28.4.2024 | Svátek má Vlastislav


Diskuse k článku

POLITIKA: Norské fondy jsou potupné, České fondy absurdní

Transparentní financování neziskovek je legitimní způsob diplomacie. Problém není, že to Norsko dělá, ale že se Česko nezmůže na podobnou propagaci svých zájmů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Schwarz 19.5.2016 19:06

Tváříte se jakoby Norové

byli nějací supermani, kteří si mohou své "fondy" dovolit díky bůhvíjaké výkonnosti, ale oni jednak sedí na ropě jako Kuwait a druhak mají zadarmo energii z vody hojně stékající z tamních hor a která těm pěti milionům Norů bohatě stačí.

R. Tichý 18.5.2016 17:48

Precetl jsem pouze 1.odstavec a stacilo mi.

Kasparku, chtel bych mit spoustu penez. Pal bych si koupil lidi kolem vas, aby Vam stale dokola opakovali, ze nestojite za zlamanou gresli, vsechno delate blbe. Schvalne, kolik byste vydrzel.

Takhle nejak funguji ty vase legitimni nastroje cizi diplomacie, tj. teroristicke organizace zvane neziskovky.

J. Kanioková 18.5.2016 13:59

Výborná diskuze je u stejného článku jinde -

http://finmag.penize.cz/kaleidoskop/311345-norske-fondy-jsou-potupne-ceske-fondy-absurdni#comment_254697

J. Kanioková 18.5.2016 14:15

Pokud tam nenakouknete,

neodolám sem okopčit jeden tamní příspěvek -

reakce na xx -

"Překvapivě dobrým byznysem je gender a homosexualita ve všech podobách."

To není překvapivé, v Norsku na to měli přímo "výzkumák" (po tomto dokumentu, resp. dílu celé série, ho prý zrušili). - https://www.youtube.com/watch?v=J04bRx2MGi4

J. Kanioková 18.5.2016 14:41

Ještě zajímavý článek -

Dlouhé prsty Norských fondů - http://jdem.cz/b857g4

K. Janyška 18.5.2016 9:27

Financování neziskovek je součástí zločinu světových

socialistů na lidském světě. Chtějí za každou cenu rozrušit jeho spontánní řád a přizpůsobit řád světa svým potřebám. Ono to však nejde a vede prto k válkám. Vývoj je totiž tažen jiným, než lidským rozumem, ten je jeho produktem, ne autorem. Je tažen obchodem a civilizací a samoutvářením spontánního řádu lidstva z něho.. Dzp.

A. Sedláčková 18.5.2016 9:14

Pane Kašpárku,

moc prosím, používejte oslovení PAN, PANÍ. Použití jenom příjmení působí pejorativně. No možná jste to tak chtěl.

A. Reček 18.5.2016 9:10

Norské fondy = Trojský kůň multikulturních aktivistů

V některých případech se to ukázalo zjevným.

P. Zinga 18.5.2016 8:47

To by bylo,

aby si nekopl do Ruska! A že to Norové dělají transparentně? Proč ne, když podporují prosazování světonázoru euro-atlantických (j)elit? Pravda a láska bla-bla-bla....

M. Prokop 18.5.2016 9:00

Re: To by bylo,

Víte co, zkuste z ruské ambasády nebo ministerstva zjistit co vše platí ...

Pak se třeba nakopnete sám.

I. Dekyský 18.5.2016 9:53

Re: To by bylo,

Vy se pro změnu běžte zeptat na Tržiště 15. Pak se nakopnete určitě...

J. Vozábalová 18.5.2016 2:03

Tučňák pasovaný na rytíře

mne rozesmál - nevěděla jsem to.

Jinak - už pár let jsem mimo pracovní proces, tak jsem už málo informovaná - věci se evidentně změnily. Norské fondy sloužily dříve hlavně k obnově památek, podané projekty se posuzovaly zásadně mimo kraj z něhož pocházely (aby se zabránilo ovlivńování posuzovatelů). Byla jsem posuzovatelem po dva roky, tak vím opravdu jistě, že pravidla byla docela přísná a kritéria obsáhlá. Ale hlavně - celý ten princip norských fondů byl tehdy jaksi obecně vysvětlován skutečností, že Norsko má relativně vysoký příjem z lovu velryb a tak jeho část používá pro pomoc ostatním evropskýnm státům k záchraně jejich kulturního dědictví - něco jako kompenzace viny za lov kytovců.

