15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Peak(e) trapnosti

Opakovaný vtip není vtipný a při pětapadesátém opakování se nemůže nedostavit pocit silné trapnosti a potřeba dále se večírku neúčastnit. Je silně kupodivu, že se premiér Petr Nečas při další vládní krizi, kterou vyvolal zcela nepochybně vlastním chybným úsudkem, podle všeho pořád nehodlá vzdát a hodit ručník do ringu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Plocek 8.1.2013 18:49

Peak(e) trapnosti

V tom máte pravdu. Ale výsledek - totální nevážnost Česka - bude stejný. Zdravím.

P. Jansky 8.1.2013 8:47

proc se zverejnuji

tyden stare clanky? dnes je situace jina

L. Písařík 8.1.2013 6:12

Dostatečný důkaz, že ženy se na některé práce

a pozice nehodí. Skutečně myslí jinak, pokud myslí, což nám paní Peake víceméně ukázala. I ta pozice místopředsedkyně boje proti korupci je poněkud podezřelá tím, že nemá žádný zřetelný team, a kdyby ho měla, nesuploval by činnost státních zastupitelství a policie ?  Pokud se týká pana Pícka, lidé na takových pozicích jsou obvykle prověřování, to asi pan Písek absolvoval, JINAK BY TAM NEBYL, paní Peake nikoliv. Velké štěstí bylo, že se Peake nedostala k jednání kolem Grippenů, to by byl asi kabaret.

V. Bok 8.1.2013 1:34

Nepodléhejte dojmu že otevřené

spojení s komouši někomu vadí. Nevadí. Oni už 22 let nekradou a to většině stačí. A ty akce, to je jen taková mediální hříčka. Přes sáhodlouhé reportáže jsou jen  marginální.

I. Schlägel 8.1.2013 8:50

Re: Nepodléhejte dojmu že otevřené

Nekradou pouze proto, že nedostali příležitost. Jen tak na okraj. Myslíte, že mezi komunisty není ani jediný majitel fotovoltaické elektrárny? Pokud ano, tak stačí, jaké zákony komunisté svými hlasy podporují. To bohatě stačí, ani krást nemusejí.

P. Zeman 8.1.2013 14:24

Re: Nepodléhejte dojmu že otevřené

Komouši (nejen) kradli více něž 40 let. Ti slušnější s krátkou pamětí zapoměli a volí je, ti méně slušní už jsou zpátky na KNV, pardon na krajských úřadech a začínají pomalu nastolovat svoje pořádky. Tak to, holt, v tom našem absurdistánu chodí :-(.

K. Kužel 8.1.2013 16:23

Re: Nepodléhejte dojmu že otevřené

Prosím, nesahejte na naše komunisty. Proti bruselským maoistům stojí docela solidně vpravo.

V. Plocek 8.1.2013 1:07

Peak(e) trapnosti

Po všech politických fraškách poslední doby si člověk uvědomuje, že po vzoru dalších evropských států i my máme politiky, kteří (neštítící se ničeho) nejsou schopni dlouhodobě držet nějaký proces. A navíc srandisté, kteří kam vstoupí, tak způsobí rozruch hodný dopadu meteoritu. Viz naše roztomilá paní obranářka. A tak člověk začíná tyto hrátky brát jako folklor, typický pro určitý region.   Jen se nesmíme divit, že nás následně partneři v EU nebudou brát vážně. A nejen oni.

P. Pavlovský 8.1.2013 1:05

Klíčová věta:

 "Lze mít výhrady k lidem, které si Alexandr Vondra posadil do klíčových pozic."

JE NUTNO takové výhrady mít!  Vlastizrádce, který v roce 1977 přísahal věrnost KSČ a její "vrchnosti", okupační mocnosti Sovětskému svazu, nemá v armádě demokratického státu co pohledávat!

Přísahat věrnost KSČ je totéž, jako přísahat věrnost NSDAP! Přísahat za okupace věrnost SSSR je totéž, jako přísahat za okupace věrnost Říši!

Ať už je Peake jakákoli, udělala to, co by měl v její pozici okamžitě udělat každý čestný člověk a  vlastenec!

(Dost na tom, že po Listopadu jmenoval V. Havel ministrem obrany gen. Vacka. Je to už ale 22 let!)

J. Vyhnalík 8.1.2013 1:27

Re: Klíčová věta:

Už toho prosím nechte. Náčelník generálního štábu členského státu NATO je snad dosti prověřená osoba na rozdíl od většiny našich politiků.

Aby se člověk mohl stát důstojníkem musel vstoupit do KSČ, mezi staršími důstojníky naší armády tedy není žádný, kdo by nebyl dříve členem KSČ. Já osobně jsem se vyhýbal i členství v SSM, ale chápu, že ne všichni to měli nastavené takto ostře. Navíc jsem měl štěstí, že jsem ročník, kterého založení SSM zastihlo už ve vyšším ročníku gymnázia. Mladší bratr, který na stejnou školu nastoupil o 6 let později se stal členem SSM fakticky automaticky.

