29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: On nám někdo v tichosti přepsal ústavu?

Od roku 1993 jsem žil v domnění, že má vlast je definičně demokratickým státem, demokratickou svrchovanou republikou.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kulheim 4.8.2017 15:22

Řekli o demokracii

Demokracie nesmí jít tak daleko, aby se v rodině hlasovalo, kdo je otec. Willy Brandt. "Demokracie nikdy dlouho nevydržely. Brzy se vyčerpají a zničí samy sebe."....Samuel Adams, ....."Demokracie není ničím více, než vládou davu (možná přesněji lůzy), kde jedenapadesát procent lidu může zamést s právy ostatních čtyřiceti devíti. "Thomas Jefferson. ......"Pamatuj si, že demokracie nikdy netrvá příliš dlouho. Brzy začne plýtvat, podvádět a vraždit sebe sama. " John Adams

Největší lapsus demokracie je ten, že hlas člověka rozumného váží stejně jako hlas blbcův. Pokud vezmeme jakoukoliv skupinu lidí, průměrný člen skupiny je v podstatě jen „průměrný hlupák“. V demokratické společnosti tak vládne masa hlupáků.Průměrní hlupáci mají moc navolit si politiky, kteří jim dají to, co oni chtějí. Politik, který by se rozhodl učinit jakékoliv drastičtější opatření, nikdy nedostane politickou podporu.

Vysoká míra svobody je v demokracii vykoupena postupným kolapsem finančního systému a státu jako takového. Politika je omezena na „podkuřování“ mase.. Celé současné demokratické uspořádání je tak nezvratně odsouzeno ke svému zániku a nelze mu zabránit. Zadlužování státu a celého systému tak nenávratně roste a není možné ho nijak zastavit.

Politik (případně celá politická strana), aby se udržel u svého „koryta“, tedy u moci, potřebuje voličskou podporu. Jediným způsobem, jak t o udělat, je být poplatný vůli voličů. A co chce průměrný volič? Jistotu. Tzn. v prvé řadě štědrý sociální systém. Dále samozřejmě bezplatné zdravotnictví, školství, funkční infrastrukturu a tak dále. Průměrného voliče nezajímá, kde na to všechno vzít peníze, to není něco, co by on hodlal řešit. Co je klíčové vědět, že, politik nemá jinou možnost, než mu to všechno dát, protože pokud by si snad dovolil v nějakém sektoru hospodářství výrazněji šetřit, hrozí velmi reálné nezvolení jeho osoby či strany v nadcházejících volbách. A to nikdo riskovat nebude.

J. Řezníček 4.8.2017 15:01

Demokracie

buď je, nebo není. Všechna adjektiva s ní spojená jsou jen berličky, podpírající fakt, že taková demokracie je pokřivená. Řekl to v r. 1968 na jaře Jiří Hanzelka v nějaké diskuzi.

M. Kolář 4.8.2017 12:35

liberální demokracie

Ještě si dovolím navázat na svůj příspěvek níže. Jednoduše řečeno, bez ohledu zda před slovem demokracie používáme adjektivum liberální nebo ne, demokracie je vždy liberální. Neliberální demokracie neexistuje. Neexistuje z prostého důvodu, v neliberálním prostředí nemá občan volnost a svobodu k realizaci svých práv (i povinností) člena demokratické obce. V neliberálním prostředí neexistuje demokratický diskurs, tedy ani demokracie.

P. Han 4.8.2017 12:49

Re: liberální demokracie

Samozřejmě záleží na tom, jaký význam slovu "liberální" připisujete. Např. v americkém prostředí to znamená něco silně levicového. Jak už kdysi napsal Karel Čapek, slova obrůstají významy jako kámen mechem. Obávám se, že v současné době se ten mech začíná spíš podobat hnilobě.

