4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nešťastné řešení bytové krize

V uplynulém týdnu představené priority volebního programu ČSSD zřetelně dokumentují, že vládní strana bude po volbách usilovat o to, aby prudce rostoucí veřejný dluh spláceli zejména ti nejmajetnější.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Polák 1.7.2021 21:45

Děkuji za zajímavou informaci. Mám silný pocit, že Praha je proti Brnu ořezávátko. Na velikost popelnic a frekvenci odvážení mám já jako majitel domu smlouvu s Pražskými službami, dle toho je mi úměrně stanovena výše polatků za odvoz a nenašel jsem zatím žádnou povinnost tu smlouvu vůbec uzavřít nebo nějaký dolní limit těch popelnic a frekvence. Ale třeba se mýlím. Ovšem nějakých 650 Kč ročně by ty taliány asi neovlivnilo.

L. Novák 1.7.2021 20:40

Vládní debakl. Pro stavební zákon nehlasoval jediný senátor, proti byli i členové z ANO a ČSSD

Zdroj: https://www.lidovky.cz/domov/senatori-zamitli-novy-stavebni-zakon-vadi-jim-hlavne-presun-uradu-pod-stat.A210701_172422_ln_domov_lihav

:-P

R. Tesařík 1.7.2021 18:42

Takže když se staví jen drahé byty, které si mohou optřit jen bohatí a bude se jich stavět ještě víc..Nedojdou nám nakonec ti bohahtí?

J. Chaloupka 1.7.2021 17:31

To není pravda. Pronajali jsme byt cikánovi, co vypadal slušně. Ta zkušenost nás stála 40.000 Kč.

J. Moravec 1.7.2021 16:28

Až se takové prostředí vytvoří (nevytvoří se samo sebou, například hodnota peněz jako zboží nebude mizivá až záporná) spořivý a zodpovědný občan také změní svoje chování.

L. Novák 1.7.2021 16:20

Neplatí tady žádné jednoduché lineární závislosti. Stavební povolení je administrativní proces, je zbytečně složitý. A pro koho kdo co staví, to už nechejte na svobodné nabídce a poptávce. Zadarmo nikdo byty rozdávat nebude a ani v nich ubytovávat problémové nájemníky.

L. Novák 1.7.2021 16:16

Řeč je o nemovitostech a bytech a vaší snaze vymyslet "finanční nástroj" státu, jak donutit majitele vrhnout je lacino na trh. A to sociální inženýrství nepochybně je. Okecat to nedokážete.

J. Stehlík si na podobné demagogii o zvyšování daňové zátěže nemovitostí založil na NP "živnost". A Šejna jako starý bolševik to hlásá rovnou jako (komunisty ověřenou) metodu, ani ho huba nepálí... 8-o

D. Bowman 1.7.2021 15:58

Aha, díky.

No ono všechny ty socdem apod. končí Komunismem a ten zas končí Feudalismem.

BioLeninismus - nezodpovědných, usrrašených (a kradoucích) je vždycky většina, volí socialismus a tím jich přibývá atd. až je z Demokracie totální tunel....na jejímž konci stojí nová šlechta z aparátčíků viz KGB Aristokracie, Čína nebo Severní Korea. A my tam míříme taky.

V. Církva 1.7.2021 15:49

Je to vaše sociální inženýrství nálepka pro jakoukoliv funkci státu, čehokoliv co se Vám nelíbí, nebo to má i nějakou definici? Ono to vypadá, že zdanění občanů, práce policie, armáda, zákony, soudy jsou sociálním inženýrstvím.

A. Šír 1.7.2021 15:43

Poznámka - takový dojem, bít se za něj nehodlám. Zjednodušené povolování výstavby opravdu vyřeší bytovou nouzi? (jsme na tom snad nejhůř v Evropě) Již nyní to, co se staví, jsou výhradně superluxusní byty pro hodně bohaté lidi (vč. zbohatlíků z Ruska). Bude-li výstavba ještě snazší, bude se stavět takových bytů ještě více, asi těžko developer raději postaví činžák pro střední třídu, na kterém tolik nevydělá.

