17.6.2024 | Svátek má Adolf


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
varan 3.6.2009 12:24

Re: tak koho budu volit

Chápu vaše váhání - zkuste preferenční hlasy, třeba. Je to jistá naděje, že dostane příležitost někdo schopný, kdo by byl jinak "nevolitelný" - protože kandidátka byla sestavována způsobem, který se mi moc nepozdává, asi to udělám právě takhle.

varan 3.6.2009 12:22

Re: ...No jóó...

I když některé politiky semo tamo podezřívám, že cosi nastudovali, mám spíš dojem, že to bude genialitou Machiavelliho a zřejmě univerzální povahou populismu, století-nestoletí. Prostě lidé letící na "těšínská jablíčka" a politici, kteří vám naslibují to, vám nikdo jiný nedá, jsou zřejmě nesmrtelní. S nejbližšími volbami jsem na tom podobně, jen ještě váhám, jestli nevyužít preferencí a nepostrčit dopředu někoho, kdo se mi třeba osobně líbí, ale je hůř volitelný. Třeba bude neopotřebovaný, bude mít chuť a nápady, a když příroda dopustí, tak i kus toho talentu... ještě uvidím. Asi si před volební místností hodím eurem...:-)

mechis 3.6.2009 12:18

Re: NO ANO

Z čeho tak soudíte? Z jejího chování při volbě prézy atd.? Jo, vlastně euroskepticizmus (Y)

podari 3.6.2009 12:16

tak koho budu volit

občas tady pročítám články a potom diskuze. Dosud jsem volila a celá naše rodina ODS, páč jsme od středu do prava. Do komunálních voleb jsme volit nešli. Důvod byl prostý, byli jsme maloučko zhnusený tím jak ODS řešila některé kauzy např. Čunek atd. Svým způsobem je dobře, že měla na vrh v minulých volbách ČSSD, alespoń je vidět jak by to dopadlo, kdyby vyhrála volby do parlamentu a snad to některým otevřelo oči. Teď jsme rozhodnuti jiti k volbám. Ale ptám se koho volit? Kde je ODS???

Marat 3.6.2009 12:12

Re: Bohužel

Chtěl bych vidět jak v sílně levicových Čechách by mohla být opravdu pravicová strana, jak by mohl být zvolen pravičák. Když chcete všechno zadarmo, tak jak by mohl se vyskytnout pravicový politik? Zvolen může být jen ten, kdo bude víc slibovat, že bude dávat-dávat-dávat. Přitom nikoho nenapadne, že bude a může dávat jen z toho, co vám nejdříve vezme.

zk 3.6.2009 12:12

Re: Já eurohujerem nejsem, ale

taky jsem se tak rozhodl

šakal 3.6.2009 12:12

...No jóó...

...já v "obrodu zevnitř" taky pořád ještě doufám! Ovšem v krátkodobém horizontu (to jest přinejmenším do podzimních voleb) v ni nevěřím ani náhodou.

Sám si teď připadám jako jeden z těch chaotů, kteří pořád doufají ve spásu od "tech nových, lepších, čistých stran", ale v současné chvíli vážně nejsem štont svůj hlas Topolovi "hodit". S tím, co předvedl, a ještě stále předvádí, ohledně EU (viz jeho prohlášení o tom, že Lisabonská smlouva "je mrtvá" - sic!), bych si připadal opravdu jako kus vola, kdybych mu svým hlasem pomáhat k tomu, aby se pak někde na stranickém grémiu prsil, jak mu to vyjebání s voliči pěkně vyšlo. Takže ze zoufalství to u sebe vidím na Machovy "Svobodné" a  budu se modlit, aby přeplivli pětiprocentní laťku :-/

No...a s tím čtením klasiků naprosto souhlasím. Řekl bych, že jediný, kdo je tady ovládá, je kupodivu ta "proletářská" partaj jménem ČSSD. Ačkoliv u jejích lídrů si nejsem tak docela jist, jestli to jejich machiavelistické chování pramení z nějaké zvláštní sečtělosti nebo z jejich přirozené nátury ;-)

varan 3.6.2009 11:43

Re: ...Mno-o...

A ještě jednu věc jste mi mimoděk potrvdil,  vážená šelmo psovitá: že situace podobná té dnešní v ODS je změnou principu řešitelná (za předpokladů, které jste uvedl) uvnitř strany, a že řešení zakládáním "nových a ještě lepších, očištěných a kdoví jakých" nových stran, pokud zůstane princip nezměněn, je v podstatě kontraproduktivní nesmysl. Díky;-P 

varan 3.6.2009 11:38

Re: ...Mno-o...

