6.5.2024 | Svátek má Radoslav


Diskuse k článku

POLITIKA: Nelogičnosti a otázky

Zrušení zákona o prodejní době v maloobchodech a velkoobchodech, řešící otevírací dobu ve dnech vybraných státních svátků, jsem podpořil již minulý rok. Neúspěšně. Nyní jsem inicioval novelu, která alespoň řeší vyjmutí velkoobchodů z tohoto zákona.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Valenta 6.9.2019 10:49

Re: Vidím to jinak

Před nedělí je obvykle ještě sobota pane Háne.

J. Uzel 6.9.2019 10:45

Páchání domnělého dobra

je ten problém, nikoli otvírací doba čehokoliv. Prostě buzerace.

J. Uzel 6.9.2019 10:34

Re: Vyspělé

Ale proč? Jenom proto, že to jde?

J. Uzel 6.9.2019 10:31

Re: "není o potřebách, ale o svobodné volbě"

Lidovci si myslí, že pak přijdou lidi do kostela :-)

V. Němec 6.9.2019 10:17

Je to na draka!

Dáchnout si kdy chci, to můžu, ale když mi soused právě do toho dáchnutí pustí "svobodně" pokřik, je po dáchnutí!

Z. Lapil 6.9.2019 10:06

Re: Vidím to jinak

Jednak je vlhko, tak toho se sekačkou moc nenadělá, a jednak na něj lze zavolat policajty, protože noční klid. Přiznávám, že nevím do kolika. Nám chodili sousedi pod okno časně ráno hrát tenis a celkem snadno jsme se domluvili na oboustranně nepříliš nadšeném, ale přijatelném kompromisu.

Kromě toho máme od toho hřiště klíče :-).

M. Valenta 6.9.2019 10:06

Re: I já to vidím jinak

To máte pravdu, ale nejde o jen odpočinek, ale i setkávání se, být zkrátka pohromadě a to tenhle poblázněný svět už skoro nedovoluje.

M. Valenta 6.9.2019 10:03

Re: I já to vidím jinak

Ano, je to podobné.

Z. Lapil 6.9.2019 10:01

Re: Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

Nám dokonce šéf občas tvrdí, že den má 24 hodin a kromě toho můžeš pracovat i v noci. Líbí se mi tu.

Z. Lapil 6.9.2019 9:59

Re: Vyspělé

Já se obávám, že toho moc neušetřej. Nějakou elektřinu za svícení; za klimatizaci a topení asi moc ne, jakmile ho vypnou, to teplo/zima se tam nastěhuje a stejně ho nakonec musejí dostat ven. Takže pár korun za přesčasy */, protože v době zvýšeného provozu před volným dnem za pokladnami musí sedět víc lidí.

*/ Cvičně: v jednom supermarketu (Penny, Lidl - já fakt honem nevím, jak se to píše...) to může hodit tři lidi, příplatek 50,- Kč/hod, tuším 5 dní po nějakých 14 hodinách je 10 500,- Kč. Odhady jsem držel při zemi a zanedbal zvýšení na superhrubou mzdu... Kdyby to 30 000,- ročně na supermarket bylo, tak je to částka, kterou namarkuje jedna pokladna za hodinu, nejvýš za dvě. Ano, znám rozdíl mezi obratem a ziskem, ale tohle mi fakt přijde pod rozlišovací úrovní... Aby nedošlo k omylu - má-li někdo zbytečné takovéhle drobné, dejte vědět, pošlu číslo účtu :-).

P. Han 6.9.2019 9:57

Re: Vidím to jinak

Oni ti sousedi tu sekačku v neděli vytahují. Obzvláště chalupáři, ale nejen oni. Vy si na sekání zahrady berete dovolenou ve všední den?

R. Langer 6.9.2019 9:57

Re: Vidím to jinak

No, to vidíte špatně.

