5.5.2024 | Svátek má Klaudie


Diskuse k článku

POLITIKA: Pařížská dohoda a stranické programy

Parlament České republiky - jak se dalo očekávat - ratifikoval Pařížskou dohodu. Ti poslanci, kteří hlasovali pro, udělali hlupáky ze všech.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Rada 11.9.2017 16:53

Re: pane Rado

Pane Šejno mám za to, že se mýlíte s několika důvodů. 1. Předně v odhadu, že za fosilní zdroje se snadno najde náhrada jim ekvivalentní tak abychom nemuseli měnit spotřební zvyklosti. Celé století už totiž klesá efektivita těžby energií právě s dominantních fosilních zdrojů - roste jen masivnost těžby. ( http://casopis.vesmir.cz/clanky/clanek/id/7883)

2. Lidský vjem spokojenosti nemá od jisté hranice ohrožující život přímou vazbu na množství spotřebovávané energie. Za situace kdy dnešní evropský člověk spotřebovává zhruba stonásobek minima už i násobná změna spotřeby na jakoukoli stranu sama o sobě nemá žádnou odezvu v pocitu uspokojení. Násobná změna spotřeby ale může ovlivnit vývoj klimatu.

Vyjímkou při navození pocitovosti ale bývá uměle navozovaný konkurenční strach či sociální stres, kdy soused např reklamě dekladuje, že má něčeho víc a proto že se má lépe a je lépe zajištěn atd. Opojný pocit vznikající při rychlém rozjezdu auta či dokonce letadla je mnohým spíš adrenalinovou drogou jak projevem spokojeného života.

3. Zajímavá mýlka tkví v tom, že se budeme moci vrátit "na stromy". To asi sotva. Stromy dlouhodobě rostoucí v lokalitách po minimálně několik tisíciletí totiž byly předpokladem odklonu od kočovného života tlup k ustálenosti civilizační. Lesy ale zřejmě ztratíme dříve jak zdroje fosilů a než se ustálí nové porosty tak to bude trvat zas celá tisíciletí.

Poté ale asi už konečně zas zavládne ustálený životní rytmus na planetě. Které organismy se ho ale dožijí je otázkou. Geohistorie přitom opakovaně dokládá, že čím větší/strmější nastala změna epochy, tím více druhů ji neustálo a nejvíce byly postiženy nejhmotnější organismy na vrcholcích potravních řetězců. K-T rozhraní např nepřečkalo nic živočišně hmotnějšího jak cca 23Kg.

P. Vaňura 11.9.2017 16:43

Považujete globální otepolování za natolik

závažné, že jste pro snížení emisí CO2 ochoten podpořit jadernou energetiku???

P. Vaňura 11.9.2017 16:41

Pane Šejna, i Vy musíte vědět, že pokud klimaalarmisté

chtějí vracet klima před průmyslovou revoluci, znamená to vracet je do "Malé doby ledové."

A patrně znáte historii do té míry že víte, že teplá období byla dobou rozkvětu a studená dobou krize, nebo dokonce moru (počátek 14 století). To s tím morem najdete v encyklopedii Dějiny světa, Larousse, napsala to skupina historiků. Začíná to větou "Několik studených nepříznivých let..." A následuje podvýživa obyvatelstva, mor...

P. Rada 11.9.2017 16:22

Re: Nestrašte, pane Zingo!

Pane Zingo dokážete rozlišit pozitivní aspekty včasného varování od obecně destruktivního strašení?

Uvedu příklad tvrzení s nám všem odborně jaksi dostupnějšího oboru jak klimatologiie: .... "Pokud budete kouřit, budete nést 13x vyšší riziko výskytu rakoviny plic"....

Jde v tomto případě o strašení nebo o užitečné varování dávající šanci se zdravěji zařídit? Nebo je presentování následujícího výčtu dopadů kouření na společnost strašením nebo spíše už zprávou o tragičnosti situace značné části společnosti?

http://www.kurakova-plice.cz/koureni_cigaret/zajimavosti-a-statistiky/statistiky-tykajici-se-koureni/10-statistiky-tykajici-se-koureni-cigaret.html

M. Šejna 11.9.2017 16:18

jo aha, pane Zingo

IPCC ovšem nikdy nevytrubovala do světa zaručené předpovědi na základě jednoho výjimečného roku. Takže nedělá to, co Vy, že tu oznamujete, že v Grónsku led přibývá. Kdybyste se k tomu stavěl seriozně, napsal byste, že letos výjimečně možná v Grónsku ledovec přibyde, a že to je výjimka, protože led jinak dlouhodobě ubývá.

