.1.2011 12:42

Kočkopes

Pokud pan Nečas vypustí ze svých úst kočkopsa, měl by trochu přemýšlet.  Oním označením lze v České republice nazvat téměř cokoliv. Ústavou počínaje a organizačním řádem posledního státního podniku konče. Článek o ústavním slibu poslance je v přímém rozporu s realitou a nelze jej plnit, aby nebyly porušeny články jiné.Volební zákon je v rozporu s ústavou, která hovoří o svobodných volbách. Pod pojmem "svobodné volby" si představuji takový akt, kdy nikdo a nic (ani volební zákon) nediktuje voličům jak mají volit (musí volit kandidáty jen jedné politické strany) a už vůbec ne koho mají volit (musí volit politickou stranu). Situace po každých volbách je vůbec kočkopsem. Politická strana, která vyhraje volby nevládne, ba nevládne ani její program, pro který byla volena. Nelegálním způsobem (nemá oporu v žádném ze zákonů) jsou vyhandlovány koalice, jejichž programy jsou zcela odlišné od těch, které byly voleny.  Koalice tak nemají ani legitimitu, poněvadž nebyly a nejsou voliči schvalovány. Takto bych mohl pokračovat na deseti stránkách. Pakliže potom pan Nečas hovoří o kočkopsech, měl by se předtím zamyslet, pokud to dovede.

M. Prokop 10.1.2011 12:02

Re: Pane Okamuro,

Ano, ale ....

Pokud to skutečně jsou odborníci a ne protekční děti nebo lidé neschopní.

A pokud jsou schopni splnit zadání. Viz Janota, ktewrý si zřejmě neumí představit možnost sestavit nedeficitní rozpočet.

M. Prokop 10.1.2011 12:00

Re: Pane Okamuro,

Být vámi, raději neschopnost chápat tolik nedemonstruji.

M. Prokop 10.1.2011 11:59

Re: Nemoc odborníků

Jako podnikatele já také, zatím.

Jeho výlety do politiky jsou úsměvné.

S. Ševeček 10.1.2011 11:19

Re: Pane Okamuro,

Ano.

Karel Gott for president !

L. Severa 10.1.2011 11:14

Re: Pane Okamuro,

Přesně, paní Kanioková. Chybu vidím v tom, že nastoupivší ministr udělá na svém rezortu "čistku" a přivede si svoje lidi. V těch nižších funkcích by měli setrvávat nestraničtí odborníci. U přímé volby prezidenta se mi zdá, že to má být jakási vějička ukázky demokracie - necháme vám zvolit hlavu státu, ať to stojí co stojí- . Správně poukazujete na možné kupčení s hlasy, ale nejen to, nějaký zbohatlík může svou nákladnou kampaní oblbnout velkou část voličů.

S. Ševeček 10.1.2011 11:11

Re: Zvláštní názory pana odborníka na cestovní kanceláře

Pochopil, pod laskavým dohledem politikoidů, že by moh být prezydentem respubliky ...

J. Jaňour 10.1.2011 11:02

Re: Pane Okamuro,

Máte naprostou pravdu.Zrušme demokracii.Stojí nás obrovské prostředky, ničí klid na práci a vůbec, mafiánský kapitalismus si rozvracet nedáme.

P. Vandas 10.1.2011 10:51

Re: Mně se Váš návrh líbí

 Promiňte mi, pane Měrko, zřejmě nemístnou důvěrnost. Mylně jsem se domníval, že jste mě známá osoba.

J. Skotnica 10.1.2011 10:31

Nemoc odborníků

Jakmile se stane z člověka uznávaný odborník na něco, získá pocit, že je odborník na všechno a hlavně na společenské jevy. Řídit lidi a radit jim co mají a nemají dělat je přece tak jednoduché. Rady v tomto směru se pokoušel udělovat i takový génius jako Albert Einstein. Naštěstí neúspěšně.

Myšlenku spolupráce na výběru policejního prezidenta přece opoziční strany odmítají a téměř na 99% odmítnou. Proč by měly brát odpovědnost za něco, co můžou koalici otloukat o hlavu. To je přece normální. No ministr je politická funkce. Schopnosti nepolitické vlády jsme si už vyzkoušeli.

Ale pana Okamuru si jako podnikatele velice vážím.