P. Brich 1.7.2021 15:38

např.: http://zivotopisyonline.cz/zdenek-fierlinger-1171891-251976-politik-ktery-privedl-socialni-demokracii-do-ksc/

Zvláště jeho činnost během a po 2. světové válce!!

V. Církva 1.7.2021 15:26

Ano.

D. Bowman 1.7.2021 15:21

Otročili v továrnách, místo aby sbírali brambory na cizím poli.

Kapitalismus, jehož zbytky lze občas pozorovat v historických dokomentech před rokem 1913 (vznik FED), je založen na dobrovolné ekonomické interakci. Socialismus, ve všech svých variantách, včetně Fašismu, je založen na donucení, obvykle centrální byrokratickou mocí, ne nepodobné Feudalismu.

Dávat tam rovnítka, je demagogie. Pan kolega vás upozorňuje, že do současného stavu nás dovedly socialistická politika a její další implementací si vykopeme ještě hlubší díru.

D. Bowman 1.7.2021 15:12

Kontext, prosím...

P. Brich 1.7.2021 15:12

Nemovitostí a zejména bytů přibývá jak hub po dešti. Nové domy jsou obsazeny sotva ze třetiny a vesele se staví dál. Asi se to developerům vyplácí.

D. Bowman 1.7.2021 15:11

Motivaci vracet nemovitost na trh mít nebudou, když je o ty peníze připraví inflace nebo ta akciová bublina, nafouklá tou samou nezodpovědnou politikou CB, která chce aby se peníze točili a utráceli, nehledě na to, že se utrácí za blbosti, černé díry a přifukujou se akcie zombie firem. Nebo za ty nové peníze nakupuje BlackRock celé čtvrti. A to bude dělat ještě snadněji, když bude střední trřída prodávat nemovitosti, protože jim je zdaní nějakej "zachránce"

Pokud vám tohle nedochází, není vám rady, ani pomoci.

P. Brich 1.7.2021 15:09

Co můžete čekat od následovníků Fierlingera?

J. Jurax 1.7.2021 15:03

Ovšem změna pravidel v tom smyslu "okrademe držitele prázdných nemovitostí, které si koupili za své vlastní už jednou zdaněné peníze, podstatným zvýšením daně z nemovitosti", aby byli nuceni pro ně nevýhodně pronajímat (protože kdyby to měli za výhodné, pronajímali by už teď) mi zatraceně smrdí bolševikem, dnes vlastně levičáckým neomarxistou či takovou podobnou pakáží. Proč rovnou nenavrhnete znárodnění a rozdání potřebným - řešení by to bylo rychlé a u nás to má tradici!

Mimoto je to Pandořina skřínka - jak se tohle jednou začne, napadne levičáka, že tihle mají dvě auta, ba i tři, dokonce s garážemi, tihle chatu, tihle velkou zahradu či vůbec nadměrný byt nebo velké úspory etc. - ukrajují si ze společného koláče nadměrně moc, pořádně zdanit, zabavit, předisponovat potřebným ve jménu obecného blaha.

Navíc - zvažte, že nová výstavba může pomoci, neboť kupovat byty jako investici může fungovat jen dokud se nevyčerpají peněžní zásoby potenciálních kupců nebo se neobjeví výhodnější možnost uchování peněz, aby je nežrala inflace. No a bude-li bytů dost a nebude-li je už mít kdo kupovat, podle zákonů trhu cena klesne. Praskne bublina.

J. Stehlik 1.7.2021 14:59

Mě je jedno, zda to prodá nebo pronajme. Ale mělo by fungovat zvyšování životní úrovně . Nikoliv to že je lepší nechávat zboží nevyužité

J. Jurax 1.7.2021 14:39

Asi tak ... :-/

J. Jurax 1.7.2021 14:36

Jojo, dobrý muži, přesně tak funguje člověk, jenž má uvažování odlišné od Vašeho.

Ostatně to "Přesně tak funguje dogmatik co nemá vlastní uvažování. Je vám doufám jasné, že k dnešním dnešním fanatickým progresivistům či neomarxistům, co taky jen papouškují co jim nakvákali máte v něčem velmi blízko." bych mohl napsat zase já v reakci na Váš příspěvek.

