6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Pane presidente, mlčeti zlato

President Miloš Zeman prošvihl nádhernou možnost zůstat zticha. Místo toho sdělil národu, že jelikož on věří soudruhu plukovníkovi, potažmo ministru zdravotnictví Romanu Prymulovi, měl by se národ řídit jeho příkladem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lapil 22.10.2020 11:12

Rozdílu mezi "s covidem" a "na covid" rozumím, ale když zdravý člověk (čti: nikoliv na neschopence) onemocní, je pozitivně testován na virus, který tuto nemoc způsobuje, je několik týdnů léčen, aniž by se choval nějak "virově neobvykle" a nakonec umře, je hypotéza "umřel na virus" celkem přijatelná. Dobrá, ukecal jste mě - mrtvých není 1700, ale řekněme 1400. Mění to něco podstatného?

Samozřejmě: můžeme donekonečna spekulovat, jestli nad tím mávnout nebo nemávnout rukou. Osobně se zájmem sleduju, jestli a jak se projeví zdejší opatření, zatím to vypadá spíš na hypotézu "čím víc opatření, tím víc viru".

Osobní zkušenost: dojíždím do Prahy, celkem z daleka. Do minulého týdne byl provoz zhruba normální. Teprv tento týden (středa nevím - práce doma) jezdí v dálkovém expresu (rozhodně nikoliv školní spoj) na příjezdu do Prahy naprosto zásadně míň lidí (10%? Ať nežeru - 20%) proti normálnímu provozu. Cestou od vlaku k autobusu MHD rovněž pusto prázdno, v autobuse neobvykle volno, ale nijak zásadně. Myslím, že funguje omezený (prázdninový) provoz, ale nevím to jistě.

Š. Hašek 22.10.2020 11:01

Vy neznáte knihu "Hlava 22"? Že ne?

Jest tam kapitolka, kdy jednomu mudroprdovi se nelíbila uroveň diskuse na školení mužstva. A vydal přípis, že kdo "blbě kecá", tak nebude v diskusi vyvoláván.

Víte, jak to skončilo? .......... Zakrátko všichni čučeli, chrněli, vzadu mastili karty. Možná, že zbyl jeden snaživý chytrouš, co neustále chtěl diskutovat o tom, že "volej je mastnej".

Jsem ostatně hrdý na to, že mě stále ještě plně neignorujete. Potěší to.

Z. Lapil 22.10.2020 10:50

Díky za ozvání :-).

Vaše články čítávám se zájmem, ale nezlobte se na mě, tentokrát jste asi opravdu šlápnul vedle.

Protože to, jestli něčemu řeknu nebo neřeknu pandemie, to je dost jedno. Statistika prostě funguje a jestliže od nakažení k smrti trvá choroba měsíc, pak je nutně pravda, že bylo-li před měsícem denně bratru několikrát méně nakažených, než je dnes, pak bude za měsíc několikrát více mrtvých. A několikrát víc lidí bude potřebovat JIP. Samozřejmě bude-li věci nechán volný průběh.

Ad provokatéři: já mám tendenci si o lidech, včetně policajtů, myslet spíš to dobré, a proto upozorňuju na fakt, že fotbaloví řekněme že taky fanoušci se perou rádi jak mezi sebou, tak s policií. Výlohu mohl vysklít osamělý provokatér, ale vyprovokovat celkem rozsáhlou bitku s policíí - k tomu potřebujete duševně připravené lidi.

Jak to bylo s uzavřenými ulicemi, to netuším, ale jako první mě napadá, že zálohy, považoval-li je někdo za nutné*/, musely být někde připraveny, a za druhé - ze Staromáku vedou kromě "normálních" ulic také ulice luxusní (Pařížská; Celetná) a úzké (Železná; Melantrichova). V těch prvních může dav napáchat velké škody (speciálně v Pařížské je spousta drahých aut a ta mohou dojít k úhoně, aniž by je někdo cíleně ničil), v těch úzkých někdo blbě zakopne a před ušlapáním nikdy nikoho žádná rouška nezachránila.

*/ A za nutné je považoval mj. proto, že kdyby se situace vymkla (rozbité výlohy+ zapálená auta, nedej pámbu nějaký realizátor myšlenky "všechnu tu svoloč je třeba postřílet"), to by bylo v novinách keců, jak někdo něco nezvládl.

Š. Hašek 22.10.2020 10:31

Domnívám se, že Sověti by nijak nejednali - pokud by tady nebylo poblázněného Smrkovského a Dubčeka, kteří se pasovali za "novostavitele vztahů velmocí".

Velmi zkráceno. Po bitvě ...... Já si tehdy užil tři roky skautingu ......

To co Novotný, Šik a Štrougal rozjeli, tomu paradoxně zatnuli tipec superkomunističtí novátoři s lidskou tváří. A i z "Novotného filmařů" se stali disidenti, Dubček se ukázal křiváckým komoušíkem a sovětský voják byl (konečně) v Praze.

