27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: O tom soumraku demokracie

Kouzelný výsledek pátraní v Pandora papers, který je jako na potvoru uveřejněn jen a jen proti Andreji Babišovi a jsou jím krmena zúčastněná média Spiegel, Washington Post či Guardian, což jsou vysoce provařené aktivistické noviny bez kouska slušnosti v těle, jen dokresluje koordinovanou aktivitu UPAB (United Powers Against Babiš).

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Grundmann 7.10.2021 16:35

To není správná analýza. ECB tiskne peníze, protože lidé příliš spoří, tyto nadměrné úspory není možné nikam rozumně investovat a ECB tedy musí peníze na tyto nadměrné úspory natisknout. Jinak by se systém velmi rychle zhroutil jako za velké krize 30. let 20. století.

Protože ECB netiskne peníze, které budou použity na běžnou spotřebu, nedochází k inflaci spotřebního koše jako v minulosti. Protože jsou však tyto vytištěné peníze používány jako úspory, dochází logicky k inflaci cen investičních nástrojů a nemovitostí.

Vše je velice jednoduché. Ale řešení je těžké, jak zabránit nadměrným úsporám lidem, kteří neustále bohatnou na celém světě ? Bylo by možné chránit český trh a bránit vstupu těchto úspor k nám. To se však neděje a fungovalo by to jen do okamžiku, kdy by totéž začali dělat všichni.

P. Blecha 7.10.2021 17:10

To myslíte vážně? "ECB tiskne peníze, protože lidé příliš spoří"? Takže ty státní dluhopisy od Řeků a ostatních kupuje proto, že Řekové a ostatní moc spoří? Musím se přiznat, že mechanismus nechápu, můžete mi to osvětlit? Inflace spotřebního koše je tu, třeba v Německu oficiálně něco přes čtyři procenta, neoficiálně tak deset, například u takové šunky v sámošce patnáct. Jak říká starý vtip, "a u tvé váhy se ta váha taky spletla", mně to připadá.

M. Grundmann 7.10.2021 17:20

V eurozóně nejsou pouze Řekové, ale hlavně Němci a ostatní národy ze severní Evropy. A jsou to tyto národy, které nadměrně spoří v takové míře, že ani nespořiví Řekové nemají na celkovou bilanci podstatný vliv. Dá se tedy zjednodušeně říci, že ECB tiskne peníze za řecké a jiné dluhopisy, aby Němci mohli spokojeně spořit. Proto také Německo euro podporuje, jinak by už dávno euro zaniklo.

Je tu problém v tom, že ekonomové tento mechanismus neznají a všechny krize jsou pro ně stejné. Koronavirová krize nebyla krizí z nadměrného spoření, ale všechny státy ji řešily stejným způsobem jako krizi z nadměrných úspor. Důsledkem je okamžitá inflace spotřebního koše i investičních nástrojů.

P. Blecha 7.10.2021 17:22

Takže inflace spotřebního koše zároveň není a je. Chápu, tedy nechápu. Řekl bych, že si trošilinku vymýšlíte.

M. Grundmann 7.10.2021 17:37

Určitě jste si všiml, že se způsob emise peněz v poslední době změnil. Vlády dávají peníze přímo lidem a ne všichni tito lidé spoří. Tito nespořící lidé vyvolávají inflaci spotřebního koše. Spořící lidé vyvolávají inflaci cen investičních nástrojů. Pokud státy nedávají peníze přímo lidem, k inflaci spotřebního koše dochází podstatně méně. Pokud státy tisknou peníze pouze v míře odpovídající novým úsporám, inflace cen spotřebního koše by měla být velmi malá. To se dělo před koronavirovou krizí.

Hovořím o rovnovážném stavu. Česká republika nikdy nebyla v rovnovážném stavu, protože neustále dohání západní ekonomiky. Takže u nás existuje trvalá inflace kvůli tomuto nerovnovážnému stavu.

J. Pankovic 7.10.2021 13:39

Takže podnikatel podnikající na hraně zákona nemá vstupovat do politiky :-)

Místo toho má politiky korumpovat a tahat za nitky ze zákulisí ;-D;-D;-D

Brilantní úvaha, na to by jen tak někdo nepřišel !!!!!!

Nemáte zájem o funkci ředitele Vesmíru ?:-)

V. Kučer 7.10.2021 23:52

A Babiš je možná poslední kterému to projde.

M. Grundmann 7.10.2021 23:57

Nejedná se o přímo o osobu Babiše, ale věc systémovou. Velcí podnikatelé v budoucnu asi nebudou zastávat vysoké státní funkce a nebudou kumulovat ekonomickou a politickou moc. Divil bych se, kdyby šel do podobných problémů někdo jiný v budoucnu.

J. Sedlář 7.10.2021 0:44

A co náš panevropan a Barmánec profesor Fialka? Šoupe nohama?

K. Nový 7.10.2021 0:21

Tak, tak.

Taiwanec by se měl vrátit na Taiwan a narukovat.

V. Braun 7.10.2021 0:18

Tak je to jasné, dle autora za všechno může Kalousek, pardon, Soros. Jak je ten svět pro některé jednoduchý, že.

K. Nový 7.10.2021 0:22

V tomhle případě je to zdokumentované velmi dobře.

J. Sedlář 7.10.2021 1:03

Neznám, kdo to je? Zkuste si vypnout CT09. Znám jen György Schwartze.

Prohlásil, že si je vědom sociálního dopadu finančních manipulací s národními měnami (QUANTUM). Za tyto manipulace byl i odsouzen ve Francii.

Sám o sobě: Pokud někdy existoval muž, který by mohl být vzorem žido-plutokratického bolševického sionistického světového spiklence, jsem to já.

Netají se tím, že je mu trnem v oku "národní stát" /obzvlášt ty evropské/ a tak se přes své neziskovky s3r3 do všeho kde jen trochu může zaškodit.

další čtení: https://www.reflex.cz/clanek/causy/88054/george-soros-pribeh-vlivneho-financnika-proti-kteremu-se-obraci-cim-dal-vic-lidi.html

M. Hartmann 7.10.2021 2:24

Celou dlouhou dobu jsem čekal, kdy se ozvete. Nezklamal jste, vako vždy hloupý plk.

R. Langer 7.10.2021 5:43

Jo, pro bruselouše tvého ražení bezpochyby, bezargumetační von Braune! Občas mám pocit, že jsi "civilizovaná" tvář Hnusného dne, ani by mě nepřekvapilo, kdybyste oba byli jedna osoba. ;-D

V. Církva 7.10.2021 6:51

Tak určitě jsou stejná neziskovka.