28.5.2024 | Svátek má Vilém


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Olin 18.6.2008 19:53

Re: Re: Re: Re: Mne by zajímal státní systém ČR a zodpovědnost ČSSD.

Jo, nepochybně by to bylo pohodlný. Lepší stagnovat jako boháč, než bohatnout ale makat od rána do noci, nicht wahr!

Ale já bych na tu stagnaci nepřísahal, prostě některé zprávy z tohoto kouta Evropy říkají: Rozhodující velké investice se odehrávaly tak před dvaceti lety a ta země stárne. Velcí investoři nemají důvod tam chodit asi tak od té doby, co padla železná opona. Vždyť Evropa (Unie) je najednou tak velká! Souběžně s tím a zhruba stejná léta se mění i poměr sil mezi Evropou a zbytkem světa - ve prospěch Indie, Číny, Brazílie...dokonce i Ruska. To vše tu zemi může odsoudit na periferii - i když ve velmi dlouhém kroku vzhledem k tomu, že jsou, jak jsem to nazval, luxusním penzionem světa. Otázka, na kterou odpověď neznám zní: jak moc švýcarští investoři sami cítí, že stojí v ofsajdu?

Jednu věc nechápu, milá kličko: Jestli je demokracie pouze ve Švýcarsku - proč žiješ kdekoli jinde?

Olin

Klička 18.6.2008 20:55

Re: Re: Re: Re: Re: Mne by zajímal státní systém ČR a zodpovědnost ČSSD.

Žiji zde od narození a můj důchod by mi ve Švýcarsku stačil tak asi na 3dny. To rovněž vypovídá o tom, jak Švýcarsko stagnuje, zatímco my se rozvíjíme, protože se u nás investuje ve velkém. Investování není měřítkem demokracie a úspěšnosti státu.

Olin 18.6.2008 22:59

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mne by zajímal státní systém ČR a zodpovědnost ČSSD.

Milá kličko, investování není měřítkem demokracie (viz Singapore), ale je jedním z hlavních měřítek úspěšnosti státu (viz Singapore). Ale Švýcarsko je státem bezesporu úspěšným i demokratickým.  Pobavený úsměv nevzbuzuje obdiv k této zemi, ale představa, že nikde jinde není pravá demokracie. Přímá demokracie se nikde jinde s čestnou vyjímkou několika horských kantonů se středověkými reziduy neuplatnila, ba přímo všude pohořela. To je prosím faktotum. Kromě toho i tuto zemi brzdí - tak jak mohou jinak pohodovou společnost brzdit  staré zvyky. To je prosím jen diskutabilní názor.

Mezi vaším narozením a důchodem jistě uplynula obvyklá řádka desetiletí, takže mi výše vašeho důchodu nevysvětlí, proč žijete kdekoli jinde mimo Švýcarsko. Kdybych chtěl být impertinentní, zeptal bych se, proč máte, babičko, tak malý důchod, když všichni ti Češi, co se taky narodili tady ale emigrovali do Švýcar si užívají života...řekněme v dostatku všeho. Takhle to nechám být a jen vám připomenu, co asi víte, že u nás se ta zpropadená přímá demokracie taky nechytne.  Ani se nemusím bát, že by to sem někdo importoval. Mě stačí ta obyčejná demokracie bez přívlastků - klausovsky řečeno.

Olin

Klička 19.6.2008 8:45

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mne by zajímal státní systém ČR a zodpovědnost ČSSD.

A o to mi jde. O obyčejnou demokracii bez přívlastků (přímá, zastupitelská a pod.).Obyčejná demokracie je- demos kritos- vláda lidu. Zde si nic nevymýšlím, je to věc překladu a pojmů. Aby toto mohlo fungovat, je nutné lidu (lépe občanům ) tuto vládu umožnit. K tomu je ovšem nezbytné znát vůli těchto občanů. Tuto vůli však není možno poznat jinak než referendem. Že tuto vůli lid prokazuje ve volbách je nesmysl. 40% občanů, kteří se voleb nezúčasňují, poněvadž v našem systému nemají koho volit je také projevením určité vůle. Sice neprůkazným ale bez možnosti se vyjádřit svobodně v referendu jedině možným. Potom nutně dochází k tomu, že nám vládne strana, která ne že získala ve volbách 33% hlasů, ale pouze 33% z 60%, což je zhruba 19,8%. To, aby vládla pětina občanů je pro demokracii trochu málo, nemyslíte?

Olin 19.6.2008 19:40

Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Mne by zajímal státní systém ČR a zodpovědnost ČSSD.

"Co to píšete, Antone Pavloviči?" "Dvě sestry!" "Dvě sestry...a není to málo?"....ale každý, kdo má sestru, ví, že dvě není málo a může to být i moc. To je velmi subjektivní.

