29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Omezení supermarketů

Čert a levice nikdy nespí, chtělo by se mi napsat, když přemýšlím nad návrhy socialistů omezit prodejní dobu o svátcích. Sociální inženýři „konající dobro“ jsou doslova neutahatelní.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Sulc 5.4.2016 3:15

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

Zrejme USA je nekulturni zeme. Mnoho obchodu, i mensich, je otevreno v nedeli, a supermarkety jedou casto 24 hodin. Jen na velke svatky, 4 cervenec, Vanoce, Novy rok zavviraji nekdy ve 3 odpoledne..A jak udesne bylo na pr. nakupovani ve Vidni v 67 roce: v sobotu se zvonilo poledne a po par vterinach sly rolety na Maria Hilfer Strasse dolu a behem par minut byla preplnena ulice prazdna. A ted nakupujte, tech par hodin nestaci, samozrejme. Sobora odpoledne a nedele byla Viden mrtve mesto. Totez Amsterdam ci Breda, a vecer v 6 a v sobotu v poledne bylo vsechno zavirANO. Jen v Parizi bylo stale zivo, i male obchody se zeleninou ci rybami byly otevrene i o pulnoci. To je ovsem davno, jak je to ted, nevim, dobroserove to mohli zmenit na horsi.

J. Jurax 5.4.2016 3:02

Re: POLITIKA: Omezení supermarketů

"uvažovali občas racionálně a ve prospěch menšiny, v tomto případě obsluhujícího personálu."

No jo, a já bych uvažoval racionálně a ve prospěch menšiny zdravotnických pracovníků, energetiků, železničářů, autobusáků a řidičů MHD, policistů, hasičů, dispečerů letecké dopravy a dalších, co taky dělají svátek nesvátek a o víkendech taky.

Já vím, argument je to omšelý, ale svou blbostí stejný jako prosazovat zákaz práce o víkendech a svátcích jen pro hypermarkety. Akorát ta blbost víc vynikne. O víkendech a svátcích budete potmě, nebudete se nikam courat vlaky a autobusy a budete pěstovat kulturu a rodinnou vzájemnost. Ale doma - kulturní pracovníci mají taky nárok a hlídači v muzeích též, jakož i restauratéři a putykáři. A obsluhy čerpacích stanic též; ovšem když si pohonné hmoty obstaráte včas, budete smět vlastním autem - pokud to nezakážou taky, protože i dopravní policie má nárok. A když ochoříte, musíte vydržet do pondělka ... takový malý přírodní výběr, přežije holt jen silný jedinec. A nesmí hořet a nesmí Vás přepadnout nějaký zločinec, pracující navzdory nařízení i o svátcích a víkendech.

Je to prosté, jen pro chytrého arciť - hypermarkety vesměs prodávají sortiment, který si lze v případě nutnosti - pakliže se tahle dobroserská blbost prosadí - nakoupit o všedních dnech. Takže hypermarkety budou mít stejné tržby, avšak koncentrované do pěti dnů - ergo ušetří o něco málo míň než 2/7 pracovní síly plus energie etc., neboť zvýšená intenzita nákupu se neprojeví takovou potřebou pracovní síly jaké je třeba na dva pracovní dny víkendu. Takže tisíce lidí v republice přijdou o práci a hypermarkety vydělají. Dosud jim v této strategii brání konkurenční boj.

A ovšem sprostný lid spotřebitelský bude nebetyčně na§rán, protože ne každý má možnost si nakoupit vše přes týden - mnoho profesí dělá od do na pevnou pracovní dobu a večer je lid již uondán. Já osobně v rovině jaksi privátní považuju neomezenou dobu prodeje za jeden z významných kladů sametu.

V. Plocek 5.4.2016 1:36

POLITIKA: Omezení supermarketů

V článku uváděné argumenty proti rozumnému ovlivnění otvírací doby obchodů jsou názornou ukázkou toho, že nejen bolševici, církve používají dogmata k prosazení svých názorů a cílů.

Pod záštitou ochrany svobody podnikání se zde argumentuje proti požadavku, který je v kulturnějších státech dávno uplatňován, Ono totiž je nutné, aby společnost nebo alespoň její část uvažovali občas racionálně a ve prospěch menšiny, v tomto případě obsluhujícího personálu. A že jde také o trochu kulturnosti našeho žití, o tom asi také není třeba diskutovat.