3.6.2024 | Svátek má Tamara


Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
zdeněk 26.6.2007 21:37

jediné skutečné řešení je sociální inženýrství

a zvýšení porodnosti. Jinak se rozpadne společnost, ne jen důchodový systém.

Alfred 26.6.2007 22:01

Re: jediné skutečné řešení je sociální inženýrství

Ať se klidně rozpadne, žádná škoda. Při stavu této společnosti / viz debaty na Psu / by bylo ideální, kdyby se rozpadla na prvočinitele a potom se zase složila podle životní filosofie různých skupin obyvatel. A ať si každá řeší problém svých sociálních jistot podle svého. V klidu, stejně jako Češi a Slováci. Rád bych viděl, s jakým konceptem by přišli multikulturní antirasističtí levicoví přerozdělovači, kteří dokáží jen kritizovat ty aktivní a s ničím nepřicházet. Co dovedou Paroubek, Sobotka, Křeček, Rath nebo Škromach?  Ať začnou podnikat, založí nemocnici, vyvinou nový lék... To soudruzi nedokáží, ale hlavně že dokáží posuzovat, jak se mají vytvořené produkty "spravedlivě" rozdělit, popřípadě jaká je ta správná cena. Když stejné služby a produkty nabídnou levněji, budou vydělávat oni a jejich stoupenci.

zdeněk 26.6.2007 22:18

Re: Re: jediné skutečné řešení je sociální inženýrství

zvýšení porodnosti nemusí být jen formou dávek, ale třeba i tak že by se zvyšovala čistá mzda při vyšším počtu dětí(tohohle jsem zastáncem já), tedy formou odpisů daní.

Pokud většinu společnosti budou tvořit důchodci, tak promiňte, ale toto není udržitelná společnost. Ani za socialismu, ani za kapitalismu.

To co teď prožíváme pokud nezastavíme znamená zánik naší civilizace. A ti co se snaží toto vyřešit imigrací jsou šílenci a hlupáci. Je třeba obnovit nacionalismus, českou buržoazii  a porodnost. To je základ.

Chládek 26.6.2007 18:10

Skákání do vody

Hlavně bych ekl, že Vám všem uniká, co se děje s několika miliardovým, každoročním přebytkem na účtu Správy sociálního zabezpečení. Stačí se podívat do statistiky. Řadu let mohly už někde pro budoucí důchodce vydělávat další peníze, ale on byje musel někdo ty fondy poctivě spravovat, že.

pa

jirka.s. 26.6.2007 16:46

"Pak je možné, že mnozí diskutovat přestanou a začnou plakat."

Ale je také možné, že po přerušní diskuze nezačnou plakat, ale vezmou do ruky basebalové pálky!

A domníváte se, že dnešní mladí jsou natolik hloupí, že si v pětadvaceti začnou spořit na důchod s perspektivou, že to tady vezme zase do ruky soudruh falmer či jeho pohrobci? Až tak dehonestující názor na dnešní mladou generaci přece jenom nemám!

Stredocech 26.6.2007 12:21

Jedinou zárukou důchodu pro mladé je dostatečný počet vlastních

potomků. Pokud nebudou, nebudou ani důchody, protože by musely být financovány z ciziny, a to nebude patrně fungovat, ani kdyby měli naspořeno nevím kolik.

Tuto základní pravdu by si měli uvědomit.

Netřeba 26.6.2007 13:11

Re: Jedinou zárukou důchodu pro mladé je dostatečný počet vlastních

A bude někdo potřebovat práci všech těch potomků? V Africe mají třeba patnáct potomků a nemám ten dojem, že by si na stará kolena pískali.

Historik 26.6.2007 16:19

Re: Re: Jedinou zárukou důchodu pro mladé je dostatečný počet vlastních

To je druhý extrém, obyvatel subsaharské Afriky je moc na to, co jejich ekonomika, jejíž potíže jsou ovšem umocňovány všeobecnou neochotou pracovat, dokáže v současné době uživit.

