11.5.2024 | Svátek má Svatava


Diskuse k článku

POLITIKA: Nepopulární levičácké zastání se nezaměstnaných a lůzy

Všeobecný názor na nezaměstnané v ČR prý říká, že ti, kteří ztratili práci, by měli pobírat naprosté minimum finančních podpor a že současně nastavená podpora v nezaměstnanosti je dostatečně nemotivuje hledat si práci a nepudí je opustit své známé prostředí a pustit se na cestu za prací do neznáma, kde nikdo nepomůže ani radou, natož činem.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Malaschitz 7.12.2011 9:56

Vplyv vysokej podpory

Môj svokor (tchán) bol dlhodobo nezamestnaný (je nekvalifikovaný robotník). Keď si konečne zohnal prácu tak si zistil, že po odčítaní nákladov na dopravu (cca. 20 min jazdy autobusom do mesta) bude za celý mesiac práce v zisku necelých 2000 korún, oproti tomu, čo má na dávke. Takže prácu odmietol a zostal naďalej nezamestnaný.

Štátom vyplácaná dávka je tak vysoká, že sa mnohým nezamestnaným neopltí pracovať. To nemá nič spoločné s ľavicovým alebo pravicovým pohľadom. To je FAKT.

J. Chládek 7.12.2011 11:22

Re: Vplyv vysokej podpory

Je otázka jak se na to díváte: možná, že je dávka v nezam. vysoká nebo je plat, který mu takto byl nabídnut nízký, víte? Protože jste neuvedl číslo, je možná i tato varianta. Takže jste bohužel neuvedl jediný fakt, který byl nasnadě. A to je FAKT. 

J. Kanioková 7.12.2011 13:35

No, já si myslím, že i ty 2 tis. stojí za to,

že zůstane v povědomí podnikatelů jako člověk, který CHCE pro svou zaměstnanost cosi obětovat a že to s prací myslí zcela vážně. A taky že nevypadne ze svých schopností a že se CHCE učit i nové postupy atd. V tom novém zaměstnání se spíš setká s informací, kde by se dala sehnat líp placená práce, kde by mohl dál hledat.

A určitě by tam byl příznivěji přijat, protože by měl více zkušeností s profesí.

Já vím, je to kruté, ale ten, kdo podlehne tomu, že něco nemá cenu, ten pro zaměstnavatele velmi ztrácí na ceně..

V. Novák 7.12.2011 14:48

A co si třeba ještě připlatit?

Takové "Nechci zaměstnat zadarmo", abych parafrázoval klasika...

O. Zuckerová 7.12.2011 9:24

Vím, co autorka chtěla článkem říct

a v mnohém se s ní shoduji. Nerada ale přijímám tvrzení "všeobecný názor říká..." "nebezpečně mnoho lidí..." To jsou nepřesné termíny. Jakých lidí? Jsou-li z internetu, je jasné, že jde o lidi aspoň základně materiálně zabezpečené. 70% tázaných (dle STEM) JE zatracuje (jaké JE? Jak zněla otázka? Zatracujete nepřizpůsobivé? Nebo Zatracujete nezaměstnané? To asi ne). Ostatně víme, jak se statistiky dělají. Např. zrušení pohřebného "schvaluje" dle statistiky (možná taky STEM) 90% lidí!!! Jestlipak mezi tázanými byli taky aspoň z 20% (mělo by být tak 5 věkových skupin) důchodci? To jistě ne. Už aspoň 2x mi při náhodném průzkumu po poslední otázce "a kolik vám je let?" bylo řečeno "jo tak vy už do našeho dotazníku nespadáte". Prostě: jakmile statistik neuvede, na jakém vzorku svůj výzkum vykonal, je pro mne automaticky zcela neseriózní.

Jinak si stejně jako někteří diskutující nemyslím, že by sociální a asociální postoj kopíroval příslušnost k politické straně. Levice sociálnost sice více proklamuje, ale stejně jako pravice nepraktikuje, prostě proto, že to momentálně není v módě.  A vyšvihnuvší se plebejec (mezi něž už z tradice našich dějin patří většina politiků) hledí v první řadě zabepečit své rodinné hnízdo - mecenášství až ve třetí generaci!!  Proto se humanita ke starým, nemocným atd. koná z valné části sbírkami na Nově.

