3.5.2024 | Svátek má Alexej


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Dvorská 28.11.2010 17:14

lékaři

Já fakt nechápu,  proč při odchodu z republiky by vysokoškolští a možná i středoškolští vzdělanci neměli uhradit většinu nákladů na vzdělání.Proč by jejich studium měli zaplatit  ti , co studovat nemohou. Za komunistů to tak bylo, má sestra při provdání a odchodu na Západ musela zaplatit vzdělání na střední škole. Takže páni lékaří ,proberte se !   

K. Janyška 28.11.2010 9:04

České zdravotnictví je 5 nejlepší v EU a kdyby nebylo machrování sester a lékařů, bylo ba po Holadsku druhé nejlepší !

Pzoor na to ! Dzp.

J. Měrka 29.11.2010 0:10

Re: České zdravotnictví je 5 nejlepší v EU a kdyby nebylo machrování sester a lékařů, bylo ba po Holadsku druhé nejlepší !

Nazdar poučující nevzdělanče. Do  začátku navrhuji naučit se  z minima mateřského jazyka alespoň dělat tečku za řadovými číslovkami. Příště možná vyňatá slova a pak - třeba i dokončit si základní vzdělání... P.S. Znám nevzdělanou holku, co po dokončení "střední" školy se čtverkami nyní studuje „vysokou“ školu; a není to (jenom) v Plzni. Možná dosáhne "až" i té Vaší úrovně. Velký přínos pro náš národ i reputaci ve světě. Hlavně, že Vám neschází sebevědomí…

J. Schwarz 27.11.2010 22:56

Socialistický mýtus...

Je komické, jak jsou socialisté a vůbec levičáci všech odstínů liberální, když nemají totalitní moc. To by rozdávali, každému studií placených z daní s následným jejich zpeněžením na volném trhu popřávali . Kde však získají levičáci moc, je najednou utrum. Přístup ke studiu omezují kádrováním, hranice uzavřou, po těch, co utečou chtějí zaplatit vzdělání - pokud mají mít někdy šanci se podívat do vlasti nebo ještě vidět svou rodinu. Vypadá to tak, jakoby levičáci chtěli svobodnou společnost zničit bezbřehým liberalismem a nesmyslnou  štědrostí - za cizí peníze. Jakmile se chopí moci, zavládne teror a otrokářství.

M. Trhlík 28.11.2010 15:55

Re: Socialistický mýtus...

Pane Schwarzi,nejsem až tak přesvědčen,že levičáci jsou až tak " oprsknutí",jak je líčíte.Prostě tady vznikl nějaký problém,který je třeba řešit.Myslím si,že Vaše hodnocení levičáků,je spíše z řady strašení a Vašeho vidění,než reality. Dnes se zrácí miliardy a zdaleka za nimi nestojí levice.

F. Eliáš 27.11.2010 21:09

Hlavně ať odejdou

a zbytečně o tom nekecají.

P. Kalina 27.11.2010 18:02

Lékaři nejsou jediní

kdo v ČR studují za tzv. státní peníze. Studuje tady tak totiž skoro každý. Tak opravdu nechápu, proč zrovna lékaři by se měli stát nevolníky ČR a proč by zrovna oni nemohli jít pracovat jinam. Je to jejich právo stejně jako je to právo pana Podrackého či pana Zelenky. A že jsou tady špatně placení, je snad známá věc, tak nevím, proč ten článek a proč ta diskuze pod ním. Je to o ničem. Spíš bychom se měli rozčilovat nad vládou, pro kterou není prioritou sektor, kam jde podstatná část našich daní.

J. Kanioková 27.11.2010 20:55

"Nebojte se", školné bude všude, stát na to nebude mít dost příjmů.

a ta vláda, bohužel, nemá jen jednu prioritu, co lidi požadují. A má jen omezený balík z daní.

P. Zelenka 27.11.2010 21:27

Re: Lékaři nejsou jediní

Nikde jsem netvrdil, že by se toto splacení dluhu společnosti mělo týkat jen lékařů. Pokud si vzpomínáte tato praxe se v minulosti aplikovala u řemeslných oborů.

Jak by jste pane Kalino reagoval na situaci, kdyby se všichni zde vystudovaní odborníci svobodně přemístili za prací jinam?Máte řešení?

Doktorům přeji odpovídající platy, ostatně jako všem pracujícím.

Problém zdravotnictví je v má dáti-dal. Každý má právo na nejlepší dostupnou léčbu, ale nikdo už neříká, že na to není. 20 let se to řešilo oddlužováním nemocnic a na úkor platú veškerého personálu. Nemůžete chtít po lékařích, aby porušili Hypokratovu přísahu a neposkytovali potřebným pomoc,ale můžete po politicích chtít, aby nastavili pravidla.

