26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Patálie s Etnikem

Asi jsem nedovtipný, ale pořád ne a ne pochopit, proč má být takový řvoucí a hajlující nácek pravicovým extremistou, a proč, na rozdíl od něj, člen nějakých Rudých brigád extremistou levicovým.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Mrázek 6.1.2014 6:10

Pravdivě a s řešení napsané.

Jen mne trochu vyděsila věta, že ještě sto let, než.... ale nouze naučila  Dalibora housti a damoklův meč nad krkem prozatím užitečnější části společnosti se už zařezává a snad "donutí "páníčky hejbnout tou shnilou zadelí "....

J. Heincl 6.1.2014 5:21

Re: Problém je to při zákonném zaklínání se

Podle mého názoru je genetická výbava sinější než výchova. Internáty by ro nevyřešily.

J. Heincl 6.1.2014 5:18

Re: Jen k Vasi prvni vete, pane Fryborte,

Kruh politického spektra je blud. Zkuste vysvětlit, jaké pravicové hodnoty vyznávali němečtí nacisté nebo italští fašisté.

L. Krajíček 6.1.2014 5:07

Re: Souhlasím s obsahem článku

Souhlas.

Před pár lety jsem se děsil plánu Paroubka na zvýšení porodného na částku 50.000,- Kč. Už jsem viděl ty zástupy etnických rodiček, jak to vrhají po šesti jak koťata, aby to vzápětí odložily do kojeňáků, kde to gadžové budou zaobstarávat.

Schválně říkám "to".

P. Boublíková 6.1.2014 4:48

Re: Hlavný problém je v mentalite

Obávám se, že co se týče například zmíněných dětských přídavků a jiných sociálních dávek, že si i ti nepřizpůsobiví Romové budoucnost naplánovat umějí a dovedou si docela dobře spočítat, jaké chování je pro ně dnes výhodné tak, aby jim z toho v budoucnu od státu něco káplo.

Možná by bylo dobré vypátrat, proč se část Romů do většinové společnosti obstojně integrovala - místo toho věčého zabývání se nepřizpůsobivými zjistit, co podstatného se stalo s Romy, kteří se přizpůsobili. A pokusit se navodit tyto podmínky či okolnosti i u ostatních. Co vlastně dělají ty armády sociologů, antropologů a jiných humanitních vzdělanců - odborníků "na lidi"?

P. Boublíková 6.1.2014 4:38

Souhlasím s obsahem článku

a musím pochválit i sloh, čte se to velmi pěkně.

Co se týče dětských přídavků a vůbec sociálních dávek spojených s dětmi, byla bych ještě radikálnější: podporovat rodičovství jen a pouze snížením daňového základu. Kdo si neumí vydělat peníze na obživu a tím pádem neplatí žádné daně, nechť nemá (státem dotované) děti - etnikum neetnikum.

Obávám se však, že takové opatření by bylo ochránci lidských práv promptně označeno jako nepřijatelné, ba možná dokonce jako rasitstické - podobně jako když premiér Klaus kdysi žádal, aby bylo po rozdělení Československa udělováno české občanství jen těm přistěhovalcům ze Slovenska, kteří mají čistý trestní rejstřík.

J. Huml 6.1.2014 4:03

Re: Proste:menecenna rasa,

Kolik mas potomku, Pajo?

J. Huml 6.1.2014 4:01

Jen k Vasi prvni vete, pane Fryborte,

je vysvetleni jednoduche: politicke spektrum je znazorneno kruhem: proto nasilne, totalitni, nerespektujici chovani a metody nacku a komunistu jsou opravdu blizke, ve skutecnosti jsou totozne, nebo se prekryvaji. Nasilne ideologie mohou byti take nabozenske, ekonomicke, nebo rasoveho, ci etnickeho razu nadrazenosti. Osobne jsem presvedcen, ze diky globalni komunikacni explozi budou mit lide k sobe mnohem blize, a zvysena vymena informaci povede k potlaceni tupeho nasili.

