22.5.2024 | Svátek má Emil


Diskuse k článku

POLITIKA: O Babišově střetu zájmů jinak

Nebýt pohoršení nad frackovitým nakládáním Jakuba Železného s Jaroslavem Faltýnkem a Ivanem Bartošem v Událostech, komentářích ČT dne 3. prosince 2018 (neuctivě jim skákal do řeči, kdykoli hrozilo, že řeknou něco, co nechtěl slyšet), asi bych se po vydání článků Úder na solár a Úlety opozice už nikdy nevrátil k námětu údajného střetu zájmů Andreje Babiše.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 9.12.2018 19:14

Re: pudel nastane

To si jako odveze na Kypr statisíce hektarů polí a desítky fabrik? I kdyby si udělal sídlo firmy na Kypru, tak minimálně odvody za zaměstnance musí platit tady, stejně jako DPH za zboží, které se prodá u nás. A a fabriky, které ovládá, budou nejspíš z účetního hlediska samostatné subjekty, takže by to bylo hodně složité a nákladné jim všem zřídit sídlo v zahraničí.

L. Písařík 9.12.2018 23:12

Re: pudel nastane

Vintre, pokud jde o řepku, asi jste zamrzl v čase. Vůbec nevíte, jak málo pracovníků je třeba pro setí, pěstování a sklizení řepky - při dnešní zemědělské technice - to už není jako před 50ti lety, když na pole vyrážely davy družstevnic s motykami.

J. Vintr 10.12.2018 11:48

Re: pudel nastane

Vim velice dobře, kolik lidí je dnes potřeba na velkovýrobní hospodaření v zemědělství. Denně se na ty lány dívám. Jenže Babiš má pod palcem i výroby, kde pracuje poměrně hodně lidí.

L. Písařík 10.12.2018 12:54

Re: pudel nastane

Ale to snad není špatně, že dává práci mnoha lidem, dokonce i v Německu. A asi neplatí špatně, jinak by mu lidi dneska utekli. Když máte velkou fabriku, potřebujete hodně zaměstnanců. Tak. A řepku nepěstuje jen Agrofert, pěstují i jiní, kteří si dokážou spočítat, že na řepce vydělají. Prapůvod patálie je v tom, že se naše předchozí vlády zavázaly produkovat bionaftu. Někteří tvrdí, že výroba 1 l řepkového oleje potřebuje 1,5 l normální nafty, ale jistě to nevím, o tom se nějak nerado píše.

P. Urban 8.12.2018 11:43

Střet zájmů

je definován právě jako střet zájmů, nikoli činů. Tam, kde nestačí střet činů se zákonem. Který byl trestný vždycky.

Babiš jako premiér těžko může Agrofert plnohodnotně řídit, i kdyby mu v tom nikdo nebránil. Pokud ale máte dobrého šafáře, pak svůj majetek každodenně řídit nemusíte. A co je dobré pro Agrofert, nemusí být nutně dobré pro Česko republiku.

A že by podnikatelské chyby či zlodějny nemohl nakonec zaplatit daňový poplatník? Podobné případy jsme tu dosud neměli?

V. Kotas 8.12.2018 12:35

Re: Střet zájmů

Ale může to být i naopak - co je dobré pro Agrofert, může být dobré i pro ČR. Jenom na to musí být lidi.

A. Pakosta 8.12.2018 18:05

Re: Střet zájmů

To je velmi nepravděpodobné, pane Kotasi. Agrofert je, přes svou velikost, jen nepatrnou částí naší země, a zaměstnává nepatrnou část našich občanů. Je tudíž sotva myslitelné, že by se partikulární zájmy této malé skupinky mohly krýt s generálními zájmy celé země. Příkladem je právě ta řepka. Agrofert by uvítal, kdyby se řepka pěstovala ne na 15 procentech rozlohy zemědělské půdy, ale třeba na padesáti. Co by to však znamenalo pro krajinu a pro celou zemi, je jednoznačně negativní - i těch patnáct procent (nejvíc z celé EU) je tragicky příliš!

J. Vintr 9.12.2018 19:16

Re: Střet zájmů

Nepatrné? Podívejte se někde, co všechno ovládá Babiš.

