23.6.2024 | Svátek má Zdeňka


Diskuse k článku

POLITIKA: Nová vláda asi nechápe fyzikální zákony

Pětikoalice poodkryla karty, se kterými chce po svém ustavení hrát. Unijní plán Green Deal zřejmě považuje za dobrý nápad. Zda budeme mít dostatek elektřiny, tím se připravované programové prohlášení nové vlády nezabývá.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Vašíček 11.11.2021 10:57

Ten ekoprůmysl se vyvine. A nenarážím na současný populistický trend. Je to běžný evoluční proces. Stejné jako v automobilismu (před řízením z Bruselu). Neznám majitele auta, který by si vybíral např.: rodinné auto a ze dvou prostorově, bezpečnostně, apod. si vybral to s větší spotřebou. Pokud se nejedná o sběratele apod. :)

Pokud zajistím dostatek "levné" energie, může dávat vodíková metalurgie smysl. Vesměs se to vše jen zkouší a hledají se nové technologie, ale je to jedna z cesta.

Vodíková auta ukáže čas. Při současné technice je to obdobný problém jako s elektroauty a nedávají zatím smysl. Tady se na správnou technologii ještě čeká :). Zatím by i neregulovaný trh s auty dával lepší smysl a byl možná i zelenější než je nyní. Konkrétní "vylhané" emise nejsou jediný ukazatel ekologického provozu. Ale tady mám dojem, že automobilová lobby jde Bruselu naruku a jen naoko se tváří, jak ji to vadí. Jak jinak by beztrestně mohli zničit konkurenci (kolik automobilek zůstalo - mělo prostředky na vývoj a výrobu podle nejnovějších norem?) a vyrábět dražší auta smenší životností. A elektroata jsou pro výrobce svatý grál! Je to nechutně drahé. Po čas "krátké" životnosti to má minimum nákladů na servis - minimální reklamace a přesně stanovenou životnost, po které je to nepoužitelné a neopravitelné. Co více by si mohl výrobce přát. A navíc je to nařízené vládou! :)

J. Novák 11.11.2021 10:57

v ČR ASEK dosáhly KONCEPCE stavu, že se ví co neplnit,.....informační zdroje, a jak a co ojebat....!!!!

P. Rada 11.11.2021 10:47

Já bych také stupidní lidstvo nepodcenoval. Kolapsy civilizací pro překročení nosné kapacity přeci už předvedlo opakovaně.

https://www.citarny.cz/knihy-lide/vzdelavani-a-souvislosti/priroda-a-zahrada/koukolik-stupidita-spolecnosti

Konkrétně žijeme v průměru celá desetiletí zhruba půlroku už na celosvětový ekologický dluh který hrozí rozvratem planetární stability.

https://cs.wikipedia.org/wiki/Ekologick%C3%A1_stopa

https://cs.wikipedia.org/wiki/Planet%C3%A1rn%C3%AD_meze

Navykli jsme si na pohodlí ale v neudržitolnosti života na surovinově - fosilní dluh jak na drogu.

Najde v takové situaci někdo s jaksi hromadně drogově závislých zavčas způsob, jak se ze stále více hrozivějšího problému dokonce ještě "radostněji" vyvléci? Na jednu pětiletku možná. Kdo ale vidí dál?

V. Petr 11.11.2021 10:42

R^R^R^R^R^R^

T. Zlesa 11.11.2021 10:37

V tomto případě se tepelná nevyužívá. Nový přístup, nové výsledky. Je třeba číst s otevřenou myslí.:-)

J. Nevrkla 11.11.2021 10:29

Já jsem i k tomu ekoprumyslu skeptický. O vodíkové metalurgii nic nevím. Na vodíkové pohony názor mám - že je to nesmyslná móda, že budou vždy podstatně dražší než konvenční, že o ně zákazníci z pochopitelných důvodu nebudou mít zájem..

P. Rada 11.11.2021 10:24

Paní Těhlanová do pláče mi s komentářů které i Vy píšete opravdu občas je.