Nedokážu posoudit, zda jsou norské fondy stále postaveny na stejném principu - zda si norské království chce vykoupit "čisté svědomí" - ostatně ani nevím jistě, zda to opravdu byl princip vytvoření norských fondů v minulosti.

Jen - pokud je to pravda - bych využívání peněz z norských fondů na různé bohulibé účely nepovažovala za ponižující. Pokud má Norsko špatné svědomí ze svých zákonů o lovu velryb (ale nemůže je z nejrůznějších kulturních či tradičních důvodů nějak výrazně měnit) a zároveň chce "pro odčinění viny" pomoci jinde v Evropě, je to bohulibé rozhodnutí a přijetí takové pomoci je podle mne výrazem porozumění, nikoli ponížení.

Svůj názor nikomu nevnucuji, možná mi nějaké podstatné informace unikají, ale norské fondy - respektive jejich využívání - bych rozhodně za potupné nepovažovala.

M. Koutný 18.5.2016 8:15

Re: Tučňák pasovaný na rytíře

Norské fondy mj. platí soutěž "Sexistické prasátečko", jeden z nejtrapnějších výpotků neomarxistických feministek u nás.

Kdyby to byly peníze, které na takovéhle piškuntálie dal někdo dobrovolně, mohl bych se nanejvýš zasmát hlouposti účastníků. Ale on je prvně někdo vydělal, norský stát mu je sebral a dal je českým chlupatonožkám. Z naší strany to je potupné a z norské strany je to kriminální čin zpronevěry. Představuju si, jak by hýkali naši aktivisté, kdyby z pomyslných Českých fondů byla financována třeba ve Finsku soutěž "O ekoteroristu roku".

Š. Hašek 18.5.2016 8:21

Re: Tučňák pasovaný na rytíře

Napsal jste to perfektně.

Připomínám, co nelze volbami, lze přídělem peněz.

M. Valenta 18.5.2016 8:42

Re: Tučňák pasovaný na rytíře

Ze sta projektů podporovaných N. F. se mě osobně dejme tomu 15 nelíbí a Vám třeba jiných 17. Co s tím pane Koutný? Tedy za předpokladu, že mezi projekty nejsou takové co evidentně podporují antidemokratické síly, terorismus atd. ( to "prásátečko" to snad nebude).

P. Lenc 18.5.2016 11:39

Re: Tučňák pasovaný na rytíře

Naprosto přesné pane Koutný, i já se dovolím přidat.

J. Kanioková 18.5.2016 13:52

Paní Vozábalová,

dnes už to není vůbec o velrybách, ale o ropě..

J. Kanioková 18.5.2016 2:01

Ano, je to potupné přijímat odněkud prachy..

vždycky z toho vyplývá určitá zavázanost, "vděk". Vadí mi, když někdo zvenčí může ovlivňovat naši politiku. Obzvlášť Norsko, s jeho propagandou a tendencí podporovat "zelené" a hlavně "gender" aktivity. Což je jistě záležitost hlavně madam Marksové, která tady toto ráda prosazuje. A ten seznam zveřejněný paní Chalánkovou je fakt otřesný, příjemci jsou téměř všechno neziskovky a nesmyslnost projektů je zřejmá už z jejich názvů.

A děsí mě možnost přenosu infekce k nám z Barnevernu - rozbíječe rodin, odebíračů dětí rodičům..!

Š. Hašek 18.5.2016 8:28

Re: Ano, je to potupné přijímat odněkud prachy..

Přesné.

Norské a "podobné" fondy již dávno nejsou "investicí do něčeho bohulibého". Jsou to peníze na prosazování politiky nezvolenými lidmi. Každý nechť si dosadí jaké politiky, z poloviny neokomunistické, stačí kliknout na naše neziskovky a zajímat se o jejich činnost a hospodaření. A zjistit si kolik procent tvoří jejich mzdové náklady.

Odbočuji - podobné u "veřejnoprávní sro zaměstanců té naší TV".