28.6.2024 | Svátek má Lubomír


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Modrý pták 6.12.2005 9:29

Reakce.

"Pravice nebyla s to v zemi zabezpečit dodržování zákonů". To prosím pěkně nedovede vůbec žádná vláda na celé planetě. Zákony musejí především dodržovat občané a pokud je nedodrží, tak tady nastupují represivní složky. Zákonů potřebných tady máme až hanba a kdyby sem nakoukl nějaký právník (nemyslím zákoníky, ale právníky), tak by Vám potvrdil, že v množství zákonů není žádná potíž. Ony totiž zákony mají svoje transakční náklady, které vůbec nejsou malé. Potíž je spíše v tom, že se dnes a denně snaží kdejaký kutil, kdejakou blbost popsat v zákoně. Budiž odstrašujícím příkladem idiotský nápad jednoho socialisty zakázat prodej zboží pod výrobní náklady. To děsivé množství zákonů totiž vede jenom k tomu, že z toho mají občané legraci, protože některé kraviny se vůbec nedají vymáhat.
"Když si ještě k tomu připočteme doslova ponižující nastavení minimální mzdy - primitivně zdůvodňované snahou zabránit růstu nezaměstnanosti". Ona je mzda cenou práce, která je jedním ze 4 hlavních faktorů, které ovlivňují cenu výrobku. Podle mého názoru by se stát vůbec do také věci neměl plést, protože to je nepřípustné zasahování do výše nákladů soukromého subjektu. Když už něco takového máme, tak nechť je to na úrovni životního minima. Mimochodem, dnes máme minimální mzdu nastavenu na neponižující úrovni a máme tady dvojnásobný počet lidí bez práce než tomu bylo na začátku úspěšného socialistického vládnutí. A k těm nezaměstnaným tady pracuje 220 tisíc zahraničních dělníků (to byl počet nezaměstnaných v celé ČR na začátku úspěšného vládnutí). Tak zkuste přemýšlet, jestli mezi tím není nějaká souvislost.
Představa, že pravicovými voliči jsou státní zaměstnanci je pro mě fascinující.
Big George 6.12.2005 9:26

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Jestli ona pravda není někde uprostřed. ODS byla po revoluci první u moci, takže jim v rámci změny režimu leccos uniklo... Ale nedělejme si, přátelé, iluze, že kdyby ten přechod dirigovala Soc Dem, že by to bylo jinak (nebylo). Ti zloději nejdřív čekali, kdo vyhraje a za tím šli. Nelze říci, že ODS tuneluje a soc dem netuneluje (vzpomeňte na Libertu). Problém je sama podstata levicového a pravicového chování. Pierre Ttrudeau, blahé paměti udělal z hospodářského giganta (Kanady) během asi deseti let trvalého vazala USA. Olaf Palme přiměl k ekonomické emigraci asi 200 tisíc lidí středního stavu. Do Kanady a Švédska putují davy nezaopatřených, ale práci hledají v USA. Když ji ztratí, tak alou zpět do Kanady!
pametnik 6.12.2005 9:23

Re: Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Po "sametové revoluci " v roce 1989 převzala vláda a následující vlády zemi v hospodářském a samozřejmě i morálním úpadku po 40 letech vlády komunistů. Nebylo v moci do roku 1997 všechno napravit. Připomínám, že ODS nevládla sama, vládla v koalici. Pokud dnes někdo říká, že po 8 letech! vlády ČSSD se musí napravovat chyby vlády ODS, nevidí, že vláda ODS musela napravovat 40 let (5x více let ) katastrofické vlády KSČ, nyní KSČM? Nikdo nezohledňuje setrvačnost společenských jevů a myšlení lidí. Prosím, vezměte do hrsti selský rozum! Ještě dnes doplácíme na vládu KSČ nejen hospodářsky, ale hlavně v myšlení lidí, morálce, vztahu k práci a okolí.
StandaT 6.12.2005 9:17

příliš dlouhé

příliš dlouhý článek na to co autor chtěl říct. S hodnocením pravice souhlasím, hodnocení levice je, jak to říci slušně... levicové. Kdybych článek na toto téma psal já, tak bude znít: Pravice dělala zásadní změny společnosti a ekonomiky a pos*ala co mohla. Levice nedělala žádné změny a pos*ala to taky.
Xaver X.X. 6.12.2005 9:11

