3.5.2024 | Svátek má Alexej


Diskuse k článku

POLITIKA: Není koho volit

Není koho volit, jsou to všichni stejný hajzlové a kradou. Všichni do jednoho. Do této zkratky lze shrnout postoj voličů poslední dobou obecně a při obecních a senátních volbách zejména. Z hospod nižších cenových skupin se tento názor, kde byl ostatně běžný odjakživa, rozšířil i do lepších podniků a salonů a stal se zřejmě názorem ve společnosti většinovým.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
L. Vaněk 24.11.2012 14:36

Re: :))))))) Společenskej pokrok je absolutně úžasnej

BRAVO !

V. Vlach 25.11.2012 18:14

Re: :))))))) Společenskej pokrok je absolutně úžasnej

Blbost na blbost - všechno jsou jenom výsledky 300letého ovládání světa rodinou Rotschieldů.

Nyní se to ale dostalo do poněkud slepé uličky....bude zle.

V. Ondys 25.11.2012 21:42

:)))))) Snad tím nemyslíte genitální nápad levicovejch politiků

zadlužovat státy o závod a zároveň tisknout nový bankovky, aby bylo na splátky bankám, který za to můžou svejma půjčkama, že se lidumilové odmítají vzdát moci, která je pro ně tak vomamná?

M. Kosejk 24.11.2012 9:35

---

Lidi hlavně nevědí, co je demokracie. Mám dojem, že většina lidí si pod tím pojmem chybně představí slovo: pořádek. Souvisí s tím série výzkumů, o kterých jsem četl. Tyto průzkumy ukázaly, že lidé snadněji příjímají věci, které se jeví trvalými. Pokud je nějaká šance, že u těch věcí dojde ke změně, tak už lidi mají problém s akceptací takových věcí.

Výsledky těchto průzkumů pěkně zapadjí do mých poznatků o společnosti. A troufám si tvrdit, že většina lidí by byla v podstatě spokojená, kdyby se moci chopil nějaký diktátorek, který by vše ultimativně nalinkoval. Lidi by sice remcali, ale tak nějak spokojeněji, protože věci by byly neměnné, nalinkované a platila by jednotná "pravda". A  tzv. "obyčejní lidé" by byli před sebou z obliga - a vše by zase šlo svádět na mocné.

Demokracie je politický systém. Demokracie negarantuje nějaký pořádek a zákonnost - demokracie jen garantuje volnou soutěž myšlenek - a soutěž myšlenek zároveň vylučuje jednotnou pravdu a neměnnost zákonů. A demokracie klade odpovědnost na lidi. Demokratický systém počítá s tím, že se lidé budou organizovat v politických uskupeních, které se budou ucházet o mandát od voličů. Jenže, jak píše autor, většina lidí si připadá "moc sexy" na to, aby se zabývali prací v politické straně - a tak jen nadávají na ty, co do politiky šli.

P. Rada 24.11.2012 11:39

Re: Demokracie?

Mám za to, že pan Kosejk idealizuje ten špatný systém kterým je demokracie jen nejlepším ze špatných.  To špatné totiž na demokracii např. je, že umožnuje direktivně řízeným skupinám podstatně lepší šance před jednotlivci. To prostě proto, že dobře placený podnikový právník se vyzná v právním systému lépe a proto jej umí využívat a jeho zas může využívat skupia pro kterou pracuje. Jednotlivci a malé skupnky jsou proti těmto hráčům pak prakticky bezmocné i když mají zdánlivě stejnou právní pozici.

Jinnou záludnostáí dnešná demiokracie je vztah k přírodnímu prostředí. žádný jiný organismus totiž nemá přímé arlamentní zastoupení a tak si "demkraticky" ale s širšího pohledu vlastně totalitně druh homo diktuje jeden zákon za druhým ale takovéto zákony mohou a často jsou v rozporu se zákony přírodními či jen v rosporu s potřebami ekosystémů pro své přežívání.

Potíž je pak v tom, že druh homo je na ekosystémových službách závislí zejména s dlouhodobého pohledu podstatně výrazněji jak na svém HDP. Ekosystémové služby totiž HDP zhruba vojnásobně převyšují - jen je obtížné je vyhodnocovat, zakalkulovávat...Když ale např v USA nezaprší několik měsíců a úroda je tak mnohde ztracená .. je pozdě na vyčíslování... http://www.bizinet.cz/clanek/svetu-hrozi-treti-neuroda-za-pet-let-zasoby-jsou-nizke-244087

http://www.energybulletin.cz/?q=clanek/ekonomika-ktera-neni-o-trznich-vztazich

 

M. Kosejk 24.11.2012 11:52

Re: Demokracie?

