11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Petříček se Zaorálkem by měli letět

Samozřejmě z vlády. A to okamžitě. Pokud totiž někdo nechápe, že se jako ministr nemůže soukromě vyjadřovat k otázkám, které se citlivě dotýkají našich vztahů se spojenci, tak nemá ve vládě co pohledávat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 30.5.2020 14:20

Ano, souhlasím s izraelským uplatněním suverenity nad částmi Judeji a Samaří a odpovím vám takovým stručným souhrnem faktů...

1) V průběhu celých dějin nikdy neexistoval žádný státní útvar „Palestina“, a už vůbec ne „arabská Palestina“. Pod pojmem „Palestinou“ rozumíme geografické označení území nazývaného v dějinách Království Izraelské, Království Judské, Země Izraelská či křesťany nazývaného Svatá země. Na druhé straně rozhodnutí Ligy národů roku 1922 hovoří o tom, že židovská národní domovina má být znovuobnovena na místě zvaném Palestina. Na tomto území žili národy Židé, Římané, Arabové, Osmané, Čerkesové, vyznavači judaismu, křesťanství i islámu. Nejednalo se a dodnes se nejedná o arabskomuslimskou zemi.

2) Až do 30. let 20. století požadovali tehdy Arabové žijící v britském mandátním území Palestiny spojení s francouzským mandátem Sýrií a Libanonem, jelikož považovali tuto oblast za jižní Sýrii.

3) „Palestinský arabský národ“ v dějinách nikdy neexistoval. Sami arabští obyvatelé tehdejší „Palestiny“ se považovali za jižní Syřany. Arabský konflikt s Izraelem není bojem o území, ale boj mezi islámem a judaismem, zda-li Židé mají vůbec nějaký nárok mít svůj stát právě na území dnešního Izraele. Pro Židy se tudíž jedná o samotný boj o život.

4) Izrael není koloniální projekt. Židé jsou původním obyvatelstvem, samotní Arabové jsou skuteční kolonialisté a imperialisté, kteří vyšli z Arabského poloostrova na začátku 7. století, dobyli a obsadili židovskou domovinu, jejíž jméno „Judea“ změnili Římané na „Palestinu“ a masově zalidnili tuto zemi v průběhu 19. století, kdy započalo novodobé židovské přistěhovalectví do Země Izraelské. 5) Tehdejší rozhodnutí Britského mandátu (tedy před rok 1939 než Britové zneplatnili Balfourovu deklaraci z roku 1917 a začali podporovat výhradně Araby), podpořilo více než 50 zemí, uznalo židovské urovnání na celé zemi západně od Jordánu (tj. Stát Izrael, Judea a Samaří, Gaza) na východ od řeky Jordán se nachází dnešní stát Jordánsko

P. Pavel 30.5.2020 14:02

Místním mentálně nedostatečným diskutérům nedochází, že to co napsal petříček a ostatní je zcela v souladu s českou zahraniční politikou, kterou formuluje vláda v čele s burešem. Jestli tedy někdo ukazuje plnou oddanost a podřízenost bruselu tak je to bureš.

P. Pavel 30.5.2020 13:55

Má prd a ne recht. On ten "soukromý názor" petříčka a dalších zúčastněných je totiž zcela v souladu s českou zahraniční politikou. Ta se nám sice nemusí líbit ale je to tak. A pokud se autorce tato politika nelíbí, tak musí vytknou burešovi, aby se v bruselu jako obvykle nechoval předposraně ale jako chlap. Což samozřejmě neudělá protože je z bureše předposraná, stejně jako je bureš předposraný v bruselu (a jen doma si tahá triko). Jinými slovy, jediný kdo si tady pouští hubu na špacír se soukromými názory a měl by tedy (dle názoru autorky) letět je jako obvykle ovar.

D. Mach 30.5.2020 13:51

Prachy ho zajímají, prachy! A ty mu nepřitečou ani z Izraele, a už vůbec ne z Palestiny. Takže proto ho to nezajímá. jen musel něco prohlásit, aby splnil to, co od něj čeká hradní mumie.

