8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Od patu k superpatu

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Stejskal 7.6.2011 23:49

Bohužel, všechno je v lidech.

Neochota politiků naslouchat a přemýšlet o čemkoliv, co neříká soukmenovec a naprostá neochota k jakémukoliv konsensu když mají o jeden hlas navrch, přináší do jakéhokoliv jednání zmar. Je pravda, že čtyřicet let tady žádní politici nebyli a nebylo se kde tomu učit. Ale už je to přeci dvacet let jinak! Kolik generací se bude muset vyměnit, aby tady mezi vzdělanými lidmi, (kteří mají alespoň ty plzeňské dochtoráty), se rozšířila pověra, že především musím myslet na prospěch země a tehdy je jedno kdo co navrhuje? Já už to asi nestihnu. Ale je to fakt marasmus. Když vidím nastupující generaci politiků jako jsou pan Doktor, či Šťastný, kteří mají u zlatých manžetových knoflíků přivázány vodící provázky, či přiopilého pokřikujícího Radka Johna, (kterého jsem znal jako noblesního), propadám veliké skepsi. O Krysínách a Tlučhoříš nemluvě. Jestli tohle je ta budoucnost, máte se na co těšit!

J. Kadeřábek 7.6.2011 18:36

I když VV jsou skutečně "zvláštní" stranou

jedno musíte přiznat. Nikdo jim neprokázal žádnou krádež státních peněz. Co si rozdává Bárta ze svého mě nezajímá. ODS vyvinula hned od počátku vládnutí mimořádnou snahu o diskreditaci a likvidaci VV a tím zasela semeno nedůvěry a nespolupráce. ODS a zejména Tluchořova klika je plně zodpovědná za současný stav.

P. Skřivan 7.6.2011 16:30

Tady přece nejde o žádné paty,

nebo superpaty, ale jednoduše o to, udržet se u koryta co nejdéle, nakrást pro stranu co nejvíce a s tímto lupem proplout dalšími volbami do dalšího parlamentu. Opravdu jsem si zatím nevšiml, že by někomu šlo o něco jiného (až na opravdu velice a dokonale vzácné výjimky).

J. Schwarz 7.6.2011 14:23

A ty "kmenové vazby"

se zasekávají, tady jako v Africe, na neměnných celcích /v Africe státech, které zastřešují různé kmeny bojující o moc/, v česku "společnost", která lepí k sobě skupiny lidí navzájem si spílajících so zlodějů či socek ale nějak se nedaří omezit centrální moc a péči o sebe přenechat jednotlivým "kmenům". Kdyby  se mohl takový africký stát rozpadnout nebo by v něm centrální vláda měla minimální pravomoci, nebylo by možné zneužít "imitace západních institucí" k okradení  kmenů z nichž zrovna nepochází prezident. Kdyby  měly v Česku mnohem větší pravomoce obce včetně hospodaření a "solidarit" se svými občany, ztratil by mocenský boj význam, nebylo by co rozkrádat. Ať kvetou tisíce růží, ať soupeří tisíce škol - bylo svého času čínské heslo. Kdyby  se politika dělala v obcích, bylo by zajímavé vidět, kam by se lidi i podniky stěhovaly - jestli do obcí řízených pravicí  nebo komunisty. Nakonec, byla by tu pro každého možnost žít podle svých zásad, mezi svými a za svoje. Československo mělo veliké štěstí, že se neprosadil "boj o jednotu Lidu"  pomocí referend a dvojdomků - kdyby se prosadil, mohli jsme si zaválčit jako v Bosně a dnes by třeba Pithart seděl u soudu v Haagu a Mečiar by dosud jako "osvoboditel národa" prezidentoval...

I. Kudrnová 7.6.2011 11:42

Od patu k superpatu

Já vidím ten superpat také v tom, že ti  důležití  politici co dnes máme, zjistiili, že ten kapitalismus a podnikat  soukromě je  velmi   těžké  a  že to záleží  jen na něm na samotném, co podnikne, s kým do toho půjde a je u toho  hrozně velká zodpovědnost, za sebe za druhé za rodinu.Ještě dobře se to vyvíjelo, tak do roku  2000 snad to tak bylo, museli jsme  za sebe a svoji rodinu vymýšlet přemýšlet co  nám jde dobře,  na co nemám a co si můžu dovolit atd. A pak se to zvrtlo .  Ti co chtěli dokázat, že to umí i bez velkých ředitelství, to dokázali, šlo jim to   a těm co to  nešlo si našli strany poslance, měské úřady krajské úřady a začali nás vydírat co musíme co nesmíme, co musíme platit. A začali podnikat bez zodpověnosti, na městských úřadech krajských vláda atd Začali si vymýšlet různé megalomanské  nápady na které neměli peníze Olympiáda, Brněnské nádraží nové atd. Ti důležití z Unie svobody se dali k ODS a bez skurpulí začali dělat kariéru. Jak je to možné , že volení  zastupitelé  na 4 roky na městských krajských  atd úřadech, začali podnikat dělat dluhy a my to máme  platit  říkám to pořád ať si to lidi zapamatují. Na všech městských úřadech se pořád opravuje zedníci  za naše peníze, bez toho aby se nás někdo zeptal Co to má znamenat, na nás obyčejné lidi je bič , placení zdravotního siciálního ze svého co si vyděláme podnikáním musíme platit za el.vodu zaměstnance  ze  svého  a státní zaměstanci, kteří nás do toho všecho dostali a poslanci, kteří vymýšlejí blbé zákony apořád,  je  předělávají  jsou z obligaa sedí ve st. kancelářích nic neplatí,  platí to za ně stát potažmo my co podnikáme a dáváme  tam  naše vydělané peníze.  Hoši zjsitili, že už nejsou ti o které holka ani nezavadí,  mají moc,  ta je důležitá a peníze a ejhle všichni se začali rozváděl nové ženy nové děti a to něco stojí. a oni ,kteří nikdy neprodali ani pytlík brambor, vám říkají jak máte podnikat, co všechno musíte udělat   Státní zaměstanci mají prioritu, ale nemají  zodpovědnost .

