25.5.2024 | Svátek má Viola


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R 20.10.2008 13:12

Re: Odvod poplatků za vyjmutí pozemku ze zemědělské půdy je donebevolající nesmysl

U chatařů se jedná o přeměnu venkovského a podhorského prostředí v prostředí příměstské, které leckomu už na žití nebo na ježdění na rekreaci o víkendech jaksi nevyhovuje, proto jdou o "dům" dál hlouběji do hor.

R 20.10.2008 13:13

Re: Odvod poplatků za vyjmutí pozemku ze zemědělské půdy je donebevolající nesmysl

U zemědělské půdy se jedná o to, že drtivá většina majitelů půdy na půdě nehospodaří, jenom ji pronajímá zemědělcům a k půdě nemá žádný vztah, což je vidět i na Vašem případě, Ladislave. Taky jaktěživ na půdě nepracovali, dostali ji v restituci nebo zdědili.  A protože si zemědělci nemohou dovolit za nájem platit více než zhruba okolo 1000 Kč za rok a hektar, developer s nabídkou stovky Kč za metr čtvereční si může vybírat jako v krámě, jakou půdu koupí, téměř nikdo takovou  nabídku neodmítne. Takže si logicky vybere rovnou půdu, protože se na staví nejlevněji. Že to je obvykle ta nejúrodnější, je mu úplně šumafuk. Kdyby se toto neregulovalo, tak snad kromě polabských nížin a podobných plochých krajin všude jinde by brzo byla rovinatá půda kompletně zastavěna baráky a halami. A že je regulace nutná, to třeba vypovídají zájemci zemědělci z zemí Beneluxu, kteří mají o naši půdi zájem, protože u nich již volná půda pro zemědělství není.

Ladislav N :-))) 20.10.2008 13:45

Re: Odvod poplatků za vyjmutí pozemku ze zemědělské půdy je donebevolající nesmysl

Vy melete to samé pořád dokola jako ti zelení magoři. Požadavky na zábor zemědělské půdy mají své meze a pokud o ni nikdo nestojí, tak je holt levná. No a co? Potravin je dost. Svůj pozemek si hlídám a když to bude výhodné, tak jej prodám nejvyšší nabídce. Tak už to chodí, smiřte se s tím. ;-P

R 20.10.2008 14:11

Re: Odvod poplatků za vyjmutí pozemku ze zemědělské půdy je donebevolající nesmysl

To, že je půda právě levná, protože právě potravin je dost, neznamená, že by se měla ta nejlepší místní půda vyplýtvat právě teď  na zastavění vším možným. Svoji půdu si přirozeně prodejte, komu chcete, je to Vaše věc, ale třeba se budete Vy nebo Vaši potomci po prodeji za 30 let mlátit do hlavy, že jste tu půdu dal za babku pryč.

Ladislav N 20.10.2008 15:51

Re: Odvod poplatků za vyjmutí pozemku ze zemědělské půdy je donebevolající nesmysl

Tak když je levná a chcete ji uchovat pro zemědělskou výrobu, kupte si ji a ošetřujte. Ale nekecejte ostatním do toho, co mají dělat oni sami, na vlastním pozemku a za vlastní peníze. ;-P

Honza42 20.10.2008 6:31

Je to nerovný a předem prohraný boj.

Pokud se někdo rozhodne udělat investici v miliardách, zaplatí za vyjmutí z PF prakticky cokoliv. Když instalované technologie dosahují částky třeba 100000 Kč/m2, kolik by muselo stát to vyjmutí z PF, aby to mělo nějaký citelný dopad?  Kdo bude OUT, to budou normální lidi, co chtějí stavět a bydlet (často dokonce na svém).

Pokud by se s tím skutečně mělo něco dělat, pak na bonitní zemědělské půdě zakázat stavět zcela. Mimochodem, za vyjmutí 250m2 na vysočině v CHKO jsem před 12 lety zaplatil 9000Kč, což byla celá výplata. Do země je problém zatnout krumpáč, a kromě trávy, o kterou nikdo nestojí, tu nic neroste. Vždycky, když přijedu k příbuzným do Prahy, nedovedu pochopit, že je možné normálně do země zarýt rýč.

Papouch 20.10.2008 0:52

naprosty nesmysl

napred udelame vsechno pro to, aby neco postavit bylo narocne na papirovani a tedy drahe

pak z dani zadotujeme stavebni sporeni, uroky z hypotek, prumyslove zony... aby mel obcan dojem, ze se o nevolniky vrchnost stara

drak 20.10.2008 0:25

konečně

:-Djste napsal rozumný článek!