29.4.2024 | Svátek má Robert


Diskuse k článku

POLITIKA: Nezvratný koronaosud

Vzpomínáte na film „Nezvratný osud“? Hlavní hrdina v něm umí předvídat smrtelné nebezpečí a díky tomu on a jeho druzi unikají nástrahám zubaté. Pak se ale ukáže, že ji oblafli vždy jen na chvíli a ona je postupně dostihne všechny.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Vintr 17.10.2020 11:05

S tím virem je to tak, že se nemusíte nakazit každý den, stačí jen jednou. A je jedno, jestli se s ním potkáte dnes na ulici, nebo zítra v práci nebo pozítří doma v rodině. Z rostoucím počtem infikovaných v populaci klesá k nule pravděpodobnost, že se s tím virem vůbec nepotkáte. Takže v podstatě záleží jen na jediném, na vnímavosti a stavu vašeho organismu, což stejně asi nemůžete nijak ovlivnit. Takže pokud nechcete zbytek života strávit v naprosté izolaci, je zbytečné se proti viru nějak zvlášť chránit.

K. Garfield 17.10.2020 11:01

hmmm... a co je překotně... v porovnání s čím... COVID má (podle aktuálních údajů) R0 cca 3,1 (nakažlivost bez opatření), chřipka 1,1 - 1,5...

Covid s opatřeními se šíří jako chřipka bez opatření... Jenže chřipka trvá dny a Covid týdny (i měsíce). V ČR je podle mého odhadu 200-500 tis. lidí, kteří by měli pozitivní PCR test (neplést si s nemocnými).

...a když se každý člověk na světě úplně izoluje od ostatních tak na měsíc (lepší na 3 měsíce), tak virus opravdu podstatně zabrzdíme (než se z nějakého zvířete přenese znovu)... jenom posbíráme mrtvé...

Pozitivní je, že vymýtíme i chřipku...

Jak prosté, milý Šeno...

J. Vintr 17.10.2020 10:46

Vzhledem k tomu, že není reálně možno porovnat,jak by se virus šířil v téže populaci bez těch opatření a s opatřeními, můžou si politici tvrdit co chtějí. O stavu "promoření" populace lze těžko získat zcela reálný obraz, ani kdyby se všichni lidé otestovali v jeden okamžik. Už kvůli tomu, že ty testy neukazují přímo, jestli člověk ten virus v sobě aktuálně má. To "testování", které se provádí teď, je naprosto k ničemu a slouží jen k tomu, aby si někdo pořádně namastil kapsu

J. Vintr 17.10.2020 10:38

Ano, přesně tak. Vláda by měla jen posílit zdravotnictví. Za ty spousty miliard, které stojí všechna ta formální a zcela zbytečná omezení, by se toho dalo pořídit spousta. I když si myslím, že by to bylo zbytečné, že bohatě postačí to, co už je. Pokud se někdo cítí ohrožený, ať se chrání sám.

P. Novotný 17.10.2020 10:34

No zřejmě také záleží na oblasti a sociálním složení. Každopádně není mi známo, že by to krizový (antivirový?) štáb řešil nějak centrálně. Zaznamenal jsem pouze právě takové snahy ze strany jednotlivých škol. A nedělám si iluze, že takto mohou reagovat všechny.

K. Garfield 17.10.2020 10:10

Což o to, počítač má dneska každý v kapse (třeba na online výuku), nevím, jak to je s internetem.

"Plno rodin" je široký pojem, stejně jako "pár rodin", pravdivé může být obojí.

Škola v blízké obci nabídla všem dětem, které nemají doma počítač, tablet. tipněte si, kolik jich zapůjčila... :-)

M. Šejna 17.10.2020 10:06

Hlídač státu má poněkud zvláštní čísla.

Například počet zdravotních sester se podle Hlídače za poslední měsíc nezměnil přesto, že jich několik stovek muselo jít do karantény a dalších několik stovek muselo zůstat doma s malými dětmi po zavření škol.

Opozice řvala, že po zavřen

Podle Hlídače se snížil od 10.září počet sester jen o zhruba 150.

K. Garfield 17.10.2020 9:59

Odkud plyne představa, že vláda všechno vyřeší??? Jakákoliv vláda...

Vyřeší to úplně stejně, jako vyřeší třeba povodeň...

P. Novotný 17.10.2020 9:58

Promiňte, ale pan Kraus jen upozornil na to, že na jaře bylo plno rodin, které neměly na to pořídit si jakýkoliv počítač; a to platí dodnes! No a náš slavný krizový štáb nijak nezareagoval a nechává to vyhnít. Takže Vaše poznámka je trochu "mimo mísu".

Tož tak

M. Šejna 17.10.2020 9:47

Takže za epidemii mohou firmy, které vyhazovaly staré počítače, aniž by je darovaly dětem?

Škoda, že tuhle jednoduchou obranu proti viru nenavrhli konspirátoři už na jaře, a že si sami nešli koupit nový počítač s tím, že starý darují školám.