P. Zinga 11.9.2017 15:47

Re: ach jo, pane Zingo

IPCC taky většinu prognóz uvádí jako "možnost". S určitým % pravděpodobnosti.

M. Šejna 11.9.2017 15:46

pane Kneifle

chápete význam pojmu "melt days" ve Vámi uvedeném odkazu? Napovím Vám: to je počet dnů, kdy ledovec taje.

Takže pokud tam máte číslo -40, tak to neznamena teplotu, ale odchylku od průměrného ročního počtu dnů tání ledu. Navíc ten počet dní nevypovídá o množství odtáteho ledu. Jistě chápete, že pokud by bylo 10 dnů +20°C, odtaje ledu víc, než když budete mít 30 dnů teplotu +2°C.

P. Zinga 11.9.2017 15:45

Re: Trefný článek pana Zingy?

Pane Moravu, pokud se nepletu, píši tam o vyspělých zemích,a to-přes všechnu europýchu-je poněkud víc než EU.

P. Zinga 11.9.2017 15:43

Re: Nestrašte, pane Zingo!

Hlavně se zařadit, že? Kdo tady šíří strach?

Já nestraším, klimaalarmisté straší. A zdá se, že Vy jim věříte.

A ano, jsou to ignoranti, vyhýbající se diskusi a dehonestují odpůrce.. To dělají pouze slouhové ideologie. Už jsou i pokusy-např. v Obamově Americe- učinit kritiku klimaalarmismu trestním činem.

Jestli máte zájem, zásobím Vás materiálem renomovaných odborníků, včetně nositelů Nobelových cen. Že jste o nich neslyšel? A zajímal jste se? V mainstreamu se o nich nedovíte, pomalu se jedná o underground.

M. Šejna 11.9.2017 15:41

ach jo, pane Zingo

vždyť to píšu, že letos napadlo v Grónsku mimořádně mnoho sněhu. A jistě znáte význam slova MOHOU. Takže ano, letos se opravdu mimořádně MŮŽE ubývání ledovců v Grónsku zastavit. Ale doufám, že neočekáváte mimořádnou sněhovou nadílku v Grónsku o teď každým rokem, že ne?

J. Orel, Mgr 11.9.2017 15:21

Nestrašte, pane Zingo!

Zajímalo by mě, kdo všechno Pařížskou dohodu podepsal. To jsou opravdu všichni takoví ignoranti, jak pan Zinga tvrdí?

R. Langer 11.9.2017 14:25

Re: Podvod na podvod.

Kdapak, Zelený sedmilhář by to pochopitelně naordinoval ostatním, jeho by se to netýkalo...

R. Langer 11.9.2017 14:24

Re: Podvod na podvod.

A ty tak žiješ, Zelený sedmilháři? Pochlub se!

P. Zinga 11.9.2017 13:51

Re: v Grósku rostou ledovce?

Rostou, pane Šejno, rostou..

Nedaří se mi umístit zde jeden odkaz, tak musím bez:

Dánský met. inst.: "V tomto roce z části díky silnému sněžení a z části relativně nižšímu odtávání odhadujeme, že se celkový hmotnostní poměr ( tání/přírůst.) bude blížit nule, možný je ale i pozitivní."

NOAA: "...Celkově však nižší odtávání a těžké jarní sněžení mohou vést letos k čistému navýšení hmoty grónského ledu,poprvé v tomto století".

S. Kneifl 11.9.2017 13:13

Re: v Grósku rostou ledovce?

https://nsidc.org/greenland-today/2017/09/late-summer-melting-spike/

P. Zinga 11.9.2017 12:52

Re: Jaký bude podle Vás svět v koci století pane Zingo?

A vy, pane Rado, to víte?

V pondělí ráno jsem se informoval na třech portálech, že v oblasti, do které jsem se chystal na kole, nebude pršet. A zmokl jsem. Takže ten, kdo tvrdí, že ví, jak bude za sto let, je buď blb nebo manipulátor.Jak to dopadne, bude-li Pařížská dohoda "naplněna činy", jsem naznačil v článku.

