3.7.2024 | Svátek má Radomír


Diskuse k článku

POLITIKA: Pokus o ukončení privatizace politiky v ČR

Asi tak by se dal co nejkorektněji a nejpřesněji popsat zásah policie a státního zastupitelství, kterého jsme byli svědky 13. června 2013. Pokud by byl úspěšný, signalizoval by světu, že jsme po třiadvaceti letech učinili další důležitý krok k tomu, abychom se vrátili do Evropy, jak jsme si hned po listopadu 1989 vytkli a vzdálili se ruskému modelu, který tu jen v trochu jiné modifikaci přežívá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Bezouška 20.6.2013 9:36

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

pane Vlach - už jste si ten obklad přiložil? Ta úleva, co?

M. Sedláček 20.6.2013 17:57

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Příspěvek hodný přirození

J. Boleslav 20.6.2013 9:36

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Přesně tak, naprostý souhlas.

J. Kanioková 20.6.2013 10:50

Velký souhlas s p. Kosejkem,

účelovost z toho jen piští. V opačném případě by si počkali na nasbírání důkladnějších a přesnějších podkladů pro svá obvinění.

Tohle byla uspíšená akce, a oč jsou argumenty chabější, o to bombastičtější bylo provedení !

Účel z toho smrdí na sto honů..

J. Stejskal 20.6.2013 16:08

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

To je teorie odvážná!

Jestli to je pravda, tak jsou všichni členové ODS ještě slabomyslnější, než si o nich národ myslí. Protože udělat tento "soft-puč", jak to nazýváte v tuto dobu by znamenalo, že ODS má tendenci sebezničující a nepřeje si ani členství v zastupitelstvu v Ptyči.

M. Kosejk 20.6.2013 17:06

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Blbě mě chápete. Vůbec nespřádám teorie o tom, kdo za tím pučem stojí. Protože nevím. Ale pokud bych měl tipovat, tak si myslím, že to má něco společného s tím nově vznikajícím zákonem o státní zastupitelství, který má ze státních zástupců udělat všemocné a nekontrolovatelné prokurátory.  ODS je jedinou stranou, která se "cuká" - a tahle monstrakce měla být vzkazem politikům, co se jim stane, když se postaví justiční mafii. Není náhodou, že ze státních zástupců v tomto figurují jen a pouze podporovatelé toho nového zákona - od Bradáčkové (která tiše strpěla odejmutí případu z Prahy), přes Zemana, až po Ištvana.

M. Kosejk 20.6.2013 17:28

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Ve jméně Bradáčové mi přebývá K - tu bez K jsem myslel. :)))

J. Vyhnalík 20.6.2013 17:27

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Primárním cílem puče není likvidace ODS, to je pouze vedlejší oběť. Primárním cílem bylo definitivní vymanění státního zastupitelství (SZ) z kontroly výkonné moci. Samotní organizátoři akce připustili, že akce odstartovala předčasně. IMHO čekali na schválení Zemanova (Pavel) zákona o SZ, podle kterého by nejvyššího SZ už nejmenovala a neodvolávala vláda na žádost ministra spravedlnosti, ale jmenoval by ho president a odvolán by mohl být pouze kárným soudem. Podobně neodvolatelní by měli být i další vedoucí funkcionáři SZ. Jediným omezením bylo desetileté funkční období, kdy nejvyšší SZ by nemohl zastávat funkci ve dvou po sobě jdoucích funkčních obdobích. Nic by ovšem nebránilo tomu, aby si svou funkci prohodil se svým náměstkem a vedoucím Úřadu pro potírání korupce.

Samotná akce měla být demonstrací síly a toho, co SZ považuje za správné a co ne. V médiích se sice objevují olomoučtí Ivo Ištvan a Pavel Komár, ale nepochybuji, že skutečným autorem celého puče jsou Pavel Zeman a Lenka Bradáčová. Vzpomeňme na její hysterickou reakci na naivně kolegiální upozornění od bývalého šéfa protikorupční policie Martince, která Martince stála místo. Signifikantní je, že se pučisté spojili s úderným protiteroristickým policejním komandem pod velením Roberta Šlachty, a ne s protikorupční policií, pod kterou by celá kauza měla od samotného počátku spadat.

To všechno přesně zapadá do názorů na postavení SZ, které Pavel Zeman opakovaně prezentoval veřejnosti například v OVM. Pučisté jsou nejspíš přesvědčeni o oprávněnosti a prospěšnosti nejen samotného puče, ale hlavně protiústavní změny postavení SZ. Nedokáží si připustit, že odstranění demokratických pojistek pokud jde o SZ likviduje demokracii v ČR. Sami nejspíš věří v oprávněnost jejich akce a nepřipouštějí si, že by se mohli v čemkoliv mýlit, natož aby si připustili myšlenku na to, jak by celý systém fungoval, pokud by se na jejich pozice dostal někdo jiný.

