26.6.2024 | Svátek má Adriana


Diskuse k článku

POLITIKA: Obnovit povinnou základní vojenskou službu

Ministr obrany Martin Stropnický řekl, že obnovení povinné základní vojenské služby nehrozí, mnoho maminek by to sice uvítalo, ale není to v plánu. Současná strategie obrany naší země prostě s obnovením povinné základní vojenské služby nepočítá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Popovský 8.3.2016 8:50

Re: Řekl bych,

Já s Vámi souhlasím, ale nebavíme se tady o výcviku prvosledových jednotek, na to jsou profíci.Jaké řešení tedy prosím Vás navrhujete? Já se prosím Vás nechci hádat, já chci věcnou diskusi.

Mě napadají tyto alternativy:1) Poprosíme NATO, aby nás zachránilo.

2) Pozveme si sem naše ruské bratry.3) Vyhlásíme kapitulaci.

4) Plány islamistů zhatí, naši vepři boubelatí!

Myslím, že ve světle těchto variant vypadá obnovení vojny nejlépe.

J. Šimek 8.3.2016 9:00

Re: Řekl bych,

No jestli na nás zaútočí džihádisté z Bělé, tak jsme fakt všichni v hajzlu a zítra vyhlásí v ČR chalífát. :o)

M. Prokop 8.3.2016 9:17

Re: Řekl bych,

Budování skutečně funkční armády profesionálů.

Dotaz, vy jste "prodělal" ZVS?

L. Popovský 8.3.2016 9:19

Re: Řekl bych,

Neprodělal.

Z. Lapil 8.3.2016 16:13

Re: Řekl bych,

Já si to říkal. Je to bohužel znát. Ale díky za snahu stavět se k věci konstruktivně, místo oblíbeného "všechny je postřílíme".

Obávám se ale, že průšvih je hlubší. Za tři měsíce možná naučíte kluky rozdíl mezi zadovkou a předovkou, ale z "mamánků" neuděláte chlapy. Ani mi nejde o horu svalů, ale o to, že člověk - chlap nebo ženská - se občas rozhoduje, jestli se vzdá, nebo "do toho půjde". V TOM, tvrdím já, je problém: ONI zajistí. ONI zakážou používat hřebíky, aby si nikdo nemohl vypíchnout oko. ONI můžou za to, když si jeden stoupne ve vichřici pod strom a spadne mu na hlavu větev. ONI zastaví toho chlapa, co v hospodě mává flintou.

V tomhle vidím problém. Když je odhodlání, nepotřebuju nutně střílet, stačí popadnout nejbližší klacek a - je-li chvilka - udělat na něm špičku. Jenže to odhodlání, ta - řekněme - nechuť nechat sebou orat, ta drasticky chybí, a tu do dospělého člověka nenacpete za dva roky, natož za tři měsíce. Tady má každý jedinou možnost: začít u lidí, na které má vliv. Naučit děcka, že noc v lese lze přežít, když člověk nemá extra smůlu nebo neudělá extra velkou pitomost (a která pitomost to je). Že dostat pěstí neznamená okamžitou smrt. Že líp funguje skupina, ve které někdo smysluplně šéfuje.

Obávám se, že tohle je jedna z věcí, se kterou nám stát nepomůže. Naopak: čím větší bezpečnost se nám pokusí zajistit, tím méně si každý jednotlivec bude uvědomovat, že nejen o svoboda, ale i o bezpečí se musí v kritických chvílích postarat sám, protože ostatní budou mít dost starostí sami se sebou.

Aneb jediný způsob, jak mít na své straně svého odvážného bojovníka, je být tím bojovníkem sám. A platí to i pro ženy.