Jo, Mirku Šejno, pravdu díte, jenom mě fascinuje,

že ODS dělá, jak když to neví....nebo že by to fakt nevěděla...?
jamo 6.12.2005 9:06

Re: Nejméně polovina

Takoví tupci, co sežerou každou blbou propagandu socialistům by měli ty dluhy, které hází na naše děti, platit sami. Každý rok od roku 1999 je rozpočet neskutečně v mínusu (a to ty vyžírky zpočátku trošku držela oposmlouva), peníze prožírány. A co se týče těch ztrát ODS o kterých tenhle bolševik tady žvaní, kolik z toho by tak asi přiznal, že vzniklo za vlády jeho oblíbenců od roku 1948. Nebo to byl ten správný ráj na zemi a všechno tady zářilo novotou, továrny jako ze škatulky, opravené domy a v obchodech co hrdlo ráči? Bože můj, ta skleróza téhle lůzy je nepředstavitelná!
Václav 6.12.2005 8:59

Re: ODS a pokomunisticke obdobi.

"Neni mozny bezkrizovy prechod z komunistickeho systemu na  system kapitalisticky."
To sice máte pravdu, ale zároveň také není možné ignorovat signály, že něco není v pořádku. Pokud v autě začne blikat kontrolka brzd, tak rozumný řidič zastaví na nejbližším možném místě a nebo pojede s maximální opatrností. Suverén přesvědčený o své vlastní neomylnosti pojede dál a dojde k havárii. Podobné to bylo v devadesátých letech. Signálů, že český ekonomický zázrak je spíš mediální než reálný a že ekonomice hrozí problémy, bylo více než dost a přicházely i od renomovaných zahraničních institucí. Jejich představitelé bohužel dostatečně nepadali na zadek před velikostí ekonomického guru Václava Klause a tak byli osočováni z hlouposti a neznalosti našich specifik. Sice možná skutečně neznali naše specifika, ale zato znají ekonomii a tak tušili, jak to dopadne. A taky že dopadlo, a tvrdě na hubu.
Byla to od tehdejších mocných skutečně jen totální hloupost nebo i úmysl? Když se podívám na to s jak fatálníma chybama byl třeba napsán zákon o investičních fondech a společnostech, ke kradení přímo vybízel, a ti co na to upozorňovali byli označování za hlupáky a nepřítele volného trhu, rozuměj kradení, tak se obávám, že to bylo to druhé. A velmi pikantní příchuť tomu dává to, že jeden z hlavních autorů pan Tříska je dnes poradcem pana prezidenta.
Ať už to bylo tak či onak, nejhorším důsledkem toho bylo, že se z velké části díky tomuto stavu, podařilo Miloši Zemanovi pohádkově získat ve volbách 96, protože strhnul na svou stanu spoustu lidí naštvaných neřešením těchto problémů a faktickou beztrestností podvodníků. Nedokázal to ovšem tím, že by představil lepší program, ale pouze vyřváváním o tunelování, spálené zemi a tunelářích do tepláků. A od té doby už to stálo za houby. Dokud tohle nedokáže ODS chlapsky uznat a odstavit z čela protagonisty tehdejšího vývoje bude to mít levice až moc snadné. Bohužel.
eTony 6.12.2005 8:49

Re: Re: Re: Nejméně polovina

Jo tak, oni to psali v novinách. Tak to jo.
ken 6.12.2005 8:42

Re: Re: Kokoko...