P. Pavlovský 8.1.2013 6:26

Re: Klíčová věta:

Tady prosém nejde pouze o nějaká tzv, bezpečnostní rizika. Chápu, že pro NATO mohou být do jisté míry důvěryhodní i bývalí  důstojníci  nepřátelskýh armád, tedy armád Varšavské smlouvy. Konečně v v Bundeswehru byli v 60.letech někteří bývalí důstojníici III. Řiše.

My zde ale uvažujeme o něčem jiném, totiž o vnitřní politice demokratického státu, 22 let po protitotalitním, antikomunistikém převratu! Státu, který má odhlasovaný zákon o zločinnosti komunismu a o odporu proti němu. Z jeho aspektů nutno konstatovat, že jakkoli byla řada povolání, která bylo možné bez "červeného řidičáku" v kapse vykonávat jenom výjimečně (místa v diplomacii a zahraničních službách vůbec, vedoucí místa ve vědeckém a vysokoškolském světě, de facto veškerá vedoucí místa - systém nomenklatury) není nikde řečeno, že i v totalitě je každý morálně oprávněn k jakékoli profesi!

Především obecně platí, že v darebáckém režimu nedělá slušný člověk kariéru (např. za Protektorátu a tedy ani za Druhéhoi protektorátu, tzv. normalizace). V takovém režimu prostě musí zůstat řada míst, která jinak - bez zjevné kolaborace - není možné zastávat - slušnými lidmi neobsazena. Nikde není řečeno, že je třeba být  vojákem, policistou, dozorcem vězení či lágru, že jde o nějakou "vytouženou profesi", na kterou mám talent, a proto i nárok!

Platí, že některé povolání jsou  v darebáckém režimu prostě TABU. Za komunistické totality to byla prakticky všechna, při kterých režim svěřil člověku střelnou zbrań a učinil z něj ozbrojenou složku moci: armáda, policie, tajná policie, vězeňská ostraha, pohraničníci, milice, závodní stráž atd. Dovedeno do krajnosti: není pravda, že v totalitě jsou všechna povolání "košer", že ve všech je možné zůstat slušným člověkem! Kat je přece také povolání!

E. Došlík 8.1.2013 9:07

Re: Klíčová věta:

Pavlovský pane,

vy se snad z těch komunistů zalknete, popřípadě vás odveze buď rychlá s infarktem, nebo zvláštní do Bohnic! Vás opravdu baví omílat omleté dookola jak na kolotoči? Nejsou jiné problémy, o kterých je třeba najen diskutovat, ale i řešit? Vždyť si žijete jako prase v žitě, jak prohlásil Kalousek, většině soukmenovců vašich i mých to není dáno, ne, že budete oponovat, měli se lépe učit, to může prohlásit jen hňup! Vzpomeňte se vy divadelníku na píseň Voskovce a Wericha, ten dělá to a ten zas tohle . . .

R. Langer 8.1.2013 12:54

Re: Klíčová věta:

Nadávat komunistům a upozorňovat na jejich zločiny je potřeba neustále, máme spoustu takových, kterým se ty jejich činy už vytratily z hlavy. Není nad to si je připomenout.

E. Došlík 8.1.2013 13:01

Re: Klíčová věta:

Langře pane,

takové připomínání je už trapná záležitost, žijeme v roce 2013, máme daleko jinačí problémy, 50 léta jsou už trapnou minulostí, která se již nikdy nrvrátí! Navíc, mladá generace vám prdí na vaše připomínky činů, nebo nečinů. Mají problémy jak dále žít, mít práci, atd. Tak se zbytečně neztrapńujte . . .

F. Pavlis 8.1.2013 13:49

Re: Klíčová věta:

Došlíku pane, máte vedení kratší než krátké a perlíte způsobem, který snad nelze ani pojmenovat bez  urážky na cti. Nu, a to nechci.  Tož se neztrapňujte, jak říkáte jiným...

P. Pavlovský 8.1.2013 6:27

Re: Klíčová věta:

Tady prosém nejde pouze o nějaká tzv, bezpečnostní rizika. Chápu, že pro NATO mohou být do jisté míry důvěryhodní i bývalí důstojníci nepřátelskýh armád, tedy armád Varšavské smlouvy. Konečně v v Bundeswehru byli v 60.letech někteří bývalí důstojníici III. Řiše.

My zde ale uvažujeme o něčem jiném, totiž o vnitřní politice demokratického státu, 22 let po protitotalitním, antikomunistikém převratu! Státu, který má odhlasovaný zákon o zločinnosti komunismu a o odporu proti němu. Z jeho aspektů nutno konstatovat, že jakkoli byla řada povolání, která bylo možné bez "červeného řidičáku" v kapse vykonávat jenom výjimečně (místa v diplomacii a zahraničních službách vůbec, vedoucí místa ve vědeckém a vysokoškolském světě, de facto veškerá vedoucí místa - systém nomenklatury) není nikde řečeno, že i v totalitě je každý morálně oprávněn k jakékoli profesi!