L. Popovský 8.3.2016 16:41

Re: Řekl bych,

napsal jste to moc hezky, pane Lapile. Děkuji Vám za Váš komentář. Souhlasím, že za 3 měsíce z kluka vojáka neuděláte, ale nejtěžší je vždy začít. Jde o to dát lidem rozumný základ a potom je to na něm, jak se k tomu bude dál stavět. Bez jeho angažovanosti a chtění to samozřejmě nepůjde. I když si uděláte zbrojní průkaz a koupíte si zbraň, tak každý rozumný člověk s ní chodí cvičit, protože jinak je ta zbraň nebezpečnější pro majitele než pro protivníka... Je potřeba budovat v lidech zodpovědnost a samostatnost. Vím, že to dnes zní jako utopie, dnes se děje naprostý opak, a tak sklízíme plody. Nicméně se mi zdá, že jsme na tom lépe než v Německu, ve Švédsku apod., co tam systém udělal s lidmi, to je k nevíře. Usuzuji jen ze zpráv, které jsou k dispozici, tamní situaci osobně neznám.

To jsou moudrá slova, nevím, jestli bych je akceptoval, když mi bylo 20 let, ale vím, že bych rád tu možnost dostal. Člověk si holt váží víc věcí, na které přijde sám.

Skupina, kterou nikdo nevede, si jen překáží. Toto mají zdá se Arabové zpracované dobře. Loni bylo hodně slyšet o hromadných bitkách několika set Arabů a Kurdů. Dočetl jsem se, že se svolávají pomocí telefonních řetězců. Nevím, jak to funguje, jen se domýšlím, ale je to silná zbraň. My máme podle mě vážný problém. Náš stát se na nás může jednoduše vykašlat (viz Německo, Švédsko...), náš kmen je velký - Češi, Moravané, Slezané, naše rodina je většinou rozpadlá - každý bydlíme někde jinde. Zbývá nám již jen komunita - nejlépe místní, lidé, kteří se znají, lidé, kteří spolu chodí na pivo atd. Arabové drží více spolu, migrují celé vesnice, společenstva. A i když se často vzájemně nenávidí, tak je spojuje islám. Musíme se přestat hádat a hledat to, co máme společné. Musíme vytvářet a posilovat komunity. Pracovat na sobě. Vytvářet týmy. Ale třeba jsem něco přehlédl. Teorie je samozřejmě jednodušší než praxe...

J. Babička 8.3.2016 3:32

ale

A proč to neudělat jako ve švýcarsku ? Tam jim domobrana funguje již celou historii.

L. Novák 8.3.2016 4:39

Re: ale

To je pro socialisty a komunisty nepřijatelná varianta. Při jejich znárodňovacích snahách by se jim občané mohli postavit se zbraní v ruce...

M. Prokop 8.3.2016 9:21

Re: ale

Až zde budou Švýcaři ...

R. Langer 8.3.2016 13:03

Re: ale

A čím se od nás Švýcaři tak liší, prosím? Oni jako byli odjakživa tak uvědomělí, nebo k tomu prostě postupně došli, když to, kupodivu, zkusili?

J. Švub 8.3.2016 1:07

Jo, souhlasím...

...je mi 60, tělo mírně chátrá, ale hlava slouží a dost naléhavě si uvědomuje, že "dobře už bylo" a jenom koukat, co se děje, a nepostavit se tomu, co se děje špatně, je těžký nerozum.

Opravdu není nutné trčet na vojně 1 nebo 2 roky, jako jsme trčeli my... Ale ty 3 měsíce nebo něco podobného pro kluky, kteří v životě nikdy v ruce nedrželi pistoli nebo samopal, je dostatečná doba, aby si na tu zbraň zvykli, dokázali se o ni postarat a přivykli si na fakt, že situace "buď já nebo ten naproti" může přijít a bohužel i přijde... Nemá cenu si ti nepřipouštět.

J. Švub 8.3.2016 1:21

Re: Jo, souhlasím...

...a pokud jde o tu mizernou fyzičku, je to pravda, to je slabina. Ale v tomhle případě nejde o to, vycvičit armádu "stoprocentních" profíků, ale armádu chlapů, který budou vědět, že tu zbraň mají proto, aby chránili své děti, své ženy, své rodiče - a to bude jejich největší motivace, nic jiného!. A na to ty 3 měsíce stačí, aby se "probrali" z případné lenosti a naučili se hospodařit se svými silami při zátěži tak, aby byli schopní fungovat v situaci ohrožení státu. Tady nepůjde o válku, jakou známe z filmů o 2. světové...

