20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
tich@dohoda 21.11.2009 19:36

A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

Viz titulek, nick Machi/. Ja tedy nevim, s temi Gripeny, mam dojem, ze Polaci dosud litaji na tech MIG 29 co je vymenili s CR za vrtulniky. Taky je otazka , zda by pro mirovy cas zatim nestacily ACR/letectvu ty modernizovane podzvukovky z Aera. Stran vyvoje toho "Zubra" , vite vyvoj, vroba, prodej zbrani , to je taky hodne politika a diplomacie. Pokud se ten vyrobek potom hromadne neprodava, tak je to tezky propadak. Viz prave to Aero, a jake nadeje se do toho projektu vkladaly. Cest :-)

Jara London 21.11.2009 20:14

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

Nejen Poláci, ale i Slováci, a navíc jejich MIGy 29 jsou na vyšší úrovni kompatibility se standardy NATO než české gripeny. Máte pravdu i v tom, že L-159 by na mírové hlídkování byly víc než dostatečné. Co se týče projektu Aero - na totálním propadu L-159 se nejvíce podepsaly USA a Boeing - z původního projektu l-159 "vymizel" vestavěný kanón (takže letoun je bez vlastní palubní výzbroje), použití amerických technologií a "přilicencování" původních českých řešení na americké letouny (odborníci vědí, o čem hovořím) v podstatě znemožnily Aeru tato letadla prodávat. Důsledek: kdyby Aero chtělo L-159 prodávat, muselo by v podstatě vyvinout zcela nový letoun.

Machi 21.11.2009 21:54

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

S těmi MiGy 29 a Gripeny bych se moc divil (kompatibilita). O schopnosti L-159 zachytit dopravák už se namluvilo hodně. Kanón měl být tuším v podvěsu a taky tam je (Plamen). A s licencí je to trochu jinak. Američané vlastní licence na své americké komponenty (třeba motor) a pokud chcete letoun vyvézt, skutečně musíte mít povolení amíků. Proto se například u projektu Eurofighter vystříhali amerických komponentů a když se vybírala protiletadlová střela dlouhého dosahu, zvítězil evropský Meteor před americkým AMRAAMem.

NevericiTomas 21.11.2009 22:26

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

L 159 nikdy zadny vestavny kanon nemel. Starsi verze L-39 mely rusky dvojkanon podveseny pod trupem a s tim letadlem to delalo takovy veci ze se nepouzival... O vyssi kompatibilite straych ruskych migu-29 s NATO si nechte jen zdat. Slovaci je nejak modernizovali aby splnovaly zakladni standarty ale jinak je ten rozdil ve technologiich propastny...Mimochodem vite ze ceske Gripeny ted nekolik mesicu hlidaly vzdusny prostor pobaltskych statu?

jízlivec 21.11.2009 20:36

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

Podzvukový letoun nestačí především na nejčastější mírový úkol - dostižení a doprovod podezřele se chovajícího dopravního letadla...

Machi 21.11.2009 21:29

Re: A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

Jestli ještě MiGy 29 v Polsku létají to fakt netuším, ale nyní mají tuším Jastreby (F-16 Block 50?). Docela bych se vsadil, že Gripeny jsou v provozu levnější než MiGy 29 a hlavně jsou v některých aspektech popředu. Taková je bohužel (nebo spíše bohudík?) současnost. Mít dobrou zbraň neznamená, že ji i dobře prodáte. Uvedu příklad. Britský tank Challenger 2 se v boji výborně osvědčil, patří k nejlepším na světě a kromě UK a Ománu si jej nikdo nekoupil. Nejsme jediní kdo má problém s vývozem zbraní.

A L-159 jsou pěkné stroje, ale dopravák nedohoní ani kdyby se pilot roztrhal a prděl do výstupní trysky.

Standa 21.11.2009 17:04

Hodně slov

a velká kravina. Voják na misi  - je okupant se vším všudy. Vždyť on Hitler také vysílal na mise své vojáky, aby chránil Němce před nebezpečím a jak to dopadlo?