M. Prokop 11.9.2017 12:48

Re: Podvod na podvod.

Jen vám připomínám, že se snažíte sedět jednou prdelí na dvou židlích. Buďto chcete poměry před x staletími, nebo ne.

Jestli to tedy vaší hloupostí pronikne.

M. Prokop 11.9.2017 12:47

Re: Podvod na podvod.

Protože je hloupá.

A. Alda 11.9.2017 11:37

Růst ledovců

je zcela bezvýznamný vedlo toho, že roste cena másla.

A. Alda 11.9.2017 11:36

Ano, pane.

Souhlasím s Vámi. Mé názory jsou velmi podobné.

M. Valenta 11.9.2017 11:23

Re: Trefný článek pana Zingy?

Sami od sebe toho lidi a politici zvláště mnoho rozumného neudělají, alespoň co se této oblasti týče.

R. Morava 11.9.2017 11:09

Re: Podvod na podvod?

Skoro to vypadá důvěryhodně a částečně je, ale opravdu vím, že hodně vědců kteří popírají nebo alespoň "umravňují" alarmisty jsou ostrakizováni a protože vím jak Zelení a neomarxismus a další součástí kultury smrti kazí svět, věřím těmto informacím jen částečně (evidentně je s vědeckými fakty manipulováno).

Zkrátka ekologie i sociologie dnes nefunguje jako skutečná věda, zůstanu u rozumu. Takže snažit se žít ekologicky, ale nmepodporovat sociologické ekoteroristické experimenty a lži.

M. Šejna 11.9.2017 11:06

v Grósku rostou ledovce?

Kde jste přišel, pane Zingo, k informaci, že v Grónsku rostou ledovce? Níže uvádím grafy, které dokazují, že se šeredně pletete:

http://nsidc.org/greenland-today/files/2017/08/GrnLndMassTrnd.png

Vy jste si to nejspíš spletl s letošním množstvím sněhu, který v Gónsku napadl. Letošek byl totiž na srážky v Grónsku nadprůměrně bohatý. Ale tady nejde o množství sněhu, nýbrž o bilanci mezi tím, co odtálo, a tím, co napadlo.

R. Morava 11.9.2017 10:57

Re: Trefný článek pana Zingy?

Minimálně mi tu schází jedna věc. Svět je dnes skoro 7 milliard lidí z toho třeba EU 0.55. Jak se projeví to, že 0.55 procent Evropanů bude jíst o 1/2 hovězího méně?!

Ano narážím na to že hlavním problémem je přelidnění a to mimo Evropu zatímco nejvíce závazků především v té sociální v tomto článku jen jemně naťuknuté části Pařížské dohody je pro Evropany.

Co se týká určitého uskrovnění Evropanů, dobrá učit lidi, že vegetariánství má svoje výhody, proč ne. Že vodní, či větrné elektrárny jsou ekologické (v ČR však nemáme dobré podmínky) a že je třeba zaměřit vědu na vývoj biopaliv nové generace, které by nelikvidovaly ekologii tak jako řepka, dobrá, ale pařížská dohoda je sociální konstrukt a experiment smrdící melounama. Podepsali to jen ignoranti. Rozumná země to nepodepíše, ale začne inteligentně pracovat na snížení spotřeby fosilních paliv.

P. Lenc 11.9.2017 10:52

Re: Tady ale vůbec nejde o to, kdo z koho udělal hlupáka

JO!

M. Šejna 11.9.2017 10:38

pane Rado

enormní energetická spotřeba je součástí vyspělé lidské civilizace. Nejde tedy ani tak o spotřebu jako takovou, ale o zdroje potřebné na produkování energie. Spalování fosilních paliv jednou skončí a nastoupí nové technologie tvorby energie. Ale omezování energetické spotřeby lidstva je nemožné. Leda, kdybychom se vrátili zpět na stromy.

P. Rada 11.9.2017 10:22

Re: Trefný článek pana Zingy?

Pane Šejno souhlas s těmi teplotními daty. Naopak ale nevím proč používáte velmi vágní termíny "bojovat" versus "přispůsobit". Možná jsou to relikty s doby kdy se obecně hovořilo o dvou trendech/možnostech a to adaptace versus mitigace jako o oddělitelných fenoménech a basta.