Zatím však buď bude za stejně méně nebo se musí dáti více. Avšak dáte-li do zdravotnictví více bez pravidel uvidíte, že i toto více bude za chvíli málo.

V. Michl 28.11.2010 23:02

Re: Lékaři nejsou jediní

Ne, ne. Peněz je tam dost, jen se s nimi musí naučit hospodařit a ne je rozkrást. A za to mohou jak lékaři, sestry, pojišťovny i vedoucí pracovníci nemocnic i celého resortu, který proti tomu dosud moc neudělal. Ale všimněte si, že na všech těch rozhodujících pozicích jsou lékaři, nikoliv někdo jiný. Nekrást a nebát se. Když větší část lékařů odejde, bude se méně krást a více zbyde. 

B. Rybák 27.11.2010 14:25

Světová vláda?

Nevím, jak autor dospěl k závěru, že globalizační přesuny bohatství k silným státům (zatím především k vítězům studené války) by ustaly, pokud by tyto státy vytvořily "světovou vládu" (nikdo jiný ji vytvořit nemůže). Prostor uvolněný kolapsem komunizmu je teď již zaplněn a ve vzniklé ekonomické válce o jeho přerozdělení budou prohrávající mocnosti globalizační toky zavírat a proces globalizace nakonec skončí. Světová vláda by pak mohla vzniknout jenom jako (dočasný) výsledek světové války a to snad opravdu nechceme.

P. Zelenka 27.11.2010 14:17

Návrh řešení

Vyvstává otázka, zda z našich daní budeme sponzorovat výchovu lékařů pro cizinu. Možná stojí za úvahu nabídnout všem studentům medicíny možnost plně si platit vzdělání a mít tak možnost pracovat kdekoliv, nebo možnost studovat za státní, ale poté to státu splatit odpracováním přiměřených let ve státním či možnost se z tohoto břemene plně vyplatit.

Potom trh sám určí výši platů zde pracujících lékařů a případné výplatné zajistí finance pro zaplacení výchovy jiných lékařů nebo zaplacení lékařůpříchozích z jiných zemí.

V případě nedostatku lékařů bych pak navrhl zřídit živnosti léčitel,kořenářka, příp.šarlatán, jinak pán bůh s námi.

O. Mayer 27.11.2010 20:14

Re: Návrh řešení

Z našich daní se sponzorujou všechny školy, včetně řady podvodných struktur nabízející (převážně humanitní) vzdělání s nulovým  či záporným přínosem pro společnost. Může se zeptat, proč by se tohle vámi navrhované opatření mělo týkat jenom lékařů?    

P. Zelenka 27.11.2010 21:37

Re: Návrh řešení

Jistěže by se mělo týkat všech státem dotovaných a státní peníze jsou přece také daně od vás i ode mě. A "odsloužit" několik let dotujícímu státu by byla jakási jistota pro platící obyvatele a rozumná splátka pro vystudované. Parametry ať nastaví sami odborníci.

J. Měrka 29.11.2010 0:27

Re: Návrh řešení

Proboha, ať se jenom absolventi vyskokých pseudoškol ještě ke všemu neodvděčují prací na postech, pro než byli (ne)vzděláni. Za komančů koloval vtip, kterak zničit kapitalismus. Odpověď: Darovat jim naši odiplomovanou "elitu". Tolik k našemu všeobjímajícímu "vyskoškolství". Nikoliv pouze k emoční inteligenci (říkávalo se nedávno Kinderstube) některých lékařů (vzpomínám v této souvislosti kupř. na pregnantní výroky paní exsenátorky MUDr. Moserové). Tím nechci snižovat prestiž poctivých (opravdových) vysokých škol, jichž, doufejme, u nás nemálo.

F. Eliáš 27.11.2010 13:13

Placené vzdělání je nutnost

Mělo by ale být v souladu se stipendijním systémem, aby bylo motivující mít výborný prospěch. Pak se nemusíme ohlížet na protesty studentů. Jediná odpověď bude. Jsi-li blbej, tak plať

P. Fiala 27.11.2010 13:02

Komunismus a svobody

V ČR od r.1948 komunisté naši a ruští totálně změnili politickou scénu a hlavně hospodářství země. V roce 1968, potlačili snahu o napravení komunistické totality, dokonce ozbrojenou mocí a přes RVHP hospodářství vyssávali naše zdroje: finance, lidskou  a strojní práci a nerostná i rostná bohatství země, a to až do r.1991, kdy odešel (alespoň oficiálně) poslední ruský voják.

Není divu, že naše bohatství je menší nežli ve státech na západ od nás.

