15.5.2024 | Svátek má Žofie


Diskuse k článku

POLITIKA: Nordická lest

Co to je anebo čemu se říkalo „nordická lest“, už ví jen staří pamětníci. V zásadě se jednalo o to, že nacisté obdivovali staré Germány a tvrdili, že Němci jsou nordická rasa, tedy Árijci.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
H. Lukešová 10.12.2021 12:07

Tak samozřejmě máte pravdu, že vztah k Izraeli je pro mě velmi důležitá preference, určitě jedna z nejdůležitějších.

J. Hrdlička 10.12.2021 10:14

Copak by měl vytěsňovat? Trapnou propagandu o zlých Češích směrem ke komukoliv? Za první republiky tady na rozdíl od okolnách států, (zvláště pak některých, nicht wahr), tady neexistoval žádný numerus clausus, za okupace tady Židy terorizoval také někdo jiný.

Že se našli antisemitští pi*omci i mezi Čechy, je smutný fakt, pomnichovské a okupační období jim k tomu dalo příležitost, ale tady by někdo velice rád zobecňoval...

M. Valenta 10.12.2021 10:25

Právě že se chování vůči Židům zobecnit dá, neboť to u nás nebylo lepší ani horší než jinde.

J. Hrdlička 10.12.2021 10:31

Buď neznáte základní fakta (některá z nich jsem uvedl) nebo záměrně fabulujete. Očividně se někomu hodí relativizování.

J. Herink 10.12.2021 11:46

Nedivte se, pan Valenta je daleko větší "odborník" než E. Kishom. Já jako pamětník z principiálně nežidovského rodu: v celém mém rozvětveném příbuzenstvu se našel jediný antisemita. Ostatní mu to vytýkali a po pravdě řečeno otázku židovského původu u okolních rodin vůbec neřešili. Kecy Valentů a jím podobných mě dovedou pěkně rozčílit!!!

J. Hrdlička 10.12.2021 15:43

Jj, pro některé je velice lákavé rozředit vinu za holocaust a další věci na co možno nejvíce národů.

R. Tesařík 10.12.2021 10:40

Tak jste to zase odklonil.

J. Hanzal 10.12.2021 9:12

Už jsem to psal pod úvodníkem, že by měl asinový premiér ty pirátské kolaboranty vykopat z vlády všecky, k ničemu je nepotřebuje. Ovšem na to némá koule:-/!!!!!!

H. Rybnická 10.12.2021 9:09

Pane autore, dštíte nechutný jedovatý déšt.

J. Hanzal 10.12.2021 9:13

Ovšem naprosto pravdivý, že?

V. Církva 10.12.2021 10:07

Pravda je lepší než lež a to i když trochu bolí.

Sebevrahovi nepomůže schvalovat skok k smrti a říkat že není sebevrah. Je správné sebevrahovi smrt rozmluvit.

Pokud jste k takovému se sebevrahovi navíc přivázáni řetězem i když zlatým je rada tím spíš jasná.

J. Jurax 10.12.2021 19:09

Mýlíte se.

Byť chápu, že deštík autorův Vám voněti nemůže.

D. Stirsky 10.12.2021 9:03

Zase obvyklá motanice všeho možného. Áriec bych byl za okupace i já, neb Židovské předky nemám. Proces se Slánským byl až v r. 1952 na podzim. Lipavského neznám, nevím, jaký by byl ministr, leč troufnu si tvrdit, že antisemita není. A že by Vlka mohl klidně žalovat. Těch opravdových židobijců je u nás pár a většinou jde o vyšinuté jedince (lidé typu "za vše můžou Židi"). Vlk stejně jak Neff nesnáší Piráty. Tady je zakopaný pes. Mně stačilo je nevolit. Byl-li bych prezident, i já bych chtěl ministry, než je jmenuji, poznat. Leč buď bych je již znal osobně a nebo bych se spolehl na informace od premiéra popř. bych pátral, radil se s okolím z KPR atd. A hlavně bych vládu urychleně jmenoval, protože to je nyní v zájmu země to nejdůležitější.

J. Farda 10.12.2021 9:41

R^!

V. Vlk St 10.12.2021 11:09

Poklud byste neprokázal, že jste čistě germánského původu, tak byste nebyl Árijec, ale příslušník méněcenné slovanské rasy. Jinak samotný proces byl až po roce a půl vyšetřování a obžaloba se "sionisty" byla sepsána v roce 1951

D. Stirsky 10.12.2021 12:31

Nikoli, byl bych Áriec. Vždy se říkalo: Árien, nordický typ. Čili Árijci byli i podřadní Češi. I v dobovém tisku se to tak psalo.