J. Kanioková 10.1.2011 10:22

Pane Okamuro,

tohle je špatně - "kritéria bych stanovil i na některé současné nejvyšší politické funkce. Proč by měl být ministr politik? "

Příkladem je udržovací vláda p. Fišera.  "Odborníci" by nic neprosadili, u senátorů i poslanců by za sebou neměl patřičnou sílu a autoritu. A to už si vůbec nedovedu představit to "výběrové řízení". I dnes shoda na ministra trvá pořádně dlouho, a to za sebou mají celou pol. stranu.

Taktéž si neumím představit přímou volbu prezidenta. Teda umím a hrozím se. Protože, bohužel, většina Čechů letí na populistické sliby, takže se můžeme dočkat nepříjemných "překvapení".  Už dnes se prodávají volební hlasy, v Těšíně snad i za tisícovku, bezdomovcům a podobné člověčí entitě.

O. Uživatel 10.1.2011 10:19

Uživatel požádal o vymazání
M. Starý 10.1.2011 10:17

Pan Okamura je investor

Když pan Okamura vidí, jak se povedlo panu Bártovi vytvořit VV a jak může díky tomu "točit kolečky" politiky, určitě ho to láká také zkusit to. Bohužel nemá za sebou žádnou zkušenost (ani výsledky) z komunální politiky ani práci v žádné straně. Proto volá po "nových tvářích" protože jen tak může svůj handicap překonat.

P. Vandas 10.1.2011 9:57

Re: Mně se Váš návrh líbí

 Jseš to ty, doktore?

J. Jílek 10.1.2011 9:47

Re: Zvláštní názory pana odborníka na cestovní kanceláře

stačí vzpomenout na jeho četná skupinová fota s Paroubkem

J. Jílek 10.1.2011 9:45

chaote Okamuro, odpovídáte si sám

"Přiznám, že bych šel v téhle teorii ještě dál a obdobná kritéria bych stanovil i na některé současné nejvyšší politické funkce. Proč by měl být ministr politik? Jaká to je kvalifikace?"

protože je to politická funkce....

J. Schwarz 10.1.2011 9:12

Re: Je na tom dost pravdy.

Zvlášť myšlenka omezeného funkčního období soudců a státních zástupců s nutností  obhajoby pozice po uplynutí funkční doby je velmi podnětná. Rovněž možnost, že by policajti, soudcové a státní zástupci byli hmotně a trestněprávně odpovědni není od věci. Současný stav t.zv. "nezávislosti" justice je neudržitelný, neboť ta je nezávislá především na zdravém rozumu a elementárním vnímání spravedlnosti.

P. Novotný 10.1.2011 8:39

Re: Zvláštní názory pana odborníka na cestovní kanceláře

Byl členem ODS a možná ještě je, i když o tom už pochybuju. Přečtěte si jeho blog, ještě před dvouma měsícema obhajoval zlodějské spojení ČSSDODS v Praze, ale na rozdíl od vás už pochopil.

A. Reček 10.1.2011 8:24

Je na tom dost pravdy.

Odpolitikařit justici a bezpečnostní složky se stále díky stranickým zájmům ODS a ČSSD nepodařilo.  Je to smutné, ale je to tak.  Vždy si tyto dvě strany hlídaly při svém vládnutí úřady  vnitra a spravedlnosti.  Dnes hlavně ODS želí, že VV mají možnost odkrýt na vnitru to, co se tam v předešlých letech dělo.

R. Jonák 10.1.2011 8:18

Zvláštní názory pana odborníka na cestovní kanceláře

Jestli napíše hned v úvodu: "Už jen proto, že premiér je proti. To je signál, že jde o krok správným směrem. ", Tak si myslím, že ani není potřeba číst dál (není náhodou pan autor členem ČSSDKSČM?) a ani tito členové (až snad na pana Drátha) se většinou takhle nevyjadřují.

J. Měrka 10.1.2011 5:14

Mně se Váš návrh líbí

Na rozdíl od pana Janouška doufám, že by se při nakládání na misku vah našlo i pár slušných politiků dbalých zájmů země. (Připouštím ovšem, že pesimismus p. Janouška je pro pozorovatele naší politické scény možná opodstatněný.)

P. Janoušek 10.1.2011 0:21

A to jako myslíte...

...že se přihlásím do soutěže na post ministra a ti všichni Vámi jmenovaní mi dají hlas oproti svému přihlášenému milcovi? Asi jste spadl naznak z višně. ždyť i na tom se dohodnou s přehledem. Jenom nám zbude trapné zdání demokracie. Stejně jako při trapné přímé volbě prezidenta s pravomocí rozhodnout velikost věnce, který se bude pokládat u hrobu trneznámého bojovníka.