6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pidižvíci budou měnit ústavu

Připadá mi logické, že by měla být přímá úměra mezi silou mandátu a rozsahem pravomocí, a to nejen prezidenta, ale kohokoli. Přímo volený prezident by měl být protiváhou k mocenskému monopolu parlamentních stran a měl by dostat prostor pro uplatnění svého vlivu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Běhounek 8.8.2013 12:18

VČERA KOMOTROVSKÉ MAFIE PODPOŘILI ZEMANA

VČERA KOMOTROVSKÉ MAFIE PODPOŘILI ZEMANA, Hrdlička a spol., Zemanovce opravdu jste tak hloupý nebo naivní, že největšímu instalátorovi mafií a kmotrů Zemanovi ten boj s kmotry věříte?

P. Běhounek 8.8.2013 9:16

ERICH FROMM V KNIZE LIDSKÉ SRDCE

píše o tom, že ti často společnost považuje za silné a velké jsou jen agresivní malý lidé a ti pidižvíci co v rozhodný okamžik se dokáží srpávně rozhodnout, na rozdíl od těch velkých, jsou opravdu velcí lidé

J. Blažek 8.8.2013 7:58

Třeba je to jinak.

Z článku: Nikdo nedbá skutečnosti, že veřejné mínění je ošidné a lze je ovlivnit: kdysi podporovalo vraždu Milady Horákové ...... Veřejné mínění o politice tehdy ani nebylo. Televize neexistovala a mnoho rodin nemělo ani rádio a ti co je měli, tak ani neměli čas, aby je pořád poslouchali a trápili se nějakou politikou. O existenci nějaké Milady Horákové neměla naprostá většina lidí ani potuchy.

I. Skolin 8.8.2013 9:11

Re: Třeba je to jinak.

Bylo radio, filmové týdeníky před každým filmem a četlo se Rudé právo.

J. Kadeřábek 8.8.2013 13:54

Ale není to jinak.

Nedávno jsem uklízel dům a našel různé tiskoviny od první republiky (legie) až po tisk 50. let. Dělníci různých fabrik žádali potrestání keťasů a "na šibenici s nimi" bylo ústředním motivem jednoho článku. Noviny se tenkrát kupovaly a četly.

J. Vyhnalík 8.8.2013 7:56

Parlament je pluralitní platforma

President je jedinec a tak může páchat škody bez vyvažování.

President, právě proto, že je přímo volený, by do sestavování vlády měl mluvit jen tehdy, pokud by PS nebyla schopna sama zvolit kancléře-premiéra. Systém by se zjednodušil a odstranila by se většina sporným míst. Spolu s institutem konstruktivní nedůvěry, by to zajistilo pevnější vlády odrážející politickou podporu v PS.

President je v této situaci cizorodý prvek a jak nám ukázal Miloš Zeman, dokáže situaci náramně zkomplikovat a zneužít pro podporu svých příznivců napříč politickou scénou.