J. Švub 8.3.2016 1:37

Re: Jo, souhlasím...

...Ministerstvo obrany (a samozřejmě i naši zákonodárci, bez nichž by to nešlo) by mohli "vypustit zkušebního chrousta", řečeno s F.R. Čechem, a tuhle službu v armádě odstartovat jako dobrovolnou. Možná bychom byli mnozí překvapeni, jak pozitivní odezvy mužské populace bychom se dočkali... Na povinnost by mohlo dojít až v případě krachu dobrovolnosti. Nicméně takový krach by již byl předznamenáním i krachu následného - tedy té povinnosti. Jo, chtělo by to trochu osvěty (propagandy, chcete-li), se kterou se mělo začít už mnohem dřív - v životě je vždycky "něco za něco" a každá dobrá věc má cenu, kterou někde nějak musíme zaplatit. Jak se stává zřejmým, i ten náš dosavadní "easy & happy" život není samozřejmý a spontánní, ale něco stojí a my musíme být připraveni tu cenu zaplatit.

L. Popovský 8.3.2016 8:40

Re: Jo, souhlasím...

Pane Švube, děkuji Vám za Vaše komentáře i za podporu.

Ta možnost dobrovolného výcviku by měla být po 1. 7. 2016 - jmenuje se to "dobrovolné vojenské cvičení". Po 1. 7. 2016 budeme chytřejší.

P. Lenc 8.3.2016 9:55

Re: Jo, souhlasím...

Připojuji se, naprostý souhlas, příspěvky pana Švuba mají hlavu a patu.

J. Farda 8.3.2016 10:09

Re: Jo, souhlasím...

A co švýcarský model, země, kde se neválčilo několik století, ale stále je připravena bránit se? http://euportal.parlamentnilisty.cz/Articles/1742-svycarska-armada-sila-schopna-skutecne-rychle-reakce.aspx

L. Popovský 8.3.2016 10:21

Re: Jo, souhlasím...

Pane Fardo, skvělý článek! Děkuji Vám za odkaz.

M. Málek 8.3.2016 10:58

Re: Jo, souhlasím...

Moc děkuju za odkaz, skvělé.

B. Uhlich 8.3.2016 0:31

No to tedy fakt nevím...

..jak by se dala obnovit alespoň část armády, aby se naše armáda dala brát vůbec vážně.. proboha, vždyť my už nemáme nic...nejsou kasárna (všechno se prodalo..), nejsou zbraně ani co střílet...(všechno se rozdalo...) dokonce si myslím,že na nějaké opravdu větší nábory branců už nemá ani armády kapacity..., tedy pominu-li ještě jeden velmi závažný fakt a to naprosto katastrofální zdravotní a fyzický stav mužské populace okolo 20ti let... Tedy pokud tu bude chtít někdo budovat nějakou armádu ,...tak to aby začal opravdu hned zítra a tak za 20 let..se výsledky ..možná..dostaví.. :-(

P. Dvořák 8.3.2016 1:10

Re: No to tedy fakt nevím...

Bohužel máte pravdu.

Jako počátek této vskutku otřesné situace bych možná považoval okamžik, kdy jeden z našich bývalých prezidentů měl další ze svých záchvatů pravdy a lásky a dokonce razil tezi, že by se v hračkářství ani neměly prodávat jakékoliv hračky připomínající zbraně.

A protože mu všichni lezli do prdýlky (a leckdy to s předstihem připomínalo dnešní situaci, kdy za Kim-Čong-Unem stojí nohsledové s propiskami a notýsky), tak v těch letech bylo dost otřesné procházet hračkářstvím, kde "nejagresivnější" hračkou byl plastový náklaďák.

L. Novák 8.3.2016 4:44

Re: No to tedy fakt nevím...

Vy, komouši, byste se strachy po*rali, kdyby měli lidi doma zbraně včetně samopalů. Jestli Havel udělal chybu, pak byla v tolerování bolševiků jako vy.

