1.6.2024 | Svátek má Laura


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Lgcd 22.11.2009 10:09

Re: Češi bojovat nebudou

tak běžte chytráku bojovat,je vidno ,že nemáte ani drobet znalostí o skutečném životě dnešních vojenských misí.Bude od Vás brzo pokoj.

tich@dohoda 22.11.2009 9:12

Havel zlikvidoval valnou vetsinu zbrojni vyroby v Ceskoslovensku. Ony tehdy ty podniky jeste byly statni. Nehlede na to, ze i kdyby nebyly, tak pokud se stat rozhodne, ze nepovoli vyvoz, tak si s tim ty podniky muzou tak maximalne plnit sklady.

viz titulek, nick Jenda/. Odbornik na zbrane nejsem, takze dekuji komentatorum dole za pouceni. Jsem spise obchodnik, tedy divam se na zbrane spise z tohoto pohledu. Proto mi pripada legracni ta nehynouci legenda o "Havlovi co zlikvidoval cesky-slovensky zbrojni prumysl, hlavne Slovaci tu legendu stale zivi a predavaji mladsi generaci fanatickych nacionalistu. Realita upadku CSSR zbrojniho prumyslu po padu totality je ovsem velice prozaicka, jak uz reality byvaji. Mytus o CSSR jako jednoho z nejvetsich vyrobcu/exporteru zbrani/munice totiz rychle vybledne, pokud se podivame na strukturu vyrobku a cilove trhy. Prevazna vetsina vyrobku byly licence zbrani SSSR , vetsinou dosti zastaralych a smerovala na trhy statu RVHP/Warszawskeho paktu /vymenny obchod/ , resp. trhy rozvojovych zemi , ktere splacely surovinami /v lepsim pripade/ nebo nezaplatily vubec. Trh RVHP se po padu zelezne opony prakticky rozpadl momentem kdy se zrusila Warszawska smlouva uz ty zbrane nikdo nemusel povine kupovat. Padem komunismu se take vyrazne snizily naklady na zbrojeni a na trhu zbrani se objevily obrovske prebyty statu/armad WS . Takze tanky z ZTS Martin , ci zbrane z ZTS Povazska Bystrica by se vyrabely na sklad, pokud by nezacala konverze. S munici to bylo lepsi /rozvojove zeme/ , ovsem mam dojem ze munice se vyrabela prevazne v CR . Koneckoncu i nedavny Putinuv/Medvedevuv  projev naznacuje, ze Rusko musi vyrazne modernizovat/zestihlit/zkvalitnit svuj zbrojni prumysl, penize jsou potreba investovat do modernich konkurence schopnych odvetvi a ne zivit bumbrlicka vojensko-prumysloveho komplexu . Cest :-)

Bokonon 22.11.2009 9:08

Češi bojovat nebudou

Výdaje na zahraniční mise jsou jedny z mála, ne-li jediné, s kterými nemám problém. TITO vojáci si mé daně zaslouží. Ti itomci, kteří se vyškolí na piloty a pak odmítnou bojovat by měli plat - naše daně vrátit a ještě jít sedět za podvod. Stát tu nemáme kvůli důchodům, soc dávkám nebo bezpl školství!

Otakar 22.11.2009 8:56

Re: Svět se mění a to nikoli dle našeho přání.

To nemůže armáda, to mohou jen politici a než se rozhodnou co to armáda vůbec je a k čemu může být, tak co se podívat ,jak to třeba dělají Švýcaři, myslím, že by každý měl vědět co je jeho povinnost a připravovat se na ní, třeba jako ve Švýcarsku i když třeba Švýcaři už staletí žádné války nevedli. 

sahara 22.11.2009 7:39

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Jo. a po úmrtí jte měl za úkol ve formně radiaktivního spadu ničit nepřítele ve směru převládajících větrů. sahara, kpt. v.z.

Jovo Miks 22.11.2009 7:28

Ano, ma to mnoho podob

Obrana vlasti ma zatim z poslednich dnu 2 podoby.

1.Cesti obranci vlasti v Afganistanu statecne chrani pestitele omamnych latek pred Talibanem.Ani USA, ani Evropa, ani Bem,ani Komorous proti tomu nic nemaji,klidecek,smradecek...

2.Cesti obranci vlasti pestuji sami drogy a tady to zavirani do vezeni funguje dobre.