M. Gavlák 7.12.2011 9:53

Re: Vím, co autorka chtěla článkem říct

.. díky za slušnou reakci. Jsem rád, že aspoň někdo hned nepíše ty šílené výlevy jako někteří borci níže...

J. Kanioková 7.12.2011 13:42

Ano, statistiky jsou fakt ošidné

a taktéž si nemyslím, že by sociální a asociální postoj kopíroval příslušnost k politické straně.

Levice sociálnost opravdu víc "obkecává", ale kdyby vládla, už neuvádí, z čeho by ji financovala. Na další dluhy jsme už příliš zadlužení, tudíž jsou to jen hesla pro neobjektivní voliče..

J. Schwarz 7.12.2011 14:30

Re: Vím, co autorka chtěla článkem říct

Jako důchodce nemám nic proti zrušení pohřebného. Proti by mohli být spíš pozůstalí.

P. Čech 7.12.2011 8:27

Lidi bez práce?

Nikoliv. Lidi bez zaměstnání. Ovšem pozor! Lidi bez zaměstnání nejsou jen ti, kteří zaměstnání z různých důvodů ztratili, ale i všichni živnostníci (u nás OSVČ) a podnikatelé. Pokud bychom totiž mluvili pouze o lidech bez práce, potom by se skutečně jednalo o ty, kteří zaměstnáni být nechtějí. Oni však nechtějí pracovat jakkoliv. Práce je totiž všude kolem plno. Stačí jen trochu hledat. Se zaměstnáním je to horší. Jinak je tomu s t.zv. nepřizpůsobivými. Je to totiž nešťastně volené slovo, slovo použité politicky korektně proto, aby nebylo použito slovo  c  i  k  á  n.

K. Janyška 7.12.2011 9:12

Re: Lidi bez práce?

Bez práce jsou jen ti, kteří pracovat nechtějí. To je známá věc.... Dzp.

V. Novák 7.12.2011 11:56

Pravil dlouholetý invalidní důchodce...

...

J. Blažek 7.12.2011 9:36

Re: Lidi bez práce?

Ono je práce všude plno? No to jsou mi věci! Ale že o ni na úřadech práce nic neví?

P. Čech 7.12.2011 11:22

Re: Lidi bez práce?

Na Úředech práce nabízejí zaměstnání. Pojem "práce" neznamená jen zaměstnání.

J. Chládek 7.12.2011 11:36

Re: Lidi bez práce?

Na Úřadech práce něco nabízejí? No to je novina, oni asi mají v zásobě spoustu pracovních míst, že. Kdy jste se do té hlavy uhodil, již v dětství nebo v pubertě?

V. Novák 7.12.2011 12:01

Mohu vás ubezpečit,

že na úřadech práce toho moc nenabízejí. Leda tak připojení na internet a Urob si sám.

R. Langer 8.12.2011 13:00

Re: Mohu vás ubezpečit,

Na úřadech práce nabízí zaměstnání pro úředníky na úřadu práce. Představte si, kdyby úřady práce zrušili. To by bylo najednou nezaměstnaných...

J. Hejna 7.12.2011 8:19

To je ale opravdu

hodně hodně hloupých slov.

J. Chládek 7.12.2011 11:37

Re: To je ale opravdu

Váš příspěvek vypadá opravdu hodně chytře.