Stingu, skvělé. Jsem stejného názoru, tvůj příspěvek si ukládám. Ještě bych tam vsunul Rudé odbory.
Novák 6.12.2005 8:38

Re: Re: Nejméně polovina

Opravdu, stačí se podívat zpátky nejenom do novin.
Novák 6.12.2005 8:38

Rozdělení Československa

rozhodně nebylo nezbytně nutné a navíc jsme přišli o svým způsobem známou "ochrannou" známku Made in Czechoslovakia, která byla podstatně známější, než nějaké Czech Made, Made in Czech Republic či Made in Slovakia. Od doby rozdělení většina obyvatel ostatního světa už vůbec neví, kdo a kde jsme, předtím to dokonce občas i věděli.
eTony 6.12.2005 8:35

Re: Nejméně polovina

Opravdu, pane Nováku ?
Mirek Šejna 6.12.2005 8:33

pane Polánský, ten článek je slátanina

Levicový volič totiž vůbec není tím, za co ho považujete Vy a i značná část pravičáků. Zkuste někdy udělat průzkum. Zjistíte, že volební preference se mezi top manažery, nebo zaměstanci soukromých firem, či úředníky státních institucí se moc neliší. Výrazný rozdíl v preferencích je pouze u nezaměstnaných a důchodců.
Novák 6.12.2005 8:31

Nejméně polovina

nebo i více z toho biliónu jde ale na vrub vlády ODS, která ztrátu tehdejší Konsolidační banky, později Konsolidační agentury, úmyslně do rozpočtu nezapočítávala, to udělala až vláda ČSSD se Zemanem.
haui1 6.12.2005 8:12

Nebýt to pantomima,

já bych řval. A takových Polanských je u nás, bohužel, mnoho :o(
Ifo 6.12.2005 8:10

Školné

Je až neuvěřitelné, jak všichni mluví o školném jako o spáse našeho školství. Ale naše školství je silně podfinancované a jenom školné tuto situaci nezachrání. Je to něco jako pokus o uhašení požáru pliváním do plamenů. Do školství nejdřív musí přijít mnohem více peněz a pak má teprve smysl zavádět školné. Kdyby finanční problémy školství mělo řešit jenom školné, muselo by být tak vysoké, že by moc studentů vysokou školu studovat nemohlo - takže místo selekce prostřednictvím testů bychom tu měli selekci prostřednictvím finančních možností.
JIrka 6.12.2005 7:48

Re: Kokoko...

" tak mám pocit, že já asi daně neplatím." Jsi placen z našich daní a platíš taky daň , viď?? To je otrava.
M.Slon 6.12.2005 7:44

Re: Kokoko...

Milý Ludvíku, Vy opravdu daně neplatíte, neb jde pouze o platbu virtuální. Jste placen ze státního rozpočtu a tamtéž se jakoby vrací daňová částka.
Kuba 6.12.2005 7:11

Re: Kokoko...

Ano Ludvíku, jsi státní zaměstnanec. Pro které lidi tu svou práci vlastně děláš?
Kuba 6.12.2005 7:05

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Ludvíku,
proč si myslíš, že šlo velmi jednoduše a bez chyb během šesti let přejít od sockomunismu k demokracii a napravit vše, do čeho nás komunisté dostali za čtyřicet le jejich vlády a že nešlo během osmi let napravit případné chyby které vznikají při každé lidské činnosti?
Jarda Musil 6.12.2005 7:00

shrňme to ..