Pane Rado, již jednou jsem Vás slušně požádal, abyste na mne nereagoval. Na Váš názor máte právo, ale mě - osobně - je ukradený. "Pachatelé dobra", kam Vás řadím,  jsou vždy jen předvoj totalitárních praktik. I zde ukazujete, že nechápete, že demokracie je pouze politický systém - bez přívlastků dobra a zla. A naplňují ji občané se svými morálními vlastnostmi.

P. Rada 24.11.2012 17:54

Re: Demokracie?

Nevím jak slušněji Vám pane Kosejk vysvětlit, že privilegium volit si, či si dokonce vyhrazovat kdo na koho smí reagovat ve vřejmě přístupném foru je "vždy jen předvoj totalitárních praktik".

K té tezi "demokracie je pouze politický systém ....naplňují ji občané se svými morálními vlastnostmi". V tom máte částečně pravdu ale u nás zdaleka není funkční demokracie a morálními vlastnostmi občané mohou tak akorát naplnovat struktůry občanské společnosti - tedy třeba klubovou sportovní činnost...  Daleko méně už struktury mocensko politické úzce provázané kapitálem.

M. Kosejk 24.11.2012 18:13

Re: Demokracie?

Je právem každého, aby si mohl vybrat, s kým chce komunikovat - a s kým ne. S Vámi nechci.  Ale neudivuje mne Vaše neochota to respektovat - vnucování se patří k symptomům "Pachatelů dobra".

P. Rada 24.11.2012 21:45

Re: Demokracie?

Ano je právem každého aby si vybral - a Vy jste si vybral veřejné - nikoli soukromé vystupování¨!

Přitom Vám toto základní ve Vaší volbě uniká a vnucujete mi postoj ignoranta projevů v prostoru veřejném. Vnucovat něco se ale nemá - že? -  pane pachateli zidealizovaní demokracie dobra.

M. Kosejk 24.11.2012 22:38

Re: Demokracie?

Prostě mi dejte pokoj. Už nevím, jak to jinak říct.

B. Rybák 27.11.2012 15:04

Re: Demokracie?

S malými direktivně řízenými, velmi jednobarevnými skupinami máte zřejmě největší zkušenosti Vy. Skromně ovšem neříkáte, že ty "zelené" mají velké příjmy, protože slouží zahraničním zájmům, občany nedobrovolně dotovanému ekobyznisu, přivydělávají si vydíráním podnikatelů, podporuje je "náš" zahraniční tisk a mají proto moc která je hrozbou a hanbou naší demokracie.

P.S. Přečtěte si něco o (neo)darwinismu aby jste pochopil, jak je to s demokracií v přírodě. Nebudete potom hloupě naříkat nad tím, že i člověk podléhá základnímu zákonu přírody. Už jenom podíl "zelených" na tom, že naše civilizace vymírá, je postačující k jejich odsouzení jako nepřítele lidstva.

P. Rada 24.11.2012 8:45

Volební systém a vize.

Problém tkví v jinných problémech které autor tolik nevyzdvihl. Totiž třeba ve volebním systému. Dokud budou mít strany neomezený limit na volební kampaně a dokud povedou neprůhledné účetnictví - do té doby se budou stávat nástrojem lobismu a pak bude skutečně obtížné svobodně volit.

Dalším vážným problémem je, že všechny cesy dopředu vedou přes snižování měrné spotřeby a to se většině spohodlnělých akceptovat nechce. Také celý ekonomický systém je založen dnes na jen na předpokladu růstu a proto bankovnictví neumí půjčovat se záporným úrokem...

Politik také sotva dokáže nabídnout to co kdysi otevřeně řekl národu Churchil - nabidnu jen dřinu a krev... To ale bylo za situace vnějšího válečného ohrožení. Dnes jsme ohroženi pohodlím, konzumem a vnitřní rozhádaností.

Přitom spotřebováváme tolik, že kdyby tak žili všichnui na planetě musela by být 3.5x tak velká - nebo by jsme museli mít zhruba 3.5x vyšší efektivitu využívání potravin... a to jsou nyní pro většinu schoulostivělé a spohodlnělé konzumní populace dobrovolně nepřijatelné vyhlídky.

Pro toto vše se společnost pohodlněji a trucovitě uchyluje k heslu "není koho volit".

