17.5.2024 | Svátek má Aneta


Diskuse k článku

POLITIKA: Osvobození otroci a komunismus

Představme si: třiadvacet let po válce – tedy v roce 1968 – je v demokratických volbách zvolen novým zemským prezidentem spolkové země Bavorsko funkcionář v parlamentu zastoupené nacistické strany NSDAP. Novináře přijímá v kanceláři s portrétem a dvěma bustami Adolfa Hitlera. Do ulic německých měst by asi okamžitě vjely spojenecké tanky – a nikdo by se nedivil.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Luboš 30.11.2012 10:44

Takže abychom si to ujasnili...

Byla KSČ postavena mimo zákon jako NSDAP? Já myslím, že nebyla...  Jsme demokratický stát? Já myslím, že ano. Takže teď si nestěžujte!

F. Musil 30.11.2012 9:33

poznámka

Dovoluji si poznamenat asi toto:Nemilí soudruzi, ukažte mi jedinou zemi na světě, kde ten systém funguje.Bez násilí, bez kradení, bez popírání svobod.Aby jste neztráceli čas zbytečným hledáním, není taková.A to po létech vítězného tažení tábora míru a socialismu.Jsem člověk se sociálním cítěním, ale takhle si v budoucnu péči o blaho člověka nepředstavuji.Socialismus historicky zklamal a je jedno jak tohle zklamání vykládají jeho dnešní dervišové.O schopnostech soudruhů vésti tento stát mám důvodné pochybnosti.Kupříkladu pan poslanec, snad již bývalý- nevím, soudruh Exner a jeho prodej stranického sídla KSČM.No to vám bylo k popukání.Poslanec, znovuzrozený, soudruh Dolejš a jeho angažmá v loterijním zákoně.No, taky dost velká legrace.A o vymáhání právava vždy, pro všechny a za všech okolností bych si rád poslechl pana soudruha Grebeníčka.A soudruh předseda by nám o své nespolupráci taky mohl poskytnout leccos zajímavého.Závěr pro voliče KSČM-kdo nechce vidět, nevidí

V. Peroutka 30.11.2012 8:53

pokud si studenti pozvali Havlovou Veškrnovou

na podporu jejich jednání, madam co podepsala antichartu, tak to dostatečně vypovídá a jejích boji proti komunismu.

J. Urban 30.11.2012 20:57

Re: pokud si studenti pozvali Havlovou Veškrnovou

:-)))

S. Vaněček Šauerová 30.11.2012 3:22

Pro zájemce příspěvek do diskuse z pera Josefa Mlejnka jr. a Petra Placáka, Babylon č. 3/XXI, str. 3, 19. 11. 2012

http://www.ibabylon.cz/images/dokumenty/archiv_pdf/12/03%20babylon%20listopad%202012.pdf

I. Schlägel 30.11.2012 14:15

Re: Pro zájemce příspěvek do diskuse z pera Josefa Mlejnka jr. a Petra Placáka, Babylon č. 3/XXI, str. 3, 19. 11. 2012

To se dá podepsat. Nejdřív je ovšem potřeba si to přečíst a porozumět, což je, odhaduji, pro 70 % populace nesplnitelný úkol :-)

J. Vozábalová 30.11.2012 0:52

Vážený pane autore díky!

Jen bych dodala maličkost k jihočeským protestům - mnozí (hlavně komunisti) tvrdí, že studenti nemohou protestovat, neboť příslušné radní nedali prostor ukázat, jak se v dané funkci projeví. Ale o to přeci vůbec nejde  - i kdyby se projevila jako "zlatá - svatá" - co je to platno, pokud je představitelkou strany nesoucí ve svém názvu název zrůdné a vraždící ideologie. Ti studenti naopak projevují docela dost státnického uvažování, oni přece neprotestují proti krokům a opatřením soudružky radní, ale proti tomu, že školství v kraji bude mít na starosti soudružka - to je přeci to důležité, ať už její kroky budou jakékoli - to není podstatné.  