ODS (a samozřejmě s ní vládnoucí strany) určitě udělaly v první polovině devadesátých let hodně dobrého. Ale bohužel některé dost zásadní operace se nepovedly - při hledání řešení se totiž nedala přednost ekonomice ale dostala zelenou politika a zaopatření sebe či kamarádů. Veřejnost samozřejmě vnímá soulad slov a činů. A to zde bylo spíše v nesouladu. Celkový dojem (zdůrazňuji dojem) zůstal asi tento: snaha přestavět starý barák na nový dům se navrhla tak, že do starého hodíme bombu, cihly se rozkradou a vzniknou nové domy ... Jenže když neřidič ukrade auto pravděpodobně bude havarovat - čili i když se majetky dostaly do soukromých rukou neznamenalo to kýžený nástup korektního podnikání, ale spíše nástup spekulativního přeskupování majetku. Prostě "výrobní prostředky" se nedostaly do rukou těch, kteří by s nimi uměli zacházet. Proto dnes řešíme nezaměstnanost, proto nám absolventi VŠ odchází do Anglie, proto dnes VŠ prodává pojištění. Spekulace přináší krátkodobě více peněz než dlouhodobá snaha vytvořit fungující podnik, který produkuje skutečné hodnoty, ze které se statistika při zahrnování do HDP nemusí stydět a není n pochybách ... a pokud nebude ODS schopna se takto (nebo podobně) chlapsky postavit ke svým "zásluhám", budou těžko získávat další voliče z řad běžných občanů.
eTony 6.12.2005 6:40

Autore,

jste socialista, který  prožírání našich peněz na úkor budoucnosti povýšil na formu vlády a pokládá to za úspěch. 1 bilion v českých - nic vám to neříká ? To je ta poměrně úspěšná vláda ČSSD ?
A co takhle další rezorty, kromě ekonomiky ? Doprava, zdravotnictví, školství, zemědělství, vnitro, armáda, privatizace - opravdu je vše  O.K. ?
Vždyť to korupcí kvete, kam se oko podívá - D 47, DRath, Indoš, Zgarba, Mlýn a Gross, Gripeny, Unipetrol - a další a další příklady. mám pokračovat? Kdy už přestanete s ODS jako původcem všeho zla v této zemi ? Když už si to myslíte, tak :
1. měli jste dostatek času to změnit
2. pokud jste to nezměnili, proč ? A konkrétně !
Podle ČSSD je korupce povýšena na formu vlády.
CIT 6.12.2005 6:18

Re: Re: ODS a pokomunisticke obdobi.

Neocekaval jsem v tve hlave urodnou pudu a nemel jsem zadne ambice te o necem presvedcit. Je to pekne ale jenom na povrchu, ze mas vlastni nazor a co se tve pameti a soudnosti tyce, v tvem pripade bych radeji spolehal na nazor nekoho jineho. Hodne stesti, budes ho potrebovat.
jamo 6.12.2005 6:18

Re: Kokoko...

ty státní hovado. právě tenhle tvůj příspěvek dokazuje, jak seš pos.. ze změny poměrů. oni by ti mohli ti hrozní ODSáci podrazit tu tvoji židličku. asi patříš k těm 40 000 tisícům o které naše ČSSD "obohatila" tuto zem, aby získala další vyžírky a lenochy, které je budou volit.
Miroslav Zikmund 6.12.2005 6:14

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance,

Ludvíku, Vaše reakce je jak od Ratha - kupit, semlít to všechno do hromady a hlavně vyrobit mlhu. Myslím, že pro to platí, co jsem už v příspěvku napsal: "Chcete žít za cizí peníze a potřebujete si to zdůvodnit. Abyste si tu jednoduchou rovnici zakryli, hledáte aféry - za všechno může ODS. To je vaše ideologie."
dvd 6.12.2005 6:12

Re: Dušan Polanský?

Ne - je z tzv. Univerzity obrany v Brně.
CIT 6.12.2005 6:11

Re: Re: Vezměte si úvěr v bance, spise ale na Ludvikovy prispevky.