V. Němec 24.11.2012 8:30

Nejsem si jist

Autor uvádí příklady úplatkářských případů ale kolik jich je skutečných já bych to odhad na 10% ostatní je z různých důvodů uměle vytvořeno nějaký novinář si vycucá s prstu cenu porovná ji se skutečnosti a začne křičet o předražení atp. Podle mne je těch slušných 90% a víc již se těším na to jak budu označen za najivního hlupáka

P. Rada 24.11.2012 9:01

Re: Nejsem si jist

Hloupé je spíše to, že pod pojmem  úplatek si možná představujete jen stav kdy jako neznámý jdete za někým s obálkou... v ruce aby pro Vás udělal službu za hranou zákona.

Běžné "úplatkářské" praktiky se dějí jinak. Firmy lobují za zakázku, kterou odvedou dle zdánlivě korektního ale neprůhledného vyúčtování,  ze kterého zpětně investují politický systém - což je u nás dovoleno!

Takto se to u veřejných zakázek - tedy většiny toho kam tečou prostředky státního rospočtu děje dosud běžně.

Víc jist by jste si byl, pokud by jste se dostal blíže k tomuto soukolí od financování policie, armády, zdravotnictví, školství... až po finance místních úřadů. Možná ale stojíte jen mimo a sám jste přímo nikdy nikoho neuplatil a to ani v přeneseném slova smyslu. Tedy nevytváříte podmínky pro růst osobního obohacení na úkor jiných či jen férové transparentnosti.

J. Brunner 25.11.2012 2:19

Re: Nejsem si jist

Z Vašeho vyjádření vyplývá, že opravdu závažná korupce se týká v podstatě jen peněz se kterými "hospodaří stát. Jedinou cestou jak snížit korupci na veřejných financích je tedy, zmenšit objem peněz procházejících státním rozpočtem. Záměnou lidí, či stran to podle mého názoru napravit nejde a Vy si, soudě podle mnoha Vašich komentářů,myslíte, že stát by měl zaručovat a vykonávat ještě daleko více funkcí(např."zelené hospodářství").Při vší úctě k Vaší nesporné inteligenci, zdravý rozum(i když ani ten není dokonalý)Vám chybí.

P. Rada 25.11.2012 17:41

Re: Nejsem si jist

Pane Brunner co se týče toho zdravého rozumu tak ten mi chybí podobně jak většině lidstva. Asi jste také slyšel rčení "Svět se zbláznil"... Ano mám za to, že nežijeme zdravě a udržitelně adaptování na planetě.

"Při vší úctě k Vaší nesporné inteligenci, zdravý rozum ... Vám chybí" a to usuzuji s toho, že mi podsouváte co jsem nikde nikdy neuvedl a naopak to co jsem v této diskusi uvedl příznačně ignorujete.

Konkrétně není potřeba měnit strany, osoby....  ale je nutné změnit jejich skryté financování na průhledné, stanovit limity pro volební kampaně, zamezit těžbě peněz ze státního rospočtu přes firmy které nemají dohledatelné majitele.... prostě udělat řadu kroků aby se úřednické pravomoci oddělily od vlivu politiky a tím se podstatně znesnadnilo maligní bujení korupčního prostředí.

E. Tocháček 24.11.2012 8:24

Přesné

Snad každá situace má vícero řešení. Některá jsou víc kvalitní, jiná zase pěkně pohodlná. Pokud mají voliči zadání vybrat si politiky, kteří budou hájit jejich zájmy na další 4 roky a naprostá většina z nich sáhne k pohodlnému řešení ( a nejít k volbám je vrchol alibizmu, protože ti co nepřijdou samozřejmě stvrzují volbu těch co přišli ), pak je až tragikomické, že ti samí voliči si zoufají nad nekvalitní politickou reprezentací.

V. Ondys 24.11.2012 9:17

:))))))))) Obávám se, že naše problémy s tak unikátní mentalitou

mentalitou nevyřeší ani :)))))) sto deseti procentní volební účast aktivních volů na počest současné Národní fronty v budovatelském úsilí o socialistické přerozdělování s předvolebním kasáním stranických papalášů, jak příkladně zatočí se zlořády a po volbách to jsou nejdůvěřivější voliči, kterým se točí hlava z odkláněcího fofru kolem společných peněz.

K. Kužel 24.11.2012 7:46

Tento článek bych doporučil k repríze

po neděli, aby si ho přečetli i ti, kteří o víkendu na Psu pauzírují.

Já vím, že to jaksi nejde, ale myslím, že je to perfektní rozbor politické situace v české kotlince, který by rozhodně měl vejít v širší známost.