D. Mach 30.5.2020 13:47

Mně spíš přijde doleva než doprava. Zvláště tím, jak chce za názor lidi odněkud vyhazovat. Navíc to prohlášení ministrů zahraničí je v souladu s rezolucemi OSN, proti kterým jsme se nikterak neohrazovali.

https://www.novinky.cz/domaci/clanek/kriticky-clanek-tri-ministru-zahranici-o-izraeli-vyvolal-v-cesku-politickou-prestrelku-40325237

D. Mach 30.5.2020 13:42

Kterou část Jeruzaléma brání ozbrojené palestinské milice? Pokud vím, tak Jeruzalém je celý pod správou židovského státu vnitřně oddělené židovské a křesťanské čtvrti chrání od muslimských částá izraelští vojáci. Betlém pak leží v Palestině, a tam je hranice hlídaná vojáky obou států, resp. státu Izrael a Palestinské samosprávy. Já tam byl před 20 lety, kdy tam hranice ani vojáci nebyli. Ale z článku z roku 2018 od cestovatelů, kteří Betlém navštívili, chápu ten pocit také trochu jako z doby, kdy jsem tam byl. Asi to nebude tak jednoznačné.

https://www.infoglobe.cz/cestovatelsky-pruvodce/palestina-betlem-na-skok-z-izraele/

J. Jurax 30.5.2020 13:37

Nicméně má, na rozdíl od Vás, recht.

J. Jurax 30.5.2020 13:36

Dovolil bych si připoznamenat, že to, že pan Uher nezná český pravopis a neumí srozumitelně formulovat myšlenku, není jeho hlavní problém.

D. Mach 30.5.2020 13:33

Ta je blbá jak kobliha.

J. Jurax 30.5.2020 13:31

Budiž.

Nicméně - měli by podle Vás ti tři, vlastně dva, protože Jeho Jasnost je soukromník, letět nebo ne?

Abych předešel Vaší případné protiotázce, ta za sebe pravím, že ano.

J. Jurax 30.5.2020 13:26

Souhlas.

E. Pribijl 30.5.2020 12:41

Jde o to že autoři toho dopisu mají v České vládě významné pozice a cokoli řeknou a napíšou se hodnotí jako oficiální stanovisko vlády. A nebo to jsou nedoštudovaní amatéři a jediná jejich zásadovost a loajalita je vůči Bruselu a vědí že tamni eurobolševici budou tímto jednáním potěšeni.

T. Hraj 30.5.2020 12:20

Čí je to "cizí území"? Je někde psáno nebo dohodnuto, že není Izraelské. Komu toto území chce Izrael odejmout?

F. Netopil 30.5.2020 12:10

Vynasnažím se odpovědět po pořádku. Stručně řečeno cizí území je každé, které není naše, t.j. v tomto případě izraelské. Co je na tom nepochopitelného ? Existence čí neexistence palestinského státu s tím nemá nic společného. Mám dojem, že předmětné území je dnes oficiálně jordánské.

Po Izraeli tady nikdo neplivá, ale ta podle pana Svobody "proizraelská" politika neznamená, že musíme bezpodmínečně souhlasit se vším co Izrael dělá. A co se týče tanečků a notiček, možná byste měla jít příkladem, upustit od tanečků a jednoznačně se vyjádřit, jestli souhlasíte s násilnou anexí cizího (jordánského ?) území Izraelem a proč. A možná byste se mohla vyjádřit i k anexi Krymu.

H. Lukešová 30.5.2020 11:27

Které území je prosím cizí? Žádné palestinské území neexistuje, stejně tak nikdy neexistoval Palestinský stát.

Že eunijní politika tancuje podle palestinských notiček je velmi smutné, ale jak řekl Cyril Svoboda, naše jednoznačně proizraelská politika nám velmi slušela.

Nyní teď jsme takoví nečitelní. Ale co čekat od nácka Lubomíra Zaorálka, že..., který ve výročí nacistického běsnění nezmešká příležitost, aby plival po Izraeli. Náckové k sobě, L.Zaorálek k palestinským teroristům.

F. Netopil 30.5.2020 11:03

Je zajímavé, že všechny diskusní příspěvky a ostatně i původní článek si všímají u článku tří autorů všeho možného (kdo to napsal, proč to napsal, komu tím prospívá, co tím myslel, atd.atd) ale vůbec se tady nemluví o tom nejpodstatnějším a to je obsah kritizovaného článku. Základním sdělením článku podle mého názoru je naprostý nesouhlas s anexí cizího území a to kterýmkoliv jiným státem bez ohledu na to, jde-li o Izrael, Rusko nebo kohokoliv jiného. A já myslím a doufám, že tento názor je plně v souladu se zahraniční politikou naší republiky.

Nebo snad paní Lhotská rozděluje anexe na správné a nesprávné ? Byl bych jí vděčen za definici oprávněnosti anexe.

L. David 30.5.2020 11:03

V zemi, kde se může přes politické výtahy vydrápat na pozici ministra kdejaké lejno, se už nemůžeme ničemu divit!!

