1.5.2024 | Svátek práce


Diskuse k článku

POLITIKA: Odsoudit Maláčovou je snadné

Návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, aby byla minimální mzda definována přímo v zákoně jako padesát procent mzdy průměrné z předchozího roku, vyvolal nevídané vášně.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Braun 24.8.2018 3:45

Proč ne

Proč ne, klidně navažme minimální mzdu na životní náklady. Ovšem měla by se zachovat jistá kontinuita a předvídatelnost. Skok z 12000 na 16000, tedy o cca 30%, je přece jen poněkud hodně. Otázkou je i vztah s penzí, má být průměrný starobní důchod na úrovni, pod nebo nad úrovní minimální mzdy? Nějak jsem si nevšiml nějaké zasvěcené debaty.

Ve finále problém není vlastní výše a od čeho je minimální mzda odvozena. Problém je v náhlých změnách bez důkladné debaty a prozkoumání důsledků.

R. Langer 24.8.2018 6:13

Re: Proč ne

Ve finále je hlavní problém kde na to vzít, ovšem uznávám, že pokud je podoora v nezaměstnanosti stejná jako minimální mzda, je chození do práce evidentně zbytečné.

V. Kotas 24.8.2018 6:21

Re: Proč ne

A tím začínají všechny ostatní problémy a to i s % výší důchodů. I když k tomu patří i druhá strana, královské platy politiků a papalášů státní správy, mnohých podniků, černé díry v neziskovkách.

I. Mertl 24.8.2018 8:40

Re: Proč ne

Pane Kotasi, každým vaším slovem prokazujete základní neznalost reality. Je to jistě vaše věc, ale kde berete důvěru ve svá radikální tvrzení? Královské platy politiků a státní správy, černé díry v neziskovkách ... . (Taky si myslím, že většina poslanců by si ani poloviční plat nezasloužila, ale 100 tisíc dnes není královský plat.) Máte v ruce nějaká čísla, alespoň kde začíná ten "královský plat"? Až je budete mít, ozvěte se. Problém začíná v obrovském počtu úředníků, pane, a ne v královských platech. Minulá vláda, víceméně totožná s dnešní, jich nabrala 30 tisíc, což kasu sakumprask stojí zhruba 30 - 40 miliard Kč ročně. Jsou skutečně zapotřebí jinak než jako voliči těch, co jsou u moci? Minulá i tato vláda populisticky rozdávají na všechny strany, ignorujíce nezbytné investiční potřeby a nestarajíce se o to, kde se na tyto dárky, nemluvě o pozastavených investicích vezme, až dojde konjunktura, čili za dva tři roky.

I. Mertl 24.8.2018 8:42

Re: Proč ne

Mimochodem, neziskovkou s řádově největšími černými dírami je fotbal.

M. Prokop 24.8.2018 9:21

Re: Proč ne

Občas s vámi lze i souhlasit.

Ještě bych přidal i něco o příčinách růstu počtu úředníků. O požadavcích na administrativu v souvislosti s EU. Na co je třeba více úředníků, na ponechání peněz lidem a firmám, nebo na posílání peněz do Brusele, jejich návrat dle složitých pravidel zpět a velmi složité rozdělování, náročné na administrativní práci a i tak nesmírně korupční?