T. Krystlík 10.12.2021 13:06

Pane Vlku, nežvaňte nesmysly! Čechů vhodných k přenárodnění bylo podle rasových výzkumů RuSHA ve vzorku složeném ze 48 184 osob zkoumaných mezi únorem 1943 a únorem 1945 v rasových kategoriích I, II, III+ a III 87,54 %. Tzv. nevyvážení míšenci z rasové kategorie IV, nevhodní k přenárodnění coby rasově neúnosní, byli v české populaci zastoupeni 12,45 % a tzv. zcela rasově neúnosní z kategorie IVf podílem jen 0,015 %. S nimi byla zkoumána i tzv. rodinná společenstva, což byly jejich rodiny, statisticky čítající i s nimi v průměru 3,06 osob, tedy celkem kolem 147 443 osob [Brandes, Detlef: Germanizovat a vysídlit. Nacistická národnostní politika v českých zemích. Prostor, Praha 2015]. Zkoumaný vzorek byl dostatečně veliký, aby se výsledky daly spolehlivě aplikovat na celou českou populaci. Češi z kategorie IV (12,45 % z populace) měli být z rasových důvodů pracovně nasazeni ve staré Říši k pozvolné převýchově. A nakonec 0,015 % Čechům (kategorie IVf), tj. pouze třem lidem z dvaceti tisíců Čechů (!) teoreticky hrozilo vystěhování do Generalgouvernementu. Takže Češi nebyli méněcennou rasou, protože pak by Němci je nechtěli přenárodnit = učinit je sobě rovnými! Kdy konečně přestanete lhát, pane Vlku?

V. Vlk St 10.12.2021 14:48

A hele, už vylezl náš český nacista!Tak zaprvé byste si tu knihu ,co z ní citujete, měl přečíst celou. Za druhé tajný průzkum čistoty slovanských obyvatel protektorátu nemá žádný vztah k tomu, co se pak skutečně stane. Původně nacisté "prodávali" bohaté židy do zahraničí, (nechali si zaplatit a židé museli v Německu nechat celý majetek). Ještě v roce 1941 uvažovali, že židy vyvezou na Madagaskar. Pak ovšem Heydrich uspořádal 20 ledna 1942 konferenci ve Wansse ,kde bylo rozhodnuto všechny židy vyvraždit. Výjimkou byli maďarští židé pod vládou Hortyho. Ty chtěli Němci koncem války vyměnit za 10 000 nákladních aut z USA. Když to nevyšlo, tak je všechny zavraždili. Viz pochod smrti Budapešť- Mauthausen( viz moje kniha Mauthausen- ďábel v líbezné krajině. Ti kteří z počátku unikli, byli následně povražděni, viz slavný památník na břehu Dunaje. Pane, vy jste takový magor, až to bolí. Jo a zuřivý antičech , vás bere vážně už jen pár zapšklých emigrantů . Račte jít opruzovat svými pronacistickými žvásty jinam.

T. Krystlík 10.12.2021 15:15

Nejsem národní socialista. Určitě by tak nastalo, že Češi by byli přenárodněni. Indicie: období, kdy d-rasový průzkum cz-obyvatelstva probíhal , a jeho rozsah = ještě v roce 1945, kdy Říše měla i mnoho jiných důležitých starostí! Jediný dokument z konference ve Wannsee je protokol a tam není ani slovo, co se se židy na Východě stane! Heydrich není v seznamu účastníků konference! Ano, byly státy, které své židy nevydaly ani pod nátlakem a musely to za ně pak učinit sami Němci: H, I. BG své židy před transporty uhájilo (ne však z nově nabytých území Thrákie a Makedonie, což bylo podmínkou). RO vraždilo své židy z ze zpátky nabyté Besarábie, Bukoviny a z nově nabyté Transnistrie , ale své židy v zahraničí chránilo proti D zahrnutím en bloc pod diplomatickou ochranu.

T. Krystlík 10.12.2021 15:18

Oprava: Určitě by tak nastalo, Češi by byli přenárodněni.

J. Jurax 10.12.2021 19:24

Cituji - "Tento prostor musí být jednou definitivně osídlen Němci. Tento prostor je srdcem říše a nemůže trpět, to ukazuje německý vývoj v historii, aby z tohoto prostoru přicházely znovu a znovu rány dýkou proti říši. Nechci však snad říci o konečném poněmčení tohoto prostoru: pokusíme se tedy teď podle staré metody poněmčit českou verbež, nýbrž říkám docela střízlivě: začíná to věcmi, s nimi můžeme už dnes maskovaně začít. Abychom získali přehled o tom, kdo z lidí v tomto prostoru je schopen poněmčení, musím provést soupis v rasově národnostním smyslu. To tedy znamená, že musím získat nejrůznějšími metodami, nejrůznějšími oklikami příležitost, abych jednou ohodnotil veškeré obyvatelstvo z hlediska rasového a národnostního. ...

