4.5.2024 | Svátek má Květoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: „Nemá roušky, nemá roušky...“

Tohle kvičení, které se ozývalo od začátku epidemie koronaviru, mi připomínalo vždycky kvičení pazhřivého šaška z filmu Šašek a královna: „Neumi čéésky, neumi čéésky.“ Ten geniálně Polívkou zahraný part hrbaté duše, arogantního zbabělce, podlézavého vychloubače.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Mach 11.4.2020 18:35

Nevím, jestli máte problém se čtením češtiny. Napsal jsem, že nemocnice se chtěly vybavit, ministerstvo jim to zakázalo a zdravotní materiál mezitím vykoupili Číňani. Ani slovo o zločinu či nějaká výčitka, prostě popis situace.

O nějakém chování USA při nákupech nic nevím. Když to sem napíšete, měl byste být konkrétní, nebo to nepsat.

A roušky a hlavně respirátory jsme opravdu kupovali od firem, které na ně neměly atesty, a byly v dost špatné kvalitě. Co se týká testů na korona virus, o tom se dost napsalo jinde. Na to jsem zapomněl, děkuji za připomenutí. Tento materiál vláda objednávala v Číně, i když u nás se dal objednat ne v tak velkém množství, ale ve větší kvalitě. Ostatně členové vlády se prezentovali v respirátorech firmy 3M, nikoli v těch čínských.

V. Bok 11.4.2020 20:08

No, já zas myslel, že pochopíte, že 1 milon korun není tolik roušek, aby někoho ohrozilxy. Možná že Vás, ale tomu já nerozumím. Prostě si koupili rošky, no. My je taky kupovali, u nich. No a ty rošky co jsme kupovaly, byly dv dobré kvalitě a respirátory třídy 2 splňovaly i tídu 3. To je z oficiálních zdrojů, bylo to několikrát publikováno, vč. stanoviska zdravotnické inspekce. Asi jste si to s něčím spletl, to se stává.

U nás se to objednat dalo jen v malých množstvích, nebo s termínem dodávky delší než 3 měsíce. No a nejnižší cena od nás byla zy roušku 22 korun, čínské byly za 9,40- Taky oficiální zdroje. No a dodávku 30 milionů roušek, na to neměl u nás rozhodně nikdo. Ten co nabízel největší dodávku, je šil v Bangladéši a taky to byly jen desetitisíce kusů v v kratším termínu. No jo.

D. Mach 11.4.2020 20:39

Respirátory FFP2 rozhodně nesplňovaly kvality respirátoru FFP3. Netuším, jak to můžete tvrdit, když ty respirátory nebyly atestovány ani na tu nižší třídu.

S. Rádl 12.4.2020 0:15

Také mám respirátory FFP3 od firmy 3M. Jsou Made in China, výrobní závod Shanghai.

H. Čech 11.4.2020 18:25

Máte pravdu, už p.Vlk st. začíná rudnout

a toto na něho sedí „Jen intelektuál dokáže uvěřit úplným pitomostem.“

V. Vlk St 11.4.2020 18:30

Pane Machu, to není pravda. Naše nemocnice si nemohou nic koupit ,jak jsem již několikrát psal, bez výběrových řízení. Ty trvají od několika měsíců až po několik let. Pokud je nevypíšete, přijde pro vás policie a osud odsoudí. Až když byl vyhlášen Nouzový stav, mohlo ministerstvo-ale ne každá nemocnice- koupit roušky bez výběrového řízení a tedy ihned. Ostatní vaše poznámky jsou "stejně kvalitní". Nic nevíte a jen tak po internetu lapete nesmysly a pak z nich plete uzávěry.

