18.5.2024 | Svátek má Nataša


Diskuse k článku

POLITIKA: Není doba pro hokusypokusy

Zákon o zavedení přímé volby starostů, primátorů a hejtmanů, který navrhlo hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, popošel v dolní komoře do druhého kola. Jako učitel správního práva konstatuji, že bohužel neprošel návrh na zamítnutí tohoto zákona (snaha ODS a TOP 09) anebo alespoň na jeho vrácení k důkladnému přepracování, jak navrhovala zejména KDU-ČSL.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
R. Tesařík 24.3.2018 8:45

Re: Hokuspokusy?

Negativa převažují.

J. Schwarz 24.3.2018 7:50

No tak vidíte,

pokud budou obecní zastupitelstva zrušena, nebude třeba aby se přímo volený starosta s někým dohadoval a celý systém se zjednoduší!

V. Student 24.3.2018 6:52

Hokuspokusy?

Aby byl váš článek vyvážený, měl by obsahovat nejen výčet negativ, ale také případná pozitiva. Přímá volba by znamenala nejen větší zodpovědnost přímo volených starostů i hejtmanů, pane autore, ale také větí pravomoce občanů, což by mimo jiné mohlo vést třeba k jejich větší angažovanosti v politice. Všem nám leze krkem (tedy všem ne, jak vidno) jak partaje umí zamíchat volbami. Občani chtějí něco, ve volbách se to projeví, a ejhle - partaje si to zašmodrchají po svém. Já byl hodně rád za "kroužkovací" systém, který prostě dal lidem možnost upřednostnit /upozadit/ toho kterého politika.

To že vzpomínáte negativní stanovisko akademických kruhů (to jsou ty, ze kterých m.j. vzešel požadavek na přijímání migrantů, že? Koukal jste včera na televizi? Multikulturní obohacení Francouzů jako brno!) mě vede k názoru, že váš článek je prostě poplatný současným snahám omezovat občany v jejich kompetencích.

J. Pospíšil 24.3.2018 2:36

Jak byli všichni nadšení,

když se prosadila přímá volba prezidenta. Ale podle jednoho zákona, toho o padajícím čemsi, bylo přece jasné, že u toho nezůstane.

Když v Praze v centru zavedli modré zóny, tak přece bylo jasné, že budou v celé Praze a postupně všude. Takže každý bude mít po zaplacení malé částky šanci, že možná zaparkuje poblíž svého baráku, ale postupně bude mít jistotu, že mimo docházkovou vzdálenost nezaparkuje jen tak nikde a když tak bude platit a platit a platit. A aby nepřišel o své parkování poblíž domu, protože aut bude víc než míst pro "domácí", tak bude lepší vůbec nevyjíždět.

Vidíme, že prezident dělá vlastní politiku, přímo volení starostové ji budou dělat o to víc. Vzniknou úřady starosty a ty budou vést boj proti úřadům zastupitelů a mezi tím se budou plácat úřady města. Budou se zavádět koordinační komise a výbory.

Vždy, když se zavádí nové komplikace, tak je to vydáváno za prohloubení a zpřehlednění rozhodování. Vždy, když se zavádí nové pokuty a sankce, tak je to schváleno, aby se konečně zavedl pořádek a skřípli narušitelé. Každá pokuta je nadšeně přijata. Pak zjistí její prosazovatelé, že oni budou pokutovaní a skřípnuti. Ale to už je pozdě.

Jaké nadšení bylo z toho, že všichni budou moci nahlížet na příjmy těch darmožroutských poslanců a senátorů. Kdejaký úředník a zastupitel to podporoval. A ono se to pochopitelně rozšířilo. A dnes, když má psát přiznání on sám, tak je to najednou špatné. Když jim chyběla elementární předvídavost, tak ať si nestěžují. Budou jen muset vypisovat několik stran dotazníku. Bude to stejně zbytečné, jako je zbytečné to přiznání poslanců a senátorů. Jen to zabere pár hodin a dá to práci několika stovkám úředníků. Jednou za rok bude napsáno pár článků a nic, vůbec nic se nezmění. Když si na někoho vymyslíte pokutu, tak tu nebo jinou, kterou si on vymyslí na vás budete platit. Když vymyslíte přiznání, tak budete přiznávat a platit evidenčního úředníka. Když vymyslíte omezení, budete tím nebo odvetným omezením omezen.