4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Neočekávané účinky prezidentských voleb

Nedávný průzkum agentury Factum Invenio potvrdil určitý propad ČSSD a naopak vzestup Strany práv občanů – Zemanovců, která v něm opět překonala pětiprocentní laťku, a má tedy šanci dostat se do parlamentu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Milfait 2.8.2012 18:37

Vím jak je to složitá volba,

ale prosím Vás všechny jestli někdo myslí volbu pana knížete, toho profesionálního spáče vážně, tak je to rovnou na odstěhování někam jinam a zdá se mi, že nejlépe do Rakouska, nebo do Brixenu. Hlavně moc zdraví a  zejména toho duševního přeje JM.

J. Milfait 2.8.2012 18:32

Vím jak je to složitá volba,

J. Řezníček 2.8.2012 17:20

Těžká volba

Politicky nezodpovědný ( a do všeho kecající) prezident je omyl v Ústavě.   Co mohou kandidáti slíbit občanům v přímé volbě ?   To je špatně.

Kdo sledoval poslední volbu současného prezidenta, musel si vzít prostředek proti dávení. Zesměšnil se Parlament, trapný byl Topolánek a Kalousek. Taky špatně.

Asi nám není pomoci. Skutečné elity se politiky štítí a nejdou do ní, takže nám zbývá Nečas, Sobotkové, Vít Bárta, Karolina, Jakl,  udavač  "Vojta" a podobní.

P. Pavlovský 2.8.2012 2:44

Většina politiků, na rozdíl od občanstva, přímou volbu nechtěla,

to je evidentní. Jenom málo který měl ale odvahu říci to nahlas (např. K. Schwarzengerg). Populisté se naopak ostentativně vezli s hlasem lidu (-hlasem Božím), kterému neradno odporovat.

Důvody odporu k přímé volbě jsou dvojí, principielní a oportunistické: Ty první shledáváme u bytostných konzervativců, kterým je přímá demokracie prostě cizí. Ty druhé nutně působily u všech poslanců a senátorů (a jejich stran): Proč se vzdávat důležité pravomoci? Proč absolvovat drahou a vysilující kampaň?

Občané už dlouho mají politických stran plné zuby, obzvášť těch velikých, na které  se vynořují korupční skandály jako houby po dešti. Je zřejmé, že budou volit kandidáty nestraníky (Fišer, Švejnar) nebo kandidáty malých, nedůležitých stran (Zeman, Roithová).

Velké parlamentní strany  nemají, jak je z průzkumů opakovaně zřejmé, v prezidenmtských volnách žádnou šanci. Proto jsou pro ně jenom plýtváním energií a penězi.

Navíc nutnost vygenerovat stranického kandidáta nadělala v některých stranách dost zlé krve, především v ČSSD, ve které za obecně docela přijatelným J. Dienstbierem nestojí snad ani polovina jejích poslanců.

Z. Jaromír 2.8.2012 5:53

Re: Většina politiků, na rozdíl od občanstva, přímou volbu nechtěla,

O přímou volbu hlavy státu nestáli ani politici, ani občanstvo. Kde se vzala, tu se vzala coby zástupné politické téma, a jak už to chodí, téma samo skrze podbízivou mediální masáž využívající metod reklamy přesvědčilo své vlažné i nevlažné odpůrce, aby mu vyšli vstříc.

Jako odpovědný volič slibuju, že k těmto volbám nepůjdu. Všiml jsem si, že opravdu nemocibažné, k vlivu mecenášů typu Chrenka imunní strany, např. Koruna česká..., nenapadlo ani náhodou uvažovat o svém kandidátovi. Aspoň co vím.

P. Pavlovský 2.8.2012 9:25

Re: Většina politiků, na rozdíl od občanstva, přímou volbu nechtěla,

Sorry, musím osvěžit Vaši paměť: Občanstvo přímou volbu chtělo, ne že ne, vždyť je to výlupek populismu! (Mají ji i u  sousedů, v Rakousku, v Polsku, na Slovensku, nemluvě o Rusku, Bělorucku či Ukrajině. Samé krásné vzory, že? (Parlamentní sytém mají z nich ovšem jenom Rakousko a Slovensko.)

Vzala se tu po zhnusující zkušenosti s volbami mninulými, zmalverzovanými Topolánkem a spol. Václav Klaus byl zvolen hlasy komunistůl a zkorumpovaných, Bursíka zradivších zelených mrch, jako Zubovová a její kamarádky. Tytéž pak (s Klausem v pozadí) poslaly k čertu i celou Topolánkovu vládu - a pak že Boží mlýny nemelou. Čiň čertu dobře, svrženímn vlády se ti odmění.

Přímé volbě fandí, z pricipu, řada médií, čím bulvárnější tím víc, je to výhodné i těmi dalšími miliony, které se utratí za reklamu v kampani.

Koruna česká by se ze svého legitimistického principu neměla účastnit žádných voleb, které mají vliv a generování hlavy státu, protože jsou v tomto ohledu legitimisté a nikoli demokraté.

 Vy ale, prosím, ve druhém kole k volbám přijďte, já půjdu rovněž. Je třeba zabránit většímu z nutných zel, je třeba, aby nebyl zvolen Zeman s pohůnkem Šloufem a s dráty, vedoucími do Kremlu.

E. Heusinger 2.8.2012 14:39

Re: Většina politiků, na rozdíl od občanstva, přímou volbu nechtěla,

Pane, co je to Bělorucko?

"Zapomněl" jste na pár států, které přímou volbu mají a mají i parlamentní demokracii

Ach jo.

Vím, že se "hnusem votřesete", ale ze všech kandidátů nejlépe dokáže formulovat myšlenky Zeman. A s těmi vazbami jděte do .................

V. Novák 2.8.2012 10:25

Koruna česká nemůže nikoho kandidovat na presidenta,

když chce krále - tak jaký president, no ne?

Mimochodem - je to strana imunní k vlivu "mecenášů", protože se k ní žádní nehrnou. Kdo by taky jo, k tak bezvýznamné partičce...