J. Schwarz 7.12.2011 8:16

Zase jedna,

co "pravici" vloží do úst názor a poté ji rozcupuje jako spiderman. kdo vám to řekl, že pravice nechce nezaměstnané rozlišovat? Není to spíš levice, která nechce rozlišovat, kolik kdo do systému přinesl a chce každého podporovat "podle potřeb"? A vůbec, není chyba v samotném pojmu "společnost"? Proč nemůže existovat na jednom území víc "společností", každá se svými vlastními zásadami? A hlavně společností vzniklých dobrovolně, ne násilím. Vždyť  by to šlo vyzkoušet - ať se ti "bystří, svižní a výkonní" zařadí do jedné a ti "solidární a spolupracující" do druhé, přičemž přestup by byl možný jen tehdy, kdy by s tím "společnost" do které je vstupováno souhlasila. Hned by se vidělo, která ze společností žije "v souladu s přírodou" a která ne.  Pokud si někdo rozhodne že si chce v mládí "užívat" a nebude šetřit ani se "solidarizovat" - jeho věc. Pokud druhý bude makat jako bulhar a v důchodu si "dopřeje" zlaté berle a koupele v šampusu, taky jeho věc. Tak vo co go? Stačí, když se lidi dají DOBROVOLNĚ dohromady a pak se můžou třeba usolidarizovat. Ale furt se navážet do nějakých "sobců" je silně kontraproduktivní. Můžete se na ně přece vykašlat a ze "solidarity" je vyloučit. A uvidí se, jestli budou spokojení nebo na to "doplatí". Ale opět je to jen jejich volba a jen jejich věc. Lidumilům snad nikdo nezakazuje být solidární ani jim nezakazuje se na sobce vykašlat.

K. Janyška 7.12.2011 8:10

Nepřizpůsobivý soukromému právu, ať jsou v base , ti ostatní nepřizpůsobivý mně nazajímají.... Dzp.

J. Blažek 7.12.2011 9:38

Re: Nepřizpůsobivý soukromému právu, ať jsou v base , ti ostatní nepřizpůsobivý mně nazajímají.... Dzp.

Co tím chtěl básník říci?

M. Gavlák 7.12.2011 9:52

Re: Nepřizpůsobivý soukromému právu, ať jsou v base , ti ostatní nepřizpůsobivý mně nazajímají.... Dzp.

... co by, pán je inteligent. Chtěl tím čtenářům sdělit, že s pravopisem skončil někdy v páté třídě... :)

F. Matousek 7.12.2011 13:17

Re: Nepřizpůsobivý soukromému právu, ať jsou v base , ti ostatní nepřizpůsobivý mně nazajímají.... Dzp.

                                                    jaký - neprizpusobivý     1.p. jednotného cisla, m. rod.

                                                    jací - neprizpusobiví.      1.p. mnozného císla, m.rod.

Podle tohoto jednoduchého pravidla.

Osvojte si to pane Janysko a nebude Vám zde vysmíváno.

J. Humpolík 7.12.2011 7:07

paní autorka

pije nebo šnupe??

P. Hlosta 7.12.2011 7:03

Kdyby to byla pravda ...

..., tak by byla velmi jednoduchá volba voličů. Prostě by pravicová strana neměla šanci uspět u voleb. Jenže on je zakopaný pes v něčem úplně jiném!

Klientelismus se od časů socialismu jaksi vylepšil, zatuhnul a nejde nějak zrušit. Nejde, protože není vůle k tomu v politických stranách. Může kdo chce vykládat o idejích v politice, ale tyto ideje se v politických stranách neuplatňují.

Takže pravicová strana zdaleka není stranou pravicovou, stejně jako levicová má hodně daleko k levicovému uplatnění myšlenek svých intelektuálů. Na všech místech ve státě, ať už je to obec, okres, kraj či vláda, se vyskytuje klientelismus a drží ať je u moci tam pravice, či levice.

Politici jsou prostě korumpovatelní stejně jako úředníci. A podnikatelé ač neradi, stejně dávají, aby měli zisky. Dokonce to přerostlo na mafiánské způsoby tak, že se cíleně, organizovaně vytváří možnosti ke krádežím v miliardách. To napříč politickým spektrem.

To spektrum jsou jen nálepky, názvy stran a spolků. Pranic to nemá s pravicovostí a levicovostí. Pokud by to mělo, pak by dávno pradávno korupčníci byli za mřížemi a volič by netrpěl krizí a ani výčitkami svědomí, že navolil zlodějskou bandu, případně neschopné hlupáky.

R. Langer 7.12.2011 10:50

Re: Kdyby to byla pravda ...