Onen komunistický hejtman na severu se v souvislosti se studentskými protesty nechal slyšet, že oni (KSČM) jsou dnes "běžná demokratická strana" - no to tedy fakt nevím - stranu , která staví na poslaneckou kandidátku lidi, kteří pokládají věnce k hrobu masového vraha Gottwalda, bych tedy za demokratickou neoznačila ani v nejhorší noční můře, a to jsem dosud ani nevěděla, že ten hejtman má v kanceláři Lenina - nebylo by možné na to aplikovat zákon o protiprávnosti komunistického režimu?

A ještě poznámka závěrem - hejtman Zimola měl jinou možnost, s komunisty jít nemusel. Možná opravdu nemohl (ze stranických důvodů) jít s TOP 09, ale ta z té povolební "trojdohody"  sama odstoupila právě proto, aby byla možná jiná dohoda, než s komunisty. Mohl tedy jednat a uzavřít dohodu s JIHOČECHY 2012 a KDU-ČSL, ne že ne. No nakonec, bude to už navždy hejtman Zimola, který přivedl jako první k moci v jižních Čechách komunisty. Pevně doufám, že ho to bude děsit ve snech do konce života.

J. Blažek 30.11.2012 5:21

Re: Vážený pane autore díky!

Podsouváte KSČM to, co není pravda: Tato strana ve svém programu žádné výzvy k násilí, či snad dokonce k vraždám, nemá, je to skutečně bežná demokratická strana. Pokud víte proč ne, napište to konkrétně. Název není důvod, důvodem by musely být špatné skutky této strany, vzniklé asi před 20 lety. .......... Bohužel, Vy smýšlíte jinak. Vás vůbec nezajímá, co udělala či udělá radní paní Baborová dobrého či špatného, Vás zajímá pouze čeho je členkou. Tento způsob uvažování nepřijímám a považuji jej za demagogický a ubohý.

T. Vodvářka 30.11.2012 5:55

Re: Vážený pane autore díky!

Pane Blažku, zřejmě jste nepozorný při četbě příspěvku. Hejtman Bubeníček se sice verbálně odstřihuje od "zlého" komunistického období, ale v kanceláři má bustu masového vraha /pokud tedy znáte nějaké historické podklady o činnosti Vladimíra Uljanova, který místo diskuse s ostatními politickými stranami v parlamentu zavedl argument olověného předmětu v lebce protivníka/. Pokud najdete čas, zkuste si poslechnout rozhovor soudruha Kováčika, který v rozhovoru s novinářkou prohlásil, že se budou vytvářet státní podniky, kde budou pracovat a vyrábět zboží lidé, kteří jinde nenašli práci /kdo to bude platit, co se bude vyrábět a kdo to bude kupovat, již soudruh Kováčik raději neřekl/.

Zkuste si přečíst Černou knihu komunismu. zde se dočtete nejen o minulosti všech hnutí, která byla ustavena na podkladě beztřídní společnosti, ale i katastrofálních důsledcích, pokud byla dostatečně dlouho u moci. Komunismus /jakýkoli a kdekoli/ je založen na potlačování názorů protivníka jakýmikoliv prostředky, usiluje o absolutní moc a likviduje protivníky nejprve vně a posléze i uvnitř své strany. Právě bláhovost některých lunatiků, kteří si myslí, že x tý pokus o založení utopie vyjde, je živnou půdou těchto "lidí zvláštního ražení".

Nakonec, vzpomínáte na "Pelíšky"? Pan Kodet sedí u rádia, poslouchá Smrkovského a říká jednu z nejpravdivějších vět: "Co chtěj reformovat...."

E. Došlík 30.11.2012 6:16

Re: Vážený pane autore díky!

Vodvářko pane,

kdo chce bít psa, vždy si hůl najde! Divím se vám, že na jedné straně jste demokrat jako hrom, a na straně druhé popíráte to, co si občané zvolili! Možná také vám uniklo, že v Rakousku, mám dojem Salzburgu, vyhráli volby komunisté, a nejsou lidma zvláštního ražení, jako jste vy, a vaší soukmenovci . . .

J. Blažek 30.11.2012 6:37

Re: Vážený pane autore díky!