To nevadí, že jsou to jen plky, šakale. Jsou to chytré plky. A je škoda, že nemáte politické ambice. Ostatně, vyčítat vám to nemůžu, já taky ne. To, co jste napsal, je rozumné, a bylo by krásné, kdyby si to třeba přečetl někdo, kdo by to i chtěl (a uměl, protože s tím talentem pro politiku máte taky recht) vyzkoušet v praxi. Ostatně, zase jste mě utvrdil v názoru, že Machiavelliho Vladař by měla být pro politika in spe vlastně povinná četba. A přidal bych mu ještě barona de Montesquieu a spisek "O duchu zákonů", že aby se nenudil. Každopádně díky za váš čas a názor.

šakal 3.6.2009 10:47

Re: ...Mno-o...

Pokusil bych se vsadit na to, že srozumitelná, mírně pravicová politika bude stravitelná i pro politický střed, jelikož bude pro občany přehledná a předvídatelná. Možná by to u voličů přineslo obnovenou důvěru v to, že ačkoliv dotyčná strana nedělá politiku šitou pro každého na míru, dělá alespoň politiku vnitřně konzistentní a svým způsobem logickou. Jsem si skoro jistý, že v takto obnovené atmosféře elementární společenské shody by nebyl problém přesvědčit občany, aby vzali přenesli přes srdce třeba třicetikorunové poplatky u lékaře a podobné věci.

  Prostřednictvím drobných zlepšení, která by taková politika přinášela nejenom v hospodářské sféře, bych postupně posiloval svoji pozici v čele strany. Odpůrce bych buď uplatil nevýznamnými leč dobře placenými funkcemi (takzvané "vykopnutí výš" - nejlépe do Bruselu), nebo bych je oslaboval tím, že bych jim přebíral spojence ze sféry byznysu, které bych přesvědčil, že za mého vedení se jim bude dařit lépe, než když se dostanou do popředí moji odpůrci. Občas vhodně načasovaná menší "zradička" nějakého toho ad-hoc zjednaného spojence ve chvíli, kdy přestal být užitečný, by se také dala využít. Tady je třeba uvážit, jestli zrazenému nelze alespoň nabídnout nějaké symbolické "bolestné", abych nedopadl jako Topolánek, který se nedovedl vypořádat s Tlustým a skončilo to vířivkou, vzpourou a pádem vlády...

  ...Ale to jsou stejně jenom plky. Politika je uměním výsostně praktickým a praktické řešení problémů se musí zkoušet v praxi a ne u monitoru počítače  ;-)

šakal 3.6.2009 10:46

...Mno-o...

...dělat politiku, to předpokládá mít chuť ji dělat a talent k tomu ji dělat. A jelikož já sám nemám žádné politické ambice, tak se dá předpokládat, že mnou navržené řešení nebude životaschopné...

  Nicméně, když už bych byl vhozen do té jámy lvové - kupříkladu v té ODS - tak bych se pokusil vytvořit nějaké spojenectví mezi lidmi, kteří věc cítí jako já, a na pomoc bych si přibral nějaké silné spojence, kterým nejde ani tak o politiku, jako spíš o ten jejich "rodinný byznys". Ti mají mocné příznivce z podnikatelského světa, takže jsou schopni získat dost peněz a vlivu. Výhoda spočívá v tom, že to bývají obvykle lidé velmi chytří, se kterými je dohoda možná. (S hlupákem se naproti tomu nelze domluvit nikdy!) Výhodou je i to, že netrpívají žádnými ideologickými předsudky, jelikož jsou bez skrupulí, takže je lze získat na svou stranu když jim dáte najevo, že jim můžete zaručit nerušené pokračování těch jjejich "kšeftíků". S pomocí výše zmíněných skupin (idealistů a obchodníků) bych se svrhnul současnou vedoucí garnituru ODS a zakormidloval od současné bezradné impotence směrem k politice jasných názorů a praktických kroků.

0T0T0 3.6.2009 9:50

Re: Já eurohujerem nejsem, ale

Já taky.

varan 3.6.2009 9:31

Re: Trochu bezduché, pravda.