Byla to Evropa a její uhlí i její expanzivnost, kdo klima dominantně začal rozvracet. Nejdříve nevědomě, jen pozvolna.... a když se jejího příkladu postupně chopil celý svět - tak leckdo s evropanů, zejména východních, už dává od problému své doposud špinavé ruce jaksi pryč.

https://faktaoklimatu.cz/infografiky/emise-vybrane-staty

https://chmibrno.org/blog/2018/12/08/co2-emise-podle-zemi/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1ln%C3%AD_oteplov%C3%A1n%C3%AD#/media/Soubor:Percentage_share_of_global_cumulative_energy-related_carbon_dioxide_emissions_between_1751_and_2012_across_different_regions_CS.svg

U nás se konkrétněji až do sametu dogmaticky těžilo, rozptylovalo .... ale dnešní lidé jako Vy se své odpovědnosti za tu dobu kdy lidské stádo v české kotlině vesměs drželo hubu a krok - pokrytecky zříká. Uhlík ale i od od té doby dál ovzduším koluje ba přibývá a fyzice jeho působení je to lhostejno.

Mocichtivci co přisli spolu s kapitálem po komunistech a stali se znich sobectvím počínání záhy miliardáři - za které lobuje Souček - se dnes dál bezohledně k fyzice i životu opírají o pomíjivé ale bezpochyby s věkovitě negativními důsledky pro budoucnost.

V. Petr 11.11.2021 10:22

Když oni "volili premiéra, za kterého se nebudou stydět..." A toto ke výsledek.

JEDINÝ, kdo odmítl grýndýl byl Okamura! A kolik lidí tady bude zdůvodňovat, proč "Okamura ne..."

V. Petr 11.11.2021 10:20

Západní Evropa směřuje mílovými kroky do (_|_). Nevidět to může pouze osoba rozumu mdlého. Hitler byl proti Timmermansovi ještě génius, Stalin jak by smet...

Připomíná to nějakého černého šamana z doby před 200 lety, který přemluvil svůj kmen, aby spálil zásoby potravin. Načež vypukl hladomor. Nám to připadá šílené ale Brusel není o nic lepší!

P. Hák 11.11.2021 10:10

"Zdá se tedy vysoce pravděpodobné, že nová vláda se ve vztahu k energetice a vůbec celé „oxidouhlíkové“ agendě bude chovat stejně, jako ta současná. Bude mlčet, couvat a implementovat, tedy zavádět, evropské směrnice, byť sebehloupější nebo sebevíce ohrožující energetickou bezpečnost České republiky."

Já bych je nepodceňoval. Třeba najdou způsob, jak implementovat více, hlouběji a radostněji!

P. Hák 11.11.2021 10:08

"Což by potvrzovalo předvolební obavy těch voličů ODS, kteří předsedu strany Petr Fialu považují za zbytečně servilního vůči Bruselu."

Pane autore, a Vy se divíte?

Celá pětikolka unisono před volbami volala, že co z Brusele jest, to dobré jest, a že jedině Brusel a nikdy jinak. No a teď ta pětikolka dá do programového prohlášení to, co Brusel žádá. To je překvapení, co?

P. Hák 11.11.2021 10:04

"ČTK se ve své zprávě odkazuje na Českou televizi a Deník N."

... takže přímo od neformálních členů vládní koalice. Já bych to považoval za zcela důvěryhodné. Potvrzení pravosti od Forum24 a Respektu snad už potřeba není, ne?

L. Beneš 11.11.2021 10:03

Vždyť oni si ti husité neoprávněně přivlastnili i ten klobouk kardinála Cesariniho, jenž ztratil, když utíkal průsmykem u Všerub na Domažlicku. Taková ostuda.

O. Vašíček 11.11.2021 10:02

Máte pravdu. Jediná Čína energetickou transformaci dělá správně a nejzeleněji.