Š. Hašek 22.10.2020 10:22

Myšleno takto, pane Lapile:

Velitel jednotlivého Gefechtu nemusí příliš dbát na to, kolik mrtvých vojáků se nevrátí po válce k rodinám, kdo to všechno po válce zaplatí, jak ten útok pomohl jiným útokům, atd.

Velitel Prymula si určitě neláme hlavu se splácením toho všeho dnešního. Na pozadí v mozku mu zcela jistě běží již potřeba vakcín, které zajistí "jeho výrobci". A ten počet vakcín je jasně závislý na "současné reklamě".

Zkráceno.

Vojín v.v. Pětimetr, tedy vidíte, že služebně nic moc.:-)

Vira jsem malinko pochopil, u studené války bych neodhadl ani počet tkaniček.

Z. Lapil 22.10.2020 10:12

Velitel musí zatraceně dbát přinejmenším na současné náklady akce, maje k dispozici konečný počet vojáků, nábojů...

Koneckonců studená válka skončila právě skrze náklady (uzbrojení protivníka), na reálnou válku ani nedošlo.

Podporučík v.v. :-)

P. Kubáč 22.10.2020 10:06

To jsme rádi že nabádáte Zemana, aby se držel fakt článkem prostým jakýchkoliv fakt.

A pokud se týče COVIDu - opakuji opět - opatrně s přírodními procesy, které mají v základu exponenciální šíření.

Š. Hašek 22.10.2020 10:06

Pane Lukáši,

bylo by dobré, kdybyste malinko zkrátil opratě emocím.

Dva z "mých lékařů" pracují v nemocnici. Krom máloprocentního zvýšení pacientů zaznamenali pouze dramatický nárůst telefonátů, požadavků na vyšetření nevirová, požadavků na všemožné preparáty, konzultací po telefonu - že jako sestřenice to asi (ASI!!!) má, a co dál! A jestli roušku z kapesníku, nebo z 0.3 mm nerezplechu ....... A jestli .....

Suchá data svědčí o "značné manipulaci s počty zemřelých" a psychologickém špektáklu sdělovacích prostředků. Největší odbornost mají blondýny z ČT09.

Ti moji kamarádi budou velice rozveseleni, až jim řeknu, že občan Lukáš nás všechny čtyři označil za šašky.

Víte, Lukáši, do periskopu atomové ponorky se nemontuju, protože neznám ani jednoho kapitána ponorky.

Do viru se budu montovat, protože vir je kolem mě, zažil jsem ho mnohokrát, chodil jsem do školy a mohu si o něm povídat se třemi odborníky. Jeden je praktik, od těch dvou si každý druhý den občané nechají rozřezat břicha, protože se doslechli, že nejsou šašci, ale machři.

Vlastně z nemocnice pokecávám se třemi doktory. A s jednou zubařkou.

Tak Zdar!

I. Schlägel 22.10.2020 10:02

Pan Adler se mýlí. Výrazně a neochvějně.

J. Schovánek 22.10.2020 9:59

Souhlas.

P. Moravčík 22.10.2020 9:58

Pán Adler, nad Vašim prvým odstavcom musím len pokrútiť hlavou (zrejme veríte aj na chemtrails) a nad tým druhým to isté. Nech sa detaily definícií menia alebo vypúšťajú, pandémia bude vždy označovať RÝCHLE, MASOVÉ rozšírenie ochorenia, spôsobeného určitým patogénom, do väčšiny sveta. Bez ohľadu, či za na to stanovíme hranicu 1500 alebo 2500 chorých na 100000 obyvateľov.. Biologické definície neoperujú s presnosťou na jeden kus, pracujú s charakteristickými znakmi javu. Pletiete si to zrejme s bioštatistikou. Ale keď veríte, že človek zomrie na zápal pľúc zo záhadných dôvodov a vírus sa tomu, spolu s jeho kamarátmi, len pobavene prizerá... Škoda mlčať:-/.

Ale ešte jedno: človek je chodiacou zbierkou baktérií, z ktorých časť má nezastupiteľnú úlohu pri normálnom fungovaní organizmu, ale nie vírusov. "Permanentný", kolonizujúci vírus je v človeku len jeden, presnejšie len jeho genóm, nie proteínový kapsid - zabezpečuje ochranu pred odvrhnutím plodu v tele matky imunitnými mechanizmami.

V. Kučer 22.10.2020 9:57

Sověti jednali ze svého hlediska v roce 69 racionálně. Potřebovali se zbavit nespolehlivého Dubčeka a dosadit do vedení svoje lidi. Současná vláda též jedná racionálně. Je kritizována hlavně za to že současná opatření nezačala provádět dříve.

B. Lukáš 22.10.2020 9:48

Pane Hašku, bylo by dobré, kdybyste spolu s Vámi uvedenými 3. lékaři šli sdělovat Vaše názory do nemocnic a tam přesvědčoval, pacienty, lékaře a zdravotníky, že pandemie covid-19 je nabubřely statistický podvod ve službách boháčů farmaceutické loby. Myslím si, že byste tam vstupoval pod jménem Hašek, ale odcházel s nálepkou „ vševědoucí „šašek“.