A školné? Je zlomkem Kč ze státního rozpočtu = Kč všech daňových poplatníků tedy i rodičů studentů a jejich předchozích generací. Nechápu smysl omezování vzdělávání. Hlídejme si větší sumy. Třeba dostavba Temelína má nás, daňové poplatníky, stát zhruba 300 miliard Kč a to bez úroků. Přitom, lidé vysokoškolsky vzělaní dali světu vynález zvaný FotoVoltaika, který časem nahradí uhelné i jaderné výrobny elektrické energie, při procentních nákladech Temelína, pokud systém FV nebude bojkotován současnými energetickými monopoly zahraničními, či dokonce některými našimi vládními a poslaneckými činitely. Ti musí pracovat pro blaho všech občanů ČR,  jinak v těchto řídících pozicích státu nemají co dělat a politické strany, které je tam vyslaly prostě nebudou příště voleny.

J. Hejna 27.11.2010 17:29

Re: Komunismus a svobody

Je to vůbec možný?

No, umí alespoň číst a psát.

J. Kanioková 27.11.2010 20:50

Běžte do háje,

vzdělání je investice do vlastní budoucnosti a jestliže se demografická realita tak fatálně mění, že brzo bude jeden vydělávající na jednoho důchodce, tak je jasné, že stát na různé "dotace" mít nebude, Už nikdy. Takže školné je naprosto jasná realita. Taky si toho budou mladí víc vážit a budou studovat poctivěji, aby nemuseli opakovat. Taky na studia nepůjdou ti, u kterých je jasné, že na to nemají IQ, to by byla zbytečná investice. 

teda a s tou FV to jste fakt ujel. Ale totálně. Kolik vám je? 15 nebo 85?

P. Zelenka 27.11.2010 21:53

Re: Běžte do háje,

Myslím,že to není až zas takový úlet. Za státní se vystaví jaderná elektrárna, aby pokryla naši spotřebu, ale kvůlivelké poptávce z jiných zemí se většina vyveze a zase je pro nás nedostatek. A co dál? Zase stavět další?

P.S. Sama Ing.Drábová z úřadu jaderné bezpečnosti tvrdí,že zásob uranu ve světě je tak na 50 let při současné spotřebě. Čína staví JE 40xvětší než Temelín, zřejmě stoupne cena Uranu a dříve dojde. Co potom? Možná budeme rádi za FV. Možná je lepší jít německou cestou, cestou úspor ve spotřebě. Možná půjdeme cestou po nás potopa. Možná se vše nějak vyřeší samo.

P. Hofman 27.11.2010 12:50

DĚKUJEME ŽE ODCHÁZÍTE

Zpráva o odchodu lékařů do zahraničí je veskrze pozitivní událostí. Pokusím se vysvětlit, proč?!

Za prvé je to pozitivní věc pro ony lékaře samotné. Kdyby měli tady doma podmínky, které jim vyhovují, mnozí z nich by nezvedli zadek a nikam nešli. Takhle si dopřejí šanci obrovského profesního růstu, neb zdravotnictví na západ od nás je na daleko vyšší úrovni. Mnozí se vrátí, protože tak úplně v tvrdém západním systému neuspějí, a mnozí proto, že tomu tak život bude chtít (jak už to bývá). Ať ti či oni, všichni budou mít obrovskou odbornou zkušenost, se kterou se budou muset ti, kteří zůstanou, poměřit. České zdravotnictví zkvalitní.

Za druhé je to výhodné i pro politiky. Z nedostatku lékařů budou muset zavřít mnohá oddělení a i nemocnice. To systém ekonomicky zefektivní, zbývající lékaři budou mít lepší platy a koncentrace mnohých lékařských úkonů povede ke zkvalitnění lékařské péče. Až se vrátí mnoho z těch "Exodů" budou navíc naše lékařská oddělení daleko lépe vybavena jazykově, což povede k k vyšším příjmům nemocnic, neb cizinci nebudou prchat za hranice, kde jim rozumí.

V neposlední řadě na tom obrovsky vydělá pacient. Bude třeba muset za některým vyšetřením dojíždět dál, ale jistota, že úkon lékaře bude daleko kvalitnější, bude nezpochybnitelně vyšší. Představa, že se naši lékaři naučí v cizině také správně komunikovat s pacienty, vůbec není k zahození.

Exitus tak hrozí jedině špatnému zdravotnictví. I když, řekněme si na rovinu, to naše zdravotnictví zas tak špatné není (ne, že by nemohlo být lepší) a to i navzdory zoufalství, se kterým ho už 20 let politici (ne)řídí. Komu za to asi vděčíme?

V. Grycz 27.11.2010 13:06

Re: DĚKUJEME ŽE ODCHÁZÍTE

Stačí si přečíst ordinační hodiny u nás a v Rakousku a je to jasné.

Z. Rychlý 27.11.2010 19:19

Re: DĚKUJEME ŽE ODCHÁZÍTE

Opět 100 % souhlas.