Nehledě na to, že schopný potomek si práci vytvoří. V podstatě u nás stačí prostá reprodukce obyvatelstva, pokud se ovšem dokážeme ubránit vojensky. Ten přebytek obyvatelstva jinde bude totiž chtít ukrást majetek a území jiných, ať už přímou agresí nebo infiltrací.

Mimochodem, víte jak ve starověku řešili přebytek obyvatelstva. Třeba tak, že rozlosovali obyvatele na dvě poloviny, z nichž jedna musela zemi pod trestem smrti opustit. Ti si pak zvolili vůdce a šli najít řídce osídlené území, kam by je přijali, nebo se mohem častěji pokusili něco dobýt i za cenu vyvraždění původního obyvatelstva. Tak zanikly pod útoky barbarů mnohé civilizace.

Alfred 26.6.2007 16:35

Re: Jedinou zárukou důchodu pro mladé je dostatečný počet vlastních

Proč vlastní potomky? Copak musí na čecha v důchodu vydělávat zase jen čech? Pokud by kdokoli investoval stejné peníze, které zaplatí na sociální pojištění, do zahraničních fondů, nemovitostí atp. může si svůj důcjod financovat z ciziny a budou na něho pracovat mladí ze zemí, kde se lidí rodí stále dost - Filipíny, Malajsie...

Pametnik starejch dob 26.6.2007 19:12

Santa Simplicita

Tamní mladí snadno uposlechnou volání politiků, aby se nedali nadále vykořisťovat cizinci a nedají vám nic. Velice popuplární byly ve Francii před WW1 třeba ruské státní papíry. Pak přišli bolševici a zůstal jen ten papír...

www racek 26.6.2007 11:09

hezký ... Klaus kývl na Ústav studující minulost

už začali tím neckářem ... fakt nevím k čemu to je. vždyť tou dobou se zabývá 80% historiků u nás.

jo vlastně vím ... tou dobou se smějí zabývat jen ti správní historici a přece jen, fleky jsou to zajímavé. 

www racek 26.6.2007 11:07

no, občas s páralem souhlasím

ale článek je jen povzdech. nic víc.

ostatně, problém nebudou ani peníze, ale struktura obyvatelstva. i naspořené peníze musí být podloženy nějakou ekonomikou, která je udržuje hodnotné. a obávám se, že stát kde 50% obyvatel budou tvořit důchodci, žádná penzijní reforma nespasí.

clay 26.6.2007 10:37

Topolánek není v pozici Sarkozyho

to je shrnutí

SuP 26.6.2007 7:42

Jak je vidět

To se nám ti oranžoví zmetci pěkně odkopávají.A takhlůe si chtějí chodit pro peníze ještě další 3 roky?Sakra neznáte někdo způsob, jak je vypískat??

Tervueren 28.6.2007 8:31

Re: Jak je vidět

Modráčci chudáčci.(Y)

Netřeba 26.6.2007 6:48

Nevím, kdo je jak prozíravý.

A hlavně kdo je jakým prorokem a ví, co bude za téměř padesát let. Je někdo vůbec schopem to odhadnout a svůj "výmysl" nebo sci-fi (jinak to nazvat nejde) akceptovat?

Ale představte si, že jako dvacetiletý   v r. 1962  byste si měli začít z výplaty spořit na dnešní odchod do důchodu ve věku 65 let (dnes ještě 63).  Zdá se vám to reálné, normální a přirozené?

Jen so dovolím upozornit, že v té době byla hrubá mzda kolem 900 až 1200 Kč. Kolik byste si tehdy spořili a kolik byste z toho dnes dostávali?

Kasandra 26.6.2007 7:30

Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

R^R^Naprosto přesné.A to si ještě dovolím upozornit  na přechod na EURO,který nás nepochybně ještě čeká.

Stredocech 26.6.2007 12:24

Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

Naprostý souhlas a je smutné, že je neustále nutné opakovat takovou samozřejmost, kterou nejsou schopni vidět ani naši čelní politikové.

