19.5.2024 | Svátek má Ivo


Diskuse k článku

POLITIKA: Opravdu je nutné rušit „Klausovu výjimku“?

Nový šéf legislativní rady vlády a ministr odpovědný za lidská práva Jiří Dienstbier mladší ve svém inauguračním projevu zdůraznil, že jedním z jeho prvních kroků bude zrušení tzv. Klausovy výjimky.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Šejna 4.2.2014 9:31

pane Donáte

koukám, že jste nic nepochopil. Klausova výjimka dodnes neplatí. Dientsbier pouze konstatoval, že není nutné dál požadovat, aby EU tuto výjimku pro násv budoucnu schválila. Mimochodem o zbytečnosti této výjimky hovoří všichni experti na mezinárodní právo, protože existuje dost mezinárodních úmluv které Klausovu výjimku už dnes bohatě nahrazují.

Abych to popsal jednoduše, tak je to něco podobného, jako požadovat vznik speciálního zákona o silničních semaforech přesto, že jejich funkce je dostatčně popsána v pravidlech silničního provozu.

M. Šejna 4.2.2014 9:25

pánové Zikmunde a Lenci

popište mi prosím výhodnost té výjimky, když ta výjimka dodnes neplatí. Opravdu by mě velmi zajímala výhodnost jakéhokoli pravního předpisu v připadě, že je neplatný, protože nebyl nikdy schválen.

Můžete mi to oba popsat klidně i nedokonalým nebruselským jazykem.

S. Donát 4.2.2014 9:21

Re: co taky čekat od Juraxe

Když není do čeho vrtat, proč se do toho Dienstbier montuje? Levné politické body? Dnes je móda do Klause kopat, takže pitomci rádi zatleskají, když se bude rušit něco, co on prosadil.

M. Šejna 4.2.2014 9:17

co taky čekat od Juraxe

Aneb blbost kvetemodrými květy. Jurax si ani nezjistil, že uvedená výjimka nebyla euro-parlamentem ani členskými státy dodnes schválena a že tedy není co rušit.

Do fungujících věcí se sice nevrtá, ale tady není do čeho vrtat.

J. Kavalír 4.2.2014 9:16

Re: Vyvlastnení Nemců

Pane Rajmane, jak se měl stát postavit k lidem, kteří zavinili jeho rozpad, následně přijali říšské občanství a během války bojovali v nepřátelské armádě? Jejich odsun do jejich nové "vlasti" byl jistě humánější, než jejich souzení za vlastizradu.

P.S. Klausova vyjimka se sudetskými Němci jen zaštiťuje,  důvody její existence jsou jiné a proto by byalo dobré, kdyby byla zrušena.

P. Schuster 4.2.2014 9:15

Re: Jaké občanství má Dientsbier?

Máte pravdu narodil se ve Washingtonu D.C., tudíž má evidentně i americké občanství, to Karel Schwarzenberg je pražák jako poleno.

M. Šejna 4.2.2014 8:55

opravdu, pane Krajíčku?

tušíte vůbec, že Klausova výjimka dodnes NEplatí? Tušíte vůbec, že to je požadavek, který dodnes NEBYL Evropskou unií schválen? Takže jistě nám tu popíšete, co nám hrozí, když se vlastně nic nezměnilo a nezmění.

M. Šejna 4.2.2014 8:51

Klausova výjimka doposud nebyla schválena

pokud se nepletu, tak "Klausova výjimka" dodnes neplatí. Zatím nebyla Evropskou unií přijata a loni v květnu euro-parlament dokonce doporučil členským státům Unie se touto výjimkou vůbec nezabývat.

Klaus si tuto výjimku vydupal v roce 2009. Nyní máme už rok 2014, výjimka je de iure stále neplatná a nějak jsem si nevšiml, že by naši zemi zaplavili sudeťáci s požadavky na majetek.

Z tohoto pohledu je postoj Dientsbiera celkem pragmatický. Proč požadovat něco, co je stejně  zatím neplatné a přitom tato neplatnost nás nijak neohrožuje. Ale chápu, že je to skvělá záminka pro to, aby si tu pár ubožáků zanadávalo na Dientsbierana a na socany.

P. Lenc 4.2.2014 8:45

Re: Vyvlastnení Nemců

Přesné pane Zikmunde.

A. Bocek 4.2.2014 8:32

Nezapomeň Jiří,

že  Karla stála  lež o odsunu Němců prezidentské křeslo.

M. Zikmund 4.2.2014 7:31

Re: Vyvlastnení Nemců

Máte dokonalý bruselský jazyk....

Nevím, proč sem ale pletete rasovou mstu, když se po roce 45 jednoznačně jednalo o mstu/potrestání/řešení nacionální (k čemuž z logických důvodů nedošlo jen u nás). Rasový motiv se sem vytahuje čistě jen z propagandistických důvodů.

Ta vyjímka je pro nás jednoznačně výhodná - platí pro nás ten stav a ty zákony, které jsme si přijali my svou vůlí. Vadit to může en bruselským vlézačům.

P. Rajman 4.2.2014 6:28

Vyvlastnení Nemců

tak, jak bylo uzákoneno a provedeno (neplést si s následným vyhnáním,které již bylo "selektivní") je ukázkovým příkladem státem provedené rasové msty, jejiž podstatu český stát nikdy oficiálne nepopřel.Nikde v EU po dobu její existence ani jeden stát k ospravedlnení rasových zákonů, které přijal před jejím vznikem nebo vstupem do ní, po této instituci žádnou výjimku nepotřeboval, také proto, že ve svém právním řádu žádné nemel, dokud nepřišel Václav Klaus, který se rozhodl tuto praxi zmenit. Požadavkem, vztahujícím se k temto zákonům, který ze strany EU nebyl přijat, ale ani odmítnut, redefinoval český stát jako stát s rasovými zákony aktivními a místo, aby problém dořešil, jej vrátil na jeho začátek, tedy před únor 1948, kdy tyto normy vznikaly.

E. Vašátko 4.2.2014 6:06

Re: No, v případě pana Dienstbiera mladšího

Jaký otec, takový syn.

J. Mrázek 4.2.2014 5:53

Jaké občanství má Dientsbier?

To by mohlo být vodítkem. Americké. Neboli "co je mu do práv nějaké České republiky"......že?

P. Rajman 4.2.2014 5:36

Diskriminace

a ne

L. Krajíček 4.2.2014 1:52

Zrušením Klausovy výjimky

zcela nepochybně budeme v budoucnu řešit problémy, které by ponecháním této výjimky nikdy nevznikly.

Jak to všechno dopadne si v podstatě můžeme představit, protože zrušení této výjimky přece není samoúčelné a už vůbec není proto, aby utvrdilo naše právní jistoty.

To není hnus, to je na poblití.

J. Jurax 4.2.2014 1:12

No, v případě pana Dienstbiera mladšího

a jeho záměru zrušit uvedenou výjimku holt blbost kvete rudými květy. Ono co taky od socana čekat?

Do fungujících věcí se nevrtá ...

F. Lesniak 4.2.2014 0:35

On ten Zeman měl pravdu.

Dienstbier a Zaorálek jsou dva neskuteční ko.oti.

D. Nowodny 4.2.2014 0:14

Co

můžete čekat od poskoka a podržtašky  ??

F. Vokurka 4.2.2014 0:07

...

co take od pravdolaskofila dientsbiera cekat ze? jeho mindrak z vk ne opravdu veliky.