A. Pakosta 10.12.2018 10:27

Re: Střet zájmů

Chcete tím říci, pane Vintře, že Babiš zaměstnává VĚTŠINU pracujících v ČR? to snad díkybohu zatím neplatí.

J. Lepka 8.12.2018 10:53

No jo, Jemelíku, co s tím?

Holt frackovitý Železný si nesmí dovolit totéž, co uznávaný a i vládcem oceňovaný Soukup, že ?

J. Sedlář 9.12.2018 8:18

Re: No jo, Jemelíku, co s tím?

Máte pravdu, nesmí. Dokud se prohlašuje CT za veřejnoprávní, nezávislou a nestrannou (což už dávno není) a dostává $ od občanů. Jedno nebo druhé. Za mě, raději to druhé, protože to jde udělat rychle a je to adekvátní současnému stavu. Pak ale 0$ z veřejných zdrojů.

P. Papež 9.12.2018 10:30

Vsichni známe, jak politik odpovídá na položenou otázku. V případě nepříjemné bude odvádět hovor úplně jinam, jen aby dokázal že je správný on í jeho strana. Při takovém žvanění je moderátor POVINEN ukončit kecy a požadovat odpověď na danou otázku. To " fracek" Železný dělal. Jemelik má raději Soukupovo ubohé a podlezave moderátorstvi.

F. Vejr 8.12.2018 7:55

Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Podle pana Jemelíka nemusí diskutující v Čt odpovídat na otázky a místo toho může dělat propagaci politické strany, tak jak to probíhalo v televizi. To jsou ty samé Faltýnkovo-Babišovské metody,kterým někdo také říká podpásovky. Babiš ke svému zisku z dotací a jednání se svědky a konkurenty je schopen všeho a přitom se tváří jako altruista.

V. Kotas 8.12.2018 9:43

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Proč by musel ! Není u výslechu na STB, či gestapu. Je v ČT, veřejnoprávním médiu a podle toho by se její pracovníci měli chovat. Což se bohužel neděje od doby, co si ji její zaměstnanci zprivatizovali, pro svoje názory a ve prospěch svých oblíbenců.

J. Schwarz 8.12.2018 10:32

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Problém je, že "profesionální moderátoři" veřejnoprávní ČT kladou těm, co jsou jim nesympatičtí zavádějící otázky a jiným, které mají "rádi" dají klidně prostor k propagandě. Takoví moderátoři by měli být vykopnuti a je normální, když je zpovídaný politik odkáže do patřičných mezí. Veřejnoprávní médium není prostředek k vyjadřování emocí a kompenzaci frustrací jeho zaměstnanců..

J. Lepka 8.12.2018 10:55

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Ovšem ani k "one man show" pozvaného, že? Prostě záleží na inteligenci a schopnostech pozvaného. Mimochodem, vzpomeňte, jak Horáček zacvičil se Soukupem.

L. Písařík 9.12.2018 23:16

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Každý moderátor je dirigován režizérem pořadu, co sedí mimo záběr kamery. Vzpomeňte ty dvě štěkny na čt, Tvarůžková a ta druhá, někdy jsou jak maková panenka.

V. Kain 8.12.2018 11:03

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Babišova úspěšnost je založena na rozdávání.Dokud bude rozdávat ohlodané kosti,tak má svoje pomatené voliče jisté.Až nebude z čeho,tak si půjčíme.Vždyť jeho podnikáníje založeno na dluzích a dotacích.Bez nich by mohl prodávat buřty na nádraží.Kdyby měl zplatit to co dluží,tak by mu na to korumpování moc nezbylo.

J. Kratochvíl 8.12.2018 11:19

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Babišova úspěšnost je založena na zodpovědném, odborném, kompetentním hospodaření a řízení státu a na nápravě škod, které zde způsobovali za 30 let jeho diletantští a nemravní předchůdci na čele s V.Klausem a konče Nečasem.

V. Kotas 8.12.2018 12:39

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Tak jest.

J. Holíček 8.12.2018 13:04

Re: Ach jo, to rozdávání...