Ludviku, Castecne jsem odpovedel na tve pohorseni nad tim, ze ODS nebyla schopna pres noc vytvorit vladni slozky, ustavu, soudnictvi, policii, armadu, rozdelit Ceskoslovensko (absolutne nevyhnutelne), odnarodnit podniky a dat jim nova odbytiste a hlavne vyplachnout lidem lebky od socialistickych/komunistickych nesmyslu. Nezminil jsem se zdaleka o vsem. Neverim ze ODS nebo jakakoli jina politicka strana byla schopna zabranit nevyhnutelnemu a nebyla to jejich neochota ale proste neexistujici legalni system, ktery se formoval a stale se jeste formuje. Je zapotrebi vymenit stare garnitury (nasakle komunistickym rezimem) za nove lidi, kteri zacnaji vychazet ze skol. Ono to bude trvat dalsi generaci, pokud budes volit pro stranu ktera neni tak zamorena socialisticky duchem. Ty ovsem naopak chces pro socialisty volit. V tom pripade to bude trvat dalsi generaci, nez se vratite do komunistickeho raje, pokud se ovsem nechytis za hlavu a nezmenis kurs ovsem pak to ude trvat dele protoze ztratis cas a penize a trochu te moralky a sebevedomi. 
Ludvík 6.12.2005 6:00

Re: ODS a pokomunisticke obdobi.

To jsi nám ta devadesátá léta natřel pěkně narůžovo! Ale zapomněl jsi poznamenat, že kontrolní mechanismy a legistlativa nebyly uzákoněny cíleně a jsou dosud lidé, kteří je navrhovali. Ale páni Kočárník, Klaus, Dlouhý aj. o ně nestáli, ptejme se proč. Ty pohádky o formování ústavy, policie, soudnictví atd. si schovej pro malé děti a strašáka socialismu pro ODS. Policie fungovala, soudy taky( a bohužel se do dneška moc jejich práce nezměnila) a ústava? To jí asi muselo zpracovávat i ministerstvo průmyslu, když nemělo čas na vlastní resort . Tvé proklamace   se hodí do padesátých let na tribunu a ne do dnešní, bohužel hodně lidí má krátkou paměť a nemá vlastní názor, tak vás budou volit, snad se z toho časem vyhrabem  
Ludvík 6.12.2005 5:51

Re: Re: Kokoko...

Zapomněl jsi ve svém spravedlivém dělení někam zařadit ODS. Za 1. nebo za 2.?  Nebo mezi ně? Ale je vidět, že máš velký rozhled - znáš evropskou byrokracii, socialismus, fašismus a dokonce je srovnáváš. Kamže jsi to chodil do školy? Nebo tam ještě jsi?
CIT 6.12.2005 5:48

ODS a pokomunisticke obdobi.

Autor clanku rad zjednodusuje. V prvni rade. Neni mozny bezkrizovy prechod z komunistickeho systemu na  system kapitalisticky. Jedna mozna varianta je existuje v Cine o ktere silne pochybuju ze byla prijatelna pro ceske obcany. Navic nikdo nevi, jak to v Cine dopadne, protoze zmena systemu z komunistickeho na kapitalisticky jeste vlastne nezacala. Neexistovala vlada, system se formoval pres radu roku, Ceskoslovensko resilo problem s rozdelenim ktery byl nevyhnutelny, formovala se ustava, soudnictvi, policie atd. Uprostred toho vice mene bezvladi se motaly byvale socialisticke firmy bez svych tradicnich odbytist a muselo se neco s tim delat, protoze lide zili vice mene z rukou do ust bez velkych rezerv. V takove situaci neni divu ze se vynorili praktiky, ktere ted jsou povazovany za nelegalni. Neexistovala politicka strana, ktera by dokazala vice nez ODS, protoze v te dobe se polozily zaklady soucasneho systemu. Socialni Demokrati meli daleko snadnejsi ulohu a nezda se, ze by to byl nejaky zazrak. Navzdory jejich usili, zaklady dokazaly ekonomiku udrzet a jsou moznosti na zlepseni. V zadnem pripade ale ne s komunisty a socialisty, to je zaruceny navrat zpatky pred 89 rok. Zalezi na volicich, do jake miry budto ztratili pamet a soudnost a nebo se dokazou realisticky podivat, ktery ekonomicky a socialni princip dokaze dat lidem vice svobody a dustojnosti a z toho vyplyvajici ekonomicke prosperity. Ony jsou vsechny vyznamne politicke strany nakazeny socialismem, otazka ktera z nich je nejmene infikovana.