20.5.2024 | Svátek má Zbyšek


Diskuse k článku

POLITIKA: Nesoudný a nestoudný Fischer prezidentem?

Na náměstí Míru mě obkroužil jakýmsi dotěrným mávnutím podpisového archu chasník, něco poblíž 17, 18 let, v bílém tričku Fischerových sháněčů-nadháněčů jeho hradní kandidatury.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Čech 6.9.2012 10:27

Re: Nebýt ,,revoluce,,

Proč bylo Fischerovi umožněno pracovat jako předseda vlády, když všichni věděli co je zač? Jednoduché. Co věděli a vědí všichni občané nezajímá vůbec politické strany. Jsou z ústavy obdařeny mocí nad občany, jsou si toho vědomy a podle toho se i chovají. Názor občanů je vůbec nezajímá. Fischer byl pro ně přijatelný zejména proto, že je až do poslední chvíle loajální tomu, kdo jej do funkce dosadil. Tedy právě těm politickým stranám. To, že se tváří apoliticky jsou jen mimikry. Za vše hovoří činy. A tak pan Fischer navrhl prezidentovi "nepolitickou vládu odborníků", kterou mu nadiktovaly opět politické strany. To hovoří za vše. Dral se nahoru, premiérem být chtěl a udělal tedy to, co si politické strany přály, stejně jako dělal dříve to, co si přála KSČ. Jinak by premiérem nebyl. Když vstupoval do KSČ, měl pohnutky stejné.

Prezident má, pane Trhlíku jednu velkou ústavní pravomoc, kterou však dobrovolně zatím žádný nevyužil. Jmenuje a odvolává totiž předsedu vlády (čl.62, odst.a a čl. 68, odst.2 ústavy). Je to jeho výlučná pravomoc a nikdo mu do toho nemá co mluvit, natož, aby mu něco přikazoval. Může tedy do funkce předsedy vlády jmenovat třeba Františka Vopršálka z Horní Dolní a všechny slavné politické strany se mohou jít klouzat.

M. Trhlík 6.9.2012 12:03

Re: Nebýt ,,revoluce,,

Pane Čechu, to prezidenta sice ctí, že může odvolávat předsedu vlády ale mně vadí to, že automaticky schvaluje do funkcí ministry, které mu předseda vlády navrhne.Tam asi žádnou možnost nemá, protože nevěřím tomu, že Klaus byl přesvědčen o "kvalitách" některých ministrů a přesto je asi musí jmenovat.Stejně tak táhnuli politici Fischera. Potom si myslím, že nemá cenu debatovat o vhodnosti toho či onoho kandidáta na prezidenta.Opravdu rozhodnou volby.Jen si všimněte kolik lidí má výhrady prakticky ke všem kandidátům.Pokud se týká vstupování do strany, vřele souhlasím s tím, že se jednalo jen o kariéru.Pokud byli lidé skuteční odborníci, odolali, nebo je nikdo ani ke vstupu do KSČ nenutil. Jen si myslím, že dnes bez oddanosti kterékoliv straně, je kariéra také ohrožená. Pochopitelně s KSČ se to srovnávat nedá.