Musím mít celkový obraz národa a pak mohu říci, tak a tak vypadá obyvatelstvo. Jsou to takovíto lidé: jedni jsou dobré rasy a dobře smýšlející, to je pak jednoduché, ty můžeme poněmčit. Potom máme ostatní, co stojí na opačném pólu: jsou to lidé špatné rasy a špatně smýšlející. Ty musíme dostat ven. Na východě je hodně místa. Uprostřed zůstává střední vrstva, kterou musím přesně vyzkoušet. V této vrstvě jsou dobře smýšlející lidé špatné rasy a špatně smýšlející lidé dobré rasy. U těch dobře smýšlejících špatné rasy se to asi musí udělat tak, že je nasadíme do práce někde v říši jinde a budeme se starat o to, aby už neměli děti, protože je nechceme v tomto prostoru dále rozvíjet. Ale nesmíme je odradit. To vše je řečeno jen teoreticky. Pak zůstávají špatně smýšlející lidé dobré rasy. Ti jsou nejnebezpečnější, poněvadž je to rasově dobrá vůdcovská vrstva.

Musíme uvážit, co s nimi uděláme. U jedné části špatně smýšlejících lidí dobré rasy nezbude nic jiného, než se pokusit usídli je v říši, v čistě německém prostředí, poněmčit je a převychovat jejich smýšlení nebo, když to nepůjde, postavit je nakonec ke zdi; poněvadž vystěhovat je nemohu, neboť by tam na východě vytvořili vedoucí vrstvu, která by se postavila proti nám.

To jsou zcela jasné, zásadní my

J. Jurax 10.12.2021 19:31

Dokončení:

To jsou zcela jasné, zásadní myšlenky, které musí být vodítkem." - konec citátu.

To jsou slova velkého syna německého národa zastupujícího říšského protektory SS- obergruppenführera a generála policie Reinharda Heydricha. Jistě je dobře znáte. Sám nakonec popisujete, že první etapa vydala statistické plody; tu další už ýrmenšoveé nestihli, ale snažili se fest.

V. Kučer 10.12.2021 13:41

Češi jsou Němci kteří mluví jiným jazykem pravil Bismarck. Hitler nás chtěl poněmčit nikoliv zlikvidovat, tak jako byli poněmčeni Polabští Slované.

V. Vlk St 10.12.2021 14:06

To se račte silně mýlit. Bismarck varoval Němce před tím, aby vytvářeli Grossdeuschland , (Hitlerova III. říše). Co se mělo stát s Čechy naleznete v nacistickém materiálu "řešení české otázky."

V. Kučer 10.12.2021 14:37

Právě jsem si to tam přečetl, převážná většina byla vhodná k poněmčení. Pouze Heydrich něco plácal že by ty nepolepšitelné postavil ke zdi nebo vystěhoval a proto se ho český národ zbavil. Pokud by Němci vyhráli válku nadávali bychom tady na ně německy podobně jako Irové nadávají na Angličany anglicky.

T. Krystlík 10.12.2021 16:14

Heydrich pouze vyjmenoval všechny technicky možné způsoby zacházení s Čechy. Na konci své tajné řeči v Černínském paláci zdůraznil: "Ale nenaštvat! Všechno je to jen teoreticky!", což cz-historici do češtiny nepřekládají.

V. Vlk St 10.12.2021 18:41

No, na tom něco je.

J. Jurax 10.12.2021 19:34

Počtěte si kousek výše, co Herrenvolk chtěl - Heydrich to vyjádřil zcela přesně.

P. Černý 10.12.2021 8:46

Mně by poněkud jiný pohled pana Lipavskeho na palestinskou otázku nevadil. Pokud by byl soukromý. Horší je jeho naprostá nekompetence. Co tento člověk jako šéf diplomatů vyjedná nebo zařídí? Kdo se s ním bude vůbec bavit?

O to přeci jde, zrušit Česku samostatnou zahraniční politiku jako takovou. Tak čemu se tu divime?

J. Kalina 10.12.2021 10:05

kdo se s ním bude bavit: Jako bychom to neznali,

KDE KDO!

A ti co vytáhne nahoru, za ty co kvůli němu odejdou nebo budou jím vyhozeni,

TAK TI BUDOU I PODLEJZAT