B. Uhlich 8.3.2016 7:41

Re: No to tedy fakt nevím...

Nevím, kde vidíš komouše ty debile, ale já ten samopal doma mám v a ne jeden a dokonce s ním docela umím. Kdyby ta líná počítačová sebranka měla doma zbraně Tak by jim byly k prdu protože by si s nima tak akorát vyrazili zuby při neodborné manipulaci.Řešíme tady to, že jsme země v podstatě odzbrojená a bohužel to fanatické odzbrojování tady začal právě Havel za jehož působení se tady zlikvidovalo nejvíc zbraní a zničilo se nejvíc zbrojního průmyslu což mělo spojitost s tím, že se odřeklo nejvíc vojenských zakázek v dějinách s stát tak přišel o miliardy dolarů... Tak doporučuji nejdřív myslet a pak psát...

J. Šimek 8.3.2016 9:03

Re: No to tedy fakt nevím...

Tykačka, nenávist ... vy jste komouš.

P. Lenc 8.3.2016 9:57

Re: No to tedy fakt nevím...

To píše ten pravý.

M. Málek 8.3.2016 10:50

Re: No to tedy fakt nevím...

Re pan Uhlich. Naprosto a bez výhrady s Vámi souhlasím.

P. Dvořák 8.3.2016 11:20

Re: No to tedy fakt nevím...

Tedy Novák, vy máte ve všem jasno. Nejvíc v tom, že kdo s vámi nesouhlasí nebo vám sáhne na zrzavého bůžka, je samozřejmě komouš a bolševik.

Možná umím číst hůř než vy a nevím, co jsem napsal, ale nějak ve svém příspěvku ne a ne najít něco o tom, že bych chtěl rozdávat domů zbraně včetně samopalů.

L. Popovský 8.3.2016 8:37

Re: No to tedy fakt nevím...

Neznám přesná čísla ani nemám přesný přehled o situaci. Vycházím z toho, že zde byly kapacity na 2-letou vojnu. Při 3-měsíční "vojně" by tedy stačilo 1/8 původních kapacit. Delší vojnu nechci, i když uznávám, že je to málo. Ale v dnešní době, kdy se hned na začátku musíte zadlužit na celý život kvůli vlastnímu bydlení. V době, kdy se studuje stále déle. Potřebujeme, aby vojna nepoškodila muže ekonomicky a zároveň aby se tomu lidé nevyhýbali. Vždyť 3 měsíce nikoho nezabijí. A pokud ano, tak nemáš nárok na práci od státu, na sociální dávky atd. Nebavíme se tady o budování 3-hvězdičkových hotelů, ale o vojně. Vzpomínáte ještě, jak jsme bydleli například na chmelové brigádě? Vojna není kojná!

Uznávám však, že ve světle toho, že naši vojáci nemají mimo jiné ani dostatek bojových kalhot, zní můj příspěvek nereálně. Přesto to považuji za reálné. Volných kapacit je zde dost. Za horší považuji rušení vojenských újezdů a jiné infrastruktury. Samopalů vzor 58 máme doufám stále dost, ještě se nám budou setsakramentsky hodit. Jednou se začít musí a lepší mít výsledek za 20 let než nikdy. Ještě máme na co navazovat. Politická vůle zde ale samozřejmě zatím není.

J. Šimek 8.3.2016 9:16

Re: No to tedy fakt nevím...

3 měsíce vojny na úrovni chmelové brigády není žádný všelék ... to píšete leda z nostalgie nebo sázíte na hloupost lidí.

L. Popovský 8.3.2016 9:22

Re: No to tedy fakt nevím...

Pane Šimku, já jsem psal o úrovni ubytování na chmelové brigádě. S nostalgií to nemá nic společného. Neodvádějte prosím Vás diskusi někam jinam. Děkuji.

P. Lenc 8.3.2016 9:58

Re: No to tedy fakt nevím...

Pane Popovský, v tomto případě reagovat je opravdu zbytečné.