M. Kolář 4.8.2017 13:23

Re: liberální demokracie

Jistě, záleží na obsahu, vlastním pojmu, nejde o slovíčka .. Samozřejmě jde o obecnou "civilizační" definici pojmu "liberální", určitě nemám na mysli jednotlivé politické/společenské proudy z nichž některé se mohou a nemusejí nazývat "liberální" . S tragikomickou nadsázkou můžeme třeba, pokud na chvíli odskočíme od naší civilizace, vzpomenout na "Liberálně demokratickou stranu" V. Žirinovského v Rusku. Jistě se shodneme že nemá nic společného ani se svobodou ani s demokracií ..

P. Rychetsky 4.8.2017 14:46

Re: liberální demokracie

Vidim to stejne. Autor se chytil americkeho pojmu pro progresivismus/levicactvi/antikonzervativceni/odborareni a mne i jinak nesympaticke nazory. Nevim proc nadale po klausovsku nekritizuje tyto a mel potrebu se oprit do liberalni demokracie. Ikdyz je to vskutku trochu zmatene, tak ta prece znamena, ze se ustavne zarucuji svobody (liberty) urcene listinou lidskych prav. Tedy ze si vetsina nemuze demokraticky zavolit, ze nekomu sebere napr. pravo na svobodny projev. Ikdyz tomu trochu rozumim - pro klausovce byla demokracie posvatna v tom, ze jakmile dostanete demokraticky mandat, mate volny poukaz na delani jakekoli vsivarny. Coz zase celkem opravnene zacalo tim, ze se klausovcum nelibilo, ze by meli mandaty hlavne disidenti, a to ciste proto, ze moralne obstali vuci bolsevikovi. Ja disidinty hluboce obdivuju a respektuju, presto jim to vskutku ten mandata nedava(lo).

M. Kolář 4.8.2017 15:08

Re: liberální demokracie

Ano. Já se bohužel obávám, že "klausovci" se již dávno, i vlivem povahových charakteristik svého guru, proměnili v jakousi sektu. A trauma z nepříslušnosti k těm kteří "obstáli vůči bolševikovi" je patrné v celé politické kariéře onoho guru ..

P. Rychetsky 4.8.2017 15:39

Re: liberální demokracie

Jo, je to skoda, ze se to u nas takhle vyvinulo. Konzervatismus, tedy cosi pestovane Thatcherovou a Reaganem a jaksi i Churchillem, je pro spolecnost mimoradne uzitecny. Diky giganticke slapote v ceske politice toho nyni proputinovskeho Klause nam ted representuji konzervatismus klausovci misto uslechtilejsiho Jocha a napr. Drapala.

M. Kolář 4.8.2017 15:58

Re: liberální demokracie

Jistě. Z mého pohledu Klaus (už) nerepresentuje vůbec nic. Pouze snad sám sebe. Proputinovské postoje představují formu nepřímé agrese , stejně je tomu u Zemana.

J. Václavíková 4.8.2017 16:43

Re: liberální demokracie

Myslíte si, že staré dělení na ose levopravé má ještě vůbec nějakou vypovídací hodnotu, dal byste přednost dělení na liberály a konzervativce, anebo to vidíte ještě jinak?

P. Rychetsky 4.8.2017 17:10

Re: liberální demokracie

Levoprava osa stale vypoved ma. Leva chce vic zasahu statu. Coz nutne znamena omezeni svobod, protoze se na to musi nekomu ukradnout penize. Prava chce zasahu min. A to s tim, ze si je, ci by mela si byt, vedoma, ze v demokracii, jestli nebude spravedliva, tak si ta vetsina otravenych navoli zastupce, kteri pomoci danovych zakonum tem bohatym promptne vse seberou. Ale levoprava ma vyznam i s liberalnem and konzervatismem, spis se to ale deli ekonomicky a socialne. Chytraci na to vymysleli dve osy. Ekonomicky-socialni a konzervativni-liberalni. Takze se vase nazory a presvedceni nachazi vice ci mene nekde ve ctvereckach ekonomicky liberalni, ekonomicky konzervativni, socialne liberalni a socialne konzervativni. Narvat nekoho do ctverecku ale ma smysl spis pro strany nez pro lidi ci nazory.