J. Kilian 28.11.2010 8:01

Re: DĚKUJEME ŽE ODCHÁZÍTE

První a druhý odstavec jsou OK, do jisté míry i poslední.  

Ke třetímu odstavci :

Z čeho pramení domněnka, že za oněch popsaných hypothetických okolnoszí pacient bude mít ve vzdálenějším zdrav. zařízení jistotu, že výkon lékaře bude jvalitnější ?

Ohledně představy správné komunikace : Byla Vám někdy v cizině poskytnuta zdravotní péče a měl jste tedy možnost poznat komunkaci tamní , abyste ji srovnal se zdejší ?

P. Hofman 28.11.2010 19:15

Re: DĚKUJEME ŽE ODCHÁZÍTE

Jistota, pane Kiliane, je možná slovo odvážné, ale vezmete-li, že lékař bude některé velmi odborné úkony dělat častěji, je logické, že budou i profesně kvalitnější. Nedostatek zkušeností při práci se speciálními přístroji je právě dnes dost velký problém.

Zkušenosti se západní medicínou skutečně mám, je to třeba právě v oné komunikaci nebetyčný rozdíl.

M. Franková 27.11.2010 9:30

Někteří chápou, jiní nikoli

Včera jsem byla opět u "svého" ortopeda. Již asi měsíc se domlouváme, jak umravnit můj protivně se chovající ramenní kloub. Jen tak, a s ůsměvem, jsem se ho zeptala, zda se taky nechystá do němec, abych si nemusela hledat nového odborníka. Jde totiž o atestovaného lékaře, operatéra, zkrátka doktora se jménem! A o takové je tam zájem především.Jeho odpověď mě nepřekvapila ani neudivila. Postup svých kolegů šmahem odsoudil.Jako odborník totiž chápe, že problémy českého zdravotnictví jsou systémové, lékařů na jednoho pacienta máme nejvíc v EU, pooperační a následná péče v troskách a každá z nemocnic černou dírou, kudy odtékají státní peníze do nikam.Stejně jako já, si tento lékař myslí, že ti, co chtějí odejít, nechť jdou.Nespokojený lékař stejně není pro pacienta žádným přínosem.A pokud si mladí lékaři myslí, že jim u sousedů někdo dá něco zadarmo a s takovým přístupem k práci a k pacientům, jako u nás, hluboce se mýlí, ale to je jejich problém, nikoli můj. Fandila bych jim všem, pokud by přišli z japným návrhem, jak nefungující zdravotnictví ozdravit, ale takto....pánové a dámy ...jděte!!

K. Janyška 27.11.2010 9:21

Tzv. obyčejný občan patří do blázince !

Občané však platit vzdělání někomu, kdo jim pak ukáže totální prostředníček by prostě neměli ! Jenže většina lékařů žádné skrupule nemá !  No, tak u nás budou ti z Východu ! Také chřipku poznají ! Dzp.

T. Kočí 27.11.2010 8:21

Odchod lékařů do Německa a jiné souvislosti

Zcela správně.Nejen vzdělání ale i nájmy,vše si budou Češi muset zaplatit v plné výši.Tato vláda je trochu pravější,ne však pravicová,na pravou pravou si budeme muset počkat,není v dohledu.

M. Sígl 27.11.2010 7:16

Třicetikorunový příspěvek nestačí?

Komu jde  do kapsy náš třicetikorunový příspěvek za každou návštěvu u lékaře?  Spočetl jsem si,  že   lékař (zejména obvodní , prakticky) si přijde denně na 500 i více korun. To je také jeho příjem, či se mýlím?

Stejné je to však i u lékařů odborných, kde se musíme objednávat dopředu. Vždy, když mne zdravotní sestra objednává, vidím, že má svůj diář zaplněný  každý den hustě jmény již objednaných pacientů.

Souhlasím s těmi, kteří požadují, aby si vystudovaní medici odpracovali aspoň část z oněch nákladů, na jejich studium vynaložených. Aby existovaly závazné smlouvy o tomto instrumentu.

Nechť kdosi prozkoumá, jak si vedou čeští lékaři v zahraničí. Jak se jim daří v zemi, kde mnohdy polovina jejich platu  připadne na nájem a celkově životní náklady jsou v zahraničí vyšší než je tomu zatím u nás.

Média by měla přinášet  také podobné informace a rozbory, abychom nebyli jednostranně informováni. Ať také napíší o těch, kteří se z ciziny vracejí opět domů.

J. Kulheim 27.11.2010 10:36

Re: Třicetikorunový příspěvek nestačí?

Komu jde  do kapsy náš třicetikorunový příspěvek za každou návštěvu u lékaře? 

Příspěvky jsou evidované. Pokud lékař nevybere 30 Kč, nedostane vyšetření zaplacené. Pokud jenom předepíše recept nená vybírat 30 Kč