Mnohé věci jsou dosti jinak: I když si přečtete životopis Lenina, vydávaný i v nynějším režimu", pak tohoto člověka nelze označovat jako masového vraha. Jednalo se o člověka vzdělaného, ovládal několk jazyků, sám sepsal mnoho filozofických a politických děl a článků. Jeho sebrané spisy, které bývaly dříve v knihovnách, měly mnoho svazků. Byl tedy hodně myslitelem-teoretikem, ale i politikem praktikem - vůdcem. Jeho soukmenovci, spolustraníci, mu spíš měli za zlé, že byl příliš měkký k odpůrcům. . A situaci v tehdejším sovětském Rusku nelze hodnotit dnešníma očima, probíhala zde občanská válka a trvrdé boje mezi rudými a bílými. Měl i obavy z nástupnictví Stalina, zabránit mu však již nedokázal. Politicky činný nebyl zas tak příliš dlouho:  Ruská bolševická strana se ujala moci v listopadu 1917, na Lenina byly r.1918 spáchány dva atentáty, později jej 3-krát ranila mrtvice a od roku 1922 byl upoután na invalidní vozík a lůžko, smrt v lednu 1924 byla pro nějk spíše vysvobozením. .... Myšlenka P.Kováčika na založení státních podniků zas není tak scestná a nemusí nastávat nějaké znárodňování. Vždyť i v ekonomicky vyspělých  státech jsou prosperující státní podniky. ... No a vyvozovat nějaké závěry ze slov ve filmu? Tak to mi připadá hodně podivné.

T. Vodvářka 30.11.2012 8:07

Re: Vážený pane autore díky!

Je pravda, že jsem zatím životopis Lenina nepřečetl, je však bláhové se domnívat, že nevěděl, jak končí eseři a menševici. Možná byl teoretikem, ale teroretikem zla, které vyvolal a proto je za následné činy svých soukmenovců vinen.

Po pádu carského Ruska se ustanovila demokracie s normálním stranickým složením. Lenin toto popřel, a nastolil diktaturu proletariátu a s tím, že je nutné likvidovat buržoazii. Pokud toto považujete za standardní politické řešení, pak se asi míjíme v tom, co patří do humanistického pojetí společnosti. Občanskou válku vyvolali právě bolševici svým postupem k nastolení diktatury proletariátu /termín, který zavedl - dle Vás teoretik, dle mého masový vrah Uljanov/. Právě jeho postoj pak uvolnil stavidla k prezentaci zrůd typu Stalina, Ježova, Beriji atd.

Soudruh Kováčik opomněl sdělit, kde se na to vezmou peníze a kdo je bude řídit. Myslím, že si možná pamatujete na úžasnou prodkutivitu státních podniků v socialismu, kdy výrobky kupovala již jen Angola, která místo peněz posílala soubory lidových tanců.

A výrok pana Kodeta je spíše filosofický, avšak zcela výstižný. Komunismus nelze reformovat,  ten buď je se všemi atributy, nebo není. Soudruh Bubeníček je a bude vždy komunistou se všemi atributy.

J. Schwarz 30.11.2012 10:39

Re: Vážený pane autore díky!

Totéž platí i pro Hitlera.  Teoretik a umělec, který taky nikoho osobně nezabil. A dokázal brilantně působit na lidi. Samé klady, no ne? Takže by si mohl současný radní dát do kanceláře Hitlerovu bustu. Proč ne -  zlikvidoval přece nezaměstnanost a postavil dálnice!

M. Trhlík 30.11.2012 11:38

Re: Vážený pane autore díky!

Neebudu nikdy obhajovat komunistický režim.Ale kdybyste pane Blažku pořádně sledoval co se dělo i v Sovětském svazu, tak Lenin varoval před Stalinem.Asi je třeba dívat se i do budoucnosti a dokázat komunistům, že nemají pravdu.Ale neustále se odvolávat na "deformaci myšlení" komunisty je dost naivní.Dnes mladí lidé mnohdy ani neví, co se stalo v listopadu 1989.Stejně tak jako mně babička vyprávěla o bídě za První republiky, tak dnešní mladí lidé vychází ze současnosti, která až tak věrohodná také není.

H. Koláček 30.11.2012 7:22

Re: Vážený pane autore díky!

Zrovna komanči před rokem 89 nedali mladým možnost, aby se projevili. Posuzovali je podle rodičů. Tatínek se protiví režimu? Synáček nepůjde na gympl, i když měl samé jedničky.