Tak to mi vadí taky a preferenční hlasy pokládám za dobré východisko. Takže kandidátům vůbec nezazlívám, že o ně usilují. Naopak - alespoň mám dojem, že jim stojím za to, aby mne oslovili. To se o spoustě jiných kandidátů opravdu nedá říct.

varan 3.6.2009 9:28

Re: ....Jakkoliv jsem s Vámi za jedno

Šakale, rozbor je to bohužel dost přesný, ale zrovna tady bych rád slyšel něco jiného: napadá vás řešení? Stačilo by v relativně "levicově" (s výhradou, prosím, ¨vím, že tahle klasifikace kulhá) cítícím elektorátu vaše "tvrdé jádro" na alespoň důstojnou opozici? Není náhodou ten postup "zachraň se,kdo můžeš" stejně nebo ještě víc hloupý? Kdybyste měl tu moc a prostředky - co byste udělal vy? A prosím, neříkejte, že tu moc a prostředky nemáte, takže jste prostě jenom upřímně roztrpčen a nezbývá vám než se na to dívat. Řešení - třeba teoretické. To bych rád.

honza 3.6.2009 9:28

Re: ....Jakkoliv jsem s Vámi za jedno

Zcela souhlas. Bohužel :-(. Ale proboha co s tím? Necháme tedy celý politický prostor Svobodovým lidovcům, Filipovým komunistům a kočkopinglovcům? Tedy opět Národní fronta...(Y)

honza 3.6.2009 9:23

Re: Souruh expert na ODS

Vaší reakci nerozumím. Argumenty by nebyly?

honza 3.6.2009 9:21

Bohužel

dosti trefná analýza situace v ODS. Jde především o ideovou vyprázdněnost (přitom pravicové ideály netřeba objevovat! - ovšem to by ODS musela chtít být pravicovou) a totální absenci pozitivních osobností. Jedno souvisí s druhým, nevím, co je příčina a co následek. Politika ODS je dnes politikou socdemáckou a snaží se paběrkovat u lůzy a nižších sociálních skupin. Pro střední vrstvu, kam by v normálním státě patřili kvalifikovaní dělnící, živnostníci, inteligence, nenabízí prakticky nic. Pokud ji normální občan volí, tak jen jako "menší zlo" - hned vedle ČSSD.

Saul 3.6.2009 9:14

Re: ....Jakkoliv jsem s Vámi za jedno

Máte, šakale, bohužel zcela pravdu. A je to smutné.

michal 3.6.2009 9:11

Re: Já eurohujerem nejsem, ale

také já dám hlas Kurasovi. S kroužkem.

DS 3.6.2009 9:10

Souruh expert na ODS

Ten člověk si myslí,že ty články na psu čtou jenom pitomci bez mozku a vlastního názoru.Agitka proti ODS je opravdu úžasná.Soudruhu,kolikvám za to Paroubek s Filipem platí? Nebo už se nemůžete dočkat vlády sockomunistů?

Anonym 3.6.2009 8:50

Trochu bezduché, pravda.

Ale i mě (přestože jsem se zapřísáhl, že ODS volit v tomto roce opravdu nebudu) vadí, že tahle strana, se kterou jsem se po nějakou poměrně dlouhou dobou ztotožňoval, sestavila kandidátku způsobem, kterým ji sestavila.

Ne zdola, jak by se slušelo, nýbrž první místa byla přidělena zhora jako trafiky za odměnu těm, kteří nestáli v cestě při posledním volebním sněmu ODS.

A z tohoto hlediska všechny kandidáty bojující o preferenční hlasy chápu. I je ODS podvedla, stejně, jako své voliče.

šakal 3.6.2009 8:50

....Jakkoliv jsem s Vámi za jedno

...ohledně hodnocení autorovy strany, tak bez ohledu na to, jaké motivy ho vedly k napsání toho článku, musím s jeho obsahem, bohužel, souhlasit.