J. Kubík 22.10.2020 9:41

Odpovědnost nesou všichni. Opozice , někteří novináři i někteří lékaři, zkrátka všichni kdo se veřejně vyslovovali proti opatřením. Ale i ti kdo neudělali nic.Pokud jde o vládu tak ta měla tvrdá data už dávno a vůbec nechápu proč někdo z těch co ta data pro vládu připravovali je nezveřejnil. Když se včera lidé nahrnuli do obchodních center bylo mi jasné, že velká část české populace ještě nic nepochopila. V Německu vláda postupovala racionálně podle informací z Kochova ústavu. Merklová neříkala každý den něco jiného. Takže selhali bůhví už pokolikáté české politické elity jako celek, ale hlavní politickou odpovědnost nese Babiš, protože si zvykl na to rozhodovat o všem sám a s nikým se o ničem neradit. Ukázali se zde meze možností řízení státu jako firmy.

Š. Hašek 22.10.2020 9:24

Už jen ono "tzv. president" (vyjmuto z Vašeho referátu) svědčí o tom, že jste samočinná žvatlačka první jakosti.

Mluvnicky to máte v pořádku, slovní zasoba pestrá.

J. Gutvirth 22.10.2020 9:20

Mlčeti zlato platí o tomhle textu. Asi projev již snížené kognice autora.

R. Vacek 22.10.2020 9:17

Pěkný blábol. Škoda, že ty věty nedávají smysl, aby se na ně dalo reagovat nějakými argumenty.

V. Heidlerová 22.10.2020 9:15

Na škodu ani není ignorovat některé diskutující.;-D;-D

P. Kmoníček 22.10.2020 9:14

Blbce že se snažil udělat pan Adler ze lháře z Hradu, Šejno ? Patrně žijete už dlouho někde jinde než v Česku.

V. Heidlerová 22.10.2020 9:12

Proč?

V. Heidlerová 22.10.2020 9:12

Panu tzv. presidentovi to už žvatlá samo, na něho už žádné, byť velmi moudré přísloví neplatí. Natož zákony, předpisy. Jako je těžko náhle zastaviti průjem, těžko zastavíme žvanivého slimejše v rozpuku senility.Rv

J. Tulejová 22.10.2020 9:09

Pane Adlere, mlčeti zlato.

P. Kmoníček 22.10.2020 9:08

Ještě těžkých dva a půl roku !

Š. Hašek 22.10.2020 9:06

A co by ti kecalové "demokratičtí" dělali? Pokud by se nemohli nimrat v činnosti presidenta Zemana??? Sice nevědí, o co jde, ale všechny průplavy Evropy mají v malíčku. Rovněž Peroutku, že.

"Líbí se mi" postoj jistého Drahoše, zalezl do kanclu v Senátu ČR, občas stáhne králíka na chalupě, a ani nedutá! Občas mrkne na sporožiro, jestli se něco neopožďuje. Nebude tedy úplně hloupý, pochopil system a zařadil se.

To takový Vystrčil čerpá víc, jezdí dál, než na chalupu. Tedy lítá.

J. Nevrkla 22.10.2020 9:06

Vidím tam jednoho účastníka, jak šokovaně sleduje člověka usedajiciho za volant policejního vozu a komentuje to - "to snad není možný, vždyť ten to tam provokoval, a on je to policajt! ".

M. Valenta 22.10.2020 8:53

Pan Adler - další co prozřel. Pozdě, ale přece neboť Zeman se takto předvádí po celou dobu co je v politice a dělá to ne proto, že by třeba nerozuměl základům statistiky, ale proto, že se jeho plky a bonmoty části voličstva ( především té co sám řadí k idiotům) náramně líbí.

M. Krátký 22.10.2020 8:52

Ano - a taky si to celé dobře pamatuji - osobně jsem trdloval u koně a poslouchal Karla Efu. Tenkrát tam před Aeroflotem "někdo" připravil hromadu dlažebních kostek - proto v dlažbě žádná nechyběla - hezký den R^R^R^

J. Lukavsky 22.10.2020 8:48

"jak napovídá zveřejněné video" no docela by mě zajímalo jak na videu kde se mele několik tisíc lidí poznáte policejního provokatéra? Oni mají nějaké speciální uniformy? Že by identifikace podle obječeje (i v masce) byla tak dokonalá? Sakta to muší bejt technika! J.L. end

F. Navrátil 22.10.2020 8:46

Pomocí statistiky lze, jak předvedl autor, popřít realitu.

M. Kanda 22.10.2020 8:45

Demagogie. Chřipkové epidemie se vyskytují v období od prosince do února. Covidová opatření začala platit v půlce března a na chřipkovou epidemii tak měla zanedbatelný vliv.