A teď by se chtěli zaštiťovat tím, že paní radní se ještě nepředvedla. FUJ! Opravdu nehoráznost.

J. Blažek 30.11.2012 8:04

Re: Vážený pane autore díky!

1)  A proč nehoráznost? Vždyť (prý) nejsme jako oni! Anebo Vy chcete být jako oni?

2) Možná jsem žil v jiném státě než Vy, ale  já jsem v našem 12 tisícovém městečku neznal žádného člověka, který by kvůli rodičům nebyl přijat na gympl (pardon, tehdy to byla SVVŠ) a to dokonce se samými jedničkami. Tím ovšem neříkám, že jsem souhlasil tehdy úplně se vším, například s tím, že na některé VŠ nebyli přijati mladí lidé kvůli náboženství.  Prostě nelze tak příšerně zevšeobecňovat.

3) Nerwsouhlasím s tím, aby v současnposti nesměl někdo jen kvůli svému členství či názoru vykonávat nějaké povolání či mít nějakou funkci. To vskutku by nebylo demokratické, ale hrubě diskriminující.

T. Vodvářka 30.11.2012 14:10

Re: Vážený pane autore díky!

Pane Blažku, nevím kde bydlíte, ale je celkem pravděpodobné, že jste v komunistické éře žil v ČSSR v středně velkém městě. V tomto městě jistě byl nějaký výbor KSČ, kde se mimo jiné řešilo i to, které dítě půjde na kterou školu. Bylo to ve formě kádrového posudku, který Vás mohl i přes Vaše schopnosti navždy poslat do kotelny. Naopak, některé děti prominentů KSČ byli posílány i na zahraniční studia /někteří neměli prakticky žádnou jazykovou výbavu - vlastní pozorování/. Nejspíše jste se pohyboval v jiném prostředí, když jste tyto nespravedlnosti nezaznamenal. Rovněž existovala náboženská nesvoboda, neboť věřící byli šikanováni, v práci měli potíže a byli zhusta sledováni StB. Kolem naší krásné vlasti byli díky komunistům rozmístěny nášlapné miny, dráty pod proudem a na věžích střelci, kteří Vás oddělali jen  proto, že jste třeba chtěl kouknout na Vídeň. Bylo by toho více, ale rozsah příspěvku je malý.

Je možné, že jste čestný člověk, a že Vám vadí ostrakizace kohokoliv a čehokoliv. Nicméně se dopouštíte jedné nesprávné premisy. Řadíte komunisty a jejich ideologii do DEMOKRATICKÉ společnosti, kam samozřejmě nikdy nepatřili, nepatří a ani patřit nechtějí. Komunistická ideologie je založena na absolutismu, nepřipouštějící žádný jiný názor. Proto komunisté nepatří do orgánů, kde mohou o čemkoliv rozhodovat. Historicky za posledních cca 90 let předvedli, pokud se dostali k absolutní moci, to nejhorší, co může jeden člověk dělat druhému. Paralela s nacionálním socialismem je příhodná.

J. Vozábalová 30.11.2012 8:13

Re: Vážený pane autore díky!

Pane Blažku, já KSČM nic nepodsouvám, má přece ve svém názvu slovo "komunistická", jedná se tedy o stranu "nesoucí ve svém názvu název zrůdné a vraždící ideologie".  To, že nemá v programu násilí přece nic neznamená, násilí v programu neměla í ani KSČ v padesátých letech. A KSČM se k odkazu KSČ veřejně hlásí (je jí to dovoleno, nikdo ji za to nepostihuje) a to nikomu  nemá vadit?!

Ve jménu komunistické ideologie zahynulo nesrovnatelně více lidí, než ve jménu ideologie nacistické. Přesto spousta lidí považuje nacismus zcela samozřejmě za něco zrůdného, za normu absolutního zla - a mají naprostou pravdu - ale komunismus jim nejen nevadí, ale dokonce jej aktivně vyznávají.  O tom byl článek pana Urbana, to je důvod mého poděkování autorovi.