Kdybychom měli menšinovou vládu (což nemáme) a vládla nám jedna strana (což tedy nevládne) s 33% podporou, tedy skoro 20% podporou vztaženo k obyvatelstvu - tak by to znamenalo, že jsme plnokrevná demokracie. Ta jediná to totiž umožní. A my máme obyčejnou demokracii. Evidentně se v pojmech neorientuješ.

To co cheš mít za přednost, je podle mě dnešní největší slabinou dnešní demokracie: politici nejprve opatrně zjišťují "vůli lidu" a pak se pokoušejí ji jako naplňovat, aby zakryli své skutečné cíle, které nemají nic společného s lidem, ale s velmi konkrétními lidmi. Referendum je v drtivé většině případů nanic.  Má smysl jen ve vzácných případech, kdy jde o rozcestí, kde obě cesty jsou schůdné a mají dobrou budoucnost, a současně kde je možné položit takovou otázku, které bude lid rozumět. V případě Lisabonské smlouvy je ta první podmínka splněna, ta druhá však ani trochu.

Olin

hamar 18.6.2008 6:23

Citiji: "... Klaus mohl zkoušet zpravovat..."

Jsem rád, že bude p. Klaus pouze "zpravodajem".

Stachanov 18.6.2008 2:14

Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

ano, Američani jsou skutečně asi lepší záruka bezpečnosti než nemohoucí Evropská unie, která sama neví, co vlastně chce

PROKOP BUBEN 18.6.2008 7:32

Re: Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

O čem je řeč......USA jsou součástí NATO a i když problém z rdarem nemám, je požadavek na součinnost celého uskupení, legitimní.....Eu

PROKOP BUBEN 18.6.2008 7:33

Re: Re: Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

EU možná hledá i tápe, ovšem proti SCHÍZE našeho Absurdistánu je to pohádka....

karel.smíchov 18.6.2008 13:15

Re: Re: Re: Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

OPĚT  SOUHLAS  !>-

pozorovatel123 18.6.2008 8:20

Re: Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

Určitě lepší než slavné jednotky EU, které působili ve Srebrenici.

ladar 18.6.2008 10:48

USA vs EU

Obávám se, že USA začínají být nemojoucí jako síla toho jejich dolaru. A až budou mít za prezidenta "peršana", tak jim to taky nedodá. EU má dobrou perspektivu mít během několika let větší politickou a hlavně ekonomickou sílu (tu už možná má) než USA.

Simon 18.6.2008 11:59

Re: USA vs EU

Vtipalku. ekonomická síla EU za tou USA v posledních letech stale zaostava... A diky nejruznejsim prekazkam v podobe ruznych predpisu a omezeni vychazejicich z bruselske tovarny na predpisy to hned tak lepsi nebude....

Irena 18.6.2008 18:59

Re: Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

Vždyť opravdu na příkladech Iráku a Afganistánu se můžeme všichni přesvědčit, jak to s tou lepší zárukou bezpečnosti je!Navíc pan Stachanov zapomněl, že bez pomoci států Evropské unie by se tam USA dokázali tak akorát upšouknout!Rada panu Stachanovovi:"Nejdřív studovat fakta, pak přemýšlet, a teprve potom psát.Ať nemusíme číst nesmysly!!!!!!!

Simon 19.6.2008 13:59

Re: Re: Jelínek ve své tuposti uhodil hřebíček na hlavičku

Tak na prikladu Afghanistanu je videt jak bez statu EU by se tam USA ani neupsoukly. Nejvetsi kontingent tam maji Spojene staty, nasledovane Kanadou. Ostatni tam maji daleko mene jednotek, navis jeste se spoustou nesmyslnych omezeni. Jako napriklad nemci, kteri mohou operovat pouze ve dne( tak se napriklad stalo ze nemecka helikoptera uprostred akce opustila jednotky ktere mela podporovat, protoze uz jim vyprsel cas.) Mate pravdu, chtelo by to nejdriv studovat fakta. A fakt j ze armady statu EU bez podpory americanu nic nikde nevyresili...:-D

Ismir 18.6.2008 0:36

nerozumíte tomu pane Jelínku

Co se týče bezpečnostní politiky státu, tak jste stále naprosto mimo. Prosím, zůstaňte u toho, co vám evidentně jde- ódy na socdem pějte dál, ale na jiném serveru...

babajaga 18.6.2008 6:51

Rada pro vás pane jelínku

 -Odsuzuješ-li činy jiných lidí, mysli na své!

Ašek 18.6.2008 8:36

Re: Rada pro vás pane jelínku

To jako pedofilové mají pré?Vem si Jelena za vlastního.Babojago