H. Grúbr 24.11.2012 5:29

K vysoce erudovaným příspěvkům pode mnou bych

rád poznamenal něco ve smyslu, že korupce představuje problém, neboť způsobuje neefektivitu: pokud jsme nakoupili např. Pandury za 100 000 000 za kus a někdo jiný za 5 000 000 za kus, přičemž hodnota úplatku byla procentem z konečné sumy, samotný úplatek je skutečně plivanec, podstatné je to zdražení a to, ať mi dámy prominou rozhodně zanedbatelné není.

V. Ondys 24.11.2012 1:46

:))))))))))))))) Nevěřím v pohádky, jsem dospělý člověk

Celente: Například, máme nového prezidenta, který chce podle vlastním slov vytvořit 2.5 milionu pracovních míst. Odkud chce na to vzít peníze? Může je pouze vytisknout. Jsme tu konfrontováni s hyperinflací, jako tehdy ve Výmarské republice, to se může stát i dolaru. Pokud si někdo myslí, že nás politici zachrání, klame sám sebe, nebo je dítě. A tento sebeklam je v Americe velmi výrazný. Lidé jsou plni naděje, že nový prezident nějakým způsobem přinese změnu.

Freeman : Myslíte, že finanční krize byla způsobena úmyslně, nebo že je pouze selhání?

Celente : Je to selhání. Neexistuje ani jediná věc, kterou někdo z těchto lidí (pozn.: politici) někdy udělal správně. Ani jedna jediná v celé jejich kariéře. Nikdy nic úspěšně neudělali. Dostali se nahoru jen díky své nekompetentnosti nebo lezením do prdeeeeele. Tak to běží ve veřejné správě. Jen abych Vám dodal nějaké informace o mém pozadí. Začal jsem svou kariéru ve veřejné správě ve městě Yonkers, New York, po vystudování vysoké školy v roce 1971. Bylo to poměrně velké město s 300.000 obyvateli, pak mě poslali do hlavního města státu New York, do Albany, kde jsem působil jako asistent sekretáře senátu státu New York. Vyznám se proto ve vládním aparátu. Pracoval jsem i pro Reagana a s jinými lidmi ve vysokých pozicích. Občané žijí v iluzi, že tito lidé jsou chytřejší než všichni ostatní. Ve skutečnosti je to tak, že když člověk pracuje pro stát, je většinou hloupější než všichni ostatní. Druhá realita, kterou jsem viděl během mé práce v Alabamy je, že politici se plazili po zemi, aby se dostali na vyšší pozice. Podlézali vlivnějším. Myslet si proto, že tito politici by byli schopni řešit problém, je sebeklam. Kromě toho jsou všechny politické organizace ve skutečnosti zločinecké organizace, a to nemluvím jen tak lehkovážně.

...Okrádají lidi až do němoty, za světlého dne, se svými záchrannými balíčky. “Jsou příliš velcí, aby padli”. To však znamená, že my všichni jsme příliš malí na to, aby nás zachránili.

J. Kanioková 24.11.2012 17:28

Skvělé.... :))))

V. Ondys 24.11.2012 20:29

Re: Skvělé.... :))))

Gerald Celente je předpovídač trendů, autor a šéf Trend Research Institute (Institut výzkumu trendů), který založil v roce 1980. Známým se stal především díky svým správným předpovědím světových událostí jako např. …burzovního krachu 1987, zániku Sovětského svazu v roce 1990, asijské finanční krize 1997, recese 2001, začátku zlaté horečky 2002, úpadku trhu s nemovitostmi v roce 2005, recese 2007 a paniky 2008. Jelikož se blíží konec roku, chtěl jsem od pana Celente zjistit jeho prognózu pro rok 2009. Následuje interview, které jsem s ním vedl 12.12. 2008: * (Interview jsem přeložil do češtiny, v originále bylo vedeno Freemanem z blogu Alles Schall und Rauch)

P. Pavlovský 24.11.2012 1:09

Opravdu to není vina politiků?

 "Máme méně a méně dětí". Může v tom liberální ekonomická politika nco dělat? Ovšemže, jen chtít!

Především by bylo nutné zcela zrušit přídavky na děti (nebyli bychom mezi demokraciemi zdaleka první) a nahradit je radikálním snižováním daní živitelům těch dětí. Jistě, jsou i takoví rodičové, kterým není co snížit, protože z nějakého důvodu daně neplatí. Takoví živitelé mají ovšem nárok na sociální podporu, a to na každého člena rodiny, ne jenom na děti - to nemá s přídavky na děti co do činění.

Ušetřené peníze by měly být investovány do kompenzací matkám na mateřské: kompenzace by se měl vypočítávat podobně jako důchod - z příjmů  za posledních 5 let. Pak by si možná i třicetiletá manažerka banky, advokátka, vědkyně nebo  špičková lékařka daly profesionální pauzu a pořídily dítě.

