4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Parlament nepřítelem

V době, kdy politické strany jednají o vládním prohlášení, je nutné si znovu připomenout, že volební program není katalog požadavků na pětiletý plán.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
B. Rybák 13.12.2013 18:08

Parlament proti vládě?

Pan Payne tentokrát zabloudil ve středověké Británii, kdy parlament "zápasil" s králem (aristokracií) a rozhodně nebojoval o práva všech občanů.

Od té doby se dost změnilo, a ani panu Paynovi by nemělo uniknout, že v zastupitelské demokracii se vláda při plnění programu opírá o podporu vládních stran (obvykle parlamentní většiny). Vzhledem ke čtyřletému volebnímu období to opravdu není pětiletka a vládní program se jí ani nepodobá, protože jde pouze o principy řešení jednotlivých oblastí politiky a ekonomie.

Největší prasárna, kterou by poslanci mohli občanům udělat by spočívala v arogantním popření principů, které byly voliči ve volbách schváleny (obdobnou hodnotu by mělo naopak vyzobávání jednotlivých nepříjemných opatření z vládního programu kýmsi vyhecovanými voliči)!

P. Gabriel st. 12.12.2013 10:36

I nadále šíleným liberálem pane Payne?

A to přesně v duchu a praxi ODS, převzatým v praxi později i Top09. Slíbím vám co chcete a až mě zvolíte, udělám si, bez ohledu na sliby, co chci já a vám jenom předložím účet k proplacení. Jste-li schopen takto veřejně konstatovat: "politikové se domnívají, že cokoli, co měli uvedeno ve volebním programu, mají právo uskutečnit", nejste zcela při zdravém rouzumu a smyslech! Je to vrcholná ukázka, kam dospěl ve své Klausovské variantě český pragmatický liberalismus. O argument více, proč strany, jako je ODS a Top09 poslat do politické džeheny a nahradit je skutečnou, ěrohodnou a vypočitatelnou, seriózní liberální stranou.

P. Čech 11.12.2013 8:25

Pravdivě formulovaný druhý odstavec.

Pouze slovní spojení "v některých směrech" bych zaměnil za "v téměř všech směrech". Ono totiž to, jak je zde popsán totalitní režim  přesně odpovídá režimu současnému. Pouze reálný socialismus z před listopadu 1989 byl zaměněn za socialismus, stříknutý anarchií doby dnešní. Byl sice odstraněn čl.4 minulé ústavy, ale byl nahrazen čl.5 ústavy dnešní, který není ničím jiným než obdobou toho předešlého. Pouze místo jedné politické strany, která občanům vládla "na věčné časy", jsou zde politické strany, které občanům vládnou vždy 4 roky, přičemž se  v této moci nad občany střídají. Tedy, žádná velká změna. Občanům stále vládnou komunisté a "bývalí komunisté", kteří stále tvoří dohromady jednu jedinou většinu v poslanecké sněmovně. To je jeden z důvodů, proč se neustále plácáme na místě a nemůžeme se pohnout kupředu. Čl. 5 ústavy a volební systém podle zásad poměrného zastoupení je zde na vině.

A. Reček 11.12.2013 7:17

Parlament nemusí být nepřítelem občanům

Závislé to bude však na chování politických subjektů tam zastoupených a samozřejmě v podstatné míře na chování vlády a vládních stran.  Je dobře, že nyní se strany budoucí koalice dohadují na tom, aby příští vláda nedělala nějaké opatření s nímž některý koaliční partner zásadně nesouhlasí.  S podobnými podrazáckými případy se už dávněji setkali koaliční partneři jak ODS, tak ČSSD.

J. Schwarz 11.12.2013 6:49

Parlament naším nepřítelem

vždycky byl a bude, protože je "proti vládě" jen naoko. A s "lidem" je potíž, protože ten by chtěl všechno a nejlépe zadarmo. protože to jde jen pro někoho a ne pro všechny / ačkoliv si to tak většina možná představuje / spočívá politika na korupci a podvodu - politici slibují krást ve prospěch svých voličů a voliči dávají politikům hlas aby v jejich prospěch kradli. Tomu se říká demokratická společnost. Těch pár jedinců, co po svých politicích nechtějí aby pro ně kradli ale aby je nechali napokoji to nevytrhne. Zvlášť když se zjevně nedá prosadt ani opt-out, tedy možnost vzdát se všech "výdobytků" státem poskytovaných za nějakou limitovanou platbu státu za používání infrastruktury a výpalného za možnost žít v "rodné zemi". Největším nepřítelem člověka nejsou bakterie a viry, vánice či sucho ale "bližní", pravý to vlk v rouše beránčím!