J. Schwarz 7.6.2011 14:25

Re: Od patu k superpatu

Bohužel, je to tak!

P. Čech 7.6.2011 8:07

S článkem lze jakž takž souhlasit.

Vyjma poslední věty. V patu se neocitla demokracie, poněvadž zde žádná není. Bylo by možno přijmout názor, že u nás je určitá míra svobody, ovšem je nutno mít na paměti, že svoboda nerovná se demokracie. Svoboda je pouze předpokladem demokracie, čím vyšší tím lepší. Zásadním problémem a prapříčinou všech průšvihů je jediné. Moc politických stran nad občany země. Politických stran, které vždy představují menšinovou vůli občanů vzhledem k občanům ostatním. Nutno podotknout, že v našem systému t.zv. "vítězná strana", vzešlá z "demokratických voleb" představuje obvykle max. 18-20% voličských hlasů. Tedy naprostou menšinu. Aby bylo vytvořeno zdání demokracie, jsou tvořeny povolební koalice stran a zde je další kámen úrazu. Legitimita těchto povolebních koalic je veškerá žádná, poněvadž nemá podporu byť jen jediného voličského hlasu. Voliči totiž volili jednotlivé politické strany a hlavně podle jejich jednotlivých programů. V době voleb žádný koaliční program nebyl na světě a voliči, kteří jako jediný subjekt v demokracii mohou legitimizovat jakékoliv vládnoucí uskupení stran, jsou z těchto politických hrátek vyřazeni. Něco jiného by mohlo být, byla-li by koalice p ř e d volební. To všechno je o té, tolik vzývané demokracii. O demokracii, která u nás z výše uvedených důvodů neexistuje.

J. Schwarz 7.6.2011 14:38

Re: S článkem lze jakž takž souhlasit.

problém je ve zdejším chápání demokracie jako systému v němž platí zákon silnějšího, jen svaly, meče nebo střílení nahradilo hlasování. Kdo vyhraje hlasování, o tom se předpokládá že by vyhrál i bitku a je mu dovoleno chovat se jako vítězi ve válce. Může danit, rekvírovat, přerozdělovat... demokracii bych viděl jinak - jako systém, ve kterém lidi definují otázky společného zájmu a hlasují o předložených řešeních. Pokud někdo chce zůstat mimo, protože se mu nelíbí žádné z navrhovaných, jeho věc, ale na vlastní riziko. Tím by bylo eliminováno pokušení dostat se pomocí hlasování k moci a té pak užít k obohacení svému a svých voličů.

P. Čech 7.6.2011 20:22

Re: S článkem lze jakž takž souhlasit.

Ať chápeme demokracii všelijak, nic to nemění na skutečnosti, že tato je vládou většinové vůle občanů. Podotýkám, že pojem "většina" zde znamená min. 50%+1 hlas.Není to sice ideální, zato nejlepší ze známých systémů. Demokracie totiž stojí a padá s tím, že menšina se dobrovolně podřizuje většinové vůli občanů. Může proti ní vystupovat, navrhovat jiná řešení, demokratické zákony, vyjadřující vůli většiny však musí ctít. U nás existuje pravý opak demokracie a to vláda a moc  (diktatura) menšiny nad většinou, diktatura politických stran, které v poměrném volebním systému nikdy většiny nemohou dosáhnout. Vůle většiny občanů je tak neznámá a zjistit ji lze pouze referendem, které ovšem není uzákoněno. Vláda a moc menšiny je tak výsledkem nikoliv voleb, ale uměle vytvořeného volebního systému. Nedemokratického systému, který u nás je praktikován již od roku 1918.

K. Janyška 7.6.2011 7:18

Hlavní příčina je KSČ ve sněmovně !!! Dzp.

K. Janyška 7.6.2011 7:19

Re: Hlavní příčina je KSČ ve sněmovně !!! Dzp.

...i když, silné vlády jsou věčným ohrožením  občana ! Dzp.

P. Čech 7.6.2011 8:09

Re: Hlavní příčina je KSČ ve sněmovně !!! Dzp.

A právě proto je nutno občanovi dát do rukou nástroj k prosazení jeho  demokratické, tedy většinové vůle - zákon o becném referendu.

P. Čech 7.6.2011 8:11

Re: Hlavní příčina je KSČ ve sněmovně !!! Dzp.

Je to jen jedna z příčin, nikoliv jediná, ikdyž významná.