P. Pavel 6.9.2019 9:51

Re: I já to vidím jinak

Přesně tak, ti zaměstnanci mají pak jiný volný den, či dny. Nepracují sedm dní v týdnu nonstop.

P. Dvořák 6.9.2019 9:48

Re: I já to vidím jinak

Podle vás je totéž, když někdo řádí ve vedlejší zahradě se sekačkou nebo když si sedne do auta a odjede si nakoupit? To jako že by jel nakoupit na té sekačce a ještě předtím kroužil na trávníku kolem zahrady?

Předkové den odpočinku "nevymysleli", oni ho docela normálně potřebovali a také církev potřebovala mít den, kdy se jí ovečky hromadně scházely na masáž.

P. Pavel 6.9.2019 9:47

Re: Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

Řadoví zaměstnanci si nemohou vybírat ani jinde. Mám menší stavební firmu, a když je potřeba, což bývá dost často, tak se pracuje o víkendech, svátcích atd. To se jim samozřejmě projeví ve mzdě. A tak je tomu i u zaměstnanců těch obchodů atd. A mimochodem, jaká je nutnost, aby byly otevřeny restaurace nebo benzínky ? U nás má jedna restaurace o svátcích vždy zavřeno. I majitel v ní pracuje, takže je o jeho věc, zda si ji a kdy zavře. A benzínem se můžete také předzásobit, jako těmi rohlíky apod. A v neděli vyrazit do kostela.

Z. Lapil 6.9.2019 9:44

Re: Vyspělé

Ve všední den jsem v práci. Když vypadnu, někdo ve tři, někdo v osm, fakt nemám náladu řešit nákupy na víkend.

Samotného mě překvapilo: léta letoucí se v úterý do 22:00 věnuju kulturní činnosti, prosím, neplést s hospodou :-). Cesta domů asi hodinu. Vždycky jsem si myslel, že nonstop otevřené obchody jsou blbina, ale jednoho dne mi na trase jeden takový otevřeli. Věřte nevěřte - od té chvíle jsem tam kolem té jedenácté pravidelně nakupoval. A bylo (už je to pár let - stěhování a tak) tam docela rušno, jedna pokladní tak tak stíhala. Jak nákupy, tak doplňování regálů, šůrování...

M. Valenta 6.9.2019 9:40

Vidím to jinak

Co by pan Nacher řekl např. tomu, kdyby jeho soused vytáhl v neděli ráno sekačku. Oni ti předkové ten odpočinkový den nevymysleli jen tak ze srandy. A docela se divím, že v Čechách, v zemi kde se na tradice, křesťanské hodnoty i ústavu, kašle z vysoka, vydržela až do dneška. So geht das.

P. Zima 6.9.2019 9:40

Re: Vyspělé

To, že mají některé vyčpělé západní země o víkendech zavřené obchody, ještě neznamená že to je dobře a že bychom to měli kopírovat.

Já si taky pohrávám s myšlenkou, že tahle blbost je výsledkem lobbingu velkých řetězců, které tak při menších nákladech dosáhnou stejného obratu a zároveň bez konkurenčních nevýhod jednostranneho zavedení takového omezení, ale ani by mě nenapadlo vydávat to hned za pravdu.

A. Alda 6.9.2019 9:35

Nevidím žádnou nezbytnou potřebu

mít otevřeny velkoobchody v neděli. Na rozdíl od nemocnic, elektráren či restaurací a benzínek...

A není pravdou, že si všichni mohou vybrat, zda budou v neděli pracovat: řadoví zaměstnanci rozhodně nemohou, ti musí poslouchat.

A protože jsme společností vykrystalizovanou na křesťanství, doporučuji držet se tohoto:

1. https://www.bible21.cz/online#exodus/20/8

2. https://www.bible21.cz/online#lukas/6 ; https://www.bible21.cz/online#marek/2/23 ; https://www.bible21.cz/online#matous/12

P. Han 6.9.2019 9:35

Re: Vyspělé

Asi vás nepříliš dobře chápu. Ani FedEx vám v neděli ráno nepřiveze čerstvé rohlíky. A co se týče té pračky, radši si ji prohlédnu v obchodě, než abych ji vybral podle fotky a pak vracel.