... 21.11.2009 19:10

Re: Hodně slov

Snažíte se dát slovu okupant negativní nádech - ono ale negativní nádech nemá. (tedy aspoň ne pro idioty) - spojenecká vojska v Německu po konci 2. světové války byla taky okupační. To bylo taky špatně?

astor 21.11.2009 20:03

Re: Hodně slov

Sovětská vojska na misi pro záchranu socialismu v Československu -to bylo taky špatné?Nemyslím si,že slovo okupant může mít pozitivní nádech.V žádném případě.

strejda 21.11.2009 20:31

Re: Hodně slov

Okupant se pozná podle toho jak ho obyvatelstvo chápe. Málokde cizí vojska vítají. Ostatně kdyby je vítaly tak mohou v pohodě odejít. A bojovat v Iráku nebo Afghánistánu za nás není příliš produktivní. Vyrábí to jen nové a nové nepřátele. Možná také o to jde. Noví nepřátelé, nové zbraně, nové zisky. Nakoce se ukáže, že Irák i Afghánistán jsou jen novým Vietnamem nebo paradoxně novým Afghánistánem.

Fafa 21.11.2009 22:21

Re: Hodně slov

Okupant se pozná podle toho jak ho obyvatelstvo chápe.

No to je sice pravda. Ale kdybych byl dejme tomu clenem okupacni armady nekde v Mnichove roku 1945, tak bych kvuli pocitum mistnich nacistu rozhodne neztracel klidne spani. 

Jenda 22.11.2009 11:49

Re: Hodně slov

Na vyrobu tech nepratel bohate staci to, ze se mame lip a nemlatime v pravidelnych intervalech palici o zem. Cokoli dalsiho je nepodstany bonus.

Klokocka Bohumil 21.11.2009 16:39

On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Dvanact vyhlidkovych Gripenu, par poruchovych sovetskych vrtulniku, novy ku-ka vozy od Steyeraa, lazaretni stan s lapiduchama kde se podavaj klystyry a tomu vsemu veli vrchni velitel deda Pruzinskii allias klaun Klau.Kdyby to  videl general Alexej Cepicka v hrobe by se musel obracet naruby. Ale spravne to rekl vrchni velitel: Armada ma branit vlast. Takze cesky Svejkove vystrcte rit, dostanete klystyr pod velenim vrchniho velitele(Y)

Machi 21.11.2009 17:05

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Osobně jsem fandil AMV, ale ty nové Pandury jsou taky pěkné. Viděl jste je vůbec? S tím projedete i domem. Pancéřování je téměř na úrovni T-34 a to nemluvím o pohyblivosti. Poruchový vrtulník vám sem tam spadne, nevím že by naše sovětské vrtulníky nějak padaly. A Gripeny jsou naštěstí zatím jen vyhlídkové, nicméně je to kousek techniky na nějž jsou Švédové právem pyšní.

Klokocka Bohumil 21.11.2009 17:14

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Pandury jsou prekrasny, ale uz jste videl co s nim udela takova lasserem navadena raketa, kterou dokaze vystrelit kazdej avghanskej skolak...? To uvnitr skvelyho Panduru po zasahu to vypada jak pripalenej hamburger....at zije nase squela armija...;-D

Machi 21.11.2009 17:26

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Neviděl a vy taky ne. Laserem naváděnými střelami Afghánistán nedisponuje. Navíc, když jdete do boje, tak přidáte pancíř a popř. aktivní ochranu, což vám sice vždy nepomůže a zvýší to vaši šanci přežít. Příště můžete třeba napsat, že Pandur nepřežije přímý zásah atomovkou a proto je to křáp:-)

Machi 21.11.2009 17:27

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Oprava, má tam být, ale zvýší to vaši šanci přežít.

Pája 45 22.11.2009 13:32

Re: MACHI

Způsob navedení PTŘS také hraje roli, ale důležitější je její rychost, ale hlavně průbojnost hlavice PTŘS.

Ravnagorac 22.11.2009 21:04

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Pandury jsou šrotové fligny od strýčka Sama (Amis vlastní rakouskou fabriku Steyr, která byla před krachem a akcionáři nechtěli přijít o prachy) tak donutili české panáky na MO aby to koupili a zachránili kus amerického snu.

... 21.11.2009 19:08

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

To bych fakt chtěl vidět, jak afghánci střílí laserem naváděné rakety. Fakt jo.

Jura Jurax 22.11.2009 12:22

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

No, víte, nerozumíte tomu ... není na světě plovoucí OT, resp. BVP, které by vydrželo zásah ŘS s patřičně dimenzovanou, případně tandémovou hlavicí. Dá se to řešit aktivním pancéřováním, představnými štíty a hlavně tím, že se ta střela likviduje za letu, případně ještě před odpálením, nejlépe i s odpalitelem.