Ja mam hodne nazoru klausistu spis za krive, nez ze by zajimalo to tradicni deleni. Tito klausisti a s nimi nove i Realisti vrtaji do EU a taktne mlci jak velke riziko je pro nas Rusko. Nebo neanalyzuji jestli za Klausovym putinovstvim je cosi z KGB nebo obecny obdiv autoritarskych rezimu, v kterych by se tem dominantnim Klausum tak dobre vladlo. Jestli pak opravnene kritizuji levicacko-progresivisticke postoje mi je celkem ukradene. Neverim jim.

J. Václavíková 4.8.2017 17:21

Re: liberální demokracie

To se celkem shodneme. Co se té levopravé škály týká, měla jsem spíš na mysli, že současná reálná politika v oblasti těch ekonomicko-sociálních čtverečků osciluje někde kolem středu, není výjimkou, že strany se z tohoto pohledu chovají jinak, než jak byly deklarovány. Většinou reagují spíš na konkrétní situaci, než aby prosazovaly abstraktní ideologii.

P. Rychetsky 4.8.2017 17:31

Re: liberální demokracie

To taky souhlasim. Politicka scena je tragicka. Na tech ctvereckach opravdu zalezi malo, a tem co na tom nakrasne zalezi hrozi jeste vetsi marginalizace od ruznych smejdu co to s nasi zemi nemysli vubec dobre. Nejen smejdu tradicnich jako KSC, ci uchylnych jako okamurovci a realisti, ale hlavne sofistikovanych, mazanych a silnych estebacko-miniputinovskych smejdu jako Babis.

J. Václavíková 4.8.2017 17:54

Re: liberální demokracie

Taky souhlas. Teď se začalo zase mluvit o Dědkovi. Ještě se ani nestačil pořádně prezentovat a už proti němu spustila palba. Co si myslíte o něm?

P. Rychetsky 4.8.2017 18:17

Re: liberální demokracie

Nic, jelikoz o nem skoro nic nevim. Podekoval bych jen nasim dedum, ze nam v r. 46 zaridili bolsevika a i proto ted jsou strany slabe a malo obsazene, a cvici s nami jakykoli miliardarsky vykuk. A ted se omluvim a odhlasim. Fujtajbly klausoidni pitomy stouraci mimonsky kellnerovsky putinovsky skodici.

J. Václavíková 4.8.2017 18:28

Re: liberální demokracie

:-)

V. Klepetko 4.8.2017 14:45

Re: liberální demokracie

A co antické Řecko, městské státy? Nebyla to snad demokracie? A myslíte že byla liberální?

M. Kolář 4.8.2017 14:59

Re: liberální demokracie

Ačkoliv jen nemnozí mohou tvořit politiku, jsme všichni schopni ji posuzovat. Periklés.

V. Klepetko 4.8.2017 23:21

Re: liberální demokracie

No a? :-)) Demokracie - byla. Svoboda - žádná...

M. Moravcová 4.8.2017 12:16

Skvěle napsáno

díky. Ta jednolitá mediální a politická eunijní masáž a dehonestace nás ohlušila. A druhou stranu nepustí ke slovu.

P. Zinga 4.8.2017 12:08

Liberalismus je možný

pouze v rámci demokracie. Demokracie je konsens většiny. A není liberál jako liberál: Je liberální šukat děti? Je liberální "tvořit" děti? Je liberální gender? Není, je to zvrhlost, ale liberální. Viz ÚS.