ODS zradila snad úplně všechny principy, na nichž dosud budovala úspěch sebevědomé strany - tedy strany vědomé si sebe sama. Prodala své tvrdé voličské jádro, na něž se mohla vždy bezpečně spolehnout za vidinu volebního úspěchu u rozplizlého středu tvořeného voliči bez skutečného názoru. Těch, kteří se pak za rok ke své předchozí volbě nikdy nehlásí. A těkavým preferencím téhle beztvaré voličské skupiny pak logicky musí přizpůsobovat svojí politiku. Výsledkem je dokonalá impotence myšlenek a činů, místo nichž nastupuje permanentní taktizování. Je totiž nutno neustále uspokojovat všelijaké zmatené nároky a přání chaotických voličů z politického středu, kteří sami dobře nevědí, zda jsou spíše "sociální" nebo trochu "zelení", "modří" nebo "do růžova". Těm méně skupulózním straníkům už se tak dočista vytratila z duševního obzoru jakékoliv povědomí o tom, že politika má být spravou věci veřejných, a nahradil ho čistě hmotný zájem o prospěch vlastní a prospěch napojených zájmových skupin. U slabších povah, které se nedchtějí tomuto trendu přizpůsobit, ale nemají dost sil, aby situaci změnily, dochází buď k rezignaci nebo k panice. Ti se alespoň na vlastní pěst pokoušejí zachránit svojí politickou budoucnost bez ohledu na další osud strany - a to je právě případ těch jenovaných kandidátů do eurovoleb. Je jistě možno tenhle přístup k věci, kdy fakticky dochází k jakési „privatizaci“ stranické politiky, svým způsobem chápat, nebo ho naopak kritizovat, ale že se jedná o jasný doklad rozkladu ODS, o tom pochybovat nelze. ...Bohužel! :-/

portwyn 3.6.2009 8:49

Já eurohujerem nejsem, ale

s mnoha věcmi v článku souhlasím - ostatně právě proto, že nejsem eurohujerem. Postoj ODS k EU je po posledních piruetách zcela nejasný a jako by nikoho nezajímal. "Volte ODS aby to nevyhrál Paroubek" není program.

Budu volit Benjamina Kurase.

hafusak2 3.6.2009 8:28

Autore - píšete na špatné místo,

uvědomte si, že zde je ODS jedinou nadějí a spásou pro stát. Zde jsou jakékoliv kritiky ODS nepatřičné. Také jste ani jednou nenadával na J. Paroubka a nevyhrožoval rudooranžovým nebezpečím. Ten svůj příspěvek jste opravdu měl adresovat jinam.

Jan Svoboda 3.6.2009 8:20

Je mi z vás šoufl

Pane Macku, problém v této zemi způsobují do značné míry ambiciozní lumpové, prohlašující se za pravicové, či liberální atp. Nemají program (nač také, že ano). A dělají si reklamu tím , že napadají cokoliv alespoň trochu pravicového pod heslem - nikdo Vám nedá to, co já umím slíbit. Zařazuji si vás do kolonky zemský škůdce.(Y)

J.B.Marconi 3.6.2009 8:10

Čekám až budou psát noviny,

 že odbory jsou zase povinný. Křeček bude na výsluní, v dotovaném bytě si dobře hoví. Kdo nedosáhne na dotace, tomu nesmí smrdět práce. Zdaněný ale bude pořádně, aby si Macek mohl žíti normálně. Uliční důvěrnice budou lepit na lidi nálepku, za kterou nositel může dostat letenku do chládku. ;-€ ;-( Rv 

Frank 3.6.2009 8:06

Pane Macku, vykašlete se na ODS a napište, co nabízíte vy!

Jestli váš program je kritizovat ODS, tak to rovnou zabalte. Průměrně inteligentní občan si o ODS udělá obrázek sám a nepotřebuje vaše rozbory.

chouan 3.6.2009 6:51

Re: NO ANO

A to je pořád ještě lepší Bobo než Macek s Hybáškovou.

chouan 3.6.2009 6:49

"Kampaně členů ODS zrovna nesrší programovým či politickým obsahem"

Takže se ptám: Čím srší výšeuvedený Mackův článek? Kromě žalování paní učitelce na ODS jsem tam nezaznamenal jediný programový princip SNK.

Ale pan Macek možná počítá s politickou gramotností čtenářů NP, kteří vědí, že jediným programem SNK je famatické eurohujerství. To abych se vyhnul slovu kolaborace. Samozřejmě nepočítám společnou motivaci všech eurokandidátů, to jest mlaskání u bruselských korýtek. Rv

PROKOP BUBEN 3.6.2009 4:22

NO ANO

Boj o koryta se rozhořel v plné míře a zářným příkladem může být Bobolína, která v populismu a nestydatosti nezná mezí......Proto si myslím, že by voliči neměli váhat dát svůj hlas i jim sympatickým malým partajím, aby tyto dosáhly nejméně na 1% hlasů a tím na státní příspěvek, který by jim přispěl k další činnosti......