28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Občanští demokraté

Občanská demokratická strana se narodila před 23 lety. Jako chlap se přiznávám, že s touto slečnou jsem řadu let chodil. Prožili jsme spolu mnoho dobrého i zlého. „Báječná léta s Klausem“, tragický Sarajevský atentát i triumfální Topolánkovo vítězství v roce 2006. Pak to s ní šlo s kopce.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Prokop 9.9.2014 10:17

Re: Pravičák

Pokud se ovšem někdo snaží "páchat dobro" pro všechny, jak je v programech levice, zbyde toho na skutečně potřebné nejméně.

Zdejší hlavní problém je, že pravice a její zodpovědnost má u voličů tak malou podporu, že titulární pravičáci se velmi rychle začnou chovat levicově.

Že se lidé "na postech" obohacují, to není nijak pravolevě rozděleno. Levičáci už dokázali, že jsou v tom minimálně stejně dokonalí jako "pravice".

M. Štván 9.9.2014 10:21

Re: Pravičák

Není třeba "páchat dobro", stačí jej dělat, nebránit jeho dělání a naopak mu napomáhat.

Někdy mám pocit, že pravicovost se u nás definuje tím, že nezná pojem dobro, nebo tento pojem je pro ní fuj, a za jediné dobro považuje osobní prospěch.

J. Boleslav 9.9.2014 10:35

Re: Pravičák

Pravicovost se liší od levicovosti v tom, že akcentuje svobodu a zodpovědnost jednotlivce a malý stát, na rozdíl od levice, která akcentuje velký pečovatelský stát, který se o všechny musí postarat od kolébky až po hrob, protože na to přece mají nárok. Tento rozdíl platí nejen o nás, ale obecně. V praktické politice v poslední době plno pravicových stran uhýbá doleva, protože jinak by si u převážně levicového osvíceného elektorátu nešktrtly. Stačí se podívat na politiku, jakou v poslední době dělá třeba CDU.

J. Boleslav 9.9.2014 10:37

Re: Pravičák

...u nás...

M. Štván 9.9.2014 10:58

Re: Pravičák

To je jedna z opakovaných manter pravicových politiků a příznivců. Každá liška si chválí svůj ocas. Na základě empirických poznatcích z posledních dekád, bych spíš napsal:

Pravice chce vybudovat stát, kde je člověk člověku vlkem a kdo si víc urve, tak je šikovnější a patří mu to. Slibuje, že když budeme mít vrstvu zámožných lidí, kteří budou platit nejlépe žádné daně, tak ta se dobrovolně jako donátoři postará o nekomerční oblasti společnosti (hloupý, kdo věřil jednou). Potom ale jako protiklad vychází, že levice je pro společnost zodpovědných lidí, kteří vidí dál, než za okraj svého talíře a jsou ochotni si od huby utrhnout, platit daně do společného.

Jinak naše strany, které se deklarovaly jako pravicové, tak ty doleva ani neuhýbaly, ale byly tam pořád. Vztah k právu a soukromému majetku (nejenom vlastnímu) byl slabinou i u nich.

CDU bych sem vůbec nezatahoval, to je strana založená na křesťanských principech, tedy na hony vzdálená naší postkomunistické pravici s příchutí VUML (tedy budování kapitalismu takového, o jakém se tam učili).

M. Varadinková 9.9.2014 11:17

Re: Pravičák

"jsou ochotni si utrhnout od huby".... a když nejsou, tak je stát okrade?

Solidarita se přece dá nazývat solidaritou jen tehdy, je-li dobrovolná.

Pravicová ideologie předpokládá, že člověk člověku není vlkem.

Levicová ideologie žádá, aby byl stát člověku vlkem (tedy okradl ho a pak mu milostivě, když pokorně požádá, něco přidělil zpět)

M. Štván 9.9.2014 11:32

Re: Pravičák

"...Pravicová ideologie předpokládá, že člověk člověku není vlkem..."

Jestli jste příznivcem konzervativní pravice, tak asi víte, že konzervativismus vychází z toho, že lidé se příliš nemění a základu zůstávají stále stejní (něco jako opak sociálního inženýrství). Historie nás pak učí, že člověk byl člověku vlkem až příliš často (a tedy je i stále). Koneckonců toto úsloví vzniklo v Římě, tedy už dávno a pro nás v historii.

Myslím si, že lidé se odjakživa spojovali do společenství i pro vzájemnou pomoc při osobní obraně. Stát tedy není nic nepravicového. Jen nám ale měl víc pomáhat s ochrannou před těmi vlky.

J. Boleslav 9.9.2014 11:31

Re: Pravičák

Máte to příteli celé hodně popletené. Docela by mě zajímalo, koho volíte.