Reálná situace živé planety ale je o míře stability komplexního metabolického systému biosféry která ke svému životu takovéto umělé lidské pojmy nepotřebuje. Vyšší stabilita (globálně desetiny stupně za desetitisíciletí) při průměrné teplotě planety kolem 15C přitom historicky vedla k vyšší rozmanitosti druhů i k většímu objemu biosféry. Nyní ale hrozí skok o několik stupnů za století!

Pokud si např. dnešní konzumní člověk udrží agresivní růstové projevy v materální rovině a v nerecyklovatelnosti externalit, tak se fyzikálně nutně dostane v uzavřeném systému planety do existenčních druhových problémů. To uřž tady bylo. Pojem adaptace spolu s ním může existenčně zaniknout jako umělý prvek.

Příkladem momentálního existenčního problému je růst intenzity hurikánů. "Bojovat" s hurikánem asi opravdu nemá cenu jinou jak sebevražednou - adaptace je momentálně podstatně reálnější a tak je právě nyní většina floridanů v krytech a dělají dobře. Jak ale takovouto adaptivnost lze aplikovat dlouho?

Naopak "zabojovat" se svou vlastní enormní spotřebou lze relativně efektivněji. USA se sice může pochlubit cca 20% poklesem spotřeby v posledních desetiletích. Je ale přitom příznačné, že pohodlní američané neplatí dokonce žádnou dan s pohonných hmot ... a tak jejich spotřeba primárních energetických zdrojů leží doposud zhruba na dvojnásobku evropského průměru. Zvolit zdali "zabojovat" se svou pohodlností mohou - nebo mohou dál pokračovat a "bojovat" až s následky přírodních katastrof. Která s cest je adaptivnější a lze je oddělit? Pokud máte na mysli adaptaci ve smyslu "boje" jen s následky pak to považuji za momentálně zdánlivě výhodnější variantu - na kterou ale později nutně doplatí civilizace jako celek.

J. Vintr 11.9.2017 10:18

Tady ale vůbec nejde o to, kdo z koho udělal hlupáka

Podstatné je, že jde o další hřebík do rakve naší civilizace.

J. Vintr 11.9.2017 9:42

Re: Jaký bude podle Vás svět v koci století pane Zingo?

K islamizaci Evropy nedochází v důsledku nějakých klimatických změn, ale proto, že si to tak nějaké svině naplánovaly. Evropská civilizace má dost a dost prostředků, aby se ubránila invazi lidí z přemnožených částí planety. Jen by musela existovat vůle je použit a ochránit tak domácí obyvatelstvo před pohromou, která nad zcela nepochybně čeká. Pokud někdo chce operovat nějakou humanitou, tak je to zcela blbý argument. To, že se Evropa nechá zničit, nikomu nepomůže.

P. Rada 11.9.2017 9:38

Re: Jaký bude podle Vás svět v koci století pane Zingo?

Pane Dvořáku souhlasím s Vámi, že samotná Pařížská dohoda sotva může vývoj změnit. Je ale prvým prakticky celosvětově dohodnutým dokumentem obsahující jak závazky sdělovat si vzájemě data tak jen bohužel nesankciovatelné přísliby udělat kroky podle možností té kreré země.

To, že naprostá většina alespon deklaruje ochotu jednat - považuji za nadějné - Vy zřejmě nikoli. Chcete o planetární zdroje otevřeně válčit? Pokud ano a zařadíte se tak k těm kteří katastrofický vývoj jen urychlí.

Solární panely jsou energeticky náročné přičemž konkrétněji v aplikacích např v ČR mohou/nemusí (viz FVtunel) snížit naší uhlíkovou stopu asi 4x. V rovníkových oblastech však dosahují podstatně lepších výsledků. Analogicky a daleko problematičtěji je tomu s biopalivy. To co je ale celospolečensky podstatné neleží přitom na straně zdroj ale na straně spotřeby!

https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/401347-doba-bezstarostne-spotreby-skoncila-rekl-tajemnik-osn-pri-podpisu-klimaticke-dohody.html

http://ekolist.cz/cz/publicistika/rozhovory/pecho-klima-se-meni-kvuli-nasi-spotrebe-musime-se-naucit-zit-skromneji