27.4.2024 | Svátek má Jaroslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nezávislí v Senátu zmůžou málo

Václav Havel by měl radost: do Senátu se letos dostalo nebývale mnoho osobností, které se profilovaly na bázi občanské společnosti, a nikoli v lůně politických stran, byť za ně třeba v senátních volbách i kandidovali.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Boleslav 25.10.2012 12:34

Jedna technická

Sněmovna potřebuje k přehlasování Senátu kvalifikovanou, nikoliv prostou většinu (101 hlasů).

J. Vintr 25.10.2012 11:38

Senát je dobrý jen na jednu věc

jako luxusní trafika pro ty, na které nezbylo jiné koryto nebo pro ty, kterým nestačí jejich ostatní koryta.

Š. Hašek 25.10.2012 10:54

Paní Rakušanová,

nic ve zlém, ale jest celkem jasné, že představy Václava o politice byly, jak bych to krátce řekl, dosti naivní.

Kvůli jednotlivým nešvarům by s vaničkou vylil i dítě. na cokoliv v politice vsadil a navrhoval "novátorská" řešení, tak to nevyšlo.  Svědčí to o něčem.

Stran nezávislého Okamury (mimochodem Ústava ČR nezná "vázanost" či nezávislost zastupitelů, předpokládá vlastní názor, to jen Drath a VV dávají podepisovat vazalské neplatné smlouvy svým ovcím), bude to jen velké zklamání kupců nového pracího prášku. 

Všechno začíná tím, že dnes polovina voličů chce od politiků "žití na míru" - ovšem za peníze souseda. Holá skutečnost. Ostatní jest následné.

P. Čech 25.10.2012 9:23

Paní Rakušanová, mýlíte se téměř ve všem

Senát jako instituci je třeba zrušit a jeho pravomoci přenést na přímo voleného prezidenta. To je jedna ze skutečných reforem, tedy změn k lepšímu, která šetří státní rozpočet a na straně druhé nic nestojí. To však není jediná reforma státní správy, kterou je nutno provést. Je možno zrušit 8 ministerstev a odstranit od moci politické strany. zrušit jejich financování státem, stejně jako zrušit financování církví. Konečně už je nutno nazvat věci pravými jmény a prohlásit, že jak politické strany, tak i církve, nejsou ničím jiným než spolky občanů stejného smýšlení a jako takové nechť se financují samy. Občanům je nutno dát možnost, aby si vládli sami a přímo, nikoliv prostřednictvím nějakých spolků. Naplnit pojem demokracie - demos krates - vláda občanů.

Š. Hašek 25.10.2012 11:03

Re: Paní Rakušanová, mýlíte se téměř ve všem

Něco na tom je, ale zatím bych nechal tak (senát). Dvacet let je na vyzkoušení málo.

Stran počtu ministerstev atd souhlas. Jenže co s tím, když moji někteří sousedé bez ouřadu a  vyhlášky si ani nevezmou na letní výlet pláštěnku, proto že "to sami neví". Ale kafrají na vládu a úřady, to jo!

J. Rechnovský 25.10.2012 14:02

Re: Paní Rakušanová, mýlíte se téměř ve všem

No, pokud někdo není schopen rozhodování, měl by si pořídit dominantního partnera nebo angažovat kouče. V každém případě za své peníze.

Senát je zcela postradatelný a zbytečně nákladný. Naopak 20 let jasně ukázalo, že nesplnil očekávání. Není totiž platformou pro pozitvní osobnosti, ale trafikou pro použité persony velkých politických stran. 

Je velmi vhodné aby byl vyřazen z ústavního systému a jeho pravomoci převzal prezident, jehož legitimita bude přímou volbou značně posílena.

P. Kolář 25.10.2012 8:34

A co jste čekala,

paní Rakušanová?Že senát bude fungovat tak,jak si představoval Havel?Že se lidé najednou změní a úplně jednoduše překročí tu propast v myšlení,kterou tady zanechali komunisté.Politici nechodí do práce proto,aby se starali o problémy společnosti,ale aby pomohli především sami sobě.Můj otec vždy říkal,že politici,soudci a státní úředníci by měli být velice bohatí lidé,aby jim nestálo zato,nechávat se uplatit a aby se v případě,že tak učiní,stali předmětem opovržení celého národa.A takoví lidé u nás nejsou,jsou jenom takoví,kteří hledí na politiku jako na výtah k moci a výhodám.A jsou voleni,protože jiné nemáme.

Š. Hašek 25.10.2012 10:57

Re: A co jste čekala,

Z některých představ Václava Havla stran politického řivota mně běhal mráz po zádech. Zvláště, když s nimi bouřlivě souhlasila echt bolševická suita kol Uhla, Šiklové, atd.

Š. Hašek 25.10.2012 10:58

Re: A co jste čekala,

Pardon. Samozřejmě "života".

Spěchej pomalu, že ano.