D. Mach 11.4.2020 18:44

Pane Vlku, o zákonu o zadávání veřejných zakázek vím několikanásobně víc, než vy. Nemáte pravdu. Nemocnice si vybavení a léky běžně nakupují sami. Pokud by se třeba léky nakupovaly centrálně, a výběrová řízení by trvala třeba několik let, jak sám uvádíte, tak to by se celý systém zhroutil.

https://neovlivni.cz/proc-nejsou-respiratory-premier-svym-rozhodnutim-znicil-trh/

R. Oswald 11.4.2020 19:50

Nevím jak se čtením, ale s psaním problém máte...

D. Mach 11.4.2020 20:42

???

R. Oswald 11.4.2020 20:48

Nemocnice si vybavení a léky běžně nakupují sami

P. Grigar 11.4.2020 21:19

..marnost nad marnost. Nová doba.

D. Mach 11.4.2020 23:19

Jedna hrubka vás natolik rozčílí, že ani nenapíšete prostě a jednoduše, že tam má být y?

P. Grigar 12.4.2020 8:12

..nejde o rozčílení, ale o názornost. Vy jste schopen to "y" dosadit do slova "neví/ým".

D. Mach 12.4.2020 8:43

Kvůli jednomu písmenku tolik nenávisti. Vy jste zmastil celé slovo, to už bude na vyhlášení války, nebo ne soudruhu učiteli?

F. Nekolný 11.4.2020 21:18

Machu nelži. To jsou polopravdy. Vláda si vedla a vede výtečně. To by dopadlo s tím vaším demoblokem. Jste kazišuci.

P. Pavel 12.4.2020 13:06

Bureš není schopný zvládnout ani tiskovou konferenci natož epidemii. Tahání trička, diletantství a hrabání pod sebe, to jediné prozatím bureš a jeho podržtašky ukázaly.

J. Vlček 12.4.2020 13:18

Pako Pavle, někdo hrabe pod sebe, tobě hrabe v hlavě. Každý má svoje.

P. Pavel 12.4.2020 20:09

Prosím tě, kde jsi v tý žumpě, ve který sedíš, sehnal zrcadlo? Každopádně neměl bys do něho čumět, když píšeš komentáře, každý pak hned ví, co jsi za chudáka.

P. Rudolf 11.4.2020 15:05

Slyšel jsem, že s koronavirem se lépe bojuje, pokud je člověk očkovaný proti tuberkulóze. A to jsme téměř všichni, protože se s tím u nás přestalo v roce 2010. Tak proto se tu mrtvoly neválejí po ulicích....

V. Bok 11.4.2020 18:08

No, p. Primula dnes vyslovil myšlenku, že onemocnění a smrtnost je v souvislosti s rasou a že možná ta naše má výhodu. Jé, to bude zejtra řevu. Nevím, jestli to ustojí. A zas to bude ta stejná parta. Připomíná mi to situaci, kdy se musely sazby životních pojistek sjednotit u žen a mužů. Že ženy žijí o hezkých pár let déle než muži, asi víme. Ale to víte. Dyskrymynacééé!!!

D. Mach 11.4.2020 18:48

No je rodíl mezi smrtností u nás, v Německu, v Itálii nebo ve Španělsku. Ale rasa budeme stejná, nebo né?

P. Grigar 11.4.2020 21:12

Pane Machu, to jako chcete naznačit či dokonce tvrdit, že my dva bychom mohli být stejné rasy?!

Důrazně protestuji proti čemusi takovému, já odmítám být v jednom rasovém pytli s jedincem, který ještě v dospělosti nedokázal pochopit základní pravidla shody přísudku s předmětem. Cítíte-li se vy Čechem, jsem já Eskymákem.

D. Mach 11.4.2020 23:22

Jestli se cítíte být Eskymákem, je to v naprostém pořádku.

D. Mach 11.4.2020 23:27

Ale jinak, když si tak potrpíte na pravidla českého jazyka, tak my se učili shodu přísudku s podmětem. Shoda přísudku s předmětem je asi něco, co mě opravdu minulo, nebo se už z hlavy vykouřilo. To bude tím :)))

P. Grigar 12.4.2020 8:15

..za tu chybu se vám omlouvám, nebylo mým úmyslem způsobit ve vaší hlavě zmatek větší, než ten současně panující.