Však ona také u nás dodnes ve volbách ještě žádná pravicová strana neuspěla...

T. Vodvářka 7.12.2011 6:04

Černobílé vidění

je na škodu vždy, ať se díváme z kteréhokoli konce. Článek paní Šimonové je toho ukázkou. Ve svém příspěvku dává tzv.pravici /nejspíš tedy současné vládní koalici/ na hlavu čertovskou masku, zatímco tzv.levice /ČSSD a nejspíše i komunisti/ mají tvář anděla, ať se přidržím recentní mikulášské doby. Nicméně, podstatou fungující společnosti je právě jistá vyváženost obou pólů, jakýkoliv extrém z kterékoli strany vždy škodí.

Nikde jsem si nevšiml, že by některý představitel současné vlády označil nezaměstnané lůzou, Autorka má jistě pravdu v tom, že lidé po 50 jsou jaksi méně "atraktivní", hůře shání obživu. Je však rovněž pravda, že systém štědrých dávek některé lidi demotivuje k hledání jakékoli práce a vyplatí se jim zůstat doma s tím, že si občas přivydělají načerno. Nutno připomenout, že autorkou adorovaná levice vždy slibuje různé dávky /kupř.pastelky/, málokdy však uvede, že ty peníze na dávky prostě někde vzít musí. Obávám se, že i mediální masáže typu "Jeďte na dovolenou hned a splácejte později", patří právě do slovníku levicového vábení.

Rozumný člověk ví, že na to, aby si něco pořídil, musí předtím pracovat. Pokud práci nemá či jen málo placenou, nemůže mít prostě všechno. Finanční negramotnost obyvatel spolu s mediální masáží typu "to musíš mít" vede některé občany do pastí, z nichž není úniku. Nevidím však jediný důvod, aby tito ztroskotanci byli živeni státem /tedy z peněz těch odpovědnějších/ stejně, jako ti, kteří denně vstávají na šichtu v 4.30 hod.

Pokud tzv. pravice bude aspoň některé lidi motivovat, že je odpovědnější odložit svou spotřebu na později, bude je nutit některými prostředky vzít i méně atraktivní práci pro svou vlastní obživu, tak je to dle mého krok správným směrem a autorka to může označovat jak chce. Naopak levicové snění o pečených holubech funguje jen tam, kde jsou zdrojem někteří "bloudi", kteří pracují a odvádějí daně. Pokud přestanou létat, nastává katastrofa.

J. Chládek 7.12.2011 11:41

Re: Černobílé vidění

Vy jste si nevšiml toho pravicového vymývání mozků, které na vás řve ze všech medií, vajíčka pro Paroubka, stát je špatný úplně na všechno atd. atd. A ty štědré dávky - jak pro koho. Myslím, že nejštědřejší jsou odchodné pro manažery toť vše.

T. Vodvářka 7.12.2011 13:02

Re: Černobílé vidění

Všiml jsem si levicového vymývání mozků, kdy se při volebních mítincích podává pivo za 2 Kč, aby to těm méně chápavým připomnělo staré dobré časy, všiml jsem si současného vůdce Sobotky, kterak slibuje, že zkásne ty, co mají více prachů a dá je těm, co mají méně. Vajíčka pro pana Paroubka nebyly dány jeho levicovostí, ale jeho stylem projevu a povahou, která prostě nutí některé spoluobčany, aby dali najevo, co si o nejlepším diskutérovi všech dob se sexy mozkem myslí.

Nevím, kde se pohybujete Vy, ale od někerých mých sousedů vím přesně, že rozdíl mezi mzdou, kterou by vydělali a "sociální" dávkou je natolik malý, že je nenutí k tomu, aby jako já ráno vstali a šli do práce.

Pakliže někdo klade důraz na plnění povinností, nutnosti si nejprve na sebe vydělat a pak utrácet, pak to za vymytí mozku nepovažuji

Za odchodné manažerů neodpovídám, považuji je rovněž jako Vy za hanebnost.

J. Kanioková 7.12.2011 13:46

Výborně jste to vyargumentoval, dík