8.5.2024 | Den vítězství


Diskuse k článku

POLITIKA: Nová vláda před branami

Tak prý budeme mít pravicovou vládu. Opravdu? Dobrý vtip. Žádný skutečně pravicový subjekt totiž mezi stranami „bruselské pětky“ není. Piráti jsou ultralevičáci, Starostové plastelínoví pragmatici, kam vítr, tam plášť.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 29.10.2021 16:55

Naprostá pravda téměř ve všem.

"To se pak volby opravdu nemusejí konat, neboť jejich podstatou by mělo být, že ti úspěšní vládnou, zatímco ti neúspěšní obvykle usedají do opozičních lavic".

To je ovšem všechno dílem volebního systému podle zásad poměrného zastoupení, který nedokáže vygenerovat jednoho vítěze voleb se ziskem nadpoloviční většiny hlasů voličů. Volby se ve skutečné zastupitelské demokracii konají proto, aby byli zvoleni skuteční zástupci občanů v předem a přísně daných oblastech (zásadně ne všude a ve všem). Tito zástupci musí také být přímo voleni, protože jinak nemohou těmi zástupci být. U nás jsou přímo voleny politické strany a hnutí, které zástupci občanů nejsou a ani být nemohou, protože jsou vždy menšinové. Poslanci, zvolení na kandidátkách politických stran a hnutí zástupci občanů rovněž nejsou, protože jsou zástupci svých stran a hnutí. A jsme opět u typicky české "chytré" horákyně. Máme volby - nevolby, zástupce - nezástupce. Chaos a zmatek, typicky české specifikum.

O. Musil 29.10.2021 19:11

Vzhledem k tomu, že podobný volební systém je skoro všude na světě, nedá se o českém specifiku mluvit. Většinový systém s více politickými stranami než dvě rozumně zrealizovat nelze, protože pak by vítěz voleb s dejme tomu 30% bral všechno.

P. Čech 29.10.2021 19:35

Mluvil jsem o většinovém dvokolovém volebním systému p ř í m ý c h voleb jednotlivých kandidátů. Takovém, jaký máme u voleb do senátu. Vítězem voleb potom není žádná politická strana ani hnutí, ale jednotliví přímo zvolení kandidáti. Nechápu, jak někteří lidé nechtějí pochopit, že vítězem voleb nemusí nutně být nějaká strana, ale konkrétní kandidát na zástupce občanů. Systémy, kde vítězí strany jsou obecně špatné, protože tyto nemohou občany zastupovat. Konkrétní občany mohou zastupovat pouze konkrétní zástupci-fyzické osoby.

V. Církva 29.10.2021 20:53

A proč bychom to měli chápat? To je Váš názor. Vámi glorifikovaným systémem se volí senátoři které stejně 90 procent voličů nezná a těm ostatním se jen líbí. Takže to moc nefunguje a pak stejně tu máme Vystrčily. Přímé volby kandidátů jistě mají své výhody, ale já vidím nevýhody. Do poslanecké sněmovny volíme program, orientaci a tedy stranu. a při hlasování má pak i naše opozice možnost něco zablokovat nebo podpořit. To ve většinovém systému takto není.