A. Jaroš 30.5.2020 10:59

Pane Ptáčku, dobře jste dnes zazpíval, vaše slova mohu potvrdit na 100%, absolvoval jsem podobnou cestu taky, nezapomenutelné zážitky, kontrasty nesmírné

J. Dvořák 30.5.2020 10:45

Je nesprávné hodnotit iniciativu těch tři (Petříček - Zaorálek - Schwarzenberg) jako problém vztahů ČR-Izrael.

Jde o snahu omezit suverénní zahraniční politiku ČR a podrobit ji diktátu EU.

To že se jedná o Izrael je dáno tím, že Izrael je pro neomarxisty říší zla, která dodává odvahu (a otvírá oči) těm, kteří se chtějí postavit invazi islámu (za podpory neomarxistů) do celého světa.

H. Lukešová 30.5.2020 10:25

To rozhodně. A přesto neomarxisté tolik podporují palestinské Araby. Má zkušenost z Hebronu, ti tolik démonizovaní izraelští vojáci a osadníci, jsou naprosto milí lidé, tedy my jsme se bavili trochu s izraelskými vojáky v Hebronu, většinově velmi mladí lidé, 18 až 20 let, byli milí, srdeční, přátelští, otevření a fotili se s námi. Rozhodně žádní démoni, náckové, fašisté jak je ultralevičáci špiní. Je mi zle z těch ultralevicových bojkotérů z BDS a dalších nacibolševiků.

Zřejmě byli šťastní a to bylo na první pohled poznat, že byli moc a moc rádi, že je má alespoň někdo rád, že ne všichni z Evropy jsou ultralevicoví zastánci tzv. Palestinců jako ta verbež z nevládek TIPH, EAPPI a další.

J. Ptáček 30.5.2020 9:55

Teprve krátká návštěva Jerusalema a Betléma mně otevřela oči. S českou průvodkyní, která v Jerusalemě žije už padesát let, mluví česky jako my a zná historii každého, dnes už "svého" kamene. Kvetoucí část plná židů, ale také Arménů a dalších národností, pečujících o současnost i prastarou minulost. A taky pilných a evidentně spokojených Palestinců, denně dojíždějících za prací do nepřátelské části. Jednoduše zrádců. A pak druhá, zanedbaná část, s po zuby ozbrojenými palestinskými milicemi, kteří českou průvodkyni samozřejmě přes "hranici" nepustili. Ti na vás i při kontrole pasů míří samopaly, možná naší výroby. Asi chrání ječící fanatiky, mumlající cosi před krásně opravenými mešitami.

Jsou to dva nesmiřitelné světy.

P. Lenc 30.5.2020 9:52

Prostě primitivní blb...

P. Lenc 30.5.2020 9:51

Pane Hašku v tomto případě nepomůže ani občasné chápání, neb nemáte "IQ144".

P. Lenc 30.5.2020 9:49

Naprosto přesné.

P. Victorin 30.5.2020 9:42

Hašku - dnes zde již poněkolikáté opakuji: Když mé příspěvky relevantně nechápete, pak laskavě nepoučujte, imbecilně nekomentujte a mlčte! Pochopeno konečně?

H. Lukešová 30.5.2020 9:17

Vy jste především antisemita a nacibolsevik.

H. Lukešová 30.5.2020 9:16

Žádná židovská lobby neexistuje, ale existuje lobby palestinská a tu zastávají nacisté, komunisté a muslimové. A to jste všichni vy antisemite a zastánci palestinských teroristů, trestat proizraelske názory a zavádět u nás palestinský islámský džihád.

Za branou jsou všichni zastánci palestinských teroristů všech barev, od nacistů, komunistů až po neomarxisty. A to vaše slova vyzývající ke genocidě Izraele jsou možná alespoň u nás v rozporu se zákonem.

Š. Hašek 30.5.2020 9:04

Úplně se stydím.

Ale občas Vás chápu.

Máte zajímavý rozsah názorů. Někdy mi to připadá, že "nějakému konkrétnímu číslu kliďánko přidělíte jakoukoliv hodnotu". Pochopeno?

P. Victorin 30.5.2020 8:58

Lávičko, ne každý vždy myslí pouze "gulema" jako vy, ale i mozkem... Pochopeno?

P. Victorin 30.5.2020 8:57

Hašku - podkládáte mi volání po nějaké komisi naprosto bezdůvodně! Když nechápete psaný text, tak laskavě jeho autora imbecilně nenapomínejte! Pochopeno?