M. Štván 9.9.2014 11:38

Re: Pravičák

Různě. Jsem středový jazýček na vahách. Nemám problém podpořit kteroukoliv ze stran okolo středu napravo nebo nalevo, když momentálně hájí správné věci (ať už liberální ekonomiku nebo konzervativní společnost).

Klidně si tipněte. A nezapomeňte prosím napsat koho vy.

V létě 1991 jsem spolu asi se 4 dalšími nadšenci na našem středočeském maloměstě zakládal místní organizaci ODS. Nejsem nadšený kam to přes Sarajevo, profesorův nacionalismus a prolezlost korupcí dopracovala. Bylo to dobré ponaučení už radši nikam nelézt.

O. Prochazka 9.9.2014 13:07

Re: Pravičák

Tak to jste se opravdu hodně spletl a dobře tomu tak. Vy totiž nejste ani trochu pravičák, takže vaše zakládání ODS byl obrovský omyl. Nakonec, sám ho přiznáváte.

Takže to vyvrací to, co píše autor dnešního komentáře pan Bouše. ODS je pravicová, protože levičáci ji nevolí.

M. Štván 9.9.2014 13:21

Re: Pravičák

ODS nebyla omyl v roce 1991, protože v tehdejší nabídce byla velmi seriózní. Tedy kromě toho reálpolitického pragmatismu. Pamatuji si, jak na ustavující schůzi někdo z okresu prohlásil, že prvním a hlavním bodem je "vyhrát volby". Myslel ty v roce 1992. No a když máte za hlavní cíl vyhrát volby, potom pravicovost a pravicové ideje je nutně pouze ten profesorův fíkový list, tak jak jej zmínil někdo v předchozím příspěvku. Teď, když je ODS v předsmrtné křeči, tak se dovolává pravicových principů. Když byla na koni, tak šly principy poněkud stranou a šlo o to jen se dostat ke korytu.

Když jsem v roce 1996 přijel po skoro dvou letech z Anglie a slyšel jak profesor prohlašuje, že transofrmace je dokončená a tady byl přitom pořád takovej vybombardovanej divokej východ, tak jsem začal pochybovat. No a potom ta vostuda se Sarajevem, a už jsem viděl, že o pravici vůbec nejde a je to jen semeniště oportunistických zlodějů, kteří se vezou na vlně doby, na tom co zrovna letí.

M. Štván 9.9.2014 13:27

Re: Pravičák

Jinak jsem velmi pravičák. Akorát ne ve smyslu, který se v našem Kocourkově považuje za pravičáctví, tedy ODS.

Spíš bych to viděl na tu CDU, popřípadě CSU.

J. Boleslav 9.9.2014 16:33

Re: Pravičák

CDU dělá v poslední době znatelně levicovější politiku, než kdy ODS dělala.

J. Plzák 9.9.2014 11:54

Re: kde je člověk člověku vlkem

Uklidněte se.

M. Štván 9.9.2014 11:58

Re: kde je člověk člověku vlkem

Jestli chcete diskutovat pan plzáku prosím. Jestli chcete tuto diskusi zatrollit výpady, buďte tak laskav a najděte si prosím jiné vlákno.

B. Rybák 9.9.2014 11:01

Re: Pravičák

nebo např. na politiku Cameronových "nových!!!" konzervativců!

L. Hrušková 10.9.2014 17:23

Re: Pravičák

Souhlas!!!

M. Varadinková 9.9.2014 11:09

Re: Pravičák

Pokud někomu "dobro" vnucujete na úkor svobody, pak "dobro" pácháte. Z páchání "dobra" vznikly ty nejhorší tragédie. I komunisté páchali "dobro" (pro "vykořisťovaný" pracující lid), i Hitler páchal "dobro" (pro německý národ).

"Pachateli dobra" bývají vždy levičáci. A vždy páchají "dobro" na úkor lidské svobody. Dnes například pravdoláskaři jsou odhodláni "páchat dobro" na Ukrajině až do posledního Ukrajince, i kdyby kvůli tomu měli rozpoutat třetí světovou.

Není třeba páchat (vnucovat) "dobro". Bohatě stačí nepáchat zlo. A pokud lidé nepáchají zlo (viz Desatero), tak jim ponechat jejich svobodu, ať si oni sami pro sebe určí (ne stát, ne Brusel...), co považují pro sebe za dobro.

B. Rybák 9.9.2014 11:15

Re: Pravičák

Přesně tak!

M. Štván 9.9.2014 11:23

Re: Pravičák

"Pachateli dobra" bývají vždy levičáci.

Myslím, že historie nás učí, že ne. Přivlastňování slova svoboda pravicí může fungovat pouze pro lidi neznalé historie.

Koneckonců pojem pravice vznikl za Francouzské revoluce, kdy příznivci krále sedali napravo. Nemyslím si, že zrovna jim ležela na mysli svoboda všech.

Zrovna na Ukrajině představuje Majdan pravici a Donbas levici, která touží po svobodě v náruči bratrského Ruska.