P. Pavel 6.9.2019 9:33

Re: Vyspělé

Ono jde samozřejmě všechno, za komoušů byly třeba v pondělí zavřené masny. A taky to šlo. Otázka je, proč by to mělo jít. Jenom z důvodu, že to mají u sousedů ? A vás nějak znekliďnují otevřená obchodní centra, nedopřávají vám klidu na duši ? A zásilkový prodej prakticky nevyužívám, akorát na knihy, CD, DVD apod. Jsem ze staré školy, a tak si ty věci i potraviny prohlédnu raději sám.

K. Salajka 6.9.2019 9:18

Re: Vyspělé

USA asi jak kde. Byl jsem v neděli v Alexandrii u Washingtonu, v San Franciscu a v Salt Lake City. Nákupní příležitosti omezené nebo žádné - krásný pokoj a klid. Známý se právě vrátil ze Švýcarska a Německa, kde bylo zavřeno. Největší nákupní centra u Blavy v Kittsee, Parndorfu a v Hainburgu mají také v neděli zavřeno.

Asi to jde, zvlášť když vezmete v úvahu vzestup zásilkového prodeje.

R. Tesařík 6.9.2019 9:11

Re: Vyspělé

To je maglajz, pane inšpektóre.

P. Pavel 6.9.2019 9:05

Re: Vyspělé

USA jsou nevyspělý stát ? Pokud si chcete dáchnout, tak si dáchněte kdy chcete. Třeba v úterý apod. Sociální a socialistické ideály, nemají co zasahovat do svobodné vůle občanů jak chtějí trávit svůj volný čas. A myslíte, že poskakování mezi pulty ve všední den, ten intelekt nekontaminuje ? Já i manželka jsme třicet let OSVČ, tedy nejsme zaměstnanci-naštěstí. Ale, dost často se neshodneme časově, kdo má kdy volno. Protože máme každý svojí jinou činnost. Takže v klidu o víkendu se třeba jdeme společně podívat na novou pračku, TV atd., nebo na větší nákup potravin.

P. Dvořák 6.9.2019 9:00

Re: Proč se v tu zvláštní dobu, v některé svátky,

Vážený pane, dočkáte se. Budou se vypínat a nejen ve svátky.

P. Dvořák 6.9.2019 8:59

Re: Vyspělé

Dnes jsem nějaký nechápavý.

Prosím, vysvětlete mi, co myslíte pod pojmem "vyspělé západní země" a především v jakém oboru se vyspělost projevuje v souvislosti s prodejní dobou.

Že by měli rychlejší pokladny nebo pokladní, možná rychlejší zákazníky? Takže to stihnou od pondělí do soboty.

K. Janyška 6.9.2019 8:56

To

ano... Dzp.

P. Dvořák 6.9.2019 8:52

Re: Jakákoliv změna je asi dobrá

Jak by řekl filmový klasik: "Úřední logika, to je takový překladatelský oříšek."

:-))

P. Pavel 6.9.2019 8:50

Re: "není o potřebách, ale o svobodné volbě"

No, nejen socanský. Lidovci jsou v tom také a hluboko, dokonce nějaký bratr senátor chce, aby to bylo rozšířeno na všechny svátky.

K. Salajka 6.9.2019 8:37

Vyspělé

západní země mají v neděli zavřeno. Kdyby naši zaměstnanci nedělali neplacené přesčasy, stihli by nakoupit ve všední dny a sobotu.

Pomni, abys sedmý den světil, pravil Hospodin a měl pravdu, i o n si potřeboval dáchnout. Poskakování mezi pulty v rytmu moderní hudby kontaminuje intelekt. (To je ale možná žádoucí ?)