Jirka13 22.11.2009 3:25

Přesně tohle jsem slyšel od pana ministra

v OVM z Afganistánu. Také tvrdil, že největší chybou by bylo rušit, či omezovat, teď když jsme švorc, zahraniční mise. Připadalo mi, že byl dlouho na slunci. Žádám zdvořile, aby se přestalo blbnout na kvadrát! Jestliže se vám v domácnosti nebude dostávati financí. První co uděláte je, že přestanete nadále dotovat souseda, který se pere s bratrem. Toto platí obecně ve všech rodinách vyjma těch, které jsou mdlého rozumu. A na této logice nic nezmění ani pan ministr, který již byl lobistou i neurochirurgem a přítelem pána který prodává pistolky.

Klokocka Bohumil 22.11.2009 1:23

Re: nesmysly

Jaky urazlivy fraze mudrci, ja tady hodnotim schopnosti a odvahu ceskyho vojska..;-D

Klokocka Bohumil 22.11.2009 1:19

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

no prece soudruh ppl. Budik velitel spec. jednotky letky radiacniho pruzkumu...;-D

Bengo 22.11.2009 0:51

Re: malá otázka

Pane, Vy tomu vůbec nerozumíte. Stačí mít maskáče a zelenou košili v sobotu a v neděli - lépe celý týden a vím o vojně a vojácích úplně  všechno

TicTac 21.11.2009 23:59

Klaus do důchodu

Myslím, že náš pan president měl abdikovat když nechtěl podepsat Lisabon, alespoň bych ho bral vážně. Takhle je to jen figurka, která chce být vidět bez vetší hloubky postojů které by byly důstojné presidenta.

Pavel Jirka 21.11.2009 22:59

Re: Jednotky, které máme v zahraničí,

No konečně, to někdo řekl. Je hezké teoretizovat, ale prakticky vzato znovu opakuji, že armáda, která nevytáhla 20 let paty z kasáren je zralá na zrušení;-P

šašek 21.11.2009 22:59

Re: ...

No, nevím,jak to ta obranná armáda dělá. Někoho ochránit a přitom ani nevystřelit mně připadá jako protimuv.

Pavel Jirka 21.11.2009 22:58

Re: malá otázka

No neříkám, že to jsou smradi, to bych si nedovolil, ale je to celkem úsměvné, co tady čtu:-D

NevericiTomas 21.11.2009 22:37

Re: Armáda,to je opravdu "subjekt"

MIly Milane, ja doufam, ze nase armada ma v kasarnach dost hrdlorezu na to, aby ksindl jako ses ty a tri tecky v pravou chvili odelali. Pokud bude potreba, rad vypomuzu.

NevericiTomas 21.11.2009 22:26

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

L 159 nikdy zadny vestavny kanon nemel. Starsi verze L-39 mely rusky dvojkanon podveseny pod trupem a s tim letadlem to delalo takovy veci ze se nepouzival... O vyssi kompatibilite straych ruskych migu-29 s NATO si nechte jen zdat. Slovaci je nejak modernizovali aby splnovaly zakladni standarty ale jinak je ten rozdil ve technologiich propastny...Mimochodem vite ze ceske Gripeny ted nekolik mesicu hlidaly vzdusny prostor pobaltskych statu?

Fafa 21.11.2009 22:21

Re: Hodně slov

Okupant se pozná podle toho jak ho obyvatelstvo chápe.

No to je sice pravda. Ale kdybych byl dejme tomu clenem okupacni armady nekde v Mnichove roku 1945, tak bych kvuli pocitum mistnich nacistu rozhodne neztracel klidne spani. 

Fafa 21.11.2009 22:18

Re: ...

Machi, IMHO je problem v tom, ze v Cesku zijeme uz tak dlouho v miru, ze temer neexistuji pametnici situace, kdy se bojovat opravdu muselo.  Nebo presneji, kdy byla moznost bud bojovat nebo nebojovat a  trpne ocekavat cestu do koncentraku.

Takze u krbu se sklenickou portskeho se jiste dobre vedou reci o tom, ze moralne vyspeli, kultivovani lide se nehlasi do Cizinecke legie z lasky k francouzske kulture. Pokud bychom misto u krbu v prijemne spolecnosti pratel sedeli nekde uprosted dzungle se svazanymi rukama, tak bychom se asi na pripadny zasah Cizinecke legie a USMC divali trochu jinak.

Machi 21.11.2009 22:05

Re: ...

Ano, někdy musíte dělat věci, které děláte nerad, ale víte, že je udělat musíte.

Machi 21.11.2009 21:54

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

S těmi MiGy 29 a Gripeny bych se moc divil (kompatibilita). O schopnosti L-159 zachytit dopravák už se namluvilo hodně. Kanón měl být tuším v podvěsu a taky tam je (Plamen). A s licencí je to trochu jinak. Američané vlastní licence na své americké komponenty (třeba motor) a pokud chcete letoun vyvézt, skutečně musíte mít povolení amíků. Proto se například u projektu Eurofighter vystříhali amerických komponentů a když se vybírala protiletadlová střela dlouhého dosahu, zvítězil evropský Meteor před americkým AMRAAMem.