Rychle staví moderní uhelné elektrárny, k nim současně staví JE, které trvají poněkud déle. Po dostavbě moderních uhelných vypne staré neekologické a postupně nahradí chybějící výkon rozestavěnými JE. Buduje i větrné a solární. I když v obrovských výkonech (je to Čína, musí mít vše největší :)), tak v celkovém mixu bude minoritní. Základem bude jádro a zbytek pro regulaci. Přitom budou mít dostatek regulačních moderních elektráren.

Ne jako u nás nebo v Německu. Nové moderní elektrárny odstaví, jádro nestaví a výpadky zachraňují staršími nebo plynem, který vozí z Ruska. :) Je to na hlavu a bez koncepce.

L. Beneš 11.11.2021 9:57

Green Deal je nepochybně příležitostí. Nedumejme pro koho a k čemu. Však uvidíme. Naproti tomu podpora elektromobility je jasná zpráva. Pan Jurečka, nový ministr čeho?, snad práce a sociálních věcí, původním povoláním zemědělec v širším slova smyslu, bude na polnostech rodinného statku (dnes se ovšem moderně říká farmy) jezdit s traktorem na elektrický pohon. Ten však stojí dost peněz, takže ho z dotací od Evropské unie zakoupí jeho manželka, na kterou statek převedl (ne jako Babiš hloupě do nějakého svěřeneckého fondu). Možná mu pak manželka elektrotraktor daruje a protože ta mašina nestojí pakatel, bude jistě uhrazena darovací daň.

O. Vašíček 11.11.2021 9:56

Bohužel máte pravdu. Ale je v tom vidět ta krátkozrakost vlád. Vidí jen od zvolení na 4 roky. Stavba JE je, v nejlepším případě, 5-6 let. :) Mimo jejich rozlišovací schopnost.

V době krize se nic stavět nebude a v době možného růstu nebude energie, takže žádný růst nenastane. Čekají nás pěkné vyhlídky. :)

Přitom právě v době očekávaných problémů je nejlépe se připravit na konjunkci. Pak už je pozdě. Předběhnou nás ti, co se včas připravili.

Čím "čistší" průmysl, tím energeticky náročnější. Pokud chceme dále patřit mezi průmyslové země (a moc možností nemáme, turistickým rájem s bílými plážemi asi nejsme :)), tak by jsem pro to měli připravovat i infrastrukturu. Mít dostatek stabilní a levné energie, vzdělané techniky a šikovné lidi.

Ve světě bude hlad po technicky zdatných lidech a eko průmyslu (nemyslím tak výrobu větrníků, ale ekologickou výrobu, např. železa :)). Zde máme ty příležitosti. Vyvíjet eko technologie a zavádět je do praxe. Např. vodíková metalurgie.

Š. Hašek 11.11.2021 9:46

.... dalo se čekat, že mají v plánu "posilovat infrastrukturně" dobíjecí zásuvky "do každé rodiny". Hlupáctví jim kouká z očí.

Kastlíků se dá postavit hodně, plnit plán. Napájecí kabel povede kam? Do větrníku u Syltu?

J. Hajský 11.11.2021 9:23

V roce 2024?

"Mezinárodní projekt ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor), jenž by měl být prvním termonukleárním zařízením s kladným výkonem, trpěl zpočátku velkými organizačními i koncepčními potížemi. Začal se stavět v jižní Francii v r. 2013 s plánovaným rozpočtem 18 ÷ 22 mld. €. V r. 2015 nastoupil do funkce generálního ředitele obřího projektu francouzský profesor Bernard Bigot a projekt se rozběhl úspěšně. V lednu 2019 byl proto jednomyslně potvrzen i na druhé pětileté období. První konstrukční fáze byla v té době hotova z 60 %. Plánuje se, že kolem r. 2026 bude v zařízení cirkulovat plasma a o 10 let později by měl být plně v provozu. Jde o zařízení typu tokamak a na jeho výstavbě se podílí velké množství států Evropy, Asie, Severní Ameriky, ale i Austrálie."

A já dodávám: Stále to bude jen experiment. Do funkční elektrárny ještě hodně daleko.