M. Kosejk 20.6.2013 17:37

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Viz můj příspěvek z 17:06, repete: "Ale pokud bych měl tipovat, tak si myslím, že to má něco společného s tím nově vznikajícím zákonem o státní zastupitelství, který má ze státních zástupců udělat všemocné a nekontrolovatelné prokurátory.  ODS je jedinou stranou, která se "cuká" - a tahle monstrakce měla být vzkazem politikům, co se jim stane, když se postaví justiční mafii. Není náhodou, že ze státních zástupců v tomto figurují jen a pouze podporovatelé toho nového zákona - od Bradáčové (která tiše strpěla odejmutí případu z Prahy), přes Zemana, až po Ištvana."

Myslím si tedy to samé - a ještě píšu, proč si myslím, že cílem byla právě ODS.

J. Vyhnalík 20.6.2013 17:49

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Přesně tak, nejspíš jsme psali naše reakce souběžně. Nezapomeňte na Pavla Komára, který mne šokoval "právnickou" úvahou v OVM reagujících na amnestii. Argumentoval tím, že abolice se vztahuje na obvinění s trestní sazbou do 10 let, ale že v některých kauzách byla maximální hranice trestu, podle zákona platného v době vzniku kauzy, vyšší. Nejsem právník, ale myslím, že s tímto by neměl vystudovat práva ani v Plzni. Tím netvrdím, že právu nerozumí, naopak rozumí, pouze testuje, jaké překroucení veřejnost ještě spolkne.

M. Kosejk 20.6.2013 18:06

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Nejhorší je, že tahle část státních zástupců byla už od začátku mediálně presentována jako ti "noví, lepší a čistí" - prostě totální inverze k tomu, jak média prezentují zbytek SZ. 

A politici si uvědomují, jak ten nový zákon může být nebezpečný. Ale bojí se mu postavit, protože by médii byli označeni za přátele korupce. A teď aby se ještě báli hněvu samotných prokurátorů, kvůli kterému by mohli ze dne na den skončit ve vazbě (a důkazy, pro to by se teprve hledaly - viz dnešní skandální rozhovor s Ištvanem).

M. Sedláček 20.6.2013 18:05

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

To je velmi reálné, co píšete.

M. Sedláček 20.6.2013 18:02

Re: někdo chce, aby to tak vypadalo.

Je to přesně, jak píšete. Závistivé ovce, co sami většinou v práci kradou jak straky (pytel cementu sem, papír do tiskárny na doma tam, atd.) tomuhle samozřejmě zatleskají. No a Randák - no comment. Obzvlášť pikantní bylo, jak v TV do pozadí narafičili dva fízly s transparentem "podporujeme PČR", hehe, pškné divadlo.

L. Novák 20.6.2013 2:16

Re: Kauza Nagygate, jak ji nazval trefně bývalý zpravodajec Jan Schneider...

Tak Jan Schneider je "bývalý zpravodajec"? Zajímavé. Všiml jsem si, že na bulvární České pozici patří k nejaktivnějším pisálkům, kteří se poslušně (nebo z blbosti) zařadili do hysterického davu, kde svými bláboly přidal svou "trošku" k pádu vlády. 

P. Pavlovský 20.6.2013 1:51

Souhlas až na jeden moment!

Paní Nagyová, jako státní úřednice, se nedopustila trestného činu zneužití pravomoci, protože žádnou takovou pravomoc neměla!.

 Mohla poroučet maximálně svým podřízeným, ke kterým určitě nepatřili býávalý šéf vojenského zpravodajství Ondrej Páleník,ani generál Milan Kovanda,

S toutéž žádostí by se na ně klidně mohla obrátit i NečasovA MAMINKA NEBO TCHÝNĚ, MOŽNÁ I GUVERNANTKA jeho dětí. Ona prostě pouze žádala něco, nač neměla právo - to snad ani není trestné:-)

Naproti tomu trestného činu zneužití pravomocí se zcela určitě dopustili ti vojáci: sledovali někoho bez příkazu nadřízeného!

Pokud nemá NAGYOVÁ na krku ještě něco dalšího, ,je z toho IMHO, venku!