L. Krajíček 6.1.2014 3:59

Re: rozporovat konkretni veci

Co bych konkrétního rozporoval? Ty internáty vám jsou málo? Myslíte si, že v ústavech vychováme plnohodnotné jedince? Kdo to bude dělat, snad ne ty dvacetileté bakalářky z těch všelijakých socio..bleble škol?

Doporučoval bych si místo žvejku lépe přečíst vlastní článek. Tedy pokud jste toho vůbec schopen.

F. Vokurka 6.1.2014 2:55

Re: děti na pracovní dny do čehosi, jako bývaly internáty.

co treba misto vaseho zvejku zkusit rozporovat konkretni veci z prispevku? tedy pokud jste toho vubec schopen.

P. Sulc 6.1.2014 2:03

Proste:menecenna rasa,

podlide.S tim, co maji v genech se neda nic delat  Nejlepe kastrovat, zabranit rozmnozovani, at vymrou jako blboun nejapny. A dalo by se tomu i trochu pomoci.

L. Krajíček 6.1.2014 2:00

Re: děti na pracovní dny do čehosi, jako bývaly internáty.

Jééžišmarjááá, to snad není pravda. Musím se přece probudit. Hoďte na ni síť!

J. Kanioková 6.1.2014 1:50

Problém je to při zákonném zaklínání se "lidskými právy"

prakticky neřešitelný. Kdyby to bylo na mně, a prosaditelné, brala bych jim děti na pracovní dny do čehosi, jako bývaly internáty. Na víkendy by chodily domů. Děti se učí především vzorem, odkoukáním, od miminkovského věku. A to je ten zásadní bludný kruh. Většina těchto dětí se absolutně doma nesetká s důsledným vymáháním povinností, s výchovou k respektování autorit, respektování solidních zásad soužití, k pořádku, k domácí přípravě do školy, k hygieně, k cizímu vlastnictví. Ve svých rodinách se jinému způsobu myšlení naučit nemohou a je to, generace za generací pořád o tomtéž.

A s jejich ochotou ke vzdělání budou pořád méně zaměstnatelní. No.. ve jménu "lidských práv" k čím dál naštvanější "bílé" většině i k čím dál početnější nevzdělatelné nezaměstnatelné "menšině". Máme se dobře, dobře nám tak.. Děkujeme pachatelům dobra..

Merkelová svolala krizové zasedání kvůli Romům z Bulharska a Rumunska - http://jdem.cz/9g7r3

J. Kostelanský 6.1.2014 1:00

Hlavný problém je v mentalite

Len nedávno som sa dozvedel či pochopil jednu - pre väčšinovú populácia - nepochopiteľnú vec. Ako Etnikum vníma čas a budúcnosť.

Rómom rozdávala nejaká dobročinná organizácia na zimu teplé kabáty. Rómovia boli radi, nosili ich, ale na jar tie kabáty spálili. Logicky a ich ľudia z tej organizácie pýtali, prečo kabáty spálili, veď po jari príde leto, jeseň, zima a tie kabáty budú predsa znovu potrebovať. Odpoveď bola zaujímavá - Rómovia neriešia, resp. majú veľký mentálny problém riešiť otázky budúcnosti. Pre nich existuje dnešok, maximálne zajtrajšok, ale že majú veci DNES robiť tak, aby si zabezpečili BUDÚCNOSŤ, to je pre nich mentálne veľmi ťažké a zložité.

Aby som nebol obviňovaný z rasistických predsudkov, zaznelo to v niekoľkohodinovej televíznej diskusii odborníkov na rómsku problematiku. Zúčastnil sa jej aj jediný a prvý slovenský rómsky poslanec. A ten tiež potvrdil, že napriek vzdelaniu a životným skúsenostiam mu robí problémy rozmýšľať v intenciách dlhodobej budúcnosti...

Tým nechcem ani náhodou Rómov ospravedlňovať. Ale akýkoľvek program pre integráciu Rómov by mal byť postavený na poznaní tohto špecifika. Bez neho je akékoľvek úsilie len mrhanie časom a peniazmi.