Taky se divím, proč konspirátoři furt nadávali, že distanční výuka je děsně společensky škodlivá a že děti musí chodit do školy na prezenční výuku, jinak prý zblbnou, což je prý horší, než když roznáší virus.

:-P

M. Šejna 17.10.2020 9:42

Ano,

virus se šíří podle přírodních zákonů.

A mezi ty přírodní zákony patří i zákon, že když se chráníme mezi sebou rouškami a omezením vzájemných kontaktů, tak virus nemá šanci se šířit překotně.

Já prostě, milý Watsone (Vintře).

J. Kraus 17.10.2020 9:41

Příbuzná má dvě vnučky, 16 a 10 let. Koncem srpna jsme se bavili tak to mocipáni udělají, aby se s nástupem dětí do škol ta "pandemie" zase nerozjela. Neudělali NIC, trapné to připomínat. To za prvé. Za druhé, už na jaře holky říkaly, že některé děti, jejich rodiče, nemají doma počítač. Vzpomněl jsem si na ty tuny ještě velmi zachovalých počítačů a notebooků vyhazovaných firmami, nemluvě o dalších tunách, které bezpochyby vyhazují státní instituce. Za třetí, na jaře si holky stěžovaly, že každý učitel má jiný systém, používá jiné programy.

Shrnuto k 17.10.2020: "pandemie" se i přes obavy mnoha rodičů zase rozjela, kdo neměl počítač na jaře nemá ho ani dnes a (minulou sobotu) holky říkaly, že učitelé si jedou každý po svém stejně jako na jaře.

Když pak konspirátoři říkají, že vše je uměle vyvoláno a řízeno, ano, mají pravdu.

K. Garfield 17.10.2020 9:39

Nezvratný osud je ten, že virus je už endemický (zdomácněl) i pandemický (celosvětový) a to nemá řešení. Stejně jako rýma (mimochodem 30 % způsobují koronaviry) nebo chřipka...

Nezvratný osud je, že vakcína, která by to významněji řešila, nebude. Vyplývá to z vlastností viru. Proti koronavirům žádné vakcíny pro lidi nejsou a to se snažíme od doby prvního SARS.

Nezvratný osud je, že život půjde dál a k chřipkové sezóně se přidá ta koronavirová...

M. Šejna 17.10.2020 9:38

Opozice má nejspíš tajnou smlouvu s generálním tajemníkem viru, který způsobuje nemoc Covid19.

Mají dohodu, že jakmile by se opozice ujala vlády, virus by se sebral, a odsunul by se zpět do Číny. U toho odsunu by asistoval sám velký odsunovač Kocáb.

;-)

J. Vlček 17.10.2020 9:30

Takže podle vás, pane Vintře, by vláda neměla dělat nic, nákazy si nevšímat, a nechat všemu volný průběh? Tak jste to myslel?

Možná by to tak dělala opozice, kdyby vládla ona. Za její vlády by se, podle jejího vyjádření, žádná krize kolem koronaviru nekonala. Metodu, jak toho dosáhnout, ovšem důsledně tají. O to víc ale vládu kritizuje.

Ó, jak záslužná je práce opozice.

J. Vlček 17.10.2020 9:10

Paní Lhotská, díky za váš rozumný přístup a shrnutí situace kolem koronavirové nákazy. R^

I. Schlägel 17.10.2020 9:05

Reálná opatření všude po světě šíření omezují a rozmělňují v čase. Tam, kde jsou opatření slabá či žádná, šíření viru akceleruje. Počty rostou stabilně a v současné době poměrně dramaticky zcela reálně. Věci, o kterých píšete, že se nemusí dít, se reálně dějí v přímém přenosu.

J. Vintr 17.10.2020 8:50

Předně je zcela naivní představa, že se nějakými opatřeními podaří šíření viru zastavit, nebo aspoň zpomalit. Virus se šíří podle přírodních zákonů a lidská opatření jsou mu lhostejná. Za druhe, dramatický "nárůst pozitivně testovaných" vůbec nemusí korespondovat se šířením víru. Ten může být rozšířený už dávno a testování jen částečně odhaluje současný stav. To také znamená že nemusí dojít k nějak dramatickému nárůstu počtu těch, kterým virus způsobuje vážnější obtíže proti stavu, který už tady je.

J. Jirka 17.10.2020 7:50

Jaké zahlcení nemocnic? https://www.hlidacstatu.cz/kapacitanemocnic

A protože nemocnice jsou poslední měsíc obsazeny stále stejně, znamená to, že ani nedochází k nějakému nadměrnému umírání, ačkoli se úřady snaží aktuální počty zemřelých co nejdéle tajit.

P. Selinger 17.10.2020 7:40

Pokud to budou ti,, kteří dnes vládnout, tak těžko !

J. Frček 17.10.2020 6:54

Tak treba u treti vlny uz budou politici vedet, jak to zase n e p o s r a t??? :-)

J. Krásenský 17.10.2020 5:58

Tak jest. R^