Bohužel to není úsměvné ale tragikomické.

J. Stehlik 1.7.2021 14:36

Tak samozřejmě inflace je hlavním cílem centrálních bank. Oni banky totiž chtějí, aby se obchodovalo a lidé utraceli. Dnes také nikdo neplatí zlataky. Ani bankám nevadí Kryptomeny. Protože automaticky je lidé hromadí a stahují z oběhu, což je nesmysl u obeziva.

A na tom je viditelné, že žádná nová výstavba nepomůže z bytové krize, dokud se nezmění pravidla a držitelé prázdných nemovitostí nebudou mít motivaci vrátit na trh nevyuzitou nemovitost.

V. Církva 1.7.2021 13:59

Myslím, že k progresivsitům máte nejblíž vy. Já nepotřebuji modlu peníze ani rovnostářství. To jsou jen prostředky které se dějinně mění. Pokud fungují není třeba je měnit.

Pro mne je podstatný výsledek. Bohatý milionář není výsledek, to je jen cesta. Pokud se najdou metody které vedou k výsledku, je mi jedno, jestli je někdo nálepkuje socialistické, fašistické, kapitalistické, liberální.

Pokud komunismus nefunguje, patří na smetiště dějin. Pokud má smysl klasický liberalismus a monetární politika, sem s ním. Pokud už nic nepřináší, pryč.

Lidi jako vy velebili feudalismus, kapitalismus a jsem si jist, že i komunismus. Ale naštěstí jsme tu my co víme, že se společnost vyvíjí. Hloupé novinky, kterých je teď hodně nepotřebujeme, ale ani se vracet k tomu co už nefunguje.

L. Novák 1.7.2021 13:52

"Principiálně něco podobného" už před lety zavedla soudružka Langšádlová (TOP09) poslaneckou aktivitou, která změnila zákon v tom smyslu, že za odvoz odpadu v obci se platí i za nevyužité/neobydlené byty. Což třeba pro mne znamená, že v Brně platím nějakých 650,- ročně za sebe a dalších 650,- ročně za neobydlenou nemovitost, kde nikdo žádný komunální odpad neprodukuje. Zjistěte si, kdo všechno musí platit odvoz odpadu (např. i občané pracovně dlouhodobě v zahraničí), a najednou se vám před očima zobrazí velké množství peněz, které obce vyberou doslova za nic.

Takže ono zase není tak úplně pravda, že třeba ti Taliáni v Praze za neobývané byty či prázdné bytové domy neplatí vůbec nic...

V. Církva 1.7.2021 13:43

Já vím, lidi jako vy bez dogmatické ideologie nedovedou žít. Před 700 lety upalovali, čarodějnice a podporovali feudální dogmata, pak otročili v počátcích liberalismu, pak plynovali v koncentrácích, a nakonec jako svazáci soužili komunistům v budování socialismu.

Když si místo socialismus dáte kapitalismus, nebo fašismus uplatníte se i u progresivistů.

L. Novák 1.7.2021 13:41

Máte pravdu, ale vykládat to potrhlému bolševikovi Šejnovi smysl nemá. ;-)

L. Novák 1.7.2021 13:35

S tím, co tady navrhujete, jste se k "progresivistům" myšlenkově sám přidal... To neokecáte žádnými ideologickými nálepkami.

L. Novák 1.7.2021 13:32

Které fondy máte na mysli konkrétně s uvedenými inzerovanými výnosy?

V. Církva 1.7.2021 13:30

Děkuji, potvrdil jste mi co jsem napsal! Přesně tak funguje dogmatik co nemá vlastní uvažování.

Je vám doufám jasné, že k dnešním dnešním fanatickým progresivistům či neomarxistům, co taky jen papouškují co jim nakvákali máte v něčem velmi blízko.

Včetně nálepkování do bolševiků/fašistů. Bohužel to není úsměvné ale tragikomické.

L. Novák 1.7.2021 13:28

... a proto Církva a socialismus. :-P