Machi 21.11.2009 21:48

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Jenom nevím kdo by vám to vyznamenání v případě vašeho scénáře dával ;-)

JaS 21.11.2009 21:47

Jednotky, které máme v zahraničí,

jsou jediné, které jsou vystaveny skutečným situacím. Armáda, která je doma (a bylo to tak po celou dobu vlády bolševiků), nějak cvičí, hraje si na bojové situace, ale nikdy nic neprokázala, takže nedává moc jistoty, že by nás mohla bránit.

Fafa 21.11.2009 21:36

...

Člověk jen trochu motivovaný etickými pohnutkami (pokud není hodně hloupý) bude mít vážné osobní potíže s nutností zabíjet na rozkaz jiné lidi a žoldákem se nestane. Takový se může stát členem armády skutečně obranné, která chrání jeho vlast nebo rodinu. A to náš případ není.

No o tom by se dalo diskutovat. Ale z praktickeho hlediska je to prohlaseni na stejne urovni, ze clovek eticky motivovany laskou ke zviratum se nestane okresnim pohodnym. Presto spolecnost potrebuje nejaky mechanismus, jak odstranovat vzteklinou nakazena zvirata.

Fafa 21.11.2009 21:32

Machi

Civilistu který střílí na lidi zastřelit v sebeobraně. :-)

To by jiste bylo idealni. Ale mezinarodni konvence umoznuji jej po kratsim vyslechu zastrelit i druhy den za usvitu. :-)

Machi 21.11.2009 21:29

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

Jestli ještě MiGy 29 v Polsku létají to fakt netuším, ale nyní mají tuším Jastreby (F-16 Block 50?). Docela bych se vsadil, že Gripeny jsou v provozu levnější než MiGy 29 a hlavně jsou v některých aspektech popředu. Taková je bohužel (nebo spíše bohudík?) současnost. Mít dobrou zbraň neznamená, že ji i dobře prodáte. Uvedu příklad. Britský tank Challenger 2 se v boji výborně osvědčil, patří k nejlepším na světě a kromě UK a Ománu si jej nikdo nekoupil. Nejsme jediní kdo má problém s vývozem zbraní.

A L-159 jsou pěkné stroje, ale dopravák nedohoní ani kdyby se pilot roztrhal a prděl do výstupní trysky.

Machi 21.11.2009 21:21

Re: SA 58 je nejepší

Prezident neřídí ani státní podniky! Nějaký vliv sice má, ale jen omezený. Navíc se změnila situace ve světě a zbraně už se tak snadno neprodávají. Tomu byste měl rozumět, zvláště když se tu objevuje tolik názorů typu, k čemu to vlastně je.

Monte Christo 21.11.2009 21:20

Armada

By si mela uvedomit hlavne jednu vec,ze jsme take lide a ti nasi protivnici jsou take lide...Vim,je to velmi tezke pochopit pokud jde dite proti vam a nese na sobe 3kila plasticke trhaviny a ted si vyber budto TY ci to DITE...Chapu je to tezke rozhodovani...A kazdy musi rozhodovat o svem zivote sam...Avsak predsudky si myslim nejsou spravne...Ikdyz vim ze ve valce clovek s dobrym svedomim umira jako prvni...Monte Christo Praha Ma zeme Me srdce

Fafa 21.11.2009 21:18

Astore

Nemyslím si,že slovo okupant může mít pozitivní nádech.V žádném případě.

Tak je se tedy divate treba na okupacni spravu Japonska a Nemecka v roce 1945?

Klokocka Bohumil 21.11.2009 21:04

Re: malá otázka

Ty smradi co sem pisou nevideli pravyho vojina nebo zalozaka ani chcat, natoz pak Terazkyho....;-D

Klokocka Bohumil 21.11.2009 21:03

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Milane jsi pako.. Klokocka Bohumil by na vojne a slouzil u sovetswho kanonu Vz.44S raze 85 mm, ale to jeste s tebou tvuj tatik cural po plote. Po te byl ve vycviku zaloznich pilotu a angazoval se v letce radiacniho pruzkumu spec. chemicke divize pod vedenim Ppl. Budika.  V pripade atomoveho utoku na nasi vlast mel za ukol ze vzduchu zjistovat mnozstvi radioaktivniho zamoreni krajiny.  V pripade ze by akce byla nutna prisel by o zivot a urcite by dostal posmrtne vyznamenani.... o Klokockovi vis prd.(Y)