Ani s těmi 30 Kč poplatky to nebylo tak jednoduché. Voličům se totiž lhalo, že jsou regulační, že mají odradit od zbytečných návštěv u lékaře. Kdyby to byla pravda, museli by být od poplatků osvobozeni především  všichni ti, kteří byli k lékaři předvoláni nebo kteří standardně k lékaři  pravidelně musí na prohlídky: pacienti psychiatrie, onkologie, cukrovkáři a vůbec chroničtí nemocní. Ti si prostě nemohou dovolit být "zregulovaní" a na prohlídku nejít - jde o život!

Kdyby byly ty poplatky opravdu pouze regulační, kdyby se opravdu vztahovaly pouze na ty pacienty, kteří k lékaři jít mohou, ale nemusí, mohly by být i 50 korunové a lidi by tolik neštvaly.

V. Němec 24.11.2012 8:39

Re: Opravdu to není vina politiků?

Pokud by platilo že čím lepší životní úroveň tím více děti byly by tyto bohaté země přelidněné a ty chudé téměř bez obyvatel ale ono je to naopak

P. Pavlovský 24.11.2012 9:15

Re: Opravdu to není vina politiků?

Nejde o to jestli porodnoist podporovat nebo ne. Jde o to, kdo mají být ti rodičové. Určitě není dobré, když nejvíc dětí mají ti, kteří se nedovedou postarat ani sami o sebe a žijí permanentně na podporách.

Proto už v řadě zemí nahradili přídavky na děti daňovými odpisy jejich rodičům.

P. Pavlovský 24.11.2012 9:16

Re: Opravdu to není vina politiků?

Nejde o to jestli porodnost podporovat nebo ne. Jde o to, kdo mají být ti rodičové.

Určitě není dobré, když nejvíc dětí mají ti, kteří se nedovedou postarat ani sami o sebe a žijí permanentně na podporách.

Proto už v řadě zemí nahradili přídavky na děti daňovými odpisy jejich rodičům.

P. Pavlovský 24.11.2012 9:18

Re: Opravdu to není vina politiků?

Nejde o to jestli porodnost podporovat nebo ne. Jde o to, kdo mají být ti rodičové.

Určitě není dobré, když nejvíc dětí mají ti, kteří se nedovedou postarat ani sami o sebe a žijí permanentně na podporách.

Proto už v řadě zemí nahradili přídavky na děti daňovými odpisy jejich rodičům.

J. Vyhnalík 24.11.2012 12:24

Re: Opravdu to není vina politiků?

Pokud jde o opatření pro podporu porodnosti, nelze než souhlasit, jenom se obávám, že taková "diskriminace" jako je mateřský příspěvek závislý na předchozím platu by narazila na hradbu ochránců "lidských práv". Navíc to má jeden zásadní háček, problém není jenom v tom, že vzdělané a úspěšné matky mají dětí méně, ale hlavně v tom, že je mají pozdě. Dá se jednoduše spočítat, že i kdyby byl počet dětí na jednu matku stejný, tak za sto let by zplodila část společnosti rodící ve dvaceti letech pět generací a část rodící ve 33 letech pouze generace tři.

Pokud ovšem jde o regulační funkci 30 korunového poplatku, tak podmínkou je právě jednoduchost a tedy plošnost. Jakmile by se do placení zavedly nějaké výjimky, minulo by se to účinkem, lékařům by naopak práce výrazně přibyla. K lékaři chodím minimálně, ale jestli se dobře pamatuji, když jsem před 3 roky musel na operaci, platil jsem pouze jednou a ne při každé kontrole.

P. Pavlovský 24.11.2012 13:15

Re: Opravdu to není vina politiků?

"Diskriminaci" by bylo možné obhájit poukazem na analogii při výpočtu důchodů. Kdo víc přispíval, víc dostává.

S tou matematikou máte, bohužel, pravdu.

Pokud jde o lékařské kontroly, mám zcela opačné zkušenosti: Moje žena absolvovala před třemi lety onkologickou operaci, od té doby chodí na kontroly pravidelně a byly jich už desítky. Platí vždy, stejně jako za každé jednotlivé ozařování. O regulaci tu nejde ani náhodou, jde o život.

Totéž platí i o jejích pravidelných kontrolách na diabetologii - má cukrovku.

Já jsem byl hospitalizován s těžkou depresí, vyléčili mě a od té doby musím chodit pravidelně na konzultace. Platit musím pokaždé, ale riskovat "regulaci" - nepřijít - rozhodně nemohu.