J. Ráž 4.8.2017 12:41

Re: Liberalismus je možný

ÚS svými ústavu prznícími názory, se stal naprosto nepředvídatelným Když soudce zpravodaj Ludvík David oznámil, že ÚS povolil narušit nedotknutelnost obydlí bez svolení soudu, udělal ze základního pilíře demokratického státu patník na který se může každý vyčurat, protože každý referent odboru životního úřadu má větší pravomoc, než Police ČR. Policie si musí nechat povolit vstup do obydlí řádně zdůvodněnou žádostí od soudu, ale úředník může vstoupit do obydlí jen na základě anonymního udání a subjektivního vyhodnocení barvy kouře vycházejícího z komínu.

Mimochodem|: ÚS tímto rozhodnutím popřel svůj vlastní názor vyjádřený dříve: "Jelikož je právo na nedotknutelnost obydlí omezitelné jen trestním institutem domovní prohlídky, musí ji zásadně povolovat soud a to už z důvodu bezpodmínečného požadavku ochrany základního práva. Souhlas soudce s jejím provedením je předvídán jako pravidlo, neboť představuje preventivní kontrolu skrze nezávislou a neutrální instanci, kterou není a nemůže být žádný jiný orgán státu"

M. Frank 4.8.2017 14:29

Re: Liberalismus je možný

Článek 12

(1) Obydlí je nedotknutelné. Není dovoleno do něj vstoupit bez souhlasu toho, kdo v něm bydlí.

(2) Domovní prohlídka je přípustná jen pro účely trestního řízení, a to na písemný odůvodněný příkaz soudce. Způsob provedení domovní prohlídky stanoví zákon.

R. Stary 4.8.2017 11:25

Kdo je to "nekdo"?

Pane Jakl. Trefil jste do cerneho. Ma to ale jednu chybu. Neuvadite, kdo je to "nekdo". A potom, ustava nebyla prepsana. Ti "nekdo" nasi ustavu systematicky zneuzivaji. Nejdrive v ramci privatizaci vytunelovali republiku a ted na zaklade takto ziskaneho majetku chteji moc. To je prima cesta k totalite.

R. Tesařík 4.8.2017 11:48

Re: Kdo je to "nekdo"?

Myslím, že článek je tak trochu směřován na ústavní soud.

J. Novotny 4.8.2017 11:18

Ústavu nikdo nepřepsal,

pouze ti konzervativci, či národovci, nedokáží své myšlenky dostatečně prodat a ustát si je. (u nás je to spíše tím, že se naprosto zprofanovali, když "naplňovali" ten rámec Ústavy oni).

Dávat to za chybu liberálním demokratům je asi hloupost.

D. Polanský 4.8.2017 10:39

Již výraz liberální je dost problematický,

mnozí si jej interpretují, jako možnost dělat si co chci, tedy i zasahovat do práv a svobod jiných občanů. Dnes to vidím tak, že slovíčkem liberální chtějí někteří politici si uvolnit ruce pro volnější interpretací zákonů a hlavně sem nenápadně nasáčkovat migranty třebaže podle zákonů k ničemu takovému nemají oprávnění. Možná liberalismus odkoukali od soudců. Tam jeden soud tak, druhý zase jinak.

M. Prokop 4.8.2017 11:40

Re: Již výraz liberální je dost problematický,

Výraz sám problematický není, znamená, že lidé mají maximální možnou svobodu a z ní vyplývající odpovědnost za své svobodné konání.

Problematické je, že se za liberála vydává kdejaký socan, aby pod záminkou liberalismu svobodu omezoval, vymýšlel skupinová práva, regulace, dotace a podobné zhovadilosti.

I. Schlägel 4.8.2017 10:38

Ano.

Liberalismus byl pojímán jako směr, který stojí na tom, že svoboda je prioritní politická hodnota. Současný liberalismus propagovaný některými "liberálními" politickými stranami je pouhou karikaturou.

A. Alda 4.8.2017 9:30

V Y N I K A J Í C Í

Tak špičkový rozbor jsem už dlouho nečetl. Možná ani Vy sám si neuvědomujete, jak skvělou věc jste napsal. Smekám.