Především obecně platí, že v darebáckém režimu nedělá slušný člověk kariéru (např. za Protektorátu a tedy ani za Druhého protektorátu, tzv. normalizace). V takovém režimu prostě musí zůstat řada míst, která jinak - bez zjevné kolaborace - není možné zastávat - slušnými lidmi neobsazena. Nikde není řečeno, že je třeba být vojákem, policistou, dozorcem vězení či lágru, že jde o nějakou "vytouženou profesi", na kterou mám talent, a proto i nárok!

Platí, že některé povolání jsou v darebáckém režimu prostě TABU. Za komunistické totality to byla prakticky všechna, při kterých režim svěřil člověku střelnou zbrań a učinil z něj ozbrojenou složku moci: armáda, policie, tajná policie, vězeňská ostraha, pohraničníci, milice, závodní stráž atd. Dovedeno do krajnosti: není pravda, že v totalitě jsou všechna povolání "košer", že ve všech je možné zůstat slušným člověkem! Kat je přece také povolání!

J. Stejskal 8.1.2013 2:22

Re: Klíčová věta:

Nevím, školy nemá, ale to byla jiná vojenská přísaha, než měli záklaďáci?

P. Pavlovský 8.1.2013 6:32

Re: Klíčová věta:

Ano, to byla sakramentsky jiná přísaha.

 Už proto, že záklaďáci byli lidé odvedení ze zákona, kdežto důstoníky armády totlitního režimu se lidé stávali dobrovoloně, z vlastní vůle, nikdo je k tomu nenutil!!

E. Vašátko 8.1.2013 7:15

Re: Klíčová věta:

Vážený pane, myslím, že nemáte pravdu - existovala řada důstojníků, kteří narukovat museli po roce 1948 ze zákona, i když se jim to nelíbilo. Jako záklaďák jsem sloužil u "silničního vojska" a takových lampasáků jsme tam měli plno. Patrně také politicky nespolehlivých nebo těch, kteří měli nějaký ten škraloup, ale v KSČ byli všichni. Museli.

P. Pavlovský 8.1.2013 7:28

Re: Klíčová věta:

Zůstaňme, prosím, u období "normalizae", tedy po roce 1970, v období, kdy byl náš stát vojensky okupován. V té  době se určitě nikdo nemusel stát důstojníkem z povolání. A naopak nikdo nemůže říci, že šel do armády z vlastenectví, v přesvědčení, že sovětská okupace znamená "národní dobro". 

Lidem, kteří vstoupili do armády totalitního státu do roku 1985, do "perestrojky" je dnes nejméně 50 let. Zdrcující většina normalizačních důstojníků je starších.

 Není nejvyšší čas, aby odešli do důhodu? Vždyť za těch 22 let demokratického státu jsou tu i takoví čeští vojáci, kteří absolvovali West Point!

M. Hatlák 8.1.2013 9:15

Re: Klíčová věta:

Pane Pavlovský, neví kde jste na ten nesmysl přišel ale přísaha byla pouze jediná. Pro záklaďáka, i pro lampasáka (praporčíka, důstojníka i generála), který základní vojenskou službou musel vždy nějakým způsobem projít, a přísahu vždy skládal jen jednou a to jako voják základní služby zhruba měsíc až dva po nástupu po takzvaném přijímači. A mimochodem a pro zajímavost zněla následovně:

"1) Já, občan Československé socialistické republiky, vědom si své čestné vlastenecké povinnosti, přísahám před bojovou zástavou věrnost pracujícímu lidu vedenému Komunistickou stranou Československa. 2) Slibuji, že budu vojákem statečným a ukázněným, že budu důsledně a iniciativně plnit ustanovení vojenských řádů, rozkazy velitelů a zachovávat vojenské tajemství. 3) Svědomitě se budu učit ovládat vojenskou techniku a zbraně, svěřené mi pracujícím lidem a připravovat se na boj, abych mohl na rozkaz prezidenta a vlády Československé socialistické republiky co nejlépe bránit svou vlast a její socialistický řád proti každému nepříteli. 4) Pro obranu socialismu jsem vždy připraven stát pevně v řadách ozbrojených sil Československé socialistické republiky po boku Sovětské armády i armád ostatních socialistických zemí v boji proti jeho nepřátelům a nasadit i svůj život k dosažení vítězství.

Tak přísahám!"

  

E. Sevrát 8.1.2013 8:41

Re: Klíčová věta:

A to že Václav Havel v roce 89 přísahal věrnost ČSSR na komunistickou ústavu (i když byl vypuštěn článek 4) tj. přísahal dobrovolně věrnost i všem závazkům a smlouvám,které byly v té době platné,tedy i vazalským závazkům,smlouvě o pobytu vojsk SSSR atd. vám nevadí ??