Na rozdávání jsem poněkud alergický. To proto, že nechápu ty, kteří plédují pro to, aby stát byl řízen prapodivně a lidé ze společného směřování nic neměli. Jinými slovy nechápu ty, kteří volí tak, aby jejich život stagnoval nebo se zhoršoval.

Takhle se totiž chová lůza, která žije jen obdivem k vládnoucímu lakomci. :((

J. Kratochvíl 8.12.2018 13:13

Re: Ach jo, to rozdávání...

Babiš se snaží a svou kompetenci již předvedl, že to vy nechápete a přišla na to až "lůza", je váš problém.

L. Písařík 9.12.2018 23:18

Re: Železný chtěl slyšet jen odpovědi.

Synku, vaše představy o podnikání jsou pozoruhodné, napište knihu.

P. Jirkovský 8.12.2018 6:42

Mimořádně

hloupý článek. Vlastně jde jen o hloupou apologogii mocnejch v tomto státě, aneb co Bureš činí, dobře činí a nám, maličkým je po tom howwno....

J. Bruner 8.12.2018 3:18

řeč čísel o Agrofertu

z výroční zprávy je zhruba vidět toto: úvěry 35 mld., zisk cca 0,7 mld, majetek cca 130 mld. Z toho lze usoudit, že v privatizaci se dalo pořídit za jednu půjčenou korunu 3,7 kč majetku. Ovšem ziskovost majetku je 0,5 %. To je nic moc a zisk v poměru k úvěrům je 2 % a to určitě nestačí na úrok z úvěrů (nebo jen tak tak) a už vůbec ne na splacení jistiny úvěru.

Tedy úvaha autora o prodeji Agrofertu, v řeči čísel, ukazuje na nesnadnost prodeje a na velký zájem vlastníka o podporu z jiných zdrojů. Vlastní zisk nestačí ani na pokrytí úroků (moje úvaha).

Nyní otázka - za kolik by se dal prodat majetek Agrofertu v účetní ceně 130 mld.? Pokryl by výnos úvěry (a ještě cca 2 mld.závazků)? A co by zbylo vlastníkovi? Toť otázka jak bohatý je nejbohatší občan ve skutečnosti?

M. Šejna 8.12.2018 10:43

Vy asi nejste účetní nebo daňový poradce, ...

... protože to, co jste vyčetl z výroční zprávy a jak jste to interpretoval, to je opravdu ukázka toho, jak lze zcela nechápat účetnictví a daně.

A. Pakosta 8.12.2018 18:13

Re: Vy asi nejste účetní nebo daňový poradce, ...

Pane Šejno, prosím pěkně, mohl byste nám to laskavě vysvětlit lépe, jak je to tedy podle vás?

Vy sám, prosím pěkně, JSTE účetní, nebo daňový poradce?

Děkuji předem za co možno obsažné vysvětlení....

J. Sedlář 9.12.2018 8:22

Re: Vy asi nejste účetní nebo daňový poradce, ...

Mám dojem že se nedočkáme :). Ale alespoň víme, že to jak jste to podal, je špatně a to by nám mělo přece stačit nebo...?

J. Brom 8.12.2018 17:43

Re: řeč čísel o Agrofertu

Úroky z úvěrů jsou finančním nákladem a zisk společnosti je už po jejich pokrytí. Vaše úvaha o splácení úvěrů je zcela mimo.

J. Bruner 9.12.2018 2:57

Re: řeč čísel o Agrofertu

veřejně dostupná je bilance, z níž nelze vyčíst skladbu nákladů, a proto jsem jen dodal, že jde o moji úvahu. Nevzal jsem v potaz dotace cca 4 mld. Možná že právě dotace velkou měrou platí úroky bankám a nebýt dotací, pak by toto podnikání kleklo. Za pozornost stojí ziskovost oněch 130 mld.majetku a jak by se choval tento majetek bez úvěrů a dotací. Byl by ziskový? To je kardinální otázka, zda Agrofert potřebuje dotace či nikoliv a zda tedy vlastník na nich - prvořadě- má zájem. Úroky jsou jasně nákladem, ale nejprve na ně majetek musí vydělat a o to jde.