A laserem naváděnou raketu stěží odpálí afghánský školák - taky proto, že je to vcelku drahá hračku, kterou mu jen tak někdo nepůjčí. Afghánský školák má tak RPG-7 nebo nějaký její místní ekvivalent ...

Ibalgin 22.11.2009 22:42

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Dá se vyřešit tím, že vyhlásíme neutralitu. Když se za OT a tím spíše za BVP dá pluh, tak se s tím dá orat nebo i vyorávat brambory.8-o

Pája 45 22.11.2009 13:30

Re: KLOKOČKA BOHUMIL

     A víte "klokočka", co tato střel udělá s většinou tanků - totéž. OT a BVP zkrátka nejsou a ani nemohou být odolné proti nejnovějším PTŘS, to by vážili okolo 50 tun.

... 21.11.2009 19:12

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Že se s tím dá projet barákem je pěkný (i když o tom pochybuju :), ale ta věc má hlavně plavat, což se jí jaksi nedaří. A to je dost fatální problém, protože co si budeme povídat - nejpravděpodobnější využití transportérů u naší armády je pomoc při povodních, a s něčím co plave jak cihla se zachraňuje dost blbě :).

Klokocka Bohumil 21.11.2009 20:55

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Pomoc nasi armady v pripadne povodni neprichazi v uvahu. Vetsina z nich neumi plavat, stejne jako ty transportery. V Avghanistanu jsou i neplavci dobry....;-D

Pája 45 22.11.2009 13:09

Re: MACHI

          Vážený "machi", prosím, vysvětlete mi, co jste myslel tím, cituji: "ty nové Pandury jsou taky pěkné" ... "Pancéřování je téměř na úrovni T-34 a to nemluvím o pohyblivosti". Jestli tomu věříte, tak jste musel porovnávat OT64 s Pandurem, prosím o výsledek porovnání, v čem je Pandur lepší a včem horší. děkuji

          Samozřejmě mi nevadí, že porovnáváte dva OT, mezi nimiž je skoro 50 let. Podle mne jsou, při nelepším, na stejné úrovni. Víte vůbec, že OT64 má střílny pro ruční zbraně na bocích, v zadních dveřích, ale i na "stropě", horní poklopy jdou zvednout, lze pálit přes střílny ve stoje /je-li nepřítel jen na jedné straně, část osadky posílí palbu z této strany/, při jízdě lze horními poklopy vést palbu na nízko letící cíle.    Pro vás - víte kolik střílen má Pandur?   ŽÁDNOU!!! 

Machi 22.11.2009 13:40

Re: MACHI

Neporovnával jsem OT-64 s Pandurem. Pokud to ale chcete tak jo.

Pandur lepší - pancéřování, pohyblivost, palebná síla, přežitelnost v boji.

OT-64 lepší - v základní verzi více vojáků a střílny.

Ke střílnám: Největší zkušenosti z pouličních bojů mají izraelci a ti nepoužívají ani tak střílny jako spíše dálkově ovládané kulomety. Ty by měly být k dispozici i k Panduru.

Navíc srovnání s OT-64 není moc košér, už kvůli tomu, že Pandur spíše nahrazuje BVP než transportér. Ostatně Poláci část svých OT-64 modernizovali na verzi Rys (tuším). Ale taky nakoupili nové AMV.

Milan 21.11.2009 17:42

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Klokočka je dement. Doporučuji a prosím ho ignorovat, stoupne tím značně úroveň diskuse.

Klokocka Bohumil 21.11.2009 21:03

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Milane jsi pako.. Klokocka Bohumil by na vojne a slouzil u sovetswho kanonu Vz.44S raze 85 mm, ale to jeste s tebou tvuj tatik cural po plote. Po te byl ve vycviku zaloznich pilotu a angazoval se v letce radiacniho pruzkumu spec. chemicke divize pod vedenim Ppl. Budika.  V pripade atomoveho utoku na nasi vlast mel za ukol ze vzduchu zjistovat mnozstvi radioaktivniho zamoreni krajiny.  V pripade ze by akce byla nutna prisel by o zivot a urcite by dostal posmrtne vyznamenani.... o Klokockovi vis prd.(Y)

Machi 21.11.2009 21:48

Re: On ma Svejkystan nejakou armadu...?

Jenom nevím kdo by vám to vyznamenání v případě vašeho scénáře dával ;-)