Nemyslím si, že pravicovým diktátorům jak v Evropě, nebo třeba v Latinské Americe ležela na mysli svoboda běžných, neprivilegovaných lidí. I pravice má své příklady, za které se může stydět.

J. Kanioková 9.9.2014 21:53

Ježišmarjáááá,

vy to ale opravdu máte neskutečně splantané..

Zoufale..!

Levo či pravo neznamená buď Donbas či Majdan a podobně, to s tím nemá VŮBEC nic společného !

J. Jurax 9.9.2014 21:20

Re: Pravičák

To máte těžké. Volební právo je všeobecné a rovné, takže chce-li být politický subjekt zvolen, musí reflektovat ty, kterých je nejvíc. A to vědecké, technické ani kulturní elity nebudou. Takže i titulární pravičák, chtěje si koryto udržet, musí populisticky slibovat.

Jak pravíte, zodpovědné pravicové chování "nejlepší pomocnou ruku naleznete na konci vlastního ramene" a "neberte mi, co vydělám, a nemusíte se o mne starat" má tak malou podporu, že je politicky sebevražedné se jím ohánět. Ovčané chtějí, aby se o ně stát postaral - mají přece taky nárok; a zaplatit to mají bohatí, tedy bohatší, než jsou momentálně oni.

B. Rybák 9.9.2014 11:14

Re: Pravičák

Starost o nemohoucí je samozřejmou součástí pravicové (konzervativní) politiky, protože její nedílnou součástí je i křesťanský humanismus. Pravice je ale oprávněně přesvědčena, že nic není pro občanskou humanitu zhoubnější, než to, že se jí zmocní (a vytěsní ji) státem placení "paraziti". Jejich cílem je totiž lidskou "bídu" zvětšovat, protože z ní žijí (viz např. následky politiky "pozitivní diskriminace" !

M. Štván 9.9.2014 11:25

Re: Pravičák

Tak s tímto bych v mnohém pane Rybáku souhlasil. Jen jestli je toto i případ naší pravice. Dost o tom po těch 25 polistopadových letech pochybuji.

J. Václavíková 9.9.2014 13:05

Re: Pravičák

Jak Vás tak čtu, musím říct, že mi celkem mluvíte z duše. Příčí se mi v politice jakékoliv ideologie, ty jen zaslepují a cestu neukazují. A je jedno, jestli je to ideologie komunistická, či ta volnotržní. Také zvažuji konkrétní nabídku té které strany a bráním se stranickému fandovství. Co se otázky solidarity týče, je jako všechno otázkou míry. Jak široce sociální síť nastavíme. Tak, aby bránila pádu na dno, ale také zneužívání. V otázce pozitivní diskriminace jsem dospěla k jinému názoru. Pro naše etnikum setrvávající na sociálním dně bych se smířila s upřednostněním jejich šikovnějších a schopnějších dětí tak, aby mohly vystudovat.

O. Prochazka 9.9.2014 13:10

Re: Pravičák

Volnotržní "ideologie" cestu ukazuje velmi zřetelně. V malém se dá znázornit na rozdílech mezi SRN a NDR, nebo na obou Korejích nebo na Číně a Taiwanu a nakonec i na Československu před rokem 39 s dobou do roku 89 a dnešní. Tam kde je více trhu, jsou lidé bohatší, spokojenější, mají více času a lepší vzdělání.

M. Štván 9.9.2014 13:13

Re: Pravičák

Ano, školstvím a vzděláním to musí začít. To je místo, kde se dá přetnout bludný kruh. Je to ale práce na generace. Asi se šťastného konce už nedočkáme. Já bych jim snad i dával prospěchová stipendia, aby se v jejich kultuře naučili, že když se maká (i to učení do školy je makání), tak že jsou výsledky.

Moc se mi líbí svoboda, ale když ta potom má vést k tomu, že na každé ulici je alespoň jedna herna, která napomáhá vyrábění gamblerů, rozpadu rodin, lichvářům a drobné kriminalitě, na které se podílí i to etnikum, tak nevím, jestli by nebylo lepší si takový výdobytek svobody radši odpustit. Sám jsem těsně po listopadu prošel v svém náctiletém období i tímto. Skončilo to bez dluhů, krádeží o drog, ale cesta je k tomu jak vydlážděná a myslím si, že ne všichni mají to štěstí a nesejdou z cesty.

J. Václavíková 9.9.2014 13:35

Re: Pravičák

Jsem ráda, že jste obohatil zdejší diskuze. Ne všichni se dokážou přenést přes své škatulkářské myšlení.

J. Boleslav 9.9.2014 11:30

Re: Pravičák

Přesně tak.

V. Petrová 9.9.2014 9:12

Podařilo se jí

ještě něco. ZBAVILA SE AUTORA TOHOHLE ČLÁNKU.  Gratuluji, ODS !