Papouch 26.6.2007 12:54

Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

zalezi cemu se rika sporeni

pokud si clovek tenkrat koupil nejaky vytvarne dilo (treba od Libenskeho) a ted by ho prodal, o duchod se bat nemusi, mnohonasobne se zhodnotilo

Stredocech 26.6.2007 13:07

S tím obrazem máte pravdu, ale jde o to JAKÝ obraz si koupíte.

Takového Picasa jste před cca 100 lety měl za babku, dnes stojí miliony, ale po jiných dílech z téže doby neštěkne pes. A kdo to dokáže odhadnout. To je velmi kvalifikovaná činnost.

Netřeba 26.6.2007 13:07

Re: Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

Člověk se stále učí. Já jsem například až do teď nevěděl, že důchodová reforma spočívá ve skupování výtvarných děl (možná starožitností), nemovitostí a pod.

Že bych koupil E.On nebo něco podobného?

Volkswagen 26.6.2007 12:56

Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

Mohu poměrně snadno odhadnout kolik bude za 50 let důchodců a kolik tak asi bude lidí v produktivním věku, respektive poměr lidí produktivní/neproduktivní věk. Z toho musím primárně vycházet.

I v době, kdy byla hrubá mzda 900-1200 korun se dalo spořit. Tenkrát ovšem těžko někdo čekal že dojde k takovému zvratu jakým byl rok 89. A proč by také někdo spořil když jen pár let před tím soudruzi celý národ ožebračili měnovou reformou?

Přeci jenom dnes je ta situace "nepatrně" jiná že?

Netřeba 26.6.2007 13:04

Re: Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

No to jste nám hezky popsal, co bylo.

A teď nám stejně hezky řekněte, co bude!

Stredocech 26.6.2007 13:10

Re: Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

Mohu poměrně snadno odhadnout kolik bude za 50 let důchodců. To dokážete.  Kolik tak asi bude lidí v produktivním věku - to vůbec není jisté. 

Volkswagen 26.6.2007 16:50

Re: Re: Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

Ale ano... s přesností několika málo procent to nebude tak těžké.

Alfred 26.6.2007 16:46

Re: Nevím, kdo je jak prozíravý.

Netřeba být prorokem, jde o to, jestli je každý za svůj život zodpovědný nebo ne. Za 50 let může nastat tolik zvratů, že jakékoli pojištění se může ukázat být k ničemu. Ale každý má o svém stáří jiné představy a každý by měl mít možnost v maximální míře realizovat tu svou.  Minimální důchod na přežití pro každého s tím, že co kdo chce víc si musí našetřit sám se mi jeví jako dobrý nápad. Jestli si někdo raději užívá v mládí a stáří hodí za hlavu - to je každého problém.

Pametnik starejch dob 26.6.2007 19:09

Pozor, to není každého problém, někdo to třeba v rámci

"sociální spravedlnosti" klidně dodatečně "srovná." To je pravděpodobnější, než opak.

Komunisté např. penzijní fondy zkonfiskovali bez náhrady.

No... 26.6.2007 6:43

Dá se vůbec čekat,že se dožijeme důchodu?

A dá se celkem snadno odhadnout, že na důchod nebudeme mít šanci dosáhnout z pouhého pudu sebezáchovy. Důchod totiž bude znamenat pomalé umírání za rychle utracených 40% bývalých základů platů. Za to se "žít" opravdu nedá, nájem, energie, potraviny, léky, doprava....takže do důchodu NIKDY a hlavně platit na penzijní účet....

vládík 26.6.2007 9:58

Re: Dá se vůbec čekat,že se dožijeme důchodu?

40 %. Jak jste na tak vysoké číslo přišel.  Tolik berou jen ti, kdo měli zhruba minimální mzdun (ti mají důchod vyšší, než byla jejich čistá mzda).

Hawk 26.6.2007 20:21

Re: Re: Dá se vůbec čekat,že se dožijeme důchodu?

"ti mají důchod vyšší, než byla jejich čistá mzda)."- svatá prostoto