Tady opravdu nejde o konkrétní kroky členů té strany, dokonce nejde ani o její dnešní konkrétní program. Jde o ideologii ke které se aktivně hlásí a vyjadřuje to konkrétními skutky - nebo se Vám pane Blažku zdá oficiální akt položení věnce ke Gottwaldovu hrobu málo? Zdají se Vám málo nenávistné projevy souružky Semelové a jí podobných?

Znovu tedy opakuji - nejde o to, jak se bude soudrožka radní ve své funkci projevovat, jde o to, o jakou ideologii opírá své politické přesvědčení, neboť  "radní" je funkce politická. Proto mi představitelka komunistické strany na tom místě vadí úplně stejně, jako by mi vadila představitelka strany neonacistické.

T. Šmilauer 30.11.2012 12:37

Re: Vážený pane autore díky!

Milý pane Blažku!

Přečtěte si stanovy KSČM, kde proklamuje, že jejím cílem je socialismus a že teoreticky staví na marxismu. A marxismus tvrdí cosi o výrobních vztazích, které vyžadují na podkladě rostoucí produktivity práce změnu výrobních vztahů- a to revolucí. To není podle vás násilí?Není váš způsob uvažování demagogický a ubohý?

 

I. Schlägel 30.11.2012 14:19

Re: Vážený pane autore díky!

Zajděte si na nějaké jejich veřejné shromáždění, možná Vám to docvakne, i když ve Vašem případě o tom dost pochybuji.

J. Tolman 30.11.2012 0:28

Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

Podle prezidenta Václava Klause znějí dnes výzvy k zákazu komunistů směšně

Prezident v Partii TV Prima uvedl, že je sice proti komunismu, nikoli ale proti KSČM.

„Je potřeba oddělovat... KSČM není komunismus, jaký jsme tu zažívali čtyřicet let,“ prohlásil Klaus. Je přesvědčen, že výzvy k zákazu KSČM už dnes vyznívají „spíš směšně“, protože komunisté jsou už „standardní součástí české politické scény“. 

M. Stuchlik 30.11.2012 0:45

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

Co čekáte od KGBáckého poskoka?

J. Blažek 30.11.2012 5:22

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

A v čem konkrétně nemá v tomto případě pravdu?

H. Koláček 30.11.2012 7:18

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

Třeba nemá pravdu v tom, že režim mezi 1948 a 1989 byl komunismus.

J. Blažek 30.11.2012 8:09

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

S tím lze jen souhlasit. Protože když si přečtete opravdovou definici komunismu, tak komunismus nebyl ještě nikde na světě.  Ani v Československu nebyl komunismus, tomu zřízení se zde říkalo reálný socialismu.

J. Schwarz 30.11.2012 10:48

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

To je snad fuk jestli komunismus někde byl nebo nebyl! Ale kdokoli se pokusil o jeho realizaci, zničil životy spoustě lidí, co si chtěli jen žít po svém a ne podle cizích představ o správné společnosti.  Kdyby každý pokus o upečení višňové bublaniny končil desítkami vražd, asi by bylo radno samotné úvahy o přípravě bublaniny považovat za závažný zločin. Problém komunismu je v tom, že ke své existenci potřebuje ovládnou všechny. Komunismus nemůže fungovat, pokud zůstane na Zemi jediné místo, kam před ním lze utéct. Proto ta agresivita a totalitní tendence všech levičáků. Pokud by mohl existovat, dávno by existoval byv vytvořen svými věřícími. A pokud by měl vládnout oněmi přednostmi kterými jej obdařili komunističtí teoretikové, dávno by na Zemi převládal i bez násilí a třídního boje.

R. Langer 30.11.2012 12:17

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

Víte, že se říká že komunismus nebyl, je stejně zavádějící a lživé jako komunistické tvrzení, že NSDAP byla pravicovou stranou. Nebyla. Stejně jako není pravicová žádná z našich vládních stran. Nicméně to nic nemění na faktu, že tam kde vládnou komunisté (u mne tam tedy vládne komunismus), je VŽDY nakonec jenom totalitní diktatura.

K. Filek 30.11.2012 13:43

Re: Klaus: Vadí mi komunismus, ne KSČM

A dělali ho realni komouši,kteří nám chtějí vládnout znovu.