M. Valenta 11.11.2021 9:23

Dosti velký podíl na pokulhávání Česka na chvostu bude mít dědictví po husitech a jejich běsnění.

J. Ganaur 11.11.2021 9:13

To je jak za Husáka.Soudruzi, stáli jsme nad propastí, ale učinili jsme rozhodný krok vpřed!;-D;-D;-D

O. M. 11.11.2021 9:13

Všimněte si slova SLIBUJÍ v tom linku.

Již asi 60 let vědci odhadují, že (komerčně použitelný) fůzní reaktor bude za 40 - 50 let, a kde nic, tu nic. Zatím se za neuvěřitelné

peníze zjevují nové a nové problémy a energetická bilance několik málo sekund držené fúzní reakce je veskrze záporná. Jen na vytvoření podmínek pro její rozběhnutí (napájení a chlazení magnetů, výroba plazmatu) se spotřebuje víc elektrické energie, než se z fúze vytěží energie tepelné, kterou teprv s nějakou 40% účinností převedeme na elektrickou. A to nemluvím o napájení všeho okolo.

J. Ganaur 11.11.2021 9:12

Sliby se slibují a blázni se radují!;-D;-D;-D

P. Kmoníček 11.11.2021 8:56

Já Vám nevím, Součku, ale mně připadá celá západní Evropa tak nějak o krok dál než Evropa východní. A to nejen dnes, ale už několik staletí a ve všem A když chce někdo ten krok zkrátit, tak ho sami východoevropané dehonestují. Vy jste vzdělaný člověk a nevíte tedy čím to je ?

T. Zlesa 11.11.2021 8:54

Přidám jeden optimistický odkaz. Nemusí být budoucnost jak ji zde maluje uhelný souček.

https://www.osel.cz/12015-helion-energy-slibuji-fuzni-reaktor-vyrabejici-elektrinu-jiz-v-roce-2024.html

J. Pankovic 11.11.2021 8:53

Příznačné je, že právě Zelený Velekněz idiot Rada, který nerozumí ničemu a v životě nic užitečného neudělal, jenom tady parazituje, právě on, místo toho, aby byl rád, že je rád, že si tady může pokračovat v pohodlném životě...

...nuže právě on tady chce rozhodovat o tom, v čem se mají uskromnit... ostatní !!

Ekoparazit!!

F. Kusák 11.11.2021 8:47

Čínu bych nechal být, myslím, že zrovna v oblasti ekologie i vlastních možností, dělá maximum. A s plánovanými uhelnými elektrárnami je to jinak, zjistěte si více.

No a u výstavby nových JE, či rozšíření stávajících u nás jsme se dostali do absurdní situace právě oddělením výroby elektřiny od prodeje. Ano, pokud to bude čistě byznys, proč ne, ale stát a daňové poplatníky bychom do toho nezatahoval. Nebo chcete stavět JE pro jiné a sám nakupovat elektřinu na burze. A to samé platí pro zemní plyn, jenže tam už jsme jaksi mimo mísu. Vše, co bylo vystavěno z peněz státu patří jinému vlastníkovi, totiž Innogy (RWE). A jak etický se chová vůči svým odběratelům je k zamyšlení.

S. Sidlichovsky 11.11.2021 8:43

Británie: Jsou celé týdny, kdy 11 000 instalovaných větrníků přispívá el. potřebě 3 %.

P. Pepax 11.11.2021 8:40

Nevím jaké očekávaní měli voliči pětikolky, nejspíše krátkodobě ztratili rozum, nicméně Babišova vláda nese zodpovědnost za současné zdražení energií v Česku. Dalo by se konstatovat, že jediná strana, kterou mělo pro občana smysl volit byla SPD, kterou svorně tyto politické prostitutky považují za extrémní..

J. Pankovic 11.11.2021 8:40

....možná...

...co když je na dně bahno ?

D. Polanský 11.11.2021 8:32

Po revoluci 1989 se říkalo po tunelech, rabovačkách atd. že musíme padnout až na dno, a pak se ode dna odrazíme. Ještě padáme na dno. Odraz teprve přijde.