D. Müller 11.4.2020 11:50

K článku pan Vlka mám několik připomínek. Především role státu je zajistit bezpečnost svých občanů, má na to svůj aparát, kteří my trpělivě platíme. Jestli vláda a informační složky nic netušili, tak je třeba po zklidnění z toho vyvodit tvrdé důsledky. Nemyslím personální, ale výkonnostní. Tlačit na zlepšení jejich činnosti. Avšak jestli informační služby tyto informace měli a vláda a státní správa je ignorovaly máme jiný problém. V době, kdy už byl problém v Itálii rozsáhlý, se premiér natřásal ve Zlíně či Náchodě a dělal si svou permanentní předvolební kampaň. Je toto omluvitelné? Osobně nemám rád, když někdo vlastní neschopnost omlouvá ještě větší neschopností druhých. Neschopnost je to tak jako tak. Ale budiž, začali jsme s nulou, co se stalo nelze odestát. Mohli jsme však být ušetření veřejných lží premiéra, že je všeho dost. To je skutečně neomluvitelné. Dále bych si dovolil polemizovat o odstavcích souvisejících s plánem. Jakýkoliv plán je lepší než chaos. Dobrý plán a dostatek pravdivých informací by vyplynul v synergii občanů, podnikatelů i státní správy jako při povodních. Ale vyjádření: "Seďte doma a opovažte se žádat náhradu škod!", je snad ta nejhorší cesta, kterou jsme se mohli vydat. Jako IT vím, že správný scénář je... stane-li se toto - podniknu to a to, stane-li se toto - budu reagovat tak a tak. Jenže my jsme v chaosu, bez rozumného plánu či scénáře.

Poznámka ke vztahu k Číně. Vydali jsme se cestou servilnosti, doplatíme na to. I my bychom dokázali předělat továrny, ale to by vláda musela mít nějaký plán, nesměl by oligarcha, toho času u moci, každého považovat za svého konkurenta. I v tomto se projevuje neschopnost této exekutivy. Je jisté, že premiér není schopen vytvořit funkční tým a dosáhnout synergie v naší společnosti. Dostal se k moci díky jejímu rozdělení a není schopen překročit svůj stín. To že opozice není schopna selhání správně pojmenovat, neznamená že o selhání nejde. Jistě, semkneme se, ale je to tak trochu této vládě navzdory.

P. Spáčil 11.4.2020 12:25

Asi jste nikdy neviděl chaos, když tvrdíte, že v něm žijeme.

Od začátku se jede podle plánu zabránit explozivnímu šíření covidu a dostat ho pod kontrolu, následně začít uvolňovat opatření. Což se vládě daří, blbý co? (:-))

D. Müller 11.4.2020 13:14

Mně se spíše zdá, že žijeme v plánu "schovej se a pomoz si sám" a "udržet preference". Je to věc pohledu a nároků na exekutivu. Čím méně nároků, tím slabší výkon. Komu stačí patetické projevy, je jistě spokojen.

V. Bok 11.4.2020 18:17

No, netuším, jak dělat plány a opatření na věci dosud neznámé a nepředpokládané. Vaše rady jsou fajn, ale měly přijít tak o 3 měsíce dřív. To je totiž ta doba kdy se neudělaly moudrá opatření, o kterých teď mluvíte. Obávám se, že jste to tehdy netušil ani V\, ani nikdo na světě. Vlastně ano, Číňané ano. A převelice úspěšně. Teď, o 2 až 3 měsíce později, to zavádí celý svět. A všichni to měli vědět, že.

Připomíná mi to závěry Výboru lidové kontroly když kontroloval činnost dealingu na Státní bance československé. Zavěr zněl: Nedělat nadále ztrátové obchody. To bylo za totáče.

H. Čech 11.4.2020 19:05

přesně