L. Novák 20.6.2013 2:37

§ 329 Zneužití pravomoci úřední osoby

(1) Úřední osoba, která v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch

a) vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu,

b) překročí svou pravomoc, nebo

c) nesplní povinnost vyplývající z její pravomoci,

bude potrestána odnětím svobody na jeden rok až pět let nebo zákazem činnosti. ..................... Tohle jste měl na mysli?

P. Pavlovský 20.6.2013 4:38

Chybí mi tu definice úřední osoby

Něčí sekretářka není IMHO žádná "úřední osoba".

Jsem laik, ale "úřední osoba". je pro mne revizor v tramvaji, exekutor, strážník, vrátný, pošťák, celník, policajt, hasič, notář a pod.

čASTO MAJÍ UNIFORMY.

 "Úřední osoba". by mohl být také učitel ve veřejnoprávní škole.

Nagyová není pro mne o nic víc "úřední osobou" mež třeba uklízečka v Černínském paláci.

M. Kosejk 20.6.2013 6:40

Re: § 329 Zneužití pravomoci úřední osoby

To je právě dost diskutabilní. Nagyové pozice "vrchní ředitelky" je v podstatě vymyšlená pozice pro "lepší" asistentku premiéra. Šéfem Úřadu vlády byl Poul. A premiérem byl Nečas.

S logikou Ištvana by šlo i obvinit úklízečku z Úřadu vlády, pokud by ji poslouchala rozvědka. Případ by to byl jstě bizarní, ale těžko obvinit uklízečku z překročení pravomoce k uklízení. A s Nagyovou je to dost podobné.

M. Bezouška 20.6.2013 9:34

Re: § 329 Zneužití pravomoci úřední osoby

pane Nováku, vaší poznámce chybí to podstatné, totiž definice "úřední osoby", dříve "veřejného činitele" dle par. 89 Trestního zákona. Tam jsou taxativně vyjmenovány "pozice", na které se ono označení se vším, co k tomu patří vztahuje. O řadových úřednících, mezi které dlužno počítati i "šéfsekretářku", tam není ani slovo. Mimochodem, o jisté zmatenosti našich právních předpisů svědčí i to, že v Usnesení (o trestním stíhání Jany Nagyové a spol.) se užívá termín zneužití pravomoci veřejného činitele, ačkoliv tento pojem byl s účinností 1.10.2010 (datum je možná nepřesné, rok však odpovídá) nahrazen termínem úřední osoba.

Podstatou námitky pana Pavlovského je právě toto. Není-li někdo veřejným činitelem, potažmo úřední osobou, nemá také žádnou úřední či zákonnou pravomoc. Ergo kladívko nemůže ji ani zneužít.

Celkově se monstrakce Nagyovágate stále více podobá ohromnému prdu na vládní recepci: všichni strnou úžasem, pak smrad vyvane, chvíli se o tom mluví - a dál už není nic. A žvásty pana autora článku na tom nic nezmění. (Pohlédnete-li na obrazovku do pravého horního rohu, uvidíte snímek pana Ištvána, říkajícího "co máme na exposlance?"  No, z něj ta bystrost doslova vyzařuje - jen aby si on a jeho melodyboys dokázali včas něco pořádného vymyslet, zatím je to dost bídné.)

L. Novák 20.6.2013 10:32

Re: § 329 Zneužití pravomoci úřední osoby

Zajímavé! :-) Mimochodem, Nagyová podle slov jejího advokáta (vyjádření pro zpravodajství ČT) prý poukazuje na skutečnost, že ke všem těmto "zadáním" přistupovala jako soukromá osoba jednající se svými přáteli mimo úřad vlády (asi "službičky pro dobré přátele" :) Takže i v tomto detailu bude mít státní zástupce s obviněním Nagyové "problém". ;-)

No a tady je právní analýza kauzy 3 poslanců vysílaná ČT24: Události, komentáře, 18.6.2013 22:00 na ČT24 12.-19. min

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani//1096898594-udalosti-komentare/213411000370618/

nebo

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1096898594-udalosti-komentare/213411000370618/obsah/266810-hleda-se-premier/

J. Stejskal 20.6.2013 16:01

Re: Souhlas až na jeden moment!

Ano, přesně to jsem chtěl napsat. Paní Nagyová nemohla zneužít pravomoc, kterou neměla. Tam jsou na vině zcela páni generálové. Jenže paní Nagyová z toho není venku. Ono spousta věcí ještě vyplave. I kdyby je měl někdo vymyslet. Byla už předhozena davu. Upřímně řečeno - zaslouží si to.

P. Pavlovský 20